Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βία και νοθεία στις εκλογές στην ΠΓΔΜ
  • [02] "Σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ "
  • [03] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο
  • [04] "Οχι στο νόμο πλαίσιο"
  • [05] Επίσκεψη Αλαβάνου στο Ηράκλειο
  • [06] Συνάντηση Καρατζαφέρη-Φασούλα
  • [07] Συνεχίζεται η ένταση
  • [08] Πέθανε ο Υβ Σαιν Λοράν

  • [01] Βία και νοθεία στις εκλογές στην ΠΓΔΜ

    Βίαια επεισόδια αλλά και υποψίες για νοθεία σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, άλλοι εννέα τραυματίστηκαν και η ψηφοφορία διακόπησε σε μία πόλη μετά από ένοπλες συγκρούσεις.

    Η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκαν παρατυπίες και υπάρχουν υπόνοιες για νοθεία αφού διαπιστώθηκε ότι ορισμένες κάλπες ήταν σπασμένες ή έλειπαν ενώ είχε κλαπεί σε εκλογικό υλικό.

    To κόμμα VMRO-DPMNE του απερχόμενου πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι διατηρεί μεγάλη διαφορά από τα άλλα κόμμα και μέχρι στιγμής είναι πρώτο στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα και σημαδεύτηκαν από ευρείας έκτασης αιματηρά επεισόδια , με έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες, γεγονός που σκιάζει και τις ευρωπαικές επιδιώξεις της χώρας αυτής.

    Όπως ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα η Κρατική Εκλογική Επιτροπή, με βάση τα αποτελέσματα από το 82,63% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, ο συνασπισμός «Για Καλύτερη Μακεδονία», του οποίου ηγείτο το VMRO-DPMNE, λαμβάνει ποσοστό 46,74%.

    Ο συνασπισμός «Ήλιος-Συνασπισμός για την Ευρώπη» του οποίου ηγείτο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα, λαμβάνει ποσοστό 22,19%, παραπλήσιο με αυτό που έλαβε και στις προηγούμενες εκλογές.

    Ακολουθούν η «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του Αλί Αχμέτι η οποία βρίσκεται στην αντιπολίτευση με 11,26% και το συγκυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι με 10,13%.

    Το ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές εκλογές ανήλθε στο 58,5%.

    Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι ''κήρυξε'' λίγο μετά τα μεσάνυχτα τη νίκη του συνασπισμού του οποίου ηγείτο το κόμμα του.

    Ο κ. Γκρούεφσκι υποστήριξε, ότι με βάση τα αποτελέσματα που επεξεργάστηκε το κόμμα του, ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE καταλαμβάνει άνω των 60 εδρών, από τις 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής, κάτι που αν επιβεβαιωθεί και επίσημα , επιτρέπει στον συνασπισμό του κ. Γκρούεφσκι να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Όμως ακόμη και στην περίπτωση αυτή, ο κ. Γκρούεφσκι θα αναζητήσει να συνεργαστεί στην κυβέρνησή με κάποιο αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Άλλωστε σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ, συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα.

    Δύο μέλη της εφορευτικής επιτροπής στην περιοχή του Τέτοβο απήχθησαν από μια άγνωστη ένοπλη ομάδα αλλά απελευθερώθηκαν πολύ γρήγορα από την αστυνομία, χωρίς να πάθουν το παραμικρό.

    "Εκφράζω τη λύπη και την ανησυχία μου που μετά τις εκλογές του 2006, που συνολικά είχαν εκτιμηθεί ως πολύ καλές, φέτος είχαμε κακές εκλογές, με πολλά επεισόδια", είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της επιτροπής, Γιοβάν Γιοσιφόφσκι.

    Ταραχές σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές όπου κατοικούν Αλβανοί ενώ άγνωστοι έριξαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό μικρής ισχύος σε ένα άδειο καφενείο. Κοντά στα Σκόπια, στην πόλη Αρατσίνοβο, η ψηφοφορία διακόπηκε μετά από ένοπλες συγκρούσεις. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι άνδρες της πήγαν στην πόλη αυτή όταν ντόπιοι παρατηρητές ανέφεραν πως είχαν κάνει την εμφάνισή τους άνδρες οπλισμένοι με πολυβόλα. Οι αστυνομικοί δέχτηκαν πυρά και ανταπέδωσαν, σκοτώνοντας έναν από τους ενόπλους και τραυματίζοντας άλλους δύο.

    Η αλβανική Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη (DUI) του Αλί Αχμέτι υποστήριξε ωστόσο ότι το επεισόδιο αυτό προκλήθηκε από αστυνομικούς με πολιτικά. "Σταμάτησαν την αυτοκινητοπομπή μας και πυροβόλησαν στον αέρα. Επικράτησε χάος, βγήκαμε από τα αυτοκίνητα και προσπαθήσαμε να φύγουμε", δήλωσε ο αξιωματούχος της DUI, Σεφίκ Ντουράκου.

    Πολλά περιπολικά, μεταξύ των οποίων και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, βρίσκονται σταθμευμένα ακριβώς έξω από το Αρατσίνοβο. Η πρόσβαση στην πόλη έχει αποκλειστεί από αυτοκίνητα σταθμευμένα στη μέση του δρόμου.

    Στη συνοικία Τσάιρ των Σκοπίων, έξω από ένα εκλογικό τμήμα, σημειώθηκε άλλο επεισόδιο με πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα στέλεχος της DUI, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Σύμφωνα με τις αρχές λόγω των επεισοδίων σταμάτησε η ψηφοφορία σε 20 εκλογικές τμήματα.

    Ζητούν επανάληψη των εκλογών

    Το μεγαλύτερο από τα αλβανικά κόμματα, η Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη (DUI), απείλησε ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στις περιοχές όπου σημειώθηκαν επεισόδια.

    "Η εκλογική διαδικασία υπολείπεται πολύ όλων των καθιερωμένων κριτηρίων (...) και δεν θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματα", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ιζέτ Μετζίτι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τέτοβο. Ο Αχμέτι πρόσθεσε ότι αναφέρεται στις επτά κοινότητες όπου σταμάτησε η διαδικασία λόγω ένοπλων συγκρούσεων και άλλων σοβαρών παραβιάσεων.

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα, ζήτησε σήμερα να επαναληφθεί η εκλογική διαδικασία στα εκλογικά τμήματα όπου σημειώθηκαν επεισόδια κατά τις βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.

    "Ο κ. Σολάνα κάνει έκκληση για ηρεμία και ζητά να οργανωθούν νέες εκλογές στα εκλογικά τμήματα όπου σημειώθηκαν ταραχές ή επεισόδια", αναφέρει η εκπρόσωπος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νωρίτερα, ο Σολάνα εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των εκλογών.

    "Παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και είναι σε επαφή με όλες τις πλευρές", πρόσθεσε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας, απευθυνόμενη στις αρχές των Σκοπίων, ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναμένει "να βελτιωθεί η κατάσταση" στην περιοχή.

    Καταδικάζουν τα επεισόδια

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διπλωματικές αντιπροσωπείες πολλών δυτικών χωρών εξέφρασαν τη λύπη τους για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και άλλοι εννέα να τραυματιστούν.

    "Δυστυχώς είχαμε σοβαρά επεισόδια, με χρήση πυροβόλων όπλων. Καταδικάζω αυτά τα επεισόδια και θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι θα καταφέρουμε να εκτονώσουμε την κατάσταση και να ολοκληρώουμε αυτήν την ημέρα της ψηφοφορίας όπως αξίζει σε μια δημοκρατική χώρα", τόνισε ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις ταραχές που σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ιδιαίτερα ανήσυχη από τη χρήση βίας κατά τη διάρκεια των εκλογών στη χώρα", αναφέρεται σε ανακοίνωση που διάβασε μία εκπρόσωπός της. "Ζητούμε να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά", πρόσθεσε.

    Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ, Ερβάν Φουέρ, εκτίμησε από την πλευρά του ότι "η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία" και πρόσθεσε ότι τα επεισόδια αποτελούν "πηγή ανησυχίας". "Ζητούμε να διασφαλιστούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στους πολίτες να ψηφίσουν ελεύθερα", τόνισε.

    Οι πρεσβευτές της Γαλλίας και της Βρετανίας, Μπερνάρ Βαλερό και Άντριου Κι καταδίκασαν επίσης τα επεισόδια.

    Η αστυνομία συνέλαβε τον πρώην διοικητή του "Αλβανικού Εθνικού Στρατού" Αγκίμ Κράσνικι, ο οποίος είχε κατέβει στις περασμένες εκλογές με το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA), που είναι ένα από τα δύο κόμματα που διεκδικούν την ψήφο των Αλβανών κατοίκων της ΠΓΔΜ.Ο ηγέτης της DUI Αλί Αχμέτι επέρριψε την ευθύνη στο αντίπαλο Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA) και στην αστυνομία, κατηγορώντας τα για "προκλήσεις, βία και ψυχολογική τρομοκρατία".

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτήρισε ως μεμονωμένα τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί σε περιοχές οι οποίες ως επί το πλείστον κατοικούνται από Αλβανούς.

    «Τα επεισόδια που σημειώθηκαν είναι σε μικρό τμήμα της χώρας. Δεν πρόκειται για μαζικά επεισόδια. Στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας έχουμε τίμιες και δημοκρατικές εκλογές. Μόνο στο βορειοδυτικό τμήμα, όπου ζουν κυρίως πολίτες αλβανικής εθνικής καταγωγής, σημειώθηκαν κάποια επεισόδια και παρατυπίες», ανέφερε το απόγευμα ο Νίκολα Γκρούεφσκι μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στα Σκόπια.

    Αντίθετα, την απογοήτευσή της για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα σήμερα εξέφρασε με δηλώσεις της η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

    «Πρόκειται για τις χειρότερα οργανωμένες εκλογές μέχρι σήμερα. Ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται κάθε ώρα. Έχουμε ήδη πληροφορηθεί ότι υπάρχουν θύματα σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες. Οι εκλογές ή το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αποδείχθηκε ότι οι προειδοποιήσεις που είχαμε απευθύνει ήταν δικαιολογημένες. Οι θεσμοί δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη βία. Αντίθετα, υποκίνησαν και επέτρεψαν τη βία», δήλωσε η κα Σεκερίνσκα μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στα Σκόπια.

    Οι εκλογές

    Περίπου 1,7 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν για τους 1.540 υποψήφιους που διεκδικούν τις 120 έδρες του κοινοβουλίου.

    Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE, το οποίο ηγείται ευρύτερου συνασπισμού συνολικά 20 κομμάτων, αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να είναι ο νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

    Δεύτερος αναμένεται να έρθει ο συνασπισμός της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης "Ήλιος-Συνασπισμός για την Ευρώπη", του οποίου ηγείται το κόμμα "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Mακεδονίας" (SDSM) της Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

    Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις αναλυτών, αναμένεται να επικρατήσει η "Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη" ( DUI) του Αλί Αχμέτι, η οποία βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

    Δεύτερο, αναμένεται να έρθει το "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, το οποίο συμμετέχει στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό του Νίκολα Γκρούεφσκι.

    [02] "Σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ "

    Συνάντηση του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή σήμερα στις 13.00, μετά το μεσημέρι,στο Μέγαρο Μαξίμου, με το Μολδαβό ομόλογο του Ζινάιντα Γκρετσεάνι.

    Στο μεταξύ τον άμεσο διορισμό 850 νοσηλευτών ΜΕΘ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, αποτελεί κύρια προτεραιότητα για την κυβέρνηση η στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με το απαραίτητο νοσηλευτικό δυναμικό, για να μπουν σε πλήρη λειτουργία 147 εξοπλισμένες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής που δεν λειτουργούν, αλλά και να ενισχυθεί το προσωπικό σε πολλές άλλες. Συνολικά, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, "850 νοσηλευτές διορίζονται με άμεσες διαδικασίες από τους κυλιόμενους πίνακες του ΑΣΕΠ για το σκοπό αυτό". Ο κ. Καραμανλής, που δέχθηκε κριτική από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για μείωση του προσωπικού στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, είπε ότι μέχρι το τέλος του 2009 προχωρά η πρόσληψη περίπου 4,5 χιλ. γιατρών, πέρα από τον συνήθη προγραμματισμό.

    "Καλύπτουμε έτσι την αδράνεια πολλών χρόνων και την ανυπαρξία ενεργειών που έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από το 1993" είπε ο κ. Καραμανλής, φέρνοντας ως παράδειγμα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό, όπου "το 2004 υπήρχαν μόνο 294 ανεπτυγμένες κλίνες, ενώ σήμερα λειτουργούν 635".

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ασύστολα ψευδή τον ισχυρισμό του κ. Παπανδρέου ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε καθοδική πορεία, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι άφησε πίσω του ένα σύστημα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, και υπογράμμισε ότι έχουν πυκνώσει οι έλεγχοι στα οικονομικά της υγείας.

    "Τα πράγματα αλλάζουν και η κατάσταση βελτιώνεται, στο ΕΣΥ. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας", τόνισε ο προσθέτοντας πως ενισχύθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ότι μπήκε "τέλος στο άναρχο τοπίο στα οικονομικά της υγείας".

    "Η πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού υπηρετεί με σοβαρότητα το σύστημα υγείας. Βάλαμε τέλος στις πρακτικές του συμψηφισμού και των συγκαλύψεων που άφησε το χθες. Δεν εξωραίζουμε τίποτα. Ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι βαθιά ριζωμένα στο χρόνο. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια εξυγίανσης και αναβάθμισης του συστήματος. Σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση πόρων", υπογράμμισε ο κ.Κ.Καραμανλής και σημείωσε: "Βαλαμε ψηλά τον πήχυ, ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι βαθιά ριζωμένα στο χρόνο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις".

    Στη δευτεολογία του, ο κ. Καραμανλής είπε ότι το δημοσίευμα της Καθημερινής για "γκρέμισμα" του ΕΣΥ, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ.Παπανδρέου, αφορούσε στο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών και δείχνει τί κληρονόμησε η κυβέρνηση της ΝΔ:

    "Δείχνει αυτά που παραλάβαμε στο ξεκίνημα και αυτά που, υπό δύσκολες συνθήκες, προσπαθούμε να αλλάξουμε". Ο πρωθυπουργός, που αναφέρθηκε σε καταγγελίες υπουργού του ΠΑΣΟΚ για "πιράνχας" στην Υγεία, είπε ότι δεν ισχυρίζεται πως τα πράγματα έφτασαν σε ικανοποιητικό επίπεδο. "Αυτό που λέμε -και το δείχνουμε κάθε μέρα- είναι ότι, μέρα με τη μέρα, τα πράγματα γίνονται καλύτερα". Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι οι δαπάνες για την Υγεία είναι αυξημένες κατά 9,4% και ότι το νέο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ θωρακίζει τη διαφάνεια και εγγυάται την εξοικονόμηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε ετήσια βάση.

    Διεκτραγώδησε το σύστημα που "άφησε πίσω του" το ΠΑΣΟΚ "με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και χρέη 3 δισ. ευρώ στους προμηθευτές" και θύμισε ότι επί ΝΔ εξασφαλίστηκαν κοινοτικά κονδύλια για τη νέα προγραμματική περίοδο, που φτάνουν σχεδόν το 1,5 δισ. ευρώ.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, έτσι ώστε να επανασυσταθεί το Σύστημα, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα [..] και στην πορεία αυτή έχουμε μαζί μας τους πολίτες "που θυμούνται, κρίνουν και συγκρίνουν".

    Νόμος του κράτους η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου

    Τα θέματα της παιδείας και η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια πανεπιστήμια πυροδότησαν έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, την γενική γραμματέα του ΚΚΕ και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις της κ Παπαρήγα και του κ Αλαβάνου.

    Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε υψηλούς τόνους στην αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες, διαστρέβλωση της αλήθειας και εμπρηστικές δηλώσεις που ενισχύουν τις λίγες, ακραίες δυνάμεις που δυναμιτίζουν το κλίμα στα δημόσια πανεπιστήμια.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την αμετακίνητη θέση της κυβέρνησης να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην παιδεία, με απόλυτο, όπως είπε σεβασμό στο Σύνταγμα, τόνισε ότι ο νόμος πλαίσιο θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και ότι η Ελλάδα θα εναρμονιστεί με την κοινοτική οδηγία για τη λειτουργία των κέντρων ελεύθερων σπουδών.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προτάσσοντας την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Δημόσιας εκπαίδευσης, με αποκορύφωμα το νόμο πλαίσιο, με το ξεκάθαρο στόχο να γίνει το πανεπιστήμιο πραγματικά αυτοδιοικούμενο, να συνδεθεί με την κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση των αποφοίτων και να πρωταγωνιστήσει ισότιμα στον ευρωπαϊκό χώρο».

    Αντίθετα, όπως είπε, η αντιπολίτευση δεν έκανε καμία πρόταση δεν πρότεινε κανένα μέτρο ούτε ανέπτυξε πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του.

    Στο σημείο αυτό, ο Κώστας Καραμανλής, διαχώρισε το ρόλο του ΚΚΕ απέναντι στα ακραία μικροσύνολα που επιδιώκουν τη κατάλυση της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια», προσθέτοντας ότι «όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν κρύβεται, δεν μεταμορφώνεται και δεν δραπετεύει, όπως κάνουν άλλοι».

    Ταυτόχρονα όμως χαρακτήρισε αδιανόητο τον ισχυρισμό του ΚΚΕ ότι η αξιολόγηση είναι μέτρο αντιδραστικό.

    Σχολιάζοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός μίλησε για «έμμεση προαναγγελία εμπρηστικών καταστάσεων στα πανεπιστήμια αλλά και απόπειρα να αποδοθούν, προκαταβολικά, σε κυβερνητικές δηλώσεις αλλά και διαστρέβλωση των πραγμάτων.

    «Κάποιοι δεν ήθελαν, κάποιοι δεν μπορούσαν και κάποιοι άλλοι απλώς δημαγωγούσαν και δεν δίστασαν να θυσιάσουν το συμφέρον του τόπου στο βωμό των εσωκομματικών αντιπαράθεσεων και εφήμερων σκοπιμοτήτων», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι η μεταρρυθμιστική στρατηγική δεν αναστέλλεται, δεν μεταβάλλεται και δεν σταματά, πάντοτε με τον απαιτούμενο σεβασμό στο Σύνταγμα. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι μέσα στο χρόνο θα αρχίσει ευρύτατος δημόσιος διάλογος για ένα νέο σύστημα στην εισαγωγή της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Σε ότι αφορά το άρθρο 16, επεσήμανε ότι «πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι η αναθεώρηση θα προστάτευε από το ενδεχόμενο να βρεθεί απέναντι στις ευρωπαϊκες εξελίξεις», σημείωσε ότι « η κυβέρνηση μελετά τη δυνατότητα να αξιοποιήσει όλα τα θεσμικά περιθώρια της συνταγματικής διάταξης, για παράλληλη λειτουργία, κάτω από θεσμικά προκαθορισμένους όρους, Μη Κρατικών Μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού στην αναφορά του κ.Αλαβάνου για "εμπνευσμένη από την κυβέρνηση οργανωμένη προβοκάτσια ενάντια στο δημόσια πανεπιστήμιο" στην οποία απάντησε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σε ότι αφορά την υβριστική αστειότητα περί κουκουλοφόρων της κυβέρνησης και προβοκάτσιες δεν χωρά απάντηση. Ένα μόνο σχόλιο. Φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης".

    Ακόμα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν μπορεί ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή η κυβέρνηση έχει άλλη άποψη για το άρθρο 16, να λέει ότι κάποιοι μπορούν να σπάνε και να δέρνουν. Παράλληλα έκανε λόγο για διγλωσσία, αντιφάσεις, ύβρεις και απίστευτα ηθελημένες, συνειδητές ανακρίβειες, αλλά και δυστοκία σε ότι αφορά την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

    [03] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ,κ.Γιώργου Παπανδρέου θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος. Νωρίτερα ο κ.Παπανδρέου, θα συναντηθεί με το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, το οποίο αποτελείται από τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσπολάκη, Πελοποννήσου, Κωνσταντίνο Δημόπουλο, και Κομοτηνής, Κωνσταντίνο Σιμόπουλο.

    Κάλεσμα "διαρκές και συνεχές σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για ευρύτατες συμμαχίες" ώστε με την "αυριανή" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της οποίας επίκεντρο θα είναι η πράσινη ανάπτυξη, να αλλάξει η χώρα, απηύθυνε ο πρόεδρος του κινήματος Γ. Παπανδρέου σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κ.Ο. των ευρωβουλευτών και ο Τομέας Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).

    Ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε 5 προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος με επίκεντρο την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Τόνισε την αναγκαιότητα ενός νέου στρατηγικού σχεδίου για τη χώρα με άξονα την Πράσινη Ανάπτυξη ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι " προωθεί την αντίληψη της ιδιώτευσης και της ανομίας". Επίσης κάλεσε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις σε προγραμματικό διάλογο και συνεργασίες και τις ηγεσίες των κομμάτων της άλλης Αριστεράς να αναλάβουν τις ευθύνες τους λέγοντας ότι "όσοι αποκλείουν αυτοαποκλείονται".

    Οι προτάσεις για το Εθνικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης πέραν του νέου ΥΠΕΧΩΔΕ αφορούν:

    - την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και οχήματα με τη δημιουργία κατάλληλων κινήτρων και συνθηκών,

    - στήριξη με συγκεκριμένα κίνητρα των επιχειρήσεων που γίνονται πράσινες,

    - υποστήριξη όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη τη χώρα,

    - και τολμηρές πολιτικές και νομοθεσίες με βούληση και αρχές που θα δώσουν νέα κίνητρα για τεχνολογίες φιλικές με το περιβάλλον και κατάλληλη εκπαίδευση στη νέα γενιά.

    Ο κ. Παπανδρέου αναπτύσσοντας περαιτέρω τις προτάσεις του, μίλησε για ποιοτικό τουρισμό με ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του κάθε τόπου. π.χ. στη Ζάκυνθο η καρέτα καρέτα να γίνει πόλος έλξης με κατάλληλες εκδηλώσεις, στα Γιάννενα τουρισμός υγείας, είπε ότι η κοινωνική δικαιοσύνη είναι απαραίτητη γιατί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελεί τακτική πολιτική με θιγόμενους τους μικρομεσαίους και φτωχούς πολίτες. Π.χ στον Ασωπό λόγω της μόλυνσης των υδάτων αναγκάστηκαν να φύγουν οι πολίτες.

    Για την ποιότητα ζωής και τη δημοκρατία την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε είπε ότι η πυρηνική ενέργεια περιορίζει την ανεξαρτησία της χώρας και των πολιτών αφού θα εντείνει την αστυνομοκρατία για τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών κατά τη μεταφορά και αποθήκευση των τοξικών αποβλήτων.

    Τέλος, είπε ότι η χώρα μας έχει δύο δυνατότητες να είναι ουραγός ή πρωτοπόρος σ΄αυτή την παγκόσμια αναγκαιότητα για ποιοτική ζωή πρέπει να πρωτοστατήσει και να προχωρήσει με ασφάλεια και σιγουριά σε παραγωγικές επενδύσεις.

    Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή και αφορούσε το περιβάλλον, την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές. Ομιλητές ήταν οι ευρωβουλευτές Ανυ Ποδηματά, Κατερίνα Μπατζελή και Ευαγγελία Τζαμπάζη, ο γραμματέας του Τομέα Περιβάλλοντος Σπ. Κουβέλης και εκπρόσωποι της Greenpeace και της WWF.

    Υπήρχαν συνδέσεις με τηλεοπτικά δίκτυα της Περιφέρειας όπου προβλήθηκαν τα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα ενώ στον παριστάμενο νομάρχη Ηλείας κ. Καφίρα δόθηκαν εκ μέρους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Σουλτς 218 ελιές, όσοι και οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές.

    Νωρίτερα το απόγευμα υπήρχαν εκδηλώσεις και δρώμενα για τα παιδιά ,στα οποία προσφέρονταν και βιβλία περιβαλλοντικού περιεχομένου του κ. Τριβιζά. Παράλληλα υπήρχαν στο χώρο συστήματα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννητριών προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για το πως παράγεται από αυτά ηλεκτρική ενέργεια.

    [04] "Οχι στο νόμο πλαίσιο"

    Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα γίνουν «ο μοχλός της πιο άκρατης, ανεξέλεγκτης υποταγής των δημόσιων πανεπιστημίων», τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης προς των πρωθυπουργό.

    «Είναι εξαιρετικά βίαιη η πολιτική της κυβέρνησης και έχει βίαιο περιεχόμενο» υπογράμμισε η γγ του ΚΚΕ και συμπλήρωσε ότι «οι τυχοδιωκτικές ενέργειες που γίνονται στα δημόσια πανεπιστήμια είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και αυτός ο τυχοδιωκτικός πολιτισμός καταδικάζεται από το ΚΚΕ».

    Η κα Παπαρήγα, εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του κόμματος της για το νόμο πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της έχει κάθε δικαίωμα να παλεύει για να δημιουργήσει στην πράξη τις προϋποθέσεις ώστε να μην εφαρμοστεί να ακυρωθεί και να μείνει ανενεργός.

    «Καλούμε τον ελληνικό λαό σε συνειδητή απειθαρχία, μέσα όμως από διαδικασίες πειθούς. Αξιολογήσαμε την αξιολόγηση σας και την απορρίπτουμε γιατί είναι ένα εργαλείο που προωθεί τον οικονομικό εκβιασμό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και την υποταγή τους πλήρως στην διαπάλη του ανταγωνισμού και των μονοπωλίων», σημείωσε η κα Παπαρήγα.

    Έμφαση έδωσε η γγ του ΚΚΕ και στο τρόπο που γίνονται οι φοιτητικές εκλογές, καλώντας όλα τα κόμματα να πάρουν θέση ώστε, όπως είπε, να σταματήσει «αυτή η απαράδεκτη εκφυλιστική διαδικασία για την οποία όλοι έχουν ευθύνη».

    [05] Επίσκεψη Αλαβάνου στο Ηράκλειο

    Επίσκεψη προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α.Αλαβάνου σήμερα στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    Ως εμπνευστές και πρωταγωνιστές μιας οργανωμένης προβοκάτσιας ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμια, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης προς των πρωθυπουργό, και τόνισε ότι σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει μεγάλη σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά το φοιτητικό εκπαιδευτικό κίνημα.

    «Κατανοώ ότι είχατε μόνο επαίνους για το ΚΚΕ και τις χειρότερες συκοφαντίες προς το ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Αλαβάνος, ενώ πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό και επικαλούμενος σειρά δηλώσεων τόσο του ίδιου όσο και των υπουργών του. «Σας καταγγέλλω ότι εμπνευστήκατε, και είστε οι πρωταγωνιστές μιας οργανωμένης προβοκάτσιας ενάντια στο δημόσιο πανεπίστημιο»,

    Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε συνταγματική εκτροπή την υποχρέωση των πανεπιστημίων να καταθέτουν 4ετή προγραμματισμό για την χρηματοδότηση τους, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας.

    «Δεν έκλεψε κανείς από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κάλπες, όπως έκανε το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, δεν υπάρχει κανείς να είναι με μαγκούρες όπως έγινε στο πανεπιστήμιο του Πειραιά πάλι με στέλεχος της παράταξης σας. Εσείς δημιουργήσατε τα επεισόδια τα οποία είναι έξω από τη δική μας κουλτούρα και τις αξίες», υπογράμμισε ο κ Αλαβάνος και τόνισε:

    «Μας είπατε ότι είμαστε προστάτες των κουκουλοφόρων. Όταν ο υπουργός σας ο κ Πολύδωρας έλεγε ότι είναι έκνομος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα συγκαλύπτατε. Πρέπει να ζητήσετε συγνώμη κε πρωθυπουργέ για αυτό που έγινε και να δηλώσετε με σαφήνεια το σεβασμό σας προς το σύνταγμα και ότι η συνθήκη της ΕΕ αναθέτει το θέμα οργάνωσης των ελεύθερων κέντρων σπουδών στις χώρες μέλη της».

    Αναφερόμενος στο νόμο-πλαίσιο, ο κ.Αλαβάνος είπε «προειδοποιούμε ότι είναι ανεφάρμοστος" και κάλεσε την κυβέρνηση να δεχτεί τις ρυθμίσεις που προτείνουν οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων.

    [06] Συνάντηση Καρατζαφέρη-Φασούλα

    Συνάντηση σήμερα στις 10.30 το πρωί,του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη με τον Δήμαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα.

    «Χαιρόμαστε που ο πρωθυπουργός μας άκουσε στο θέμα της Παιδείας. Ευχόμαστε να γίνει το ίδιο και στα θέματα της ακρίβειας» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης σχετικά με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, και κάλεσε την κυβέρνηση «να πιέσει κάποιους επιχειρηματίες» να έχουν τις ίδιες τιμές στα προϊόντα τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

    Οι Έλληνες ζουν στη δουλεία της αγοράς γιατί εσείς δεν τολμάτε να τα βάλετε με το κεφάλαιο, είπε ο κ. Καρατζαφέρης, καλώντας την κυβέρνηση «να τολμήσει να κλείσει μερικούς χονδρέμπορους αλλά και να βάλει σε διατίμηση τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για το σπίτι».

    «Αποφασίστε να τα βάλετε με το κεφάλαιο και με τους τραπεζίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καρατζαφέρης και αναρωτήθηκε: «Πότε θα ελέγξετε τις τιμές;».

    Απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης

    Οι συμπολίτες μας καταδικάζουν εξίσου και αυτούς που επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν στην αγορά, αλλά και αυτούς που επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά στη μέση μιας παγκόσμιας κρίσης. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, απαντώντας την επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ.

    Ο κ. Φώλιας επανέλαβε ότι το κύμα της ακρίβειας δεν είναι τοπικό φαινόμενο και υπογράμμισε ότι ο ίδιος προσωπικά και οι συνεργάτες του, «από το πρωί έως το βράδυ καθημερινά», δίνουμε μια διαρκή μάχη απέναντι σε όποιον προσπαθεί να παίξει παιχνίδια στην πλάτη του Ελληνα πολίτη. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα αποτελέσματα πολύ σύντομα θα είναι ορατά», είπε ο κ. Φώλιας.

    [07] Συνεχίζεται η ένταση

    Συνεχίζεται η ένταση στα Πανεπιστήμια, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν νέα φοιτητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με κύριο αίτημα τη μη εφαρμογή του νόμου-πλαισίου στα πανεπιστήμια.

    Εξιτήριο πήρε το Σάββατο ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθηγητής Αναστάσιος Μάνθος, ο οποίος νοσηλευόταν από την προηγούμενη Τετάρτη στην Ββ Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, έπειτα από τον τραυματισμό του, στη διάρκεια εκτρόπων, κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

    Ο κ.Μάνθος θα πρέπει να παραμείνει εκτός οποιασδήποτε δραστηριότητας για δύο ακόμα ημέρες, ενώ η υγεία του εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί πλήρως μετά από τρεις εβδομάδες, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Γάκης. «Παρουσιάζει μία δυσκαμψία στον αυχένα, λόγω της κάκωσης που υπέστη και αμνησία περί τα όσα συνέβησαν και προκάλεσαν τον τραυματισμό του», ανέφερε ο κ.Γάκης.

    Σύμφωνα με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ η κάκωση στον αυχένα ενδέχεται να προκλήθηκε από χτύπημα με αμβλύ αντικείμενο, κάτι όμως που δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί, καθώς ο ασθενής δεν θέλησε να υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση.

    Βελτιούμενη χαρακτηρίζεται και η κατάσταση της υγείας των δύο υπαλλήλων του ΑΠΘ που ξυλοκοπήθηκαν τα ξημερώματα Παρασκευής. Οι δυο υπάλληλοι πήραν εξιτήριο το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στους δύο υπαλλήλους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τέτοια βαρβαρότητα δεν έχω ξαναδεί».

    Στο μεταξύ το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου του Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, σε έκτακτη συνεδρίαση του την Παρασκευή, εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει τη χρήση βίας κατά των δύο υπαλλήλων και ζητεί από την Πολιτεία να προστατεύσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ασφαλούς εργασίας.

    Ευρ. Στυλιανίδης: Η δημοκρατία θα κυριαρχήσει

    Τους δύο ιδιωτικούς υπαλλήλους φύλαξης του ΑΠΘ, που δέχτηκαν βίαιη επίθεση από κουκουλοφόρους τα ξημερώματα και τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το μεσημέρι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλεύονται, ο υπουργός Παιδείας Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

    Ο υπουργός συνομίλησε με τους δύο υπαλλήλους για τις συνθήκες του ξυλοδαρμού τους, ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας τους και εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια.

    «Αυτό που συνέβη και εναντίον του εκλεγμένου πρύτανη του ΑΠΘ και εναντίον των εργαζομένων οι οποίοι βγάζουν τίμια το ψωμί τους δουλεύοντας σε αυτό το πανεπιστήμιο είναι απαράδεκτο και καταδικάζεται από το σύνολο της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός και συνέχισε:

    «Ως επίσημη Πολιτεία, ως κυβέρνηση, ένα πράγμα έχω να πω: η βία θα νικηθεί. Η δημοκρατία θα κυριαρχήσει στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατέψουμε και την ποιότητά τους αλλά και την ακτινοβολία τους. Δεν επιτρέπεται η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας να προσδιορίζεται από τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα. Είναι θέμα δημοκρατικής συνείδησης όλων. Και το ευχάριστο, που προκύπτει μέσα από αυτή την αναταραχή, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών αλλά και των καθηγητών, το σύνολο πιστεύω της κοινωνίας, καταδικάζει τα φαινόμενα βίας και μπαίνει μπροστά στην εφαρμογή μιας σύγχρονης μεταρρυθμιστικής πολιτικής».

    [08] Πέθανε ο Υβ Σαιν Λοράν

    Ενας από τους μεγαλύτερους γάλλους σχεδιαστές μόδας της εποχής, ο διάσημος ανά τον κόσμο Υβ Σαιν Λοράν πέθανε την Κυριακή στο Παρίσι σε ηλικία 72 χρόνων ,ανακοινώθηκε από το ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

    Γεννήθηκε την πρώτη Αυγούστου του 1936 στο Οράν της Αλγερίας και γνώρισε τη δόξα από πολύ μικρός αφού σε ηλικία 17 ετών πήγε στο Παρίσι και έγινε αμέσως συνεργάτης του μεγάλου οίκου Ντιόρ και στη συνέχεια διάδοχος του ιδρυτή του οίκου Ντιόρ μετά το θάνατό του, το 1957.

    Τα ρούχα του έγιναν αγαπημένα της υψηλής κοινωνίας και το λογότυπό του με τα τρία γράμματα έγινε διάσημο παντού στον κόσμο.

    Αποχαιρέτισε την υψηλή ραπτική και αποσύρθηκε το έτος 2002 μετά από 40 χρόνια επιτυχημένης καριέρας που σημαδεύτηκε από τα πασίγνωστα γυναικεία σμόκιν, τα παντελόνια καμπάνα και τα νεανικά αεράτα διάφανα φορέματα.

    Σαρκοζί και Φιγιόν για θάνατο του Υβ Σαιν Λοράν

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε πως με το θάνατο του Υβ Σαιν Λοράν «εκλίπει ένα από μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο της μόδας, ο πρώτος που ανέδειξε την Υψηλή Ραπτική στην περιωπή της τέχνης, εξασφαλίζοντάς της μία παγκόσμια ακτινοβολία».

    «Χάρις στο δημιουργικό του πνεύμα, την εκλεπτυσμένη και κομψή, διακριτική κι εξέχουσα προσωπικότητά του, ο Υβ Σαιν Λοράν άφησε το αποτύπωμά του σε μισό αιώνα δημιουργίας, τόσο στην υψηλή ραπτική, όσο και στην καθημερινή ένδυση, διότι τον διέπνεε η πεποίθηση πως η ομορφιά είναι μία πολυτέλεια απαραίτητη σε κάθε άνδρα και κάθε γυναίκα», τονίζεται στο ανακοινωθέν της γαλλικής προεδρίας που εκδόθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας.

    Υπενθυμίζοντας πως ο μεγάλος μόδιστρος «διατηρούσε έναν σταθερό διάλογο με τις άλλες τέχνες και κυρίως με τη ζωγραφική και τον κινηματογράφο», ο γάλλος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις «κολεξιόν βΣαίξπηρβ, τα ρούχα εμπνευσμένα από τον Βαν Γκογκ, ή τα κοστούμια για ταινίες της Ρόμι Σνάιντερ, ή της Κατρίν Ντενέβ».

    Υπογραμμίζοντας πως «ο Υβ Σαιν Λοράν ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητος για τις κοινωνικές εξελίξεις και την κατάσταση της σημερινής γυναίκας», ο Σαρκοζί εκφράζει την ελπίδα πως «το ίδρυμα που δημιούργησε με τον Πιέρ Μπαρζέ θα συνεχίσει να διατηρεί και να αφιερώνεται στη μνήμη του μεγάλου δημιουργού».

    Από την πλευρά του, ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν απηύθυνε χαιρετισμό εις μνήμην του Υβ Σαιν Λοράν, του «ιδιοφυούς δημιουργού που σφράγισε βαθιά την ιστορία της Υψηλής Ραπτικής» κι εξήρε «τον εμπνευσμένο καλλιτέχνη που τόσο συνέβαλε στην ακτινοβολία της Γαλλίας».

    Για τον Φιγιόν, ο Σαιν Λοράν «μετέτρεψε το επίσημο σμόκιν στην επιτομή της θηλυκότητας και σε σύμβολο της γαλλικής κομψότητας». «Πρωτοπόρος κι οραματιστής, η ιδιοφυΐα που ανέπτυξε στην υπηρεσία της Υψηλής Ραπτικής ήταν πάντοτε συνυφασμένη με την υπαρκτή επιθυμία να ενθαρρύνει τα εκκολαπτόμενα ταλέντα, χάρις στο ίδρυμα που δημιούργησε», τονίζει ο Φιγίον για τον διεθνούς φήμης μόδιστρο, ο οποίος απεβίωσε χθες το βράδυ στο Παρίσι, σβ ηλικία 71 ετών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 June 2008 - 14:22:25 UTC