Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή Κ. Καραμανλή στον Ζ. Μπαρόζο
  • [02] Η τελευταία αναμέτρηση

  • [01] Επιστολή Κ. Καραμανλή στον Ζ. Μπαρόζο

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιστολή με την οποία ζητά την συμπερίληψη του κρίσιμου ζητήματος της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (19-20 Ιουνίου).

    Και προτείνει τρεις άξονες μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας στην καθημερινότητα των πολιτών, μεταξύ των οποίων "στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις επβ ωφελεία των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων".

    Στην επιστολή του ο Κώστας Καραμανλής τονίζει:

    «Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά μεγάλων και παρατεταμένων κλυδωνισμών σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου, τα βασικά αγαθά και τα τρόφιμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, οι πραγματικές διεθνείς τιμές των τροφίμων έχουν ανέλθει κατά 47,3% κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αυξήσεις των τιμών στα ορυκτά και το πετρέλαιο ανέρχονται σε 39,7% και 46,8% αντιστοίχως. Αυτοί οι εξωγενείς κλυδωνισμοί είναι κοινοί για όλες τις οικονομίες μας και θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα των τιμών, την οικονομική μεγέθυνση και την πρόοδο στους τομείς της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

    Η κοινωνική διάσταση αυτών των εξελίξεων είναι η πλέον πιεστική: οι αυξήσεις στις τιμές επηρεάζουν δυσανάλογα τις πλέον ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Καθώς οι τάσεις που τροφοδοτούν αυτές τις αυξήσεις των τιμών προβλέπεται να επιμείνουν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι Αρχηγοί των Κρατών και των Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσουμε ποια οφείλει να είναι η απάντησή μας, ώστε να μετριάσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτών των εξελίξεων στο επίπεδο ζωής των πολιτών μας.

    Είναι σημαντικό οι πολιτικές που θα αναλάβουμε ως απάντηση να μην διαστρέφουν τις οικονομίες μας και να μην εκθέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη, την σταθερότητα και την απασχόληση. Οφείλουμε να επικεντρωθούμε σε μια απάντηση που θα συνδυάζει τρία στοιχεία:

    Πρώτον, περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού και της αποτελεσματικότητας της αγοράς αγαθών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Δεύτερον, στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις επβ ωφελεία των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.

    Τρίτον, καλύτερο παγκόσμιο συντονισμό με τους εμπορικούς μας εταίρους για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του παγκόσμιου πληθωρισμού.

    Ελπίζω πραγματικά ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα στοιχεία κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ένα σύνολο προτάσεων και επιλογών πολιτικής από την Επιτροπή θα είναι απαραίτητο για μια τέτοια συζήτηση.

    Οι πολίτες μας δικαίως προσδοκούν από εμάς να καταλήξουμε σε μια αποτελεσματική απάντηση σβ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ελπίζω ότι το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μας δώσει τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε στις γενικές αρχές που θα συνθέτουν μια τέτοια απάντηση».

    Προχωράει η μεταρρύθμιση στην Παιδεία

    Υπό τον προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο θέματα Παιδείας.

    Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι με την ολοκλήρωση των δημοκρατικών διαδικασιών στα περισσότερα ΑΕΙ ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της μεταρρύθμισης και πρόσθεσε ότι σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής συζητήθηκε ο δεύτερος κύκλος.

    Ο Ευ.Στυλιανίδης ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για το νομοσχέδιο που προωθείται για τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

    "Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι ενισχύει την εξωστρέφεια των ελληνικών δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και, μετά από αξιολόγηση, επιτρέπει τη δημιουργία μεταπτυχιακών τμημάτων και στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, ενθαρρύνει τη συνεργασία τους με ξένα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανοίγουν μεταπτυχιακά προγράμματα και στο εξωτερικό".

    Κάτι τέτοιο, είπε ο κ.Στυλιανίδης, αποθαρρύνει τη συνεργασία των ξένων ιδρυμάτων με κέντρα ελευθέρων σπουδών, την ίδια στιγμή που ενισχύεται η συνεργασία τους με έγκριτα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

    Θεωρώ ότι μπαίνουμε σε μία νέα εποχή ποιότητας, στην οποία η κυβέρνηση επενδύει και οργανώνει καλύτερα τους μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών σε όλη τη χώρα για να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στη νέα γενιά, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν ανοίγει η πόρτα για συμμετοχή και ιδιωτών σε αυτά τα προγράμματα, ο κ.Στυλιανίδης τόνισε ότι "υπάρχει η δυνατότητα τριπλής χρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων με ευρωπαϊκούς πόρους, κρατικούς πόρους ή και δίδακτρα. Είναι επιλογή κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος αν θα τα εφαρμόσει ή όχι. Βεβαίως, οι χορηγίες γίνονται αποδεκτές και σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο ενδυναμώνεται είναι η συνεργασία των Ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας καθώς και η εξωστρέφειά τους".

    Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια, ο κ.Στυλιανίδης είπε ότι η δημοκρατία επιβλήθηκε και στην πράξη, καθώς στα 13,5 ΤΕΙ από τα 14 της χώρας έχουμε εκλεγμένες διοικήσεις. Επίσης οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, όπως ανέφερε, με επιτυχία, παρά τις βιαιοπραγίες στα δύο από τα τρία πανεπιστήμια.

    Πιστεύω, κατέληξε ο υπουργός, ότι ο νόμος πλαίσιο πια εφαρμόζεται στην πράξη και αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

    Γ.Βουλγαράκης για ΟΛΠ

    Στα 4 δισ. 350.000.000 ευρώ ανέρχεται το τίμημα για την παραχώρηση που προσφέρουν οι εταιρίες, οι οποίες συμμετείχαν στο διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση του εμπορευματικού σταθμού του Πειραιά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Γ. Βουλγαράκης, μετά από ενημέρωση του πρωθυπουργού και της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές και σημείωσε ότι το τίμημα αυτό είναι εφτά φορές παραπάνω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ΟΛΠ και σε ετήσια απόδοση 17 φορές περισσότερο από τα ετήσια κέρδη του οργανισμού.

    Το επόμενο διάστημα όπως είπε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου και τον επόμενο μήνα θα προχωρήσει και η διαδικασία για τον ΟΛΘ.

    Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι επιβεβαιώνεται η κυβερνητική πολιτική και πως έγινε ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για να γίνει η Ελλάδα στρατηγικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της ακρίβειας, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια οποία σταδιακά φέρνει αποτελέσματα, ενώ σε ό,τι αφορά την ακτοπλοΐα σημείωσε ότι μετά την έκκλησή του και τη δημόσια διαβούλευση υπάρχουν καρποί αφού σημαντικοί παίκτες στον τομέα αυτό ανακοίνωσαν ότι δεν θα κάνουν αυξήσεις και παγώνουν τις τιμές.

    Τη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην τόνωση και ενίσχυση της οικονομίας επισήμανε και ο πρωθυπουργός σε χαιρετισμό που απηύθυνε το απόγευμα της Δευτέρας, εγκαινιάζοντας την 21η Διεθνή Ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια», στο εκθεσιακό κέντρο στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    Στόχος είναι να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια και σύγχρονη τεχνογνωσία. Στόχος είναι να γίνουν τα λιμάνια μας κέντρο μεταφόρτωσης στη Ν.Α. Ευρώπη. Να γίνει η Ελλάδα γέφυρα Ανατολής και Δύσης, σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο, κόμβος διεθνούς εμπορίου» τόνισε ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός εξήρε τη συνεισφορά της ναυτιλίας, η οποία μαζί με τον τουρισμό είναι, όπως είπε, οι πιο εξωστρεφείς κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.

    «Φέρνουν συνάλλαγμα, γεφυρώνουν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενδυναμώνουν την Οικονομία μας και ωφελούν ολόκληρη την κοινωνία» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο ελληνικός εφοπλισμός διαχειρίζεται το 17% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, το 20% του παγκόσμιου στόλου σε μεταφορά ξηρού φορτίου και το 23% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων και τόνισε ότι το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισρέει στη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς, και από τα 14 δισ. ευρώ το 2006 έφτασε στα 17 δισ. ευρώ το 2007.

    Αύριο στις 11.00 το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο, ένώ στις 12.30 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Στις 18.30 θα μεταβεί σε ειδική εκδήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του "Ελεύθερου Τύπου" στο Πολεμικό Μουσείο.

    [02] Η τελευταία αναμέτρηση

    Ολοκληρώνεται σήμερα η προεκλογική κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών με τις αναμετρήσεις στη Μοντάνα και στη Νότια Ντακότα με τον Μπάρακ Ομπάμα να δηλώνει έτοιμος να πανηγυρίσει την τελική νίκη του, αλλά και την Χίλαρι Κλίντον να αρνείται να αποσυρθεί.

    Στο μεταξύ, ο βουλευτής της Νότιας Καρολίνας Τζέιμς Κλάιμπερν, "υπερεκλέκτορας" του Δημοκρατικού Κόμματος, εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στον Μπάρακ Ομπάμα για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός του. Ο Κλάιμπερν είναι μέλος της ηγετικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και η υποστήριξή του στον Ομπάμα μπορεί να επηρεάσει άλλους υπερεκλέκτορες .

    Ο Μπάρακ Ομπάμα χρειάζεται μόλις 40 εκλέκτορες για να εξασφαλίσει τον "μαγικό αριθμό" των 2.118 και να γίνει έτσι ο πρώτος μαύρος διεκδικητής της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο γερουσιαστής του Ιλλινόι ελπίζει ότι μόλις ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στις δύο πολιτείες θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα τον στηρίξουν οι περίπου 180 αναποφάσιστοι "σούπερ εκλέκτορες", εξασφαλίζοντας έτσι το χρίσμα.

    "Υπάρχουν πολλοί σούπερ εκλέκτορες που αναμένουν να τελείωσουν οι προκριματικές εκλογές, αλλά πιστεύω ότι θα λάβουν γρήγορα τις αποφάσεις τους αμέσως μετά" τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Μίσιγκαν.

    Η ψηφοφορία στην Νότια Ντακότα ολοκληρώνεται στις 04.00 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης και στη Μοντάνα μία ώρα αργότερα. Οι δύο πολιτείες αναδεικνύουν συνολικά 31 εκλέκτορες.

    Η Χίλαρι Κλίντον από την πλευρά της υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της προεκλογικής διαδικασίας σηματοδοτεί "την έναρξη μιάς νέας φάσης της εκστρατείας", όπου θα προσπαθήσει να πείσει τους "σούπερ-εκλέκτορες" ότι είναι η ισχυρότερη υποψήφια για να αντιμετωπίσει τον ρεπουμπλικάνο Τζον ΜακΚέην.

    "Η απόφαση εναπόκειται στους εκλέκτορες που θα μετάσχουν στο συνέδριο των Δημοκρατικών. Θα περάσω τις επόμενες ημέρες αναλύοντας τις θέσεις μου σε αυτούς τους εκλέκτορες" τόνισε η Κλίντον μιλώντας σε οπαδούς της στη Νότια Ντακότα.

    Εντύπωση πάντως προκάλεσε δήλωση του συζύγου της και πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον ο οποίος τόνισε χθες σε ομιλία του στη Νότια Ντακότα ότι "ίσως αυτή είναι η τελευταία ημέρα που μετέχω σε μια τετοια προεκλογική εκστρατεία".

    Μια ομάδα 17 αναποφάσιστων Δημοκρατικών σούπερ εκλεκτόρων συναντήθηκαν χθες για να συζητήσουν την ενδεχόμενη υποστήριξή τους στον Ομπάμα και δεν αποκλείεται σήμερα να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους.

    Ο ίδιος ο Ομπάμα τόνισε οτι σύντομα σχεδιάζει να μιλήσει με την Κλίντον. Οπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους, μίλησε τηλεφωνικά μαζί της την περασμένη Κυριακή και της είπε ότι "μόλις κάτσει η σκόνη προσβλέπει σε μιά συνάντηση μαζί της σε χρόνο και τόπο που θα επιλέξει η ίδια".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 June 2008 - 14:30:51 UTC