Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σχέδιο ειρήνης για τα Βαλκάνια"
  • [02] Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

  • [01] "Σχέδιο ειρήνης για τα Βαλκάνια"

    Στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΠΑΣΠ, θα μιλήσει το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου.

    Στην Εθνική Συνδιάσκεψη θα συζητηθούν η Ιδρυτική Διακήρυξη της Παράταξης, οι πολιτικές θέσεις για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, το Καταστατικό και θα εκλεγούν τα Όργάνα της ΠΑΣΠ στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Επιστολή Γ.Παπανδρέου στο Σαρκοζί

    Την ανησυχία του για τα δυτικά Βαλκάνια και την περίοδο ρευστότητας και αστάθειας στην οποία επανέρχονται εκφράζει μεταξύ άλλων σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον κ. Σαρκοζί ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον επόμενο μήνα, τονίζει ότι όποιες λύσεις δοθούν στην περιοχή δεν πρέπει να αναπαράξουν νέες εντάσεις και εθνικισμούς. Και επισημαίνει ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η αναγνώρισή του από ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης κατά παράβαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση των "27", δεν έχει συμβάλλει στη σταθεροποίηση της περιοχής.

    Με τον τρόπο αυτό, προσθέτει ο κ. Παπανδρέου, η Ευρώπη χάνει την αξιοπιστία της ως σταθεροποιητική δύναμη, ενώ πλήττεται σοβαρά η ευρωπαϊκή στρατηγική και τα Βαλκάνια. Και ζητεί από τον κ. Σαρκοζί να "επαναφέρει στο κέντρο της προτεραιοτήτων της Ένωσης την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανικών κρατών".

    Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει την υποστήριξη της Γαλλίας στις αρχές και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού πολιτικού κεκτημένου, τονίζοντας, όμως, ότι αυτό αποτελεί βασική ευθύνη και υποχρέωση από την πλευρά της Γαλλίας, όπως και η έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

    Τονίζει, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και τα λανθασμένα μηνύματα τα οποία τροφοδοτούν την αδιαλλαξία και τον εθνικισμό δυνάμεων που είναι προσκολλημένες στο παρελθόν.

    Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων "αποτελεί το μεγάλο "Σχέδιο Ειρήνης" για την Ευρώπη".

    Αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να παραμένει σταθερή και συνεπής στις αποφάσεις και στη στρατηγική που έχει αποφασισθεί συλλογικά και παράλληλα να μην επιτρέψει την αλλοίωση των αποφάσεών της από την Τουρκία, η οποία οφείλει να σεβαστεί με όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ένωση και τα κράτη μέλη της.

    Ο κ. Παπανδρέου εκφράζει τη διαφωνία του με την πρόταση του κ. Σαρκοζί για ειδική σχέση με την Τουρκία, τονίζοντας ότι "οφείλουμε να παραμένουμε συνεπείς στην ευρωπαϊκή προοπτική με στόχο την τελική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Ιδιαίτερα κατά τον κ. Παπανδρέου αυτό έχει σημασία στη σημερινή συγκυρία "όπου επιχειρείται συνταγματική και αντιδημοκρατική εκτροπή εναντίον της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης".

    Ο κ. Παπανδρέου συνδέει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με το Κυπριακό, τονίζοντας ότι η θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν αναιρεί τις μεγάλες ευθύνες και υποχρεώσεις της γειτονικής χώρας στο Κυπριακό.

    Καμία σκοπιμότητα και κανένα συμφέρον, τονίζει ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη κατοχή κυπριακού εδάφους από τουρκικές δυνάμεις και τη διχοτόμηση κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επιβάλλεται, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γαλλική Προεδρία να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της κινητικότητας που διαφαίνεται με το νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη μεταβατική περίοδο, στην οποία οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών-μελών κρίνονται και οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους λαούς και την ιστορία. Στην περίοδο αυτή, πρόσθεσε, απαιτούνται ολοκληρωμένες στρατηγικές προτάσεις για το ρόλο της Ευρώπης.

    [02] Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

    Οι εργασίες του 5ου τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) ξεκίνησαν χθες το βράδυ, με την ομιλία του προέδρου της, κ. Δημήτρη Τσαλαπάτη, χαιρετισμούς των προέδρων όλων των Ενώσεων Τύπου που την απαρτίζουν και απονομή τιμητικών διακρίσεων στους δημοσιογράφους που αγωνίστηκαν για την ίδρυση της ΠΟΕΣΥ. Μηνύματα απηύθυναν στο συνέδριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Στο μήνυμά του προς το Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά από τον δημοσιογραφικό κόσμο να υπηρετεί την αλήθεια γιατί: "χρωστάει στους πολίτες τη μετάδοση ενός μηνύματος καθαρού από εξαρτήσεις και του χρωστάνε οι πολίτες, όταν τους βοηθά να δουν αντικειμενικά την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα". Ο κ. Παπούλιας τόνισε στο μήνυμά του ότι στις μέρες μας τα ΜΜΕ έχουν τεράστια δύναμη επιρροής και αυτό είναι κάτι που μεγιστοποιεί την ευθύνη τους για τη διαμόρφωση της συλλογικής συνείδησης, προσθέτοντας ότι "η δουλειά του δημοσιογράφου είναι μια δουλειά εξαιρετικά δύσκολη και σκληρή, την οποία δεν μπορεί παρά να επιλέγει κανείς με κίνητρο το όραμά του για τη συνεχή πρόοδο της κοινωνίας. Ενεργοί πολίτες είναι μόνο οι σωστά ενημερωμένοι πολίτες. Για το λόγο αυτό η δική σας ευθύνη είναι βαθύτατα πολιτική", καταλήγει το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το δημοσιογραφικό κόσμο.

    Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας τόνισε πως η ποιότητα της δουλειάς των δημοσιογράφων εγγυάται και την ποιότητα της δημοκρατίας. Ωστόσο, ο λόγος του προέδρου της Βουλής διεκόπη από διαμαρτυρία δημοσιογράφων, οι οποίοι στην αίθουσα των εργασιών του συνεδρίου άνοιξαν δύο πανό φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του ασφαλιστικού νόμου: "Οι δημοσιογράφοι μαζί με το λαό θα καταργήσουν το ασφαλιστικό", "το ασφαλιστικό θα μείνει στα χαρτιά", "αγώνας ενάντια στο νόμο Πετραλιά".

    Ο πρόεδρος της Βουλής παρέμεινε αρκετή ώρα στο βήμα προκειμένου να απευθύνει το χαιρετισμό του, οι αλλεπάλληλες ωστόσο διακοπές δεν το επέτρεψαν, οπότε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Τσαλαπάτης διέκοψε τη διαδικασία και ο Δημήτρης Σιούφας αποχώρησε, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στο συνέδριο και χαιρέτησε πολλούς από τους συνέδρους.

    Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε η γενική γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Μαργαρίτα Παπαδά, η οποία και ανέγνωσε μήνυμα του υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου. Όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Ρουσόπουλος, "Η ολοένα και αποτελεσματικότερη εξασφάλιση των όρων για την έγκυρη και ουσιαστική λειτουργία της δημόσιας σφαίρας είναι ένας από τους βασικούς άξονες της διαρκούς προσπάθειας για την ποιοτική αναβάθμιση της δημοκρατίας μας". Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ο κ. Ρουσόπουλος, τα τελευταία χρόνια συντελείται μια ευρεία μεταρρύθμιση για τη θεσμική κατοχύρωση όλων των ζητημάτων που αφορούν στα ΜΜΕ και το δημοσιογραφικό επάγγελμα στη νέα εποχή.

    "Σε αυτή την κατεύθυνση οι δημοσιογραφικές οργανώσεις συμβάλλουν ενεργά σε μια διαδικασία που συχνά οδηγεί στο κοινώς επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της δημιουργικής σύνθεσης των απόψεων".

    Ο υπουργός Επικρατείας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε δράσης, ώστε να υπάρξει πραγματική βελτίωση του μιντιακού τοπίου της χώρας, έθεσε την ειλικρινή δέσμευση σε κοινές αρχές από όλους τους ενδιαφερόμενους. Όπως, μάλιστα, τονίζει στο μήνυμά του, η κοινωνία των ενεργών πολιτών δείχνει το δρόμο που οφείλουμε όλοι από κοινού να ακολουθήσουμε. "Οι πολίτες απαιτούν από όλους κοινωνική υπευθυνότητα και σοβαρότητα", αναφέρει ο κ. Ρουσόπουλος και καταλήγει στο μήνυμά του, με την πεποίθηση ότι η ΠΟΕΣΥ θα συνεχίσει να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πολιτισμού για τα μέσα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και τις υψηλές προσδοκίες των πολιτών.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε ότι πάνω από όλες τις σκοπιμότητες στις οποίες πολλές φορές διολισθαίνουν και οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι ο σκληρός πυρήνας παραμένει η συνείδηση όλων, για να προσθέσει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός ο κίνδυνος μιας αφυδατωμένης δημοκρατίας. Και πρόσθεσε ότι η υπόθεση της Siemens αυτή την ώρα είναι μια ευκαιρία να εκπέσει η ασφάλεια της αδιαφάνειας που καλύπτει σαν ομερτά τις σχέσεις του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, ακόμη, πως η αρχή της συλλογικής ευθύνης έχει εισχωρήσει πολύ βαθιά στο σύστημα, είναι ωστόσο βαθιά φασιστική. Αφού, ο κ. Κακλαμάνης ευχήθηκε καλή επιτυχία στο συνέδριο, τόνισε απευθυνόμενος προς το σώμα των συνέδρων πως η μόνη ελπίδα είστε εσείς, απευθύνοντας παράλληλα το ερώτημα: "θα συνεχίσουμε μοιραίοι και άβουλοι;" και προσθέτοντας καταληκτικά "όχι βέβαια. Ο τόπος πρέπει να έχει μία ελπίδα". Ομιλία Προέδρου ΠΟΕΣΥ Δ. Τσαλαπάτη Στην ομιλία του, με την οποία έγινε και η πανηγυρική έναρξη του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Τσαλαπάτης, ανέφερε ότι "Η έναρξη του συνεδρίου συμπίπτει με ένα ρεσάλτο επενδυτικού κεφαλαίου στην Πάτρα" για να αναφερθεί, στ συνέχεια: "στην εφιαλτική αυθαιρεσία της εργοδοσίας στον τηλεοπτικό σταθμό ΠΑΤΡΑ TV ιδιοκτησίας εφοπλιστικής οικογένειας που έβαλε λουκέτο σήμερα στα γραφεία του σταθμού, φυγάδευσε μηχανήματα, άφησε στο δρόμο απλήρωτους τους εργαζόμενους".

    "Δεν είναι απλώς ενδεικτική - είπε ο κ. Τσαλαπάτης - αυτή η περίπτωση. Επιβεβαιώνει προφανώς τις πραγματικές διαθέσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου στον τομέα της ενημέρωσης που βρίσκεται στο επίκεντρο επιθετικών εξαγορών" και απευθυνόμενος στο σώμα των συνέδρων, συνέχισε: "καταλαβαίνετε ότι για αυτό το λόγο είναι η ώρα της ανατροπής. Άλλο η επικοινωνία, άλλο η ενημέρωση. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε τι είναι σήμερα τα ΜΜΕ και στην Ελλάδα. Είναι εμπορικές - βιομηχανικές επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος; Είναι και αυτό μαζί; Πάντως, αρκετές είναι και μέλη του ΣΕΒ. Ιδίως, μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που είπε ότι η είδηση είναι εμπόρευμα".

    "Όμως - πρόσθεσε ο κ. Τσαλαπάτης - μπορεί να φαίνονται πολλοί αλλά τελικά να είναι λίγοι αυτοί που επιβάλλουν ότι η είδηση είναι πλέον ό,τι αποφέρει κέρδος και να επιμένουν επωνύμως πίσω από οφ σορ ή άλλες μορφές ιδιοκτησίας. Και αυτός που κατασκευάζει και περιτυλίγει την είδηση, όπου και όταν αυτό συμβαίνει σε ένα λαμπερό και ελκυστικό περιτύλιγμα με όλους τους κανόνες της αγοράς, δεν είναι φυσικά ο δημοσιογράφος, ο εργαζόμενος στη βιομηχανία της ενημέρωσης. Είναι ο επιχειρηματίας, ο βιομήχανος, ο αυτοκράτορας-ιδιοκτήτης του δικτύου".

    Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, πρόσθεσε ακόμη ότι τα πράγματα χειροτερεύουν γιατί έρχεται η άλλη ανατροπή που αλλάζει τα δίκτυα. "Και οι τηλεπικοινωνίες αν και στρατηγικής σημασίας, όπως για παράδειγμα ο άλλοτε δικός μας ΟΤΕ, αλλάζουν σημαία. Γίνονται ευκαιρία για επενδύσεις που συνδέονται με τους δρόμους της ενέργειας, αλλά και τις εργολαβικές εξελίξεις στα μέσα ενημέρωσης. Η τεχνολογία πάλι τρέχει και καταπίνει το άρθρο, το σχόλιο, τη γνώμη. Η είδηση αντιστέκεται, αλλά η πληροφορία θέλει να την εκτοπίσει για να καταλήξει σε απλό μήνυμα. Ότι πουλάει. Δηλαδή ακόμη μεγαλύτερη θεοποίηση του κέρδους".

    Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, πρόσθεσε, σκιαγραφώντας περαιτέρω την οδυνηρή κατάσταση στο χώρο, ότι "Την ίδια ώρα υπάρχει ο τυποκτόνος νόμος που μεταφράζει σε χρήματα την τιμή και την αξιοπρέπεια, έχει μετατρέψει το λειτούργημα του δημοσιογράφου σε μεροκάματο του τρόμου, τις εφημερίδες και αρκετά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ σε φιμωμένους διαφημιστές προϊόντων, υπηρεσιών, εξαρτημένους από νομικές υπηρεσίες".

    Στο σημείο αυτό μάλιστα πρόσθεσε ότι "Οι Ενώσεις Συντακτών έχουν καταγγείλει επανειλημμένα με την επιφύλαξη όσων προβλέπει η δημοσιογραφική δεοντολογία ότι η ιστορία με τις αστικές αποζημιώσεις αποτελεί χειραγώγηση της ενημέρωσης. Και ενώ κυβερνήσεις και κορυφαίοι θεσμικοί λειτουργοί συμφωνούν, επιμένουν στο νόμο για τη δική τους άμυνα". Θέτοντας μια ακόμη παράμετρο του θέματος αυτού, ο κ. Τσαλαπάτης είπε ότι "πρόσφατα, με τις επιθετικές εξαγορές στο επίκεντρο της πολιτικής κριτικής η διαδικασία οδηγεί και σε πολιτική χειραγώγηση για να συμπληρώσει ότι είναι πια καιρός να συμφωνήσουμε όλοι πως η υπόθεση αυτή πρέπει να αλλάξει. Όχι μόνο γιατί στο στόχαστρο έχουν τεθεί και θεσμικοί λειτουργοί του πολιτικού συστήματος, αλλά γιατί όλα αυτά είναι ζήτημα δημοκρατίας".

    Για το ζήτημα αυτό ενημέρωσε τους συνέδρους ότι με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ η ΠΟΕΣΥ έχει ενημερώσει για τις θέσεις της όλα τα κόμματα.

    Ο κ. Τσαλαπάτης δήλωσε τη θέση των ενώσεων πως η είδηση στηρίζεται στην αλήθεια και επειδή, όπως είπε, είναι και αρκούντως επίκαιρο, η αλήθεια δεν έχει χορηγούς.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στις συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ είπε ότι: "Μέσα στο συνεχώς επιδεινούμενο τοπίο, ενώ έχει αρχίσει η καταλήστευση των ταμείων μας, διογκούται η αυθαιρεσία των εργοδοτών που παντοδύναμοι τρέπουν σε φυγή την πολιτική και επιχειρούν να ακυρώσουν το συνδικαλισμό που, όμως, επιμένει. Η ανεργία αυξάνεται, οι μισθοί μειώνονται, πράγματα που χθες ήταν κεκτημένα, σήμερα θεωρούνται δήθεν ανέφικτα και επαναστατικά".

    Αφού ο κ. Τσαλαπάτης μίλησε για αντιασφαλιστικές διατάξεις του νέου νόμου, πρόσθεσε ότι ειδικά για την ενημέρωση επιχειρείται μέσω της ασφαλιστικής εξαθλίωσης των δημοσιογράφων, η πλήρης χειραγώγηση της ενημέρωσης. Έκανε λόγο για δήμευση του 10% των πόρων των δημοσιογραφικών ταμείων, για υπαγωγή στην ασφάλιση εργαζομένων χωρίς εργοδοτικές εισφορές, "μποναμά της πολιτικής στη διαπλοκή", για να καταλήξει ότι όλα αυτά μαζί καθιστούν ακόμα πιο αβέβαιο το μέλλον.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ ανακοίνωσε ότι έχουν αρχίσει και οι νομικές ενέργειες για να ακυρωθεί ο νόμος στην πράξη και θα συνεχιστούν, για πολιτικές και άλλες ευθύνες που αφορούν παραβιάσεις του πρωτοκόλλου του δικαστηρίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Η ΠΟΕΣΥ, όμως, πρέπει να διοικείται από τους εργαζόμενους και μόνο" τόνισε ο κ. Τσαλαπάτης. Εκπρόσωποι Κομμάτων Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ χαιρετισμό απηύθυνε η Μαρία Καρακλιούμη, η οποία ζήτησε από τους δημοσιογράφους να φροντίζουν η είδηση να φτάνει ποιοτικά στον πολίτη.

    Από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής είπε ότι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπάρχει μια απαράδεκτη κατάσταση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, προσθέτοντας πως οι διακηρύξεις για πολυφωνία και ενημέρωση είναι υποκριτικές. Όπως είπε, τα μέσα ελέγχονται από ισχυρότατους ομίλους που προωθούν τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Έκανε λόγο για αποσιώπηση των θέσεων του ΚΚΕ την ώρα που καλύπτουν πολύ χώρο στα μέσα, δράσεις διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων ή εκδηλώσεων που ενδιαφέρουν τις κυβερνήσεις. Καταλήγοντας ο κ. Χαλβατζής τόνισε ότι η μόνη σωτηρία είναι η ανάπτυξη της κοινής πάλης ενάντια στο κεφάλαιο.

    Ο Νίκος Βούτσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ιδρύσεως ενός συνδικάτου Τύπου και διερωτήθηκε μήπως κλείνει αυτή τη στιγμή η εποχή της μεταπολίτευσης και σβήνουν οι τελευταίες φωνές. Ανέφερε ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χειραγωγούνται από τις εξουσίες και πρόσθεσε ότι μέσα στο παγκόσμιο χωριό ζούμε σε μια απέραντη μοναξιά και χειραγώγηση.

    Απευθύνοντας χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου έθεσε ζήτημα παρεμβάσεων διαφόρων πολιτικών στην πένα του δημοσιογράφου και ρώτησε πως διασφαλίζουμε την ανεξαρτησία της γνώμης τους, προσθέτοντας εκεί που ζητάμε την ισοτιμία να τη δίνουμε και εμείς. Στο τέλος της ομιλίας του, μάλιστα, ζήτησε να ξαναγυρίσει η δημοσιογραφία στην εποχή του λειτουργήματος και να παύσει η εμπορευματοποίησή της. Πρόεδροι Ενώσεων Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος μίλησε για ένα ανηφορικό δύσκολο δρόμο. Και πρόσθεσε ότι ο αντίπαλος εξοπλίζεται με σύγχρονα μέσα όταν εμείς προχωρούμε με τα παλιά. Ας κοιτάξουμε εκείνα που μας ενώνουν, ας προχωρήσουμε με ενότητα κάτω από τη σκέπη της ΠΟΕΣΥ με γνώμονα την ποιότητα της ενημέρωσης, είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Δ. Πελεκούδας πρόεδρος των ημερησίων εφημερίδων Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας έκανε λόγο για την αναγκαιότητα σύνθεσης διαλόγου και αγωνιστικότητας με αιχμή τον ασφαλιστικό νόμο.

    Ο Α. Βουλβής πρόεδρος των ημερήσιων εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου και Νήσων ζήτησε να ανατραπούν οι λογικές του ωχαδερφισμού και να προχωρήσουν σαν μια γροθιά όλες οι ενώσεις μαζί.

    Ο Γ. Πλαχούρης πρόεδρος περιοδικού και ηλεκτρονικού Τύπου απηύθυνε μήνυμα "μέσα από τα όχι μας να βρούμε τα μεγάλα ναι".

    Ο Κορνήλιος Χατζηκώστας εκπρόσωπος των οργανώσεων της Κύπρου απηύθυνε ευγνωμοσύνη προς το δημοσιογραφικό κόσμο της Ελλάδας για τη συμβολή τους στο εθνικό αγώνα της Κύπρου.

    Η ΠΟΕΣΥ απένειμε τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά τους στους Δ. Γκλαβά, Α. Κούρτη, Α. Σαμαρά, Χρ. Αθανασίου, Χρ. Αναγνωστό, Α. Καλομάρη, Ν. Καραντινό, Γ. Βουλβή, Δ. Γουσίδη και Α. Ασβεστά.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν το Σάββατο και την Κυριακή στην ΕΣΗΕΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 June 2008 - 6:30:13 UTC