Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικυρώθηκε η Συνθήκη της Λισαβόνας
  • [02] Συνέντευξη Τύπου ΚΚΕ και ΚΝΕ
  • [03] Περιοδεία σε Αχαία και Ηλεία

  • [01] Επικυρώθηκε η Συνθήκη της Λισαβόνας

    Με ψήφους 250 υπέρ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ανεξάρτητος Κ. Κουκοδήμος) και 42 κατά (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ) σε σύνολο 292 ψηφισάντων βουλευτών, κυρώθηκε, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, από την Βουλή των Ελλήνων η Συνθήκη της Λισαβόνας, που τροποποιεί την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι η 18η χώρα της ΕΕ που επικύρωσε την Συνθήκη.

    Με επιστολή τους υπέρ της Συνθήκης δήλωσαν οι βουλευτές Μ. Έβερτ, Ν. Παπαδημάτος και Π. Καμμένος οι οποίοι απουσίασαν από την ψηφοφορία, λόγω προσωπικού κωλύματος και ως εκ τούτου δεν προσμετρήθηκαν οι ψήφοι τους.

    Ομιλία πρωθυπουργού

    "Η συνθήκη της Λισαβόνας είναι ο ρεαλιστικός δρόμος για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, ο δρόμος για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον, δρόμος αλληλεγγύης, σταθερότητας, συλλογικής προόδου για όλους τους λαούς, δρόμος που υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τη μεταρρυθμιστική συνθήκη της Λισαβόνας.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η μεταρρυθμιστική συνθήκη είναι ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία μιας Ευρώπης, που όσο διευρύνεται, να θωρακίζεται θεσμικά, να ενοποιείται πολιτικά, να γίνεται πιο αποτελεσματική, πιο αξιόπιστη, πιο συμμετοχική και πιο ισχυρή.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η χώρα μας διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες που έγιναν για τη σύνταξη της συνθήκης: Είμαστε ικανοποιημένοι, που όλοι οι εταίροι μας χαράξαμε το τέλος της εσωστρέφειας και της καθήλωσης που είχε επέλθει τα προηγούμενα χρόνια.

    Εξέφρασε παράλληλα την προσδοκία της Ελλάδας για «ταχεία κύρωση της συνθήκης από όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση για την πλήρη εφαρμογή της».

    Ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ότι η Συνθήκη δεν υιοθετεί το σύνολο των στόχων και των επιδιώξεων των χωρών της κοινότητας: Είναι καθαρός πολιτικός συμβιβασμός, μια συμφωνία με βάση τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή, και βέβαια «δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος που να διασφαλίζει την κοινή ευρωπαϊκή πορεία» παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής, που τόνισε ότι η Ευρώπη είναι δύναμη για την Ελλάδα και για όλα τα μέλη της, είπε ότι η χώρα μας θα συμβάλει ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας της ΕΕ, η οποία να γίνει πιο πολιτική, να λειτουργεί πιο δημοκρατικά και αλληλέγγυα και να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση.

    Αίτημα ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

    Προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της συνθήκης της Λισαβόνας, αμέσως μετά την κύρωσή της από την πλειοψηφία της Βουλής, κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ (πλην του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη), του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη συνεδρίαση της τριήμερης συζήτησης θα καθοριστεί από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος και του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης πρότειναν η συζήτηση να αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη.

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου

    Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή «δημοκρατική, συνειδητή συμμετοχή ενημερωμένων πολιτών» ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Η εμβάθυνση της Δημοκρατίας και στην Ελλάδα «αποτελεί και δικό μου πολιτικό στοίχημα» είπε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε: «Δεν πιστεύω στα παλιά πρότυπα ηγετών. Ο 21ος αιώνας απαιτεί ηγέτες που στηρίζουν και αγωνίζονται για τη μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική, συνειδητή συμμετοχή, ενημερωμένων πολιτών. Αυτή είναι η δική μου δημοκρατική παράδοση. Αυτός είμαι και θα είμαι. Αλλά αυτό πηγάζει από τις δημοκρατικές παραδόσεις του ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Όπως παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, το δημοψήφισμα «δεν το ανακαλύψαμε σήμερα: Το ζήτησα ως υπουργός Εξωτερικών, όταν το 2003 παρουσίαζα στη Βουλή τη διαπραγμάτευση για τη συνταγματική συνθήκη, το ΠΑΣΟΚ το αποφάσισε στο συνέδριό του, το απαίτησε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κινήματος το 2005, το ζητά και σήμερα» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ αλλά και των κομμάτων της Αριστεράς, είπε ότι η κυβέρνηση φοβάται το λαό ενώ επέκρινε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ότι, με το όχι, θέλουν να καθηλώσουν τη χώρα στην Ευρώπη του χθες, να πορευτεί με τη μονεταριστική συνθήκη του Μάαστριχτ και να μην προχωρήσουμε στην πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη της Λισαβόνας. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Συνασπισμός της «κάποτε ευρωκομμουνιστικής παράδοσης» κατέληξε δέσμιος των συνιστωσών του και υπερασπίζεται την καθήλωση στο Μάαστριχτ παρέα με το ΛΑΟΣ και άλλες συντηρητικές δυνάμεις.

    Όσο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, είπε ότι είχε ζητήσει δημοψήφισμα κατά την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ αλλά -όπως σημείωσε- όταν ανέλαβε την κυβέρνηση δεν ήθελε να συγκρουστεί πολιτειακά με τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή, ο οποίος «είχε και περαιτέρω αρμοδιότητες» στην εξωτερική πολιτική.

    Ομιλία Αλ. Παπαρήγα

    Η κ. Παπαρήγα στην ομιλία της, αφού επανέλαβε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την Συνθήκη και ζήτησε διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τόνισε ότι μέσω της Συνθήκης, οξύνονται οι αντιθέσεις και δημιουργούνται συνθήκες πάλης, εντείνεται η στρατικοποίηση της Ένωσης κι εκείνο το γνώρισμα που επιταχύνει την κούρσα για την πρωτοκαθεδρία είναι η ενισχυμένη συνεργασία κρατών. Πρόσθεσε δε, πως με την «ρήτρα αλληλεγγύης επιτρέπει την παρέμβαση στο εσωτερικό των κρατών» με άλλοθι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ η ΕΕ παρεμβαίνει στην έκφραση του κοινωνικού κράτους, με ενδεικτική την πρόταση για το 65ωρο, περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα, καταργεί το δικαίωμα του βέτο, δυναμώνει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Αναφερόμενη στο αίτημα του ΚΚΕ, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, είπε πως «Ζητήσαμε το δημοψήφισμα γνωρίζοντας ότι θα κυριαρχούσε το όχι. Αυτή τη στάση είχαν όλα τα κράτη. Εμείς το ζητήσαμε γνωρίζοντας ότι θα διαμορφώνονταν σημείο πάλης και αντιπαράθεσης, ώστε να εκφραστεί η αντίθεση, ο σκεπτικισμός απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ για τους λαούς της Ευρώπης». Συμπλήρωσε ακόμη πως η δημοκρατικότητα στη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων διαπιστώνεται στην Ιρλανδία και εξήγησε ότι «λόγω του ιρλανδικού θαύματος βρίσκεται κοντά η χώρα ανάμεσα στο ναι και το όχι και η αντίθεση είναι μικρή. Παρόμοια διλήμματα τρομοκρατικά και ψυχολογικά θα κληθεί να αντιμετωπίσει και πάλι η Ιρλανδία, σχετικά με το ΝΑΤΟ και άλλα θέματα» και πρόσθεσε ότι «φασιστοειδή στοιχεία επιστρατεύτηκαν για να πείσουν ότι το όχι θα σημάνει την καταστροφή της χώρας».

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ συμπλήρωσε πως το αίτημα του κόμματός της μπορεί να θεωρηθεί «ξεπερασμένο» αλλά «το θέσαμε για να συμβάλλουμε στο να εκφραστεί ένα καθαρό "όχι" απέναντι στην ΕΕ και το παιδί της, την Συνθήκη, μέσα στο οποίο εκφράζονται οι νόμοι της κοινότητας και το καπιταλιστικό σύστημα της Ευρώπης».

    Ομιλία Αλ. Αλαβάνου

    Με την φράση «Τολμήστε το δημοψήφισμα, αν δεν φοβάστε» ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα Δημοκρατίας, αλλά και το ΠΑΣΟΚ για συστράτευση μαζί της, αφού ψηφίζει την Συνθήκη της Λισαβόνας, την στιγμή που άλλοι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες «κρούουν τον κώδωνα».

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε πως «περνάει» χωρίς κοινωνική συζήτηση, χωρίς δημοκρατική συμμετοχή, ενώ πρόκειται για μια «άστοχη διαδικασία που διακωμωδεί τον λαό», και χαιρέτισε την κίνηση των πολιτών που βρίσκονται έξω από τη Βουλή διεκδικώντας μία άλλη Ευρώπη με τη συμμετοχή της κοινωνίας και όχι ερήμην της.

    Αναφερόμενος στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως καταψηφίζει για άλλους λόγους από κείνους που το επιλέγουν τα άλλα κόμματα, διεκδικώντας εντός της Ευρώπης να υπάρξει σειρά διεκδικήσεων και κινημάτων για σειρά ζητημάτων που ξεπέρασαν τα σύνορα και δεν μπορούν να λυθούν με τέτοιου τύπου πολιτικές.

    Όπως είπε, η Ευρώπη κομματιάζεται πάλι, αλιείς κλείνουν τα λιμάνια, οδηγοί φορτηγών κλείνουν τα σύνορα επαναπροσδιορίζοντάς τα, και πια, αυτό το οικοδόμημα υφίσταται το σοκ του αδιεξόδου των πολιτικών που διαμορφώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η Ευρώπη δεν πάει μπροστά, πάει αιώνες πίσω» ανέφερε ο κ. Αλαβάνος επικαλούμενος την τροποποίηση της οδηγίας για τον εργάσιμο χρόνο και σύνδεσε τις πολιτικές αυτές με την κυβερνητική πολιτική λέγοντας πως «δεν άφησε πλευρά του κοινωνικού κράτους στην οποία δεν έχει επιτεθεί».

    Πρόσθεσε πως στον σκληρό πυρήνα της Συνθήκης, δίδεται προτεραιότητα στις δημοσιονομικές πολιτικές και στην ελευθερία των αγορών στο όνομα του ανταγωνισμού, αυτές που συνθέτουν και την παγκόσμια κρίση. «Κεφάλαια που είναι πάνω από κάθε οργανισμό ακυρώνουν στην πράξη την προσπάθεια. Η Συνθήκη δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως ενώ «έχουν αλλάξει πια τα δεδομένα και η ακρίβεια μαστίζει τον κόσμο η ΕΕ να κάνει την πάπια».

    Ομιλία Γ. Καρατζαφέρη

    Σαν την «μεγαλύτερη απάτη εναντίον των λαών της Ευρώπης» περιέγραψε την Συνθήκη της Λισαβόνας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, υποστηρίζοντας ότι καταργούνται τα Εθνικά Κοινοβούλια.

    Αναπτύσσοντας την θέση του κόμματός του ο κ. Καρατζαφέρης επισήμανε πως η κύρωση της Συνθήκης θα σημάνει και «συνταγματική εκτροπή» αφού δεν θα ισχύει το άρθρο 26 του Συντάγματος (περί άσκησης των εξουσιών του κράτους) κάτι που - όπως ανέφερε - δεν το γνωρίζει ο λαός αφού οι διαπραγματεύσεις για την Συνθήκη έγιναν μυστικά, ενώ στις 300 σελίδες της συμπληρώνονται ακόμη 3.000 με παραπομπές ώστε να είναι δυσνόητες για τους λαούς.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέφερε πως καταργείται η λέξη «Κοινότητα» και αντικαθίσταται από την λέξη «Ένωση», ως εκ τούτου δημιουργείται ένα νέο κράτος, μια νέα ΕΕ νομικώς ανώτερη από τα κράτη - μέλη που την απαρτίζουν. «Επομένως το πάνω χέρι δεν θα έχει το Σύνταγμα των χωρών, αλλά το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Έτσι δεν θα νομοθετεί το Κοινοβούλιο και η ζωή μας θα διέπεται από της νόρμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε.

    «Αλλάζει η μορφή της Δημοκρατίας» είπε και αιτιολόγησε πως η ΕΕ θα αποκτήσει νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική αρχή όπως ένα Σύνταγμα, χωρίς σαφή διάκριση, οπότε - όπως είπε - δεν θα μας ρωτήσει και κανείς αν αποφασίσει η ΕΕ να κάνει πόλεμο, αφού τα Κοινοβούλια θα έχουν πια την επιρροή που έχει ένα νομαρχιακό Συμβούλιο μιας περιοχής στη Βουλή των Ελλήνων.

    Επαναφέροντας το αίτημα για δημοψήφισμα για τη Συνθήκη, ο Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι ένας από τους λόγους που πρέπει να γίνει είναι διότι οι ίδιοι οι συντάκτες της Συνθήκης ομολογούν πως μας εξαπατούν όταν δηλώνουν πως πρέπει να κυρώνεται ως σύμβαση από τα Κοινοβούλια των κρατών - μελών. Επιπλέον ανέφερε το 83% του λαού τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος, κάτι που αγνοούν και τα δύο μεγάλα κόμματα, «εξαπατώντας τους ψηφοφόρους τους».

    Απάντηση Ντ. Μπακογιάννη στον Γ. Παπανδρέου

    Στον «εσωτερικό διχασμό που επικρατεί στην παράταξή του» απέδωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, την επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου για κατάθεση αιτήματος διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλώνοντας παράλληλα «μπερδεμένη» από την στάση του, να την ψηφίσει παράλληλα.

    «Συνάδελφοι, δύο καρπούζια δεν χωράνε σε μία μασχάλη. Δύο πολιτικές ταυτόχρονα δεν μπορούν να ακολουθηθούν. Άκουσα τον κ. Παπανδρέου με προσοχή, αλλά πολλά με εξέπληξαν. Προσπάθησε να μας πείσει ότι χάρη στο ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα είναι στην Ευρώπη. Οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ επιβάλλουν δημοψήφισμα, όμως οκτώ χρόνια στην κυβέρνηση γιατί δεν κάνατε ούτε ένα; Σήμερα μας λέτε ότι συμφωνείτε με την Συνθήκη αλλά πρέπει να γίνει και δημοψήφισμα. Η νομιμοποίηση προέρχεται από την νωπή ψήφο εμπιστοσύνης του λαού. Ζητάτε δημοψήφισμα που θα επικυρώσει τη σημερινή σας ψήφο; Δεν μπορεί να καλύπτει η Συνθήκη τα μικροκομματικά σας προβλήματα. Η Ευρώπη γυρίζει σελίδα. Η συνθήκη είναι προϊόν συμβιβασμού, έτσι προχώρησε η Ευρώπη, αφήσαμε τα όπλα για να συζητάμε. Ιστορικός και πολιτικός συμβιβασμός είναι η μόνη οδός» απάντησε η κυρία Μπακογιάννη στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, λαμβάνοντας αμέσως μετά από εκείνον τον λόγο στο βήμα.

    Η υπουργός Εξωτερικών αμφισβήτησε επιπλέον το επιχείρημα του κ. Παπανδρέου περί έλλειψης ενημέρωσης για την Συνθήκη, τονίζοντας πως βεβαίως «χρήζει μεγάλης συζήτησης, διάλογος όμως και ενημέρωση έγινε». Χαρακτήρισε παράλληλα «περιττά τα πυροτεχνήματα» που ακούστηκαν και πρόσθεσε πως αυτή την ιστορική στιγμή που μιλάμε για πολύ σοβαρές αποφάσεις, όπως αυτή της κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, «δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ο κ. Παπανδρέου την Συνθήκη σαν πυροτέχνημα για να καλύψει τον εσωτερικό διχασμό της παράταξής του».

    Ομιλία Κ. Σημίτη

    Να στηρίξουμε τη συνθήκη της Λισαβόνας, "παρά τις ελλείψεις της", ζήτησε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης: "Αν και δεν κάνει τα τολμηρά βήματα, που πολλοί ανέμεναν στην κατεύθυνση μιας πολιτικά πιο ισχυρής και πιο ενοποιημένης Ευρώπης, όμως ανοίγει δρόμους, επιτρέπει νέες εξελίξεις, προδιαγράφει νέες προωθημένες πολιτικές σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στα ζωτικά συμφέροντα των κοινωνιών μας" είπε ο κ. Σημίτης. Όπως τόνισε, η μεγάλη πρόκληση των αυριανών ηγεσιών της Ένωσης αλλά και των κρατών-μελών είναι πώς θα αξιοποιήσουν αυτούς τους νέους δρόμους, πώς θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους για τους πολίτες, πώς θα επιτύχουν αναβαθμισμένες κοινωνίες ευημερίας και συνοχής σε μια πιο ισχυρή και αποτελεσματική Ευρώπη.

    Ο κ. Σημίτης, που προέβλεψε την υποχώρηση του κράτους έθνους και την ανάδειξη του υπερεθνικού κέντρου εξουσίας στις Βρυξέλλες, εκτίμησε ότι κατά την εφαρμογή της συνθήκης της Λισαβόνας "σε μια πραγματικότητα πολλαπλών ταχυτήτων και επιπέδων ολοκλήρωσης, έστω και αν αυτό δεν ήταν κεντρική επιδίωξη των 27". Χαρακτήρισε μάλιστα κρίσιμο για την Ένωση να αποδειχθεί "η ικανότητα της να αναχαιτίσει τις κεντρόφυγες δυνάμεις και να επιτύχει την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση των 27".

    [02] Συνέντευξη Τύπου ΚΚΕ και ΚΝΕ

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕΚΔΕ θα έχει το μεσημέρι η κ.Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο των επαφών που έχει προγραμματίσει η ΚΕΔΚΕ για ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και ανταλλαγή απόψεων για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

    Νωρίτερα, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, για το Φεστιβάλ που φέτος συνδιοργανώνει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και είναι αφιερωμένο στα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια από την ίδρυση ΚΝΕ.

    Σε "ανυπακοή και αντιπαράθεση με την ΕΕ, ανασύνταξη του ταξικού κινήματος, μαζικό απεγκλωβισμό από τα κόμματα ΕΕ-κεφαλαίου", καλεί το το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του σχετικά με την σύνοδο των υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Είναι επείγον οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν άμεσα για τις νέες αντιδραστικές αποφάσεις που έλαβε το συμβούλιο υπουργών απασχόλησης της ΕΕ και δρομολογεί άκρως επικίνδυνες αλλαγές στον εργάσιμο χρόνο, που θα επιδεινώσουν δραματικά την κατάσταση όλων των εργαζομένων, τονίζει το ΚΚΕ.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι 'η κυβέρνηση της ΝΔ είναι συνυπεύθυνη για αυτές τις αποφάσεις αφού συμμετείχε ενεργά σε όλες τις φάσεις της προετοιμασίας τους. Οι όποιες διαφοροποιήσεις της δεν συνιστούν διαφωνίες επί της ουσίας. Οι διαβεβαιώσεις της υπουργού ότι αυτές οι αποφάσεις δεν θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα είναι εντελώς υποκριτικές. Πρώτον η κυβέρνηση συμφωνεί. Δεύτερον οι βιομήχανοι το απαιτούν και τρίτον και οι δύο ξέρουν ότι οι αποφάσεις-κατευθύνσεις της ΕΕ είναι και με τη δική της έγκριση δεσμευτικές".

    [03] Περιοδεία σε Αχαία και Ηλεία

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον, Νίκο Τσούκαλη, Πάνο Τριγάζη και τον Γιάννη Πρωτονοτάριο, μέλη της ΚΠΕ του Συνασπισμού, θα επισκεφθεί τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας, την Πέμπτη 12 Μαΐου 2008.

    Μαζί τους, από το μεσημέρι και μετά, θα είναι και ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαζάχος.

    "Το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε. πήρε χθες μια απόφαση που δεν θα τολμούσε να πάρει καμία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση σε όλη την Ευρώπη", δήλωσε χθες, μετά τη συνάντησή του με συνδικαλιστικά στελέχη του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης.

    Ο κ. Τσίπρας μίλησε για απόφαση "που μας γυρίζει σχεδόν έναν αιώνα πίσω, στην εποχή όπου, στα τέλη του 19ου αιώνα, αρχές του 20ου, δεν υπήρχε θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας και οι εργαζόμενοι δούλευαν 10, 11, 12 ώρες την ημέρα".

    Δήλωσε επίσης, ότι η εξέλιξη δεν αιφνιδίασε το κόμμα του, επειδή, όπως τόνισε, "είχε προαναγγελθεί στην περίφημη στρατηγική της Λισαβόνας, ένα σχέδιο στο οποίο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση ορκίζονται". "Είναι όμως ένα σχέδιο, πρόσθεσε, το οποίο πρέπει κάπου να σταματήσει, διότι, αν δεν σταματήσει, αυτές οι αποφάσεις δεν θα έχουν τελειωμό".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα σε διαρκή αγώνα, προκειμένου να αποτραπούν "αυτές οι πολιτικές επιλογές που μας γυρίζουν πίσω την εποχή του εργασιακού μεσαίωνα" και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη χθεσινή της στάση, "φρόντισε να έχει άλλοθι με την αποχή από την ψηφοφορία".

    Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας είπε ότι "ακούμε πολλά για συνεργασίες, αλλά για το ζήτημα της περίφημης flexicurity, μέρος του οποίου είναι και η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε., παρατηρούμε μια αμηχανία από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η λέξη αμηχανία είναι ένας επιεικής χαρακτηρισμός. Αυτή η αντιφατικότητα ίσως έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να δείχνει αλληλεγγύη στους Βρετανούς Εργατικούς, που ηγούνται αυτής της προσπάθειας, αλλά ζήτησε από όλα τα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση".

    Συγκέντρωση για την ευρωσυνθήκη

    Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή με σύνθημα: "Οχι στην Ευρωσυνθήκη - δημοψήφισμα τώρα", πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συζήτηση για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από την ελληνική Βουλή.

    Οι διαδηλωτές, από τα Προπύλαια δια μέσου της Ομόνοιας πορεύτηκαν προς τη Βουλή με συνθήματα και πανό κατά της Ευρωσυνθήκης . Στα Προπύλαια οι ομιλητές σε σύντομους χαιρετισμούς τους εξήγησαν γιατί πρέπει να καταψηφιστεί η Ευρωσυνθήκη και να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το θέμα.

    Υπογράμμισαν ότι η συζήτηση για τη συνθήκη της Λισαβόνας δεν μπορεί να περιοριστεί σε λίγες ώρες μέσα στο Κοινοβούλιο προκειμένου να περάσει μέσα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Κυβέρνησης, κάτι που ξεπερνάει και τις προβλέψεις του ελληνικού συντάγματος. Οι ομιλητές ανέφεραν ότι η συνθήκη ακυρώνει το πλαίσιο των θεμελιωδών δικαιωμάτων που προβλέπει το ελληνικό σύνταγμα σε πολλούς τομείς, όπως την Παιδεία στο θέμα των απελάσεων κλπ., τόνισαν ότι είναι αντισυνταγματική και ότι γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί να κυρωθεί ούτε από την ίδια τη Βουλή, ενώ πρόσθεσαν ότι πρόκειται για μια μεταμφίεση του Ευρωσυντάγματος που απέρριψαν με δημοψηφίσματα το 2005 οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί.

    Για το περιεχόμενο της Συνθήκης, είπαν ότι κινείται στη λογική και τις κατευθύνσεις του Ευρωσυντάγματος οικοδομώντας την Ευρώπη στους δύο κεντρικούς άξονες του νεοφιλελευθερισμού και της ενίσχυσης της στρατιωτικής ισχύος της Ευρώπης. "Το μεγάλο βήμα της Συνθήκης είναι η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και ανοίγοντας θεσμικά την πόρτα για στρατιωτικές επεμβάσεις της σε ολόκληρο τον κόσμο", ανέφεραν.

    Υποστήριξαν ότι η συνθήκη είναι συντηρητική σε ζητήματα δικαιωμάτων, θεσμών, ασφαλείας, λήψης αποφάσεων και άσκησης εξουσίας. Ιδιαίτερα στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων θεωρήθηκε αντιδραστική, ενώ το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας συχνά το χρησιμοποιεί ως βασικό επιχείρημα για να δικαιολογήσει τις επιλογές που κάνει η Συνθήκη.

    Για τους λόγους αυτούς - μεταξύ άλλων - ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την καταψήφιση της συνθήκης στη Βουλή και δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός, αφού προηγηθεί πλήρης ενημέρωσή του και δημόσια συζήτηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 June 2008 - 8:31:21 UTC