Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανθρωποκεντρική μεταναστευτική πολιτική"
  • [02] "Χρειάζεται σχέδιο μακρόπνοης ανάπτυξης"

  • [01] "Ανθρωποκεντρική μεταναστευτική πολιτική"

    ''Η παράνομη μετανάστευση είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα σήμερα που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

    Για τη χώρα μας, που λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι πύλη εισόδου μεγάλου αριθμού τέτοιων μεταναστών, το πρόβλημα είναι ακόμη πιο πιεστικό.

    Η Ελλάδα σηκώνει, μέχρι σήμερα μόνη της, με τις δικές της δυνάμεις, με τα δικά της μέσα, ένα τεράστιο βάρος'', δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής λίγο μετά την επίσκεψή του στο Πρότυπο Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών στο Βαθύ της Σάμου. Και συνέχισε,''η ιστορία και ο πολιτισμός μας, μας επιβάλλουν να παρέχουμε φιλόξενο καταφύγιο σε απελπισμένους ανθρώπους που μέχρι την επαναπροώθησή τους ή την εξέταση της αίτησης παροχής ασύλου χρειάζονται φροντίδα, στήριξη, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

    Τα νέα πρότυπα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών που ιδρύσαμε εδώ στη Σάμο και στον Εβρο, το ειδικό κέντρο για τους ανηλίκους στην Αμυγδαλέζα, το κέντρο στη Λακωνία, που παραδίδεται το επόμενο διάστημα, καθώς κι εκείνα που προγραμματίζονται ανταποκρίνονται πλήρως στις προδιαγραφές της ύπατης αρμοστίας του ΟΗΕ.

    Αναδεικνύουν τη νέα σύγχρονη ανθρωποκεντρική μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Για μια ακόμη φορ , όμως, θέλω να επισημάνω ότι το μεγάλο αυτό και σύνθετο πρόβλημα δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί μόνο με κοινή προσπάθεια και ενιαία πολιτική των κρατών μελών της ΕΕ.

    Η Ελλάδα με βάση τη γνώση και την εμπειρία της έχει καταθέσει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η σύσταση ευρωπαϊκής δύναμης ακτοφυλακής για την από κοινού φύλαξη των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ένωσης.

    Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες εξασφαλίζοντας πλέον κοινοτικούς πόρους ύστερα από οργανωμένη και τεκμηριωμένη προσπάθεια, δυστυχώς, ουδέποτε είχε γίνει στο παρελθόν. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω, ότι κάθε μέρα που περνά, τη δική μας οπτική, τη δική μας αντίληψη υιοθετούν όλο και περισσότερες χώρες. Και είμαι σήμερα περισσότερο αισιόδοξος γιατί μια από αυτές τις χώρες είναι και η Γαλλία, η οποία σε λίγες μέρες, αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.''

    Ο κ.Καραμανλής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το νομάρχη Σάμου και τις τοπικές αρχές για τα θέματα που αφορούν το νέο πρότυπο κέντρο λαθρομεταναστών και να περιηγηθεί σε όλους τους χώρους.

    [02] "Χρειάζεται σχέδιο μακρόπνοης ανάπτυξης"

    "Είμαι εδώ και είμαστε εδώ μαζί με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ για να συμπαρασταθούμε στην περιοχή που έχει χτυπηθεί σκληρά από τις πυρκαγιές πέρυσι και τους σεισμούς", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από την Κάτω Αχαΐα, δίνοντας ταυτόχρονα τα συγχαρητήριά του στην αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί επίσκεψη από το πρωί στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας.

    Στη δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου, έκανε λόγο για απαράδεκτη καθυστέρηση της κυβέρνησης, να κηρύξει τους δυο νομούς σεισμόπληκτες περιοχές στο σύνολό τους, γεγονός που θα διευκολύνει την άμεση και αποτελεσματική βοήθεια στους κατοίκους.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ''είναι απαράδεκτο να θεωρούμε ότι με ένα φιλοδώρημα όπως το τριχίλιαρο πέρυσι στις πυρκαγιές και το πεντοχίλιαρο φέτος θα επιλύσει το πρόβλημα. Χρειάζεται και σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων και σχέδιο μακρόπνοης ανάπτυξης της περιοχής", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση νόμου για την αναγέννηση της Πελοποννήσου που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ πριν τους σεισμούς, επισημαίνοντας ότι με μικρές συμπληρώσεις το σχέδιο αυτό μπορεί να καλύψει και τις τωρινές από τους σεισμούς καταστροφές.

    Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την περιοδεία του στην Πάτρα στο υπό εκκένωση νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας", όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νοσοκομείου, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τα Βραχνέϊκα και την Κάτω Αχαΐα.

    Το μεσημέρι μετέβη στις περιοχές Νησί και Βάλμη στο νομό Ηλείας.

    Εξόρμηση ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια

    Ενημερωτική εξόρμηση για το θέμα της ακρίβειας σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ σήμερα και αύριο, οπότε θα μοιράσει φυλλάδια στις εθνικές οδούς και τα λιμάνια, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν κλιμάκια βουλευτών και στελεχών του Κινήματος τα οποία θα κάνουν εκστρατεία ενημέρωσης σε διάφορες περιοχές της χώρας παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Κ.Σημίτης

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν προσμετράται στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από απόφαση του Προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου, που ήρθε ως αποτέλεσμα της επιστολής του κ.Σημίτη με την οποία εξέφραζε δημοσίως την κατηγορηματική του διαφωνία με τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Ο Γ. Παπανδρέου έστειλε επιστολή στον Κ.Σημίτη με την οποία του γνωστοποιεί ότι δεν τον υπολογίζει στη συντεταγμένη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς, όμως, να ακολουθήσει την τυπική διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, αποφεύγοντας να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και να τον θέσει και τυπικά εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Οπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου προέβη στην ενέργεια αυτή (της μη αποστολής επιστολής στον κ.Σιούφα) σεβόμενος την ιστορία, την προσφορά του κ. Σημίτη και την κοινή πορεία τους στις κυβερνήσεις 1996-2004.

    Στην επιστολή του ο κ.Παπανδρέου αναφέρει επίσης ότι οι απόψεις του κ. Σημίτη θα αξιολογούνται πάντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι εκτιμά ιδιαίτερα το έργο που έχει προσφέρει στη χώρα ο κ.Σημίτης και πάντα θυμάται την εποικοδομητική τους συνεργασία.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι ο κ. Σημίτης έχει αποφασίσει να κινείται έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ και να λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα. Είναι κάτι που, όπως αναφέρει στην επιστολή του, μπορεί να το κατανοήσει αλλά δεν μπορεί να το δεχθεί.

    Αναφορικά με το θιγόμενο στην χθεσινή επιστολή του κ. Σημίτη, θέμα περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι η απάντηση σε αυτό έχει δοθεί πριν ο πρώην πρωθυπουργός συντάξει την επιστολή του, καθώς έχουν ληφθεί αποφάσεις από το συνέδριο και το Πολιτικό Συμβούλιο, οι οποίες είναι καθαρές και ενισχύουν τη δημοκρατία στη χώρα.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρει επίσης ότι εξέλαβε τη δημοσιοποίηση της επιστολής από τον κ. Σημίτη ως έμπρακτη άρνησή του να συνταχθεί με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι το οποίο χαρακτηρίζει ως αδικαιολόγητη πολιτική πράξη.

    Αναφέρει ακόμη ότι η πρωτοβουλία του κ.Σημίτη δημιουργεί ερωτηματικά για την πολιτική βούληση και στόχευση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και σύγχυση και αποπροσανατολισμό σε μια περίοδο όπου ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται από την ακρίβεια, πλήττεται από την ανομία, την αυθαιρεσία, τη διαφθορά και την κατάρρευση κάθε έννοιας κράτους δικαίου με ευθύνη της ΝΔ.

    Ερωτηματικά,επίσης,τονίζει ο κ. Παπανδρέου, δημιουργούνται τη στιγμή που ο λαός στρέφεται προς το ΠΑΣΟΚ, που σήμερα αποτελεί μια νέα ελπίδα και είναι αποφασισμένο να νικήσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα αποκαθιστά τη δικαιοσύνη, την ισότητα,την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.

    Η απάντηση του κ. Σημίτη

    Ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας στην επιστολή του κ. Παπανδρέου τόνισε ότι διατηρεί το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του και να πράττει αυτό που του επιβάλλει η συνείδησή του και κρίνει ότι είναι καλό για τη χώρα.

    "Δεν πρόκειται να αρνηθώ τις ελευθερίες και να λέω τη γνώμη μου και να μπορώ να επισημαίνω στην παράταξή μου πότε τα πράγματα πάνε καλά και πότε όχι" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    Σχετικά με την διαφωνία του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Λισαβόνας ο κ. Σημίτης τονίζει ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό από το Ευρωπαϊκό σύνταγμα και ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αντιμετωπίζει τη συνθήκη της Λισαβόνας ως μία από τις συνήθεις συνθήκες.

    Ο κ. Σημίτης επισημαίνει επίσης στον κ. Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μετά το 2004, ενώ το ποσοστό και η απήχησή του στους ψηφοφόρους έχουν μειωθεί δραστικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 June 2008 - 22:23:53 UTC