Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενοχη η ΕΕ για την ακρίβεια"
  • [02] Διαφάνεια ζητά ο Αλ.Τσίπρας
  • [03] "Ανακριτική για τη Siemens"
  • [04] Ενημέρωση σε ψηφιακούς δρόμους
  • [05] Κίνδυνος πυρκαγιών σήμερα
  • [06] Προβάδισμα 15 μονάδων

  • [01] "Ενοχη η ΕΕ για την ακρίβεια"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί αύριο τα κεντρικά γραφεία του ΚΕΘΕΑ (Σορβόλου 24, Μετς). Στις 10:00 π.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους και στις 11:00 π.μ. με τη διοίκηση και τα επιστημονική στελέχη του κέντρου.

    Επίσης την Πέμπτη 26 Ιουνίου θα επισκεφθεί το κλειστό πρόγραμμα της θεραπευτικής κοινότητα «ΝΟΣΤΟΣ» στη Σαλαμίνα.

    Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αποδείχνουν ότι ήταν καθαρός εμπαιγμός οι καλλιεργούμενες προσδοκίες ότι η ΕΕ θα πάρει μέτρα κατά της ακρίβειας, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

    Η ΕΕ είναι η πρώτη ένοχη για την ακρίβεια, γιατί με τις αποφάσεις της καθοδηγεί και προστατεύει την ισχυροποίηση των καπιταλιστικών μονοπωλίων και των καρτέλ. Επιβάλλει την απελευθερωμένη δράση του κεφαλαίου. Είναι συνυπεύθυνη για την αύξηση παγκοσμίως των τιμών στα καύσιμα και στα τρόφιμα, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Το ΚΚΕ κάνει λόγο για ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ "διαφορετικά θα συνεχιστούν οι δραματικές συνέπειες, θα επιταχυνθεί το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, η μείωση της αγροτικής παραγωγής και ο έλεγχός της από τους μεγαλέμπορους και βιομήχανους. Βαρύτατες ευθύνες έχουν και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ που υποστήριξαν και στηρίζουν τη νέα ΚΑΠ".

    Η ακρίβεια και η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα ελεημοσύνης υπέρ των εξαθλιωμένων, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και καλείται η εργατική τάξη σε "ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ".

    [02] Διαφάνεια ζητά ο Αλ.Τσίπρας

    Ο κάθε Έλληνας, η κάθε Ελληνίδα, όλοι οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ποιοι τα πήραν, πώς τα πήραν, πώς λειτουργούσε όλο αυτό το κύκλωμα διανομής μαύρου πολιτικού χρήματος στα μεγάλα κόμματα στη χώρα μας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ σχετικά με την υπόθεση της Siemens.

    Ο κ.Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι "στη Γερμανία έχουν προχωρήσει οι έρευνες και έχει διαλευκανθεί μια δύσκολη υπόθεση διότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που, όχι μόνο αφήνει ελεύθερη τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αλλά τη διευκολύνει κιόλας. Δεν υπάρχει αυτός ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που παραγράφει τις ποινικές τους ευθύνες μετά το πέρας της πενταετίας.

    Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο Εισαγγελέας του Άρειου Πάγου κ. Σανιδάς και ο Υπ. Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης έσπευσαν πριν μια εβδομάδα και πριν την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας να πουν ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων".

    Παρέμβαση στη συνεδρίαση του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

    «Σταθερή επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι η οικοδόμηση μιας ενωμένης, ειρηνικής, δημοκρατικής, κοινωνικής και οικολογικής Ευρώπης, ανεξάρτητης από τις Η.Π.Α.Η οικοδόμηση αυτής της Ευρώπης περνάει μέσα από τη σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό. Και μάλιστα, τη διεθνοποιημένη σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και την κυριαρχία των ΗΠΑ, τόνισε ο κ.Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση των Προέδρων των Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο Παρίσι.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για "διεθνοποίηση των δημοκρατικών θεσμών και αξιών και υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Γι' αυτό και είμαστε εναντίον της Ευρωσυνθήκης. Γιατί υπηρετεί μία Ευρώπη νεοφιλελεύθερη, στρατιωτικοποιημένη και αντιδημοκρατική, που θα επεξεργάζεται επιθετική και αντικοινωνική πολιτική και θα την επιβάλλει στα μέλη της, χωρίς οι κυβερνήσεις να επωμίζονται το ανάλογο πολιτικό κόστος".

    Επιμένουν να προσπαθούν να εμφανίσουν τους ψηφοφόρους του ΟΧΙ (σήμερα τους Ιρλανδούς, χθες τους Γάλλους και τους Ολλανδούς) ως ξενοφοβικούς και συντηρητικούς, τόνισε ο κ.Τσίπρας. "Αποσιωπούν, όμως, το γεγονός ότι τα μόνα σημάδια κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής που βλέπει ο κόσμος είναι η ανεξέλεγκτη Ευρωπαϊκή Τράπεζα, η οδηγία Μπολκενστάιν, το 65ωρο. Και πολύ λογικά οι πολίτες προτιμούν να διαπραγματεύονται αυτά τα θέματα σε εθνικό επίπεδο, όπου έχει την, έστω και περιορισμένη, δυνατότητα δημοκρατικού ελέγχου".

    Η σημερινή Ευρώπη, ανέφερε, προκαλεί δυσπιστία και ανασφάλεια. Για τους πολίτες και τον κόσμο της εργασίας το όνομα της Ευρώπη συνδέεται σήμερα με θυσίες και λιτότητα χωρίς τελειωμό, την ίδια στιγμή που συγκεκριμένες μειοψηφίες συνεχίζουν να συσσωρεύουν μονόπλευρα οφέλη χωρίς τελειωμό. Άρα λοιπόν, το πολιτικό μας καθήκον είναι να μετατρέψουμε τη δυσαρέσκεια σε ένα νέο επιθετικό διεκδικητικό πλαίσιο για μια Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική.

    Η ακρίβεια των προϊόντων διατροφής, τόνισε ο κ.Τσίπρας, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο επίπεδο, ενώ ποτέ άλλοτε στην Ευρώπη, από τη δεκαετία του 70 και μετά, η κατανομή εισοδήματος μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου δεν ήταν τόσο πολωμένη και άνιση όσο σήμερα. Ποτέ άλλοτε το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία δεν είχε αποσταθεροποιηθεί τόσο πολύ με τις πολιτικές ευελιξίας και μερικής απασχόλησης. Ποτέ άλλοτε δεν έχουν απαξιωθεί τόσο πολύ οι εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

    Οφείλουμε να αναλάβουμε δράση, να συμβάλλουμε στην επαναδραστηριοποίηση των κοινωνικών κινημάτων. Να πρωτοστατήσουμε στην καμπάνια κατά της ακρίβειας, υπέρ της φορολογίας των κερδών, της κοινωνικής πολιτικής, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    [03] "Ανακριτική για τη Siemens"

    Εκλογές "βλέπει" ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER τόνισε ότι "εκεί που οδηγούνται τα πράγματα δεν υπάρχει άλλη λύση. Εκτός αν υπάρξουν νέες πλειοψηφίες στην Βουλή που τις βλέπω εντελώς απίθανες. Θα πάμε σε εκλογές δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά και τότε ο λαός θα αποφασίσει".

    "Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο", ανέφερε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης σχετικά με την υπόθεση της Siemens. Σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι "για να προλάβουμε, πρέπει να πάμε απευθείας σε ανακριτική η οποία έχει την δυνατότητα εισαγγελικής παρέμβασης".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ για την εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: "Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Ετσι όλο λένε ότι θα φτάσουν μέχρι το κόκκαλο, αλλά μένουν στην επιδερμίδα. Ας αποφασίσουν να καθαρίσουν το πολιτικό σύστημα από τους κλέφτες".

    [04] Ενημέρωση σε ψηφιακούς δρόμους

    Με τη συμμετοχή 300 και πλέον εκπροσώπων του Τύπου, από την Ελλάδα και την Κύπρο, τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, έκλεισαν στη Σαμοθράκη, οι εργασίες του 16ου Πανελληνίου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, που διοργάνωσε η νομαρχία Έβρου, υπό την αιγίδα της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και τη συμπαράσταση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας-Ενημέρωσης, των υπουργείων Μακεδονίας-Θράκης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

    Για το φετινό θέμα της διοργάνωσης - "Η ενημέρωση σε ψηφιακούς δρόμους - Οι προκλήσεις, οι αλλαγές, τα προβλήματα" - τοποθετήθηκαν 35 και πλέον εκπρόσωποι έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό, καθηγητές ΑΕΙ και αντιπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

    Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, ο νομάρχης Έβρου, Ν. Ζαμπουνίδης, ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Ι. Πετρούδας, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δ. Σιούφας, διβ επιστολής που ανέγνωσε ο βουλευτής Γ. Δημαράς, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δ. Σταμάτης και η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Ε. Μαγιάση.

    Θορυβημένοι από τις εσχάτως διατυπωμένες εκτιμήσεις για ενδεχόμενη μεταφορά της διοργάνωσης σε άλλη ελληνική περιφέρεια, οι εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων της ΤΑ διατράνωσαν το αίτημά τους για παραμονή του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου στο νησί των Καβείρων και δεσμεύτηκαν ότι, η υποδομή του τόπου, τόσο σε κτηριακό όσο και σε επίπεδο φιλοξενίας, οδεύει σε ουσιαστική βελτίωση.

    Οι τοπικοί άρχοντες μίλησαν επιπλέον, για το ρόλο των δημοσιογράφων και τις υποχρεώσεις τους έναντι των πολιτών στη νέα ψηφιακή εποχή, κατά την οποία ο στόχος των δημοσιογράφων θα έπρεπε να είναι "όχι μόνο η κοινωνική χειραφέτηση του πολίτη, αναγνώστη, θεατή, ακροατή αλλά και η μεταμόρφωσή του, από παθητικό καταναλωτή, σε ενεργό πρωταγωνιστή στο χώρο της ενημέρωσης".

    Για μία ψηφιακή εποχή που αλλάζει τον τρόπο της ενημέρωσης και που καθρεπτίζει τη μετατροπή ολόκληρης της διαδικασίας επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών μίλησε ο Γ. Γραμματέας Επικοινωνίας, Κ. Λειβαδάς κηρύσσοντας, χθες, την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου

    Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου συζητήθηκαν τα προβλήματα των παραδοσιακών ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή.

    Με συντονιστή συζήτησης, στον πρώτο κύκλο των εργασιών, το γγ της ΕΣΗΕΑ Κ. Μπετινάκη, τοποθετήθηκαν οι: Χρ. Παναγόπουλος, πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος ΕΡΤ ΑΕ, Β. Μίλεν (με επιστολή του), πρόεδρος της Ένωσης Βούλγαρων Δημοσιογράφων, Γ. Γαρεδάκης, εκδότης της εφημερίδας Χανιώτικα Νέα, Σπ. Κουζινόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Π. Λουκόπουλος, δημοσιογράφος του ΑΠΕ. Γ. Μαλούχος, δημοσιογράφος της εφημερίδας Ελ. Τύπος, Α. Μπόμης, δημοσιογράφος-διευθυντής της σχολής του Αντ1, Β. Παπαφιλίππου, πρόεδρος της Ένωσης Τηλεοπτικών Περιφερειακών Σταθμών, Δ. Φραγγεδάκη, εκδότρια εφ. Καθημερινός Παρατηρητής Σερρών, Χρ. Χαλεπλίδου, αρχισυντάκτρια εφ. Μακεδονία.

    Στα σημαντικά βήματα της δημόσιας τηλεόρασης για εναρμονισμό της με τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής αναφέρθηκε ο Χρ. Παναγόπουλος. Για ανάγκη νέων στρατηγικών, νέας δομής και αξιοποίησης του δημοσιογραφικού προσωπικού και επενδύσεων για κάλυψη των ειδήσεων με ήχο και εικόνα, μίλησε ο Σπ. Κουζινόπουλος και απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) την τελευταία διετία, προς την κατεύθυνση αυτή.

    Αισιοδοξία για το μέλλον του παραδοσιακού επαρχιακού Τύπου, παρά την επέλαση της ψηφιακής τεχνολογίας στον χώρο των ΜΜΕ, διατύπωσαν από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των επαρχιακών εφημερίδων.

    Στο δεύτερο κύκλο εργασιών, κατά τη χθεσινή μέρα του Συνεδρίου, συζητήθηκε το θέμα: "Ευέλικτες μορφές απασχόλησης - Ασφαλιστικά Δικαιώματα: Απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία". Με συντονιστή συζήτησης το δημοσιογράφο Δημήτρη Τσαλαπάτη, τοποθετήθηκαν οι: Γ. Βώκος, καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, Ελένη Καρατζιά, μέλος του ΔΣ Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Τζ. Κοντράρου, μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ, Α. Μητρόπουλος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γ. Μπαζαίος, εκπρόσωπος ΕΣΠΗΤ στο ΤΑΙΣΥΤ, Λ. Μπελίτσης, νομικός σύμβουλος ΕΣΗΕΑ, Γ. Στεφανής δημοσιογράφος του ΑΠΕ, μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ και Κ. Τσουπαρόπουλος, α' αντιπρόεδρος ΤΣΠΕΑΘ.

    Στην ανάγκη των ασφαλιστικών ταμείων του Τύπου να καταγράψουν τις νέες ειδικότητες επαγγελματιών, που προκύπτουν από την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, επικέντρωσαν τις τοποθετήσεις τους, οι εισηγητές-εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων του Τύπου, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί νέες και αφανίζει παλιές ειδικότητες.

    Για την εργασία με εναλλακτικές μορφές αμοιβής (ΔΠΥ, συμβάσεις ανειδίκευτου εργάτη κλπ), την αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου που τη διέπει και τις αναπροσαρμογές, που επιβάλλεται να γίνουν, ενόψει της άνθισης των διαδικτυακών μορφών ενημέρωσης, μίλησαν οι εισηγητές-νομικοί και κάλεσαν τις συνδικαλιστικές ενώσεις να εξαντλήσουν τη δυναμική τους, "αν δεν θέλουν να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις".

    Στις επιπτώσεις της τεχνολογίας σε βάρος των παραδοσιακών ΜΜΕ στην Κύπρο, επικέντρωσε την τοποθέτησή της η εκπρόσωπος των Κυπρίων δημοσιογράφων Ελένη Καρατζιά.

    Με θέμα "Οι πολίτες ενημερώνουν: Διαδικτυακοί τόποι, μπλογκς κ.α." και συντονίστρια την αρχισυντάκτρια της εφ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Χρ. Χαλεπλίδου, τοποθετήθηκαν οι: Δ. Μεσσίνης, πρόεδρος Ένωσης Ανταποκριτών Ξένων Τύπου-Δ/ντης Φωτογραφικού Τμήματος Associated Press για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μ. Αντώναρος, Δημοσιογράφος ΕΡΤ ΑΕ - ZOUGLA.GR, Α. Μποσνακούδης, Δημοσιογράφος - Μέλος Μεικτού Συμβουλίου ΕΣΠΗΤ, Ν. Μποζίνη, δημοσιογράφος - μέλος ΠΟΕΣΥ, Α. Παναγόπουλος, δημοσιογράφος - επικεφαλής μπλογκ ANemos, Ι. Σαμπανίκος, δημοσιογράφος εφ. Τρικαλινά Νέα.

    Για εντελώς καινούργιο παράδειγμα λόγου, επικοινωνίας και περιεχομένου, μίλησαν στην πλειονότητά τους οι εισηγητές, αναφερόμενοι στα ιστολόγια. Επισήμαναν, ωστόσο, ότι η "επικοινωνία" δεν ερμηνεύεται ως "ενημέρωση" και υπογράμμισαν τους κινδύνους, που απορρέουν από την ανωνυμία των διαδικτυακών σχολιαστών. Τόνισαν επίσης, ότι "ορθώς τα μπλογκς υπάρχουν, στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγους και της έκφρασης, πλην όμως, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα".

    Με θέμα "Η Δημοκρατία στην εποχή των ψηφιακών ΜΜΕ" και συντονίστρια τη δημοσιογράφο της εφ. Ελευθεροτυπία, Κύρα Αδάμ, τοποθετήθηκαν στην τελευταία συνεδρία της διοργάνωσης οι: Αν. Γιουρμετάκης, δημοσιογράφος - διευθυντής της Θεσσαλικής Τηλεόρασης Ραδιοφωνίας, Δ. Δανίκας, δημοσιογράφος εφ. ΤΑ ΝΕΑ, και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, βουλευτής Α. Ντινόπουλος εκ μέρους της ΝΔ, ο βουλευτής Έβρου Γ. Ντόλιος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, Π. Ράμμος, δημοσιογράφος εφ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ από το ΚΚΕ, Αλεξ. Μπίστης εκ μέρους του ΣΥΝ και Μ. Αναστασόπουλος από το ΛΑΟΣ.

    Για το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, που οφείλει να ευνοεί τη συνύπαρξη «δημοκρατίας» του διαδικτύου και «ολιγαρχίας» των ΜΜΕ, ασκώντας ανάλογες πολιτικές, που θα προσφέρουν αξιόπιστα προϊόντα και υπηρεσίες, "επειδή τα ψηφιακά καρτέλ, μπορεί να αποδειχθούν πιο επικίνδυνα από τα διατροφικά", μίλησαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών παρατάξεων τη χώρας και παράλληλα, άσκησαν αυστηρή κριτική στο ως τώρα προσφερόμενο προϊόν έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.

    Έκκληση για βοήθεια στον αγώνα "να αλλάξει το ανθρωποφάγο" σύστημα, που οδηγεί σε μαζική απαξίωση ιδεών και δράσεων", απηύθυνε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο νομάρχης, Ν. Ζαμπουνίδης, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου και ζήτησε τη δημιουργία επιτροπής συντονισμού του Συνεδρίου, που θα δώσει ώθηση στο θεσμό, ώστε μέσα από σωστό προβληματισμό και συζήτηση να προκύπτουν "διέξοδοι σε αδιέξοδα".-

    [05] Κίνδυνος πυρκαγιών σήμερα

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένης και Ν. Κυθήρων), Βοιωτίας, Ευβοίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου (συμπεριλαμβανομένης και Ν. Ικαρίας), Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας προβλέπεται για σήμερα σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    -να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

    -να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

    -να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.-

    [06] Προβάδισμα 15 μονάδων

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Μπάρακ Ομπάμα έχει προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Τζον Μακέιν, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από τότε που πήρε το χρίσμα, στις 3 Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Newsweek.

    Ο γερουσιαστής του Ιλινόι έχει το 51% της πρόθεσης ψήφου έναντι 36% του Τζον Μακέιν σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφορεί τη Δευτέρα. Το προβάδισμα είναι τριπλάσιο από εκείνο άλλων πρόσφατων δημοσκοπήσεων, στις οποίες ήταν 4 ή 5 μονάδες.

    Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Ομπάμα αποκτά νέα ορμή μετά τη μονομαχία του με τη γερουσιαστή Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών και οι οπαδοί της πρώην Πρώτης Κυρίας υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του.

    Εξάλλου η κρίση τον ευνοεί. "Μόνο 14% των Αμερικανών βρίσκουν πως η χώρα προχωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση", υπογραμμίζει το Newsweek, το οποίο σημειώνει πως, σ' αυτό το στάδιο της εκστρατείας, ο Μπάρακ Ομπάμα πηγαίνει σαφώς καλύτερα από τους δύο προηγούμενους υπουψήφιους των Δημοκρατικών, τον Τζον Κέρι και τον Αλ Γκορ.

    Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει εξάλλου το αποτέλεσμα άλλων πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δίνουν στον Μπάρακ Ομπάμα ένα ευρύ προβάδισμα σε θέματα-κλειδιά όπως η οικονομία ή η απασχόληση.

    Ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται επίσης του αντιπάλου του στην ενεργειακή πολιτική, καθώς 48% των Αμερικανών του έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απ' ό,τι στον Μακέιν (34%), καθώς ακόμη και στη διεξαγωγή του πολέμου στο Ιράκ (46% έναντι 40%).

    Το προβάδισμα του Ομπάμα οφείλεται εν μέρει στην υποστήριξη του γυναικείου εκλογιού σώματος, στο οποίο προηγείται κατά 21 μονάδες (54% έναντι 33%).

    Σε μια δημοσκόπηση του Newsweek το Μάιο, 34% των οπαδών της Χίλαρι Κλίντον έλεγαν ότι θα ψήφιζαν τον Μακέιν μάλλον, παρά τον Μπάρακ Ομπάμα. Το ποσοστό αυτό έπεσε στο 18%.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά στις 18 και 19 Ιουνίου μεταξύ 1.010 προσώπων. Το περιθώριο σφάλματος είναι συν ή πλην 4 μονάδες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 June 2008 - 6:30:21 UTC