Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πλήρης απόδοση ευθυνών"
  • [02] "Ανατροπή του συστήματος"
  • [03] "Εναλλακτική λύση ο ΣΥΡΙΖΑ"
  • [04] Αιματηρή συμπλοκή
  • [05] Ελεύθερος ο Γ.Μυλωνάς
  • [06] Αύριο οι βαθμολογίες

  • [01] "Πλήρης απόδοση ευθυνών"

    Στο συμπόσιο του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου με θέμα την οικονομία και τις παγκόσμιες αλλαγές, θα μιλήσει το βράδυ ο πρωθυπουργός.

    Το πρωί, ο κ.Κ.Καραμανλής θα δεχθεί τον κυβερνήτη της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας Κένεθ Μάικλ.

    Πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης Siemens από τη δικαιοσύνη, πλήρης αποκάλυψη και απόδοση ευθυνών είναι η πολιτική στάση της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε "δεν φοβάμαι τίποτα".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι εκείνο που προέχει τώρα είναι η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη. Και σημείωσε ότι αυτή είναι η πάγια στάση της κυβέρνησής του. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής όταν ολοκληρωθεί το έργο της δικαιοσύνης. Η γενική εικόνα περί συγκάλυψης που υπήρχε στο παρελθόν έχει πλέον καταργηθεί, σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Για τα στελέχη της αντιπολίτευσης και την εμπλοκή τους σε αυτή την υπόθεση ο κ. Καραμανλής είπε ότι και αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης. Δεν είναι στις προθέσεις μου, είπε με έμφαση, να αναζητήσω κομματικά οφέλη από αυτή την υπόθεση, η δημοκρατία δεν θα ωφεληθεί από κορώνες, θα ωφεληθεί όταν όλα βγουν στο φως.

    Σε ερώτηση σχετική με τις διαγραφές στελεχών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η δική του στάση είναι διαχρονική και δεδομένη, το τελευταίο που ενδιαφέρει τους Ελληνες πολίτες είναι εάν κάποιος χάσει την κομματική του ιδιότητα, αυτό που θέλουν οι Ελληνες πολίτες είναι να αποκαλυφθούν τα πάντα γύρω από την υπόθεση.

    Χατζηγάκης για τη Siemens

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο για σύσταση εξεταστική επιτροπής σχετικά με την υπόθεση Ζήμενς «ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι» αφήνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: «Εάν προκύψουν από τις ανακρίσεις αυτές συγκεκριμένα ενοχοποιητικά στοιχεία για σαφείς ευθύνες πολιτικών προσώπων και παραπεμφθεί ο φάκελος στη Βουλή και εφόσον τελειώσει το στάδιο της μυστικότητας της διαδικασίας δεν θα αρνηθούμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι».

    Αναφερόμενος στην προανακριτική διαδικασία της υπόθεσης, ο κ. Χατζηγάκης πιστεύει «ότι εντός του καλοκαιριού, πιθανόν τον Ιούλιο, θα έχουμε εξελίξεις και θα αρχίσει η τακτική ανακριτική διαδικασία».

    [02] "Ανατροπή του συστήματος"

    Τα κεντρικά γραφεία του ΚΕΘΕΑ (Σορβόλου 24, Μετς), θα επισκεφθεί σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα. Θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους, τη διοίκηση, αλλά και επιστημονικά στελέχη του κέντρου.

    Επίσης την Πέμπτη 26 Ιουνίου θα επισκεφθεί το κλειστό πρόγραμμα της θεραπευτικής κοινότητα «ΝΟΣΤΟΣ» στη Σαλαμίνα.

    Στο θέμα των αποκαλύψεων για την υπόθεση της SIEMENS αναφέρεται η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής».

    «Ζητήσαμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά να ξέρετε δεν θα βγουν στο φως τα πολλά», επισημαίνει και προσθέτει: «Έτσι γίνεται πάντα. Διότι είναι το σύστημα το οποίο σαπίζει. Ο αγώνας πια πρέπει να είναι για τη ριζική ανατροπή του συσχετισμού και του συστήματος. Οι ένοχοι είναι σε εκείνους τους πολιτικούς χώρους οι οποίοι συνδέονται με αποφάσεις εξουσίας. Τουλάχιστον, αυτό είναι φανερό. Τα κόμματα εξουσίας είναι εκτεθειμένα σε αυτούς τους μηχανισμούς. Είναι σάπια η πολιτική τους και σαπίζουν και τα κλαδιά της».

    [03] "Εναλλακτική λύση ο ΣΥΡΙΖΑ"

    Ο κάθε Έλληνας, η κάθε Ελληνίδα, όλοι οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ποιοι τα πήραν, πώς τα πήραν, πώς λειτουργούσε όλο αυτό το κύκλωμα διανομής μαύρου πολιτικού χρήματος στα μεγάλα κόμματα στη χώρα μας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ σχετικά με την υπόθεση της Siemens.

    Ο κ.Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι "στη Γερμανία έχουν προχωρήσει οι έρευνες και έχει διαλευκανθεί μια δύσκολη υπόθεση διότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που, όχι μόνο αφήνει ελεύθερη τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αλλά τη διευκολύνει κιόλας. Δεν υπάρχει αυτός ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που παραγράφει τις ποινικές τους ευθύνες μετά το πέρας της πενταετίας.

    Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο Εισαγγελέας του Άρειου Πάγου κ. Σανιδάς και ο Υπ. Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης έσπευσαν πριν μια εβδομάδα και πριν την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας να πουν ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων".

    Συνέντευξη Αλ. Αλαβάνου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

    «Η υπόθεση Siemens είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της υπομονής της κοινωνίας. Ζούμε το αντίστοιχο της περιόδου με τα «καθαρά χέρια» στην Ιταλία, και ας μην έχουμε εισαγγελέα τον Ντι Πιέτρο, αλλά τον Σανιδά». Αυτό εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα του «ότι θα υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στον επίλογο» όπου το «το έδαφος καλύφθηκε από τη συμμαχία μεγαλοεπιχειρηματιών, νεοφασιστών και τοπικιστών».

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά τη διαγραφή Σημίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «σχέδια διαίρεσης των μεγάλων κομμάτων για τη διευκόλυνση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» ενώ για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι «δεν είμαστε όρνια για να τρεφόμαστε από τη σάρκα αυτού που βρίσκεται σε αδυναμία».

    Ο κ.Αλέκος Αλαβάνος προβλέπει την πτώση του δικομματισμού και τονίζει ότι το κόμμα του προβάλλει ως η εν δυνάμει εναλλακτική λύση.

    [04] Αιματηρή συμπλοκή

    Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται οι τρεις αστυνομικοί που τραυματίστηκαν μετά την επίθεση που δέχθηκαν με καλάσνικοφ στο χωριό Μαλάδες Ηρακλείου Κρήτης.

    Το αιματηρό περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις 9 χθες το βράδυ όταν οι τρεις αστυνομικοί που συμμετείχαν σε εντοπισμό χασισοφυτείας πυροβολήθηκαν από χασισοκαλλιεργητές.

    Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών που οι πρώτες εκτιμήσεις θεωρούν πως πρόκειται για αλλοδαπούς οι οποίοι «εργαζόταν» για λογαριασμό ντόπιων.

    Στο μεταξύ αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα έρχονται με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ αντιστράτηγου Βασίλη Τσιατούρα με επικεφαλής τον γενικό επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος στο Ηράκλειο προκειμένου να συμμετάσχουν σε ευρεία επιχείρηση στην περιοχή, για τη σύλληψη των δραστών του τραυματισμού των τριών αστυνομικών και την εκκαθάριση της περιοχής.

    [05] Ελεύθερος ο Γ.Μυλωνάς

    Ελευθερος αφέθηκε ο επιχειρηματίας Γ.Μυλωνάς από τους απαγωγείς του, ύστερα από ομηρία 14 ημερών.Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, ο οποίος επέστρεψε στην οικία του γύρω στις 1.30 τα μεσάνυχτα, είναι καλά στην υγεία του.

    Οι απαγωγείς οδήγησαν τον κ.Μυλωνά στα Γιαννιτσά και του έδωσαν αυτοκίνητο να γυρίσει σπίτι του.Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της απαγωγής.

    [06] Αύριο οι βαθμολογίες

    Αύριο, θα αναρτηθούν σε όλα τα Γενικά Λύκεια της χώρας οι πίνακες με τις βαθμολογίες των υποψηφίων για εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, η ανάρτηση των βαθμολογιών θα γίνει μετά τις 11 το πρωί.

    Εξάλλου, με απόφαση του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, ορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόεδρος ορίστηκε ο Μιχαήλ Δερμιτζάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 June 2008 - 4:30:23 UTC