Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χωρίς προκαταλήψεις"
  • [02] Υπόθεση Siemens

  • [01] "Χωρίς προκαταλήψεις"

    Ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος κήρυξε το πρωί την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου "Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ" που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

    Ο κ. Ρουσόπουλος, από το βήμα του Συνεδρίου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) μπορούν να λυθούν, χωρίς προκαταλήψεις, επισημαίνοντας την ανάγκη στο στόχο αυτό να λάβουν θέση και δράσεις και όλοι οι πολίτες, οι οποίοι έως σήμερα, όπως είπε, δεν έχουν τόσο ενεργό ρόλο.

    Όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος οι επτά δεσμεύσεις που προέκυψαν από το 21ο Συνέδριο υλοποιήθηκαν από τη Γραμματεία, προσθέτοντας ότι από το φετινό Συνέδριο αναμένονται νέες δεσμεύσεις.

    "Είναι απαραίτητο να θέτουμε στόχους και να βλέπουμε κατά πόσο τους επιτυγχάνουμε", τόνισε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος στο Συνέδριο είπε ότι φέτος είναι πιο στοχευμένο και οι ενότητές του πιο συγκεκριμένες.

    Είπε ακόμη ότι αποφασίστηκε του χρόνου η πρόσκληση συμμετοχής στο Συνέδριο να είναι περισσότερο ανοιχτή, ώστε να ενισχυθεί η διεθνής εμβέλεια του Συνεδρίου και τα αποτελέσματά του να γίνουν πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Έτσι όπως είπε όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να καταθέτουν τις εισηγήσεις τους από νωρίς και μια ειδική επιτροπή, που θα απαρτίζουν πανεπιστημιακοί και επιστήμονες, θα τις εξετάζει και με βάση αυτές θα αποφασίζονται οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου.

    Στόχος, όπως είπε, ο υπουργός είναι όλοι να συμβάλλουμε στην ανάδειξη μιας νέας κουλτούρας και πολιτισμού και να πολεμάμε τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις που είναι βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία.

    Παράλληλα είπε ότι πρέπει όλοι μας να αναδείξουμε και να καταπολεμήσουμε την αντίφαση των όσων λέμε με τα όσα πράττουμε.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Γεώργιος Κωνσταντόπουλος επισήμανε την ανάγκη τα ΑμεΑ να αυτονομηθούν μέσα σε κάθε τομέα της κοινωνίας και αυτός, είπε, είναι ο στόχος του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ακόμη ότι πρέπει όλοι να δούμε από κοινού το μεγάλο θέμα των παιδιών και κυρίως των παιδιών με αναπηρία.

    Στη συνέχεια ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού Γεώργιος Μόσχος τόνισε ότι πρέπει να αναδειχθούν οι δυνατότητες των ΑμεΑ στην καθημερινότητα και η κοινωνία να βοηθήσει ώστε χιλιάδες παιδιά που ζουν ακόμη στην αφάνεια να βγουν στην επιφάνεια, με τη λήψη ουσιαστικών μέτρων.

    Ο πρόεδρος ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης στην ομιλία του είπε ότι πρέπει να δούμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν τα ΑμεΑ, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα Άτομα με Αναπηρία είναι ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων.

    Παράλληλα πρότεινε να θεσπιστεί η προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην ψηφιακή τηλεόραση, δημόσια και ιδιωτική, να θεσπιστεί ειδική επιτροπή που θα παρακολουθεί τον τρόπο που παρουσιάζονται τα ΑμεΑ από τα ΜΜΕ και θα εισηγείται προς το ΕΣΡ για τυχόν επιβολή κυρώσεων.

    Τέλος πρότεινε την αυστηρότερη τήρηση των κανόνων δεοντολογίας για τους δημοσιογράφους που χειρίζονται θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια τα ΜΜΕ έχουν συμβάλει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα και προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα.

    Στη συνέχεια ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης εκπροσωπώντας το κόμμα του, τόνισε ότι στην ελληνική κοινωνία έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση της ζωής των ΑμεΑ, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι αρκετά και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.

    Είπε ακόμη ότι πολλές φορές η παρουσίαση των ΑμεΑ από τα ΜΜΕ είναι προβληματική, επισημαίνοντας ότι στα Άτομα με Αναπηρία δεν παρέχονται όλες οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που αυτά έχουν, τονίζοντας ότι πρέπει να χτιστούν γέφυρες για έρθουν πιο κοντά ΑμεΑ και κοινωνία.

    Από το ΠΑΣΟΚ η Μαρία Καρακλιούμη αναφέρθηκε στην ομιλία της σε προσωπικές εμπειρίες που έχει με άτομα με αναπηρία, τονίζοντας ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει ακόμη πλήρως αποδεχτεί την πραγματικότητα.

    Ωστόσο σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα, όχι όμως όσα θα έπρεπε, για τη βελτίωση της ζωής των ΑμεΑ.

    Εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νικόλας Γαλάνης τόνισε ότι τα ΜΜΕ πρέπει να στηριχθούν από το κράτος για την ανάδειξη των θεμάτων των ΑμεΑ, ενώ η βουλευτής του ΛΑΟΣ Δήμητρα Αράπογλου είπε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για ενισχυθεί η προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην κοινωνία και κυρίως στην εργασία.

    Τέλος η γενική γραμματέας Επικοινωνίας Μαργαρίτα Παπαδά - Χειμώνα αναφέρθηκε στις δράσεις και τις εκδηλώσεις που ανάπτυξε η Γραμματεία την χρονιά που πέρασε για τα ΑμεΑ, τονίζοντας ότι τα άτομα με αναπηρία δεν χρειάζονται τη φιλανθρωπία κανενός, αλλά απαιτείται απ' όλους ειλικρίνεια.

    Το φετινό Συνέδριο επιχειρεί μέσα από τις ενότητες τους να παρουσιάσει θέματα όπως: Νέα Μέσα και Προσβασιμότητα, Επικοινωνία και Αυτισμός, Παραολυμπιακοί Αγώνες και ΜΜΕ.

    [02] Υπόθεση Siemens

    Εβδομάδα εξελίξεων για την υπόθεση Siemens, καθώς αύριο καταθετει ως ύποπτος στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος. Σήμερα στον εισαγγελέα καταθέτουν επτά πρόσωπα που φέρονται ως συνδικαιούχοι του μεγάλου λογαριασμού των ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων από τη Siemens.

    Ο κ. Τσουκάτος, σύμφωνα με το συνήγορό του κ. Διονύση Γκούσκο, θα παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό υπόμνημα με τις θέσεις του.

    Την προηγούμενη βδομάδα, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε γραπτή του δήλωση, ανέφερε ότι δέχθηκε επίσκεψη στο γραφειο του από τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο και έγινε αποδέκτης πρότασης για οικονομική εισφορά στην καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, ενώ του ζητήθηκε τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό, προκειμένου να γίνει η μεταφορά των χρημάτων και προς τούτο απευθύνθηκε σε γνωστό του πρόσωπο, που ανέλαβε να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς δικό του όφελος.

    Ο κ. Τσουκάτος στη δήλωσή του λέει ότι τα χρήματα χωρίς άλλη δική του ανάμειξη "εισήλθαν στο ακέραιο στο ταμείο του Κινήματος" και ήταν ποσό ενός εκατομυρίου μάρκων, δηλαδή 420.000 ευρώ.

    Aναφέρει ακόμη ότι δεν διαχειρίστηκε ποτέ χρήματα στο ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζει ότι "για κάθε εμπλοκή του ονόματός μου, που θα με εμφάνιζε να έχω προσποριστεί οποιοδήποτε όφελος, θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου".

    Στο μεταξύ, εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι, πιθανόν τον Ιούλιο, προανήγγειλε για την υπόθεση ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

    «Η πορεία των ανακρίσεων αποδεικνύει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης για την υπόθεση Siemens προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς, αναζητώντας την πλήρη αλήθεια σ' αυτή τη δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση. Χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς σκοπιμότητες και με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία της» δήλωσε την προηγούμενη Παρασκευή ο κ. Χατζηγάκης.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε σε παλιότερη δήλωσή του περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση για να υπογραμμίσει ότι «δεν είμαι μελλοντολόγος και ούτε δικαιούμαι να δώσω συγχωροχάρτι σε κανέναν. Όταν έκανα τη δήλωση εκείνη, ήταν πράξη ακριβής και υπεύθυνη, διότι δεν είχαν προκύψει οποιαδήποτε στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, από καμία πλευρά. Αν αποδειχθεί η εμπλοκή τέτοιων προσώπων -πράγμα που απεύχομαι- δεν θα χαριστώ σε κανέναν, διότι δεν θα χαριστεί ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε η κυβέρνηση. Ισχύει, επίσης, στο ακέραιο η παλαιά μου προτροπή για αυτοσυγκράτηση όλων στο θέμα αυτό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 June 2008 - 10:30:14 UTC