Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπόθεση Siemens

  • [01] Υπόθεση Siemens

    Εβδομάδα εξελίξεων για την υπόθεση Siemens, καθώς αύριο καταθετει ως ύποπτος στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος. Σήμερα στον εισαγγελέα καταθέτουν επτά πρόσωπα που φέρονται ως συνδικαιούχοι του μεγάλου λογαριασμού των ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων από τη Siemens.

    Ο κ. Τσουκάτος, σύμφωνα με το συνήγορό του κ. Διονύση Γκούσκο, θα παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό υπόμνημα με τις θέσεις του.

    Την προηγούμενη βδομάδα, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε γραπτή του δήλωση, ανέφερε ότι δέχθηκε επίσκεψη στο γραφειο του από τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο και έγινε αποδέκτης πρότασης για οικονομική εισφορά στην καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, ενώ του ζητήθηκε τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό, προκειμένου να γίνει η μεταφορά των χρημάτων και προς τούτο απευθύνθηκε σε γνωστό του πρόσωπο, που ανέλαβε να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς δικό του όφελος.

    Ο κ. Τσουκάτος στη δήλωσή του λέει ότι τα χρήματα χωρίς άλλη δική του ανάμειξη "εισήλθαν στο ακέραιο στο ταμείο του Κινήματος" και ήταν ποσό ενός εκατομυρίου μάρκων, δηλαδή 420.000 ευρώ.

    Aναφέρει ακόμη ότι δεν διαχειρίστηκε ποτέ χρήματα στο ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζει ότι "για κάθε εμπλοκή του ονόματός μου, που θα με εμφάνιζε να έχω προσποριστεί οποιοδήποτε όφελος, θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου".

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, σε ερώτηση αν ο κ. Καραμανλής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της Siemens μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης ή μετά την ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης, δήλωσε ότι η στάση της κυβέρνησης είναι πάγια και διαχρονική και πως είναι σαφές αυτό που είπε ο πρωθυπουργός και δεν χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνιση.

    "Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει, όπως και γίνεται, να συνεχιστεί η δικαστική έρευνα απρόσκοπτα και να πληροφορηθούμε όλες τις πτυχές του θέματος. Να τεθούν υπό το πνεύμα και γράμμα του νόμου οι παραβάτες και να έχουν όλοι Έλληνες πολίτες την απόλυτη βεβαιότητα ότι, σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, αυτή η λογική είναι που μας διέπει", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν αποκλείει εμπλοκή είτε της ΝΔ, είτε προσώπων του κυβερνώντος κόμματος και απάντησε ότι "τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες παρακολουθούν με ενδιαφέρον το εξής σκηνικό: Να έχουμε αποκαλύψεις συγκεκριμένες, με ονοματεπώνυμο, με συγκεκριμένες δηλώσεις και καταθέσεις για τα όσα έχουν συμβεί στο ΠΑΣΟΚ, και την ίδια ώρα να δημιουργούνται εντυπώσεις με αόριστες φημολογίες".

    "Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι ο συμψηφισμός είναι καταφύγιο όσων προσπαθούν να διαχύσουν σε άλλους χώρους τις δικές τους ευθύνες και τις δικές τους ενοχές", επεσήμανε και συνέχισε.

    "Το να σπιλώνονται εξίσου όλοι, είτε κόμματα, είτε άτομα, δεν εξυπηρετεί εκείνους που επέλεξαν να υπηρετήσουν υπέρ πατρίδος και όχι υπέρ άλλων εστιών ή συμφερόντων", τόνισε σε άλλο σημείο της ενημέρωσής του προς τους δημοσιογραφους, ενώ σε ερώτηση για το αν ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με τους υπουργούς, οι οποίοι φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του c4i, με αφορμή και δημοσίευμα στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι στη μία περίπτωση αναφορές γίνονται για συμβάσεις οι οποίες, δημιουργήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκαν επί ΝΔ. και δεν μπορεί κανείς να δαιμονοποιεί γενικώς τις συμβάσεις, αν δεν υπάρξουν στοιχεία.

    "Στην άλλη περίπτωση μπορείτε να μου πείτε τι είδους σύμβαση είναι αυτή, που έγινε γνωστή από τον πρώην στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού; Και είναι δυνατόν να συμψηφίζουμε αν υπάρχουν συμβάσεις κάποιων εταιριών με το ελληνικό δημόσιο και να θεωρούμε ότι είναι το ίδιο πράγμα με χρήματα, που διέρρευσαν από ένα ταμείο σε ένα άλλο;", συνέχισε.

    Σε επόμενη ερώτηση για το c4i είπε ότι έχει απασχοληθεί η Βουλή και έχει κάνει αναλυτικές δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός, ενώ σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, είπε ότι τα ερωτήματα έχουν τεθεί και έχουν απαντηθεί επαρκώς. Σε ερώτηση αν ισχύει το ίδιο και για τον κ. Λιάπη είπε ότι φυσικά και ισχύει και παρέπεμψε σε χθεσινή ανακοίνωση του ΟΣΕ, ενώ τόνισε πως όλες οι συμβάσεις, μετά το 2004, έγιναν με βάση το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Για το αν είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα με διακομματική συνεννόηση, είπε πως πρόκειται για κάτι που ζητά η Ν.Δ εδώ και πάρα πολλά χρόνια και η απάντηση που έπαιρνε ήταν "άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε", ενώ σε ερώτηση ποιος κινεί τα νήματα των αποκαλύψεων, απάντησε ότι είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα, αλλά και δημοσιογραφική και τόνισε ότι η κυβέρνηση από το Δεκέμβριο του 2006 έχει συναινέσει στο να ενισχυθεί η έρευνα και της ελληνικής και της γερμανικής Δικαιοσύνης.

    "Παρεμβάσεις και συγκαλύψεις αυτή η κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη δεν έχει κάνει και ούτε πρόκειται", υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ενημερώσης, ενώ ερωτηθείς αν αυτή η υπόθεση μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να ερωτάται για εκλογές 8 μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές και από πού και ως πού συνδυάζεται το θέμα αυτό.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλία για αλλαγές σε ό,τι αφορά το πολιτικό χρήμα, είπε ότι πρόκειται για διαρκή πρόκληση, ότι χρειάζεται πολιτική θέληση, που η κυβέρνηση έχει, και στη συνέχεια εφαρμογή της. "Οδηγήσαμε το θεσμικό πλαίσιο στην περαιτέρω ενίσχυσή του. Αν υπάρχουν προτάσεις, η κυβέρνηση πάντα είναι ανοικτή", υπογράμμισε.

    Για το αν υπάρχει ανάγκη συνολικής ανασύνταξης του πολιτικού συστήματος, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η δημοκρατία μας είναι αρκετά ισχυρή από το '74 και μετά, το θεσμικό πλαίσιο έχει ενισχυθεί, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, του Τύπου είναι σε ζηλευτό βαθμό σε σχέση με τον παρελθόν και έχει εμπλουτιστεί και η εσωκομματική δημοκρατία.

    "Το μόνο που χρειάζεται, είναι εμείς, οι πολιτικοί, να ενισχύσουμε τις προσπάθειες που θα αναδεικνύουν τα προβλήματα και θα επουλώνουν τις πληγές. Τα κόμματα, που υφίστανται, μπορούν να πείσουν ακόμα περισσότερο", συμπλήρωσε.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο για σύσταση εξεταστική επιτροπής σχετικά με την υπόθεση Ζήμενς «ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι» αφήνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

    «Εάν προκύψουν από τις ανακρίσεις αυτές συγκεκριμένα ενοχοποιητικά στοιχεία για σαφείς ευθύνες πολιτικών προσώπων και παραπεμφθεί ο φάκελος στη Βουλή και εφόσον τελειώσει το στάδιο της μυστικότητας της διαδικασίας δεν θα αρνηθούμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι» δηλώνει ο κ.Χατζηγάκης, ενώ ναφερόμενος στην προανακριτική διαδικασία της υπόθεσης σημειώνει ότι «εντός του καλοκαιριού, πιθανόν τον Ιούλιο, θα έχουμε εξελίξεις και θα αρχίσει η τακτική ανακριτική διαδικασία».

    Τέλος, σε δηλώσεις του την προηγούμενη Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε σε παλιότερη δήλωσή του περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση για να υπογραμμίσει ότι «δεν είμαι μελλοντολόγος και ούτε δικαιούμαι να δώσω συγχωροχάρτι σε κανέναν. Όταν έκανα τη δήλωση εκείνη, ήταν πράξη ακριβής και υπεύθυνη, διότι δεν είχαν προκύψει οποιαδήποτε στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, από καμία πλευρά. Αν αποδειχθεί η εμπλοκή τέτοιων προσώπων -πράγμα που απεύχομαι- δεν θα χαριστώ σε κανέναν, διότι δεν θα χαριστεί ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε η κυβέρνηση. Ισχύει, επίσης, στο ακέραιο η παλαιά μου προτροπή για αυτοσυγκράτηση όλων στο θέμα αυτό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 June 2008 - 14:30:14 UTC