Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων"
  • [02] "Ανασύνταξη λαϊκού κινήματος"
  • [03] Ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΝ
  • [04] Συνάντηση στο Βερολίνο
  • [05] Ερευνα για τη Siemens

  • [01] "Στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων"

    Θέματα του υπουργείου Υγείας θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που συνεδριάζει στις 11 το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό.

    Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τα νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια και από τον Σεπτέμβριο θα ενεργοποιήσει το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής για στοχευμένες παρεμβάσεις σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του χθες το βράδυ στο πρώτο Συμπόσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

    «Η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων είναι πολιτική και κοινωνική υποχρέωση. Είναι ζήτημα στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι υπόθεση δημοκρατίας», είπε ο πρωθυπουργός.

    Αναφέρθηκε στη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία (το πετρέλαιο από 26 δολάρια το βαρέλι που ήταν το 2003 αγγίζει σήμερα τα 140), τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ που μετέφερε τους κραδασμούς της σε ολόκληρη την Ευρώπη, τον πληθωρισμό που εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα παγκοσμίως και σημείωσε: «Σε ένα περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού, σβ ένα περιβάλλον που δεν γνωρίζει σύνορα, οι Κυβερνήσεις δεν μπορούν να δρουν αποτελεσματικά, εάν δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα διεθνή δεδομένα. Οφείλουν να συνεργάζονται με τους πολιτικούς και οικονομικούς τους εταίρους, μα προπάντων με τους διεθνείς οργανισμούς. Οφείλουν να συνεννοούνται για να ρυθμίζουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, τις ροές του κεφαλαίου, την προστασία του περιβάλλοντος. Οφείλουν να διαμορφώνουν συνθήκες εξωστρέφειας, ώστε να προσαρμόζονται ευκολότερα, ταχύτερα και αποδοτικότερα στις παγκόσμιες αλλαγές».

    Σχετικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τη θέση της χώρας μας υπογράμμισε: «Η Ελλάδα πορεύεται στον 21ο αιώνα, έχοντας ως βάση την ισότιμη παρουσία της στην Ε.Ε. και επιδιώκοντας την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με όλους τους γείτονές της. Θεωρούμε ότι η Ε.Ε. - παρά τη δυστοκία ορισμένων μελών της - είναι η δύναμη του κοινού μέλλοντός μας. Είναι δύναμη αλλαγής, όχι μόνο για τις χώρες-μέλη της, αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο. Η στρατηγική της απέναντι στην παγκοσμιότητα και τις αβεβαιότητες που αυτή συνεπάγεται, βασισμένη αφενός στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και αφετέρου στη Στρατηγική της Λισαβόνας, εγγυάται μια πιο ασφαλή και ελπιδοφόρο πορεία στους δύσκολους καιρούς του νέου αιώνα».

    Για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη είπε ότι η Ελλάδα τη θέλει να αναδειχθεί σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και προόδου. Συνεργάζεται με όλες ανεξαιρέτως τις χώρες και ενδεικτικά ανέφερε ότι 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις και 3.000 καταστήματα ελληνικών Τραπεζών δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

    Η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε σημαντικό διεθνή ενεργειακό δίαυλο. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο φιλοδοξεί:

    - Νβ ανοίξει τις πόρτες της Ελλάδας στη διεθνή συνεργασία για την εκπαίδευση και την έρευνα.

    - Nα γίνει πόλος για τη ζύμωση ιδεών.

    - Nα συμβάλλει στην κατανόηση των πολιτικών, των οικονομικών και των τεχνολογικών ζητημάτων, που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες.

    - Να δημιουργήσει μία δυναμική εκπαιδευτική κοινότητα, με πανεπιστημιακούς, τεχνοκράτες και φοιτητές, απβ όλο τον κόσμο. Μια κοινότητα ικανή να συμβάλλει στην καλύτερη αντίληψη των πολιτισμών, των κοινών προκλήσεων, αλλά και των νέων ευκαιριών, που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή μας.

    «Tο Διεθνές Πανεπιστήμιο ανοίγει στη χώρα μας το δρόμο που της επιτρέπει να μοιράζεται με τους γείτονές της την ευρωπαϊκή εμπειρία που απέκτησε, αλλά και να συμπαράγει νέα γνώση», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    Τόνισε πως ένα ακόμη βήμα με στόχο τη διεθνοποίηση της Εκπαίδευσης και της Έρευνας στη χώρα μας γίνεται- στο διάστημα αυτό- με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Διότι:

    - Δίδεται έτσι στα ελληνικά Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα η δυνατότητα να δημιουργούν κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών στο εξωτερικό. Αλλά και να παρέχουν διπλώματα ή τίτλους, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και σε άλλες γλώσσες.

    - Ενισχύεται η δυνατότητά τους να συνεργάζονται με αντίστοιχα Ιδρύματα του Εξωτερικού, έτσι ώστε η γνώση να κινείται ταχύτερα και να διαχέεται ευρύτερα.

    - Ενθαρρύνεται η ανάπτυξη κοινών προβληματισμών, η σύνθεση διαφορετικών εκτιμήσεων, η ζύμωση νέων ιδεών. Είναι άλλωστε πασιφανές ότι στη νέα εποχή οι διαπολιτισμικές επιρροές -συνυφασμένες με την ιστορία των λαών- γίνονται πιο ισχυρές, πιο ορατές και πιο άμεσες.

    Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η ίδρυση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας για τη Δημόσια Διοίκηση των Χωρών της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου, στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια διεθνής πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ένα ουσιαστικό βήμα συνένωσης δυνάμεων, με στόχο την προώθηση της καινοτομικής ικανότητας σε ό,τι αφορά τη διοικητική δράση. Η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα την πορεία της Ν.Α. Ευρώπης στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Λειτουργεί ήδη ως χρηματοπιστωτικό και επιχειρηματικό Κέντρο για την ευρύτερη περιοχή μας. Λειτουργεί ως έδρα για στρατηγικές επενδύσεις της Δύσης, αλλά και ως πύλη για την είσοδο της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού Κόσμου και της Ασίας στη Ν.Α. Ευρώπη.

    Για τη λειτουργία και τους στόχους του Διεθνούς Πανεπιστημίου μίλησε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κώστας Γραμμένος.

    Το πρωί της Δευτέρας, ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κυβερνήτη της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας Κένεφ Μάικλ.

    [02] "Ανασύνταξη λαϊκού κινήματος"

    Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που επιχειρούν να στήσουν δυνάμεις του συστήματος αξιοποιώντας και την υπόθεση Ζήμενς.Στόχος τους είναι να παρουσιάσουν ως ανανεωμένο το σάπιο πολιτικό σύστημα, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του.

    Καμιά αλλαγή σε όφελος του λαού δεν θα έρθει από τα πάνω, από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολιτικές ηγεσίες που υπηρετούν το κεφάλαιο.Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται ανατροπή και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τον οργανωμένο λαό που αγωνίζεται με προοπτική, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Παπαρήγα για Siemens

    «Ζήμενς, αμερικανογερμανικός πόλεμος πάνω σε υπαρκτό σκάνδαλο, που όλες οι εταιρείες πραγματοποιούν σε όλες τις χώρες. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να αποπροσανατολιστεί από τη χρησιμοποίηση που γίνεται στο σκάνδαλο για να περάσουν διάφορα πολιτικά σενάρια για την ανασύνταξη του πολιτικού συστήματος. Ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος χρειάζεται σήμερα», δήλωσε η κ.Παπαρήγα αναφερόμενη στην υπόθεση Siemens.

    Επίσκεψη Παπαρήγα στο ΚΕΘΕΑ

    Τα κεντρικά γραφεία του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στο Μετς, επισκέφθηκε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όπου συναντήθηκε με τους εργαζόμενους, τη διοίκηση, αλλά και επιστημονικά στελέχη του κέντρου.

    Η κ. Παπαρήγα στην ομιλία της τόνισε ότι «Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι κοινότητες και το ΚΕΘΕΑ από τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Με πολύ μεγάλο κόπο καθιερωθήκατε. Δεν ήταν εύκολη η αναγνώριση. Όταν λέμε αναγνώριση, δεν εννοούμε πολιτική επέμβαση, αλλά αναγνώριση του ρόλου και στήριξη οικονομική. Πιστεύουμε ότι πρέπει να απαλλαγούν το ΚΕΘΕΑ και οι κοινότητες από το άγχος της αναζήτησης χρημάτων. Είναι άλλο πράγμα αν κάποιοι γονείς ή εθελοντές θέλουν να προσφέρουν. Αλλά πρέπει να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό. Χρειάζεται στήριξη, εκπαίδευση, υποδομές. Χρειάζονται χρήματα».

    «Ανησυχούμε πάρα πολύ», είπε η γγ του ΚΚΕ, «γιατί θεωρούμε ότι δημιουργείται μια χαλαρότητα στο θέμα των ναρκωτικών». «Εμείς», τόνισε, «δεν θέλουμε τα παιδιά που παίρνουν ναρκωτικά να πάνε στη φυλακή αλλά καλλιεργείται μια επικίνδυνη χαλαρότητα, μια εξιδανίκευση με διάφορους τρόπους». «Πιστεύουμε ότι ιδιαίτερα οι πολιτικοί πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Ορισμένοι βγαίνουν και λένε «εγώ έχω καπνίσει μαριχουάνα» και ακούει ένα παιδί και βλέπει έναν «πετυχημένο». Δεν μπορείς να προβάλλεις αυτό το πράγμα», είπε η γγ του ΚΚΕ.

    «Κατά τη γνώμη μας», κατέληξε η κ. Παπαρήγα, «προετοιμάζεται το έδαφος να επανέλθει στη βουλή ο διαχωρισμός ανάμεσα σε μαλακά - σκληρά και άλλα τέτοια, που έως τώρα δεν τόλμησαν, γιατί υπήρχε μια κατακραυγή. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι, πιστεύουμε στη δουλειά σας, είναι μέσα και στη δική μας φιλοσοφία, έχουμε δει τα αποτελέσματα σας. Θα παλέψουμε να υπάρχει και κέντρο πρόληψης και μονάδα απεξάρτησης σε κάθε νομό».

    Την Πέμπτη 26 Ιουνίου η γγ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί το κλειστό πρόγραμμα της θεραπευτικής κοινότητας «ΝΟΣΤΟΣ» στη Σαλαμίνα.

    [03] Ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΝ

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει το βράδυ σε πολιτική συγκέντρωση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Κορυδαλλό με θέμα «Με την Αριστερά για τις μεγάλες ανατροπές».

    Ο κάθε Έλληνας, η κάθε Ελληνίδα, όλοι οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ποιοι τα πήραν, πώς τα πήραν, πώς λειτουργούσε όλο αυτό το κύκλωμα διανομής μαύρου πολιτικού χρήματος στα μεγάλα κόμματα στη χώρα μας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ σχετικά με την υπόθεση της Siemens.

    Ο κ.Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι "στη Γερμανία έχουν προχωρήσει οι έρευνες και έχει διαλευκανθεί μια δύσκολη υπόθεση διότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που, όχι μόνο αφήνει ελεύθερη τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αλλά τη διευκολύνει κιόλας. Δεν υπάρχει αυτός ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που παραγράφει τις ποινικές τους ευθύνες μετά το πέρας της πενταετίας.

    Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο Εισαγγελέας του Άρειου Πάγου κ. Σανιδάς και ο Υπ. Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης έσπευσαν πριν μια εβδομάδα και πριν την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας να πουν ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων".

    Συνέντευξη Αλ. Αλαβάνου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

    «Η υπόθεση Siemens είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της υπομονής της κοινωνίας. Ζούμε το αντίστοιχο της περιόδου με τα «καθαρά χέρια» στην Ιταλία, και ας μην έχουμε εισαγγελέα τον Ντι Πιέτρο, αλλά τον Σανιδά». Αυτό εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα του «ότι θα υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στον επίλογο» όπου το «το έδαφος καλύφθηκε από τη συμμαχία μεγαλοεπιχειρηματιών, νεοφασιστών και τοπικιστών».

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά τη διαγραφή Σημίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «σχέδια διαίρεσης των μεγάλων κομμάτων για τη διευκόλυνση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» ενώ για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι «δεν είμαστε όρνια για να τρεφόμαστε από τη σάρκα αυτού που βρίσκεται σε αδυναμία».

    Ο κ.Αλέκος Αλαβάνος προβλέπει την πτώση του δικομματισμού και τονίζει ότι το κόμμα του προβάλλει ως η εν δυνάμει εναλλακτική λύση.

    [04] Συνάντηση στο Βερολίνο

    Με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις θα συναντηθεί το απόγευμα στο Βερολίνο η κ.Ντόρα Μπακογιάννη, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης δωρητών "για την ενίσχυση της ασφάλειας και της έννομης τάξης" στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Η συνάντηση των δύο υπουργών δεν θα πραγματοποιηθεί, όπως αρχικά προβλεπόταν, στους χώρους του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών, αλλά σε κεντρικό ξενοδοχείο της γερμανικής πρωτεύουσας, στο οποίο έχει καταλύσει η κα. Μπακογιάννη.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία αποφασίσθηκε ύστερα από αμερικανική πρωτοβουλία, αναμένεται να βρεθεί το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ενόψει της επικείμενης επίσκεψης σε Αθήνα και Σκόπια του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, στο πλαίσιο της αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης και της επιθυμίας της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας να επιλυθεί το πρόβλημα το ταχύτερον δυνατόν.

    Διάσκεψη των δωρητών

    Η διάσκεψη δωρητών αυτή καθ΄αυτή - στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από σαράντα χώρες - είναι "χαμηλού" πολιτικού προφίλ και αφορά την ενίσχυση των "κρατικών" δομών στα Παλαιστινιακά Εδάφη της δυτικής όχθης, κυρίως ως προς το σκέλος της εξασφάλισης μέσων και υποδομών για την Αστυνομία (αυτοκίνητα, εκπαίδευση, στολές, κτίρια, ασυρμάτους κ.λ.π) και τη Δικαιοσύνη (κτήρια, κρατητήρια, αρχεία κ.λ.π), στη βάση ενός καταλόγου αναγκών που συντάχθηκε από τους ίδιους τους Παλαιστινίους με κοστολόγιο της τάξης των 140 περίπου εκατομμυρίων Ευρώ.

    Η "φιλοσοφία" της διάσκεψης, που έχει συγκληθεί από την καγκελαρία και το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών, είναι - πέραν του "αξιώματος" που διατυπώνει η γερμανική διπλωματία ότι η ενίσχυση της ασφάλειας στα Παλαιστινιακά Εδάφη αποτελεί ταυτόχρονα ενίσχυση της ασφάλειας του Ισραήλ - πως μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας της καθημερινότητας ως προς την αστυνόμευση και τη δικαιοσύνη, να ενισχυθεί το κύρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Η διάσκεψη του Βερολίνου, πάντως, παρά το "χαμηλού προφίλ" αντικείμενό της, προσλαμβάνει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, εξαιτίας της πολλαπλής κινητικότητας, που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, σε όλα σχεδόν τα "μέτωπα" της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα του υποτιθέμενου πηρηνικού εξοπλισμού του Ιράν και η αντιμετώπισή του, θα αποτελέσει επίσης θέμα των "ζυμώσεων" στο περιθώριο της Διάσκεψης. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, αναφερόμενος σήμερα τόσο στην συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της "Χαμάς" και του Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας, όσο και στις συνομιλίες Συρίας-Ισραήλ, έκανε λόγο για "θετικές εξελίξεις" και μία "δυναμική που πρέπει να υποστηριχθεί", παράλληλα με την προειδοποίηση ότι "δεν πρέπει να μας κυριεύσει μία αφελής αισιοδοξία, γιατί πολλές φορές στο παρελθόν οι ελπίδες μας διαψεύσθηκαν...".

    Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, στη Διάσκεψη έχουν δηλώσει περισσότεροι από είκοσι υπουργοί εξωτερικών, ενώ στους απόντες συγκαταλέγονται δύο βασικοί "παίκτες", η Συρία και η "Χαμάς".

    [05] Ερευνα για τη Siemens

    Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσεται η έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου για την υπόθεση της Siemens. Σήμερα καταθετει ως ύποπτος ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος αναμένεται να λάβει προθεσμία.

    Ο εισαγγελέας παρέμεινε χθες στο γραφείο του ως αργά το βράδυ, καθώς εξέτασε 4 μάρτυρες εκ των οποίων οι δύο που έχουν κληθεί ως ύποπτοι, κλήθηκαν σε συμπληρωματική κατάθεση. Το πρωί κατέθεσε συμπληρωματικά στον κ. Αθανασίου επιχειρηματίας που έχει κληθεί ως ύποπτος, καθώς φέρεται να είναι αποδέκτης το 1999 ποσού 3,3 εκατομμυρίων μάρκων από λογαριασμό της μητρικής Siemens.

    Ο συνήγορός του κ. Στέλιος Γκαρίμπης σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους τόνισε μεταξύ άλλων ότι: "ο επιχειρηματίας δεν έχει απευθείας σχέση με τη Siemens ή με πολιτικά πρόσωπα και με διαδρομές μαύρου χρήματος". Όπως ανέφερε ο δικηγόρος, το επίμαχο ποσό αφορούσε πληρωμές για συγκεκριμένες υπηρεσίες που προσέφερε συγγενικό πρόσωπο του επιχειρηματία στη Siemens αναφορικά με τα πυραυλικά συστήματα. Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε επίσης και πρώην στέλεχος της Siemens που επίσης έχει κληθεί ως ύποπτος.

    Οι διευκρινήσεις αφορούσαν ιδιόγραφο σημείωμά του σχετικά με κατάθεση ποσού 200.000 μάρκων το 1998 από συγκεκριμένο λογαριασμό προς άλλο λογαριασμό στην Ελβετία, ο κάτοχος του οποίου έχει τεθεί στο στόχαστρο της έρευνας. Ως μάρτυρες κατέθεσαν επίσης αργά το απόγευμα στον εισαγγελέα ο πρώην εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας SAIC που ανέλαβε το σύστημα C4I με υπεργολάβο τη Siemens, καθώς και πρώην σύμβουλος, πρώην υπουργού Μεταφορών.

    Ο κ. Αθανασίου έδωσε προθεσμίες για να καταθέσουν ως ύποπτοι την ερχόμενη εβδομάδα, στα πρόσωπα που εμπλέκονται ως συνδικαιούχοι λογαριασμών στους οποίους μοιράστηκε ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ το 1999. Το ποσό αυτό είχε κατατεθεί από τη μητρική Siemens σε λογαριασμό επιχειρηματία στο εξωτερικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 June 2008 - 4:30:20 UTC