Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Περίοδος ανατροπών"
  • [02] Συνάντηση Ντ.Μπακογιάννη-Κ.Ράις

  • [01] "Περίοδος ανατροπών"

    «Είμαστε σε περίοδο μεγάλων και σημαντικών ανατροπών», τόνισε σε αποψινή του ομιλία στον Κορυδαλλό ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας αναφερόμενος τόσο στις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens, όσο και στις απαντήσεις που δίνει η Αριστερά.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτές της ημέρες, βλέπουμε τα κόμματα εξουσίας και το σύστημα σε πανικό. Το καράβι του δικομματισμού μπάζει νερά από παντού. Και όλοι τρέμουν για το τι άλλο πρόκειται να βγει στην επιφάνεια».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν θα έπρεπε να εκπλήσσουν γιατί «σήμερα επιβεβαιώνεται κάτι που όλοι ήξεραν. Ότι το πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε στην απόλυτη αδιαφάνεια και την ανυποληψία».

    Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η αποκάλυψη της υπόθεσης Σίμενς, δεν οφείλεται σε μηχανισμούς ελέγχου και διαφάνειας που σχετίζονται με το ελληνικό κράτος και πρόσθεσε ότι αν δεν είχε υπάρξει η αντίστοιχη υπόθεση στην Γερμανία, είναι αμφίβολο αν θα είχαμε μάθει οτιδήποτε σχετικό με τις μίζες της Siemens στην χώρα μας, όπως δεν μάθαμε για τις υποκλοπές και όπως κάποιοι δεν θέλουν να μάθουμε για τα δομημένα ομόλογα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το πως, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, που κυβέρνησαν την χώρα, με όρκους στον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις, δεν έχουν θωρακίσει την διαφάνεια με έναν αξιόπιστο ανεξάρτητο μηχανισμό ελέγχου και πρόσθεσε: «Προφανώς όχι επειδή δεν μπορούν. Αλλά επειδή δεν θέλουν. Δεν θέλουν να μπλέκεται ένας τέτοιος μηχανισμός στα πόδια τους. Και δεν το θέλουν επειδή ουδέποτε τους ενδιέφερε να συνδυάσουν την ανάπτυξη, με την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Θεωρούσαν την ανάπτυξη και το δημόσιο συμφέρον πράγματα ασύμβατα μεταξύ τους, και ανταμείφτηκαν πλουσιοπάροχα γι αυτό».

    Ο κ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για την κοινωνική της πολιτική, για τις ιδιωτικοποιήσεις, τόσο του ΟΤΕ , όσο και των λιμανιών για να υπογραμμίσει ότι αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει με έναν πιο συναινετικό και ψύχραιμο τρόπο διαχείρισης. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση αυτή, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ είναι μια πλήρης ανατροπή των συσχετισμών, στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα. Ένα μαζικό κίνημα που θα ενισχύσει τις κοινωνικές αντιστάσεις, που θα υπερασπιστεί την εργασία, την κοινωνία, το περιβάλλον. Και που θα επιβάλλει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την σημερινή.

    Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του χτίζει την εναλλακτική λύση και όπως είπε «οικοδομούμε μια Αριστερά ηγεμονική, αντίστοιχη με τις απαιτήσεις του κόσμου, αντίστοιχη με τις απαιτήσεις των περιστάσεων. Κερδίζουμε συνειδήσεις. Και πείθουμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ότι η πάλη για εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, η υπεράσπιση του περιβάλλοντος, η μάχη ενάντια στον συντηρητισμό είναι ένα εναλλακτικό πολιτικό πρόγραμμα που ανατρέπει τους σημερινούς συσχετισμούς και προχωράει την κοινωνία προς τα εμπρός».

    Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με αντιπροσωπεία εργαζομένων σε Κέντρα Πρόληψης - ΟΚΑΝΑ

    Την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΝ στους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, κατά τη σημερινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "είναι ντροπή, λίγο πριν από την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, ο ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης να οδηγούνται συνειδητά από την κυβέρνηση σε αδιέξοδο και σε απαξία. Είναι μπροστά μας οι κίνδυνοι να ανοίξουν και σε αυτό το κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα οι δρόμοι των ιδιωτικοποιήσεων".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε να υπάρξει σοβαρή χρηματοδότηση και στήριξη των εργαζομένων καθώς και μέτρα κοινωνικής επανένταξης των πρώην χρηστών.

    Δηλώσεις Αλ. Αλαβάνου για Siemens και ΟΤΕ

    "Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να γίνει, εδώ και τώρα, αμέσως, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς δικαιολογίες και προσχήματα, που ακούμε συνεχώς από την κυβέρνηση, εξεταστική επιτροπή", τόνισε σε σημερινή δήλωσή του, για την υπόθεση Siemens ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Α.Αλαβάνος, και πρόσθεσε ότι η εξεταστική επιτροπή πρέπει να ανοίξει όλο το φάκελο Siemens και "όχι μόνο τις βρώμικες συμβάσεις, που έχουν γίνει γνωστές μέχρι τώρα".

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι υπάρχει και το θέμα του ΟΤΕ και παρέπεμψε στην απάντηση του επιτρόπου επί της ερωτήσεως του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, ότι "η συμφωνία ΟΤΕ και Deutsche Telecom έρχεται σε σύγκρουση με το κοινοτικό δίκαιο". Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε για το θέμα αυτό, πως η τοποθέτηση της Επιτροπής στην ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη, "ότι αντιβαίνει με το κοινοτικό δίκαιο, σημαίνει πως όλα τα επιχειρήματα που παρουσίασαν ο κ. Καραμανλής και ο κ. Αλογοσκούφης, ότι το Δημόσιο έχει δικαιώματα προτίμησης και άλλα δικαιώματα απέναντι στη Deutsche Telecom, είναι στον αέρα και αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, είναι να παγώσει αμέσως τη συμφωνία μέχρι να διευκρινιστούν αυτά σε σχέση με το κοινοτικό δίκαιο".

    [02] Συνάντηση Ντ.Μπακογιάννη-Κ.Ράις

    Σε «πολύ φιλική ατμόσφαιρα», όπως δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έγινε η συζήτηση με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, με αντικείμενο όχι μόνον την πορεία των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά και για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για το λεγόμενο "Visa Waver", την εξαίρεση των Ελλήνων πολιτών δηλαδή από τη διαδικασία χορήγησης θεώρησης εισόδου στις ΗΠΑ.

    Η κ. Μπακογιάννη ενημερώνοντας τους Έλληνες δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή με την κα Ράις αποσαφήνισε ότι για το θέμα της ονομασίας δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επίλυση του προβλήματος μέχρι την 9η Ιουλίου και ότι από αμερικανικής πλευράς δεν ετέθη καν τέτοιο θέμα. Ο χαρακτήρας της συζήτησης επί του προκειμένου ήταν «ενημερωτικός», είπε η υπουργός ενόψει και της έλευσης του ειδικού απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα την Πέμπτη και στη συνέχεια στα Σκόπια. «Εξέφρασα την ελπίδα, - είπε η κα Μπακογιάννη - οι διαπραγματεύσεις αυτές να έχουν αίσιο τέλος, ελπίζοντας ότι και η πλευρά των Σκοπίων θα εγκαταλείψει την προεκλογική ρητορική και θα μπεί στην ουσία των διαπραγματεύσεων».

    Απαντώντας σε ερωτηση σχετικά με το ποια ήταν η συμβολή της κας Ράις στη σημερινή συζήτηση η υπουργός είπε πως: «η κα Ράις είναι καλή γνώστης του θέματος του ονόματος (της ΠΓΔΜ) και του Κυπριακού, το οποίο επίσης κουβεντιάσαμε... Ξέρει τα θέματα καλά, έχει ασχοληθεί αρκετά και όπως ξέρετε είναι μία πεπειραμένη υπουργός που γνωρίζει και την ουσία των προβλημάτων...».

    «Η κουβέντα ήταν ειλικρινής, και όπως ξέρετε οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι καλές και βασίζονται πάνω σε γερές βάσεις», πρόσθεσε η υπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 June 2008 - 18:30:15 UTC