Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης
  • [02] "Αδιαφάνεια και ανυποληψία"
  • [03] "Απόφαση για ξεκαθάρισμα"
  • [04] Συνεχίζεται η έρευνα

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Διαφύλαξη του κύρους της Δικαιοσύνης

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει αύριο το πρωί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Στη 1.30 μ.μ., ο κ.Γ.Παπανδρέου θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο Μέγαρο, στην οποία θα παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λουϊς Αγιάλα, καθώς θα παρουσιαστούν και τα θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (30 Ιουνίου - 2 Ιουλίου).

    Σε ερώτηση για το αν στη θα παρουσιαστεί κάποια πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει από το 2004 συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ την περασμένη εβδομάδα έχει κάνει δηλώσεις από τις οποίες συμπεραίνεται η σαφής βούλησή του να προχωρήσει μπροστά, χωρίς να χαρίζεται σε κανένα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι η βούληση αυτή θα μεταφραστεί και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    «Η κυβέρνηση είναι έκθετη γιατί από τον Ιανουάριο που έχει εξαγγείλει το Ταμείο κατά της Φτώχειας, μέχρι τον Σεπτέμβριο που υποτίθεται ότι θα ενεργοποιηθεί, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας σχετική δήλωση του πρωθυπουργού.

    «Τα όποια χρήματα δοθούν από το Ταμείο κατά της Φτώχειας, η κυβέρνηση τα χρωστάει ήδη και δυστυχώς με ασπιρίνες δεν λύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας και της ασυδοσίας στην αγορά, ούτε εκείνο της άμεσης και έμμεσης φορολογίας» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «με την όποια ενεργοποίηση του Ταμείου δεν λύνεται το πρόβλημα της μέσης ελληνικής οικογένειας».

    «Η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί για τις πολιτικές της που δημιουργούν όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια στην μέση ελληνική οικογένεια» συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    «Η υπόθεση Siemens διαμορφώνεται καθημερινά με επιλεκτικές φήμες και διαρροές. Έχουμε μια παρωδία διαδικασίας και κατάρρευση του κύρους της Δικαιοσύνης» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καλώντας την κυβέρνηση «να διαφυλάξει το κύρος της δικαστικής διαδικασίας και το κύρος των θεσμών, της δημοκρατίας και του πολιτικού κόσμου».

    «Να αποδεχθεί τώρα την Εξεταστική Επιτροπή που το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει επανειλημμένα» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    «Όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και δεν χρωστάμε σε κανένα. Η προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην χώρα είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση και η ιστορία του μεγάλου αυτού κόμματος δεν πρόκειται να ακυρωθεί όσο κι αν κάποιοι το επιθυμούν» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ, τα μέλη του, οι φίλοι του, τα στελέχη του και όσοι πίστεψαν και πιστεύουν στα οράματά του δεν έχουν να απολογηθούν για συγκεκριμένες, μεμονωμένες συμπεριφορές».

    «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο βασικός φορέας ανανέωσης του πολιτικού συστήματος με τις προτάσεις που καταθέτει ο Γιώργος Παπανδρέου, συστηματικά από το 2004, και με την συμπαράταξη όλων των στελεχών του» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [02] "Αδιαφάνεια και ανυποληψία"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα συναντηθεί το πρωί με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.

    «Είμαστε σε περίοδο μεγάλων και σημαντικών ανατροπών», τόνισε χθες το βράδυ σε ομιλία στον Κορυδαλλό ο κ.Α. Τσίπρας αναφερόμενος τόσο στις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens, όσο και στις απαντήσεις που δίνει η Αριστερά.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτές της ημέρες, βλέπουμε τα κόμματα εξουσίας και το σύστημα σε πανικό. Το καράβι του δικομματισμού μπάζει νερά από παντού. Και όλοι τρέμουν για το τι άλλο πρόκειται να βγει στην επιφάνεια».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν θα έπρεπε να εκπλήσσουν γιατί «σήμερα επιβεβαιώνεται κάτι που όλοι ήξεραν. Ότι το πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε στην απόλυτη αδιαφάνεια και την ανυποληψία».

    Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η αποκάλυψη της υπόθεσης Σίμενς, δεν οφείλεται σε μηχανισμούς ελέγχου και διαφάνειας που σχετίζονται με το ελληνικό κράτος και πρόσθεσε ότι αν δεν είχε υπάρξει η αντίστοιχη υπόθεση στην Γερμανία, είναι αμφίβολο αν θα είχαμε μάθει οτιδήποτε σχετικό με τις μίζες της Siemens στην χώρα μας, όπως δεν μάθαμε για τις υποκλοπές και όπως κάποιοι δεν θέλουν να μάθουμε για τα δομημένα ομόλογα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το πως, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, που κυβέρνησαν την χώρα, με όρκους στον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις, δεν έχουν θωρακίσει την διαφάνεια με έναν αξιόπιστο ανεξάρτητο μηχανισμό ελέγχου και πρόσθεσε: «Προφανώς όχι επειδή δεν μπορούν. Αλλά επειδή δεν θέλουν. Δεν θέλουν να μπλέκεται ένας τέτοιος μηχανισμός στα πόδια τους. Και δεν το θέλουν επειδή ουδέποτε τους ενδιέφερε να συνδυάσουν την ανάπτυξη, με την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Θεωρούσαν την ανάπτυξη και το δημόσιο συμφέρον πράγματα ασύμβατα μεταξύ τους, και ανταμείφτηκαν πλουσιοπάροχα γι αυτό».

    Ο κ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση για την κοινωνική της πολιτική, για τις ιδιωτικοποιήσεις, τόσο του ΟΤΕ , όσο και των λιμανιών για να υπογραμμίσει ότι αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει με έναν πιο συναινετικό και ψύχραιμο τρόπο διαχείρισης. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση αυτή, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ είναι μια πλήρης ανατροπή των συσχετισμών, στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα. Ένα μαζικό κίνημα που θα ενισχύσει τις κοινωνικές αντιστάσεις, που θα υπερασπιστεί την εργασία, την κοινωνία, το περιβάλλον. Και που θα επιβάλλει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την σημερινή.

    Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του χτίζει την εναλλακτική λύση και όπως είπε «οικοδομούμε μια Αριστερά ηγεμονική, αντίστοιχη με τις απαιτήσεις του κόσμου, αντίστοιχη με τις απαιτήσεις των περιστάσεων. Κερδίζουμε συνειδήσεις. Και πείθουμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ότι η πάλη για εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, η υπεράσπιση του περιβάλλοντος, η μάχη ενάντια στον συντηρητισμό είναι ένα εναλλακτικό πολιτικό πρόγραμμα που ανατρέπει τους σημερινούς συσχετισμούς και προχωράει την κοινωνία προς τα εμπρός».

    [03] "Απόφαση για ξεκαθάρισμα"

    "Η Siemens, είναι ένα τεράστιο θέμα, για το οποίο, όλοι οι πολιτικοί πρέπει να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να το ξεκαθαρίσουμε", τόνισε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι "εμπλέκονται πολύ μεγάλα πρόσωπα και αυτό με φοβίζει ότι θα πάμε σε κουκούλωμα. Έχουν βρει τα μικρά ψάρια, ενώ τα μεγάλα ψάρια είναι στην Κυβέρνηση".

    Δηλώσεις για το κτηματολόγιο

    "Το κτηματολόγιο ξεκίνησε, αδιαφορώντας για τον ανθρώπινο παράγοντα, δεν δείχνει καμία ευαισθησία.Νομίζω ότι υπήρξε σπουδή για την εφαρμογή, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τον πολίτη", τόνισε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης κατά την επίσκεψή του χθες στο Κτηματολογικό Γραφείο Περιστερίου.

    "Υπάρχει ταλαιπωρία την οποία θα μπορούσαμε να αποφύγουμε. Και βεβαίως αυτό που πάντα είναι δυσνόητο, είναι για χρήματα που ήδη έχουμε πάρει από την Ε.Ε. για την υλοποίηση του Κτηματολογίου, να καλείται τώρα ο Έλληνας Πολίτης να πληρώσει το δικό του χαράτσι",ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    [04] Συνεχίζεται η έρευνα

    Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσεται η έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου για την υπόθεση της Siemens.

    Προθεσμία για να καταθέσει το Σάββατο ζήτησε και έλαβε χθες δια του συνηγόρου του απο τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θόδωρος Τσουκάτος, που έχει κληθεί ως ύποπτος για την διάπραξη αδικημάτων στην υπόθεση της Siemens.

    Η κλήση του κ. Τσουκάτου αφορά ποσό 1 εκατ. μάρκων που κατατέθηκαν το 1999 απο την μητρική Siemens, σε τραπεζικό λογαριασμό επιχειρηματία στην Ολλανδία και σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή κατέληξε μέσω 7 λογαριασμών με συνδικαιούχο πρώην συνεργάτη του, στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

    Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του απο το εισαγγελικό γραφείο, ο συνήγορος του κ. Τσουκάτου κ. Διονύσης Γκούσκος, είπε "ο κ. Τσουκάτος ουδέποτε χειρίστηκε προμήθειες ή έργα του δημοσίου. Ως εκ τούτου σχέση παροχής και αντιπαροχής με τη Siemens δεν είχε ποτέ. Το 1998 κανείς δεν γνώριζε ότι η Siemens είχε παράνομο ταμείο. Κατά τα άλλα θα δώσει τις εξηγήσεις του και είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την αλήθεια και τις συνέπειές της".

    Ο κ. Τσουκάτος ζήτησε προθεσμία προκειμένου να προηγηθεί της κατάθεσής του η κατάθεση του συνεργάτη του, ο οποίος ήταν συνδικαιούχος των 7 λογαριασμών, ενώ φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του 1 εκατ. μάρκων.

    Ο κ. Αθανασίου έχει καλέσει σε κατάθεση τον συνδικαιούχο των 7 λογαριασμών την Παρασκευή το πρωί.

    Ο εισαγγελέας εξέτασε τη Δευτέρα 4 μάρτυρες εκ των οποίων οι δύο που έχουν κληθεί ως ύποπτοι, κλήθηκαν σε συμπληρωματική κατάθεση.Συμπληρωματικά κατέθεσε στον εισαγγελέα επιχειρηματίας που έχει κληθεί ως ύποπτος, καθώς φέρεται να είναι αποδέκτης το 1999 ποσού 3,3 εκατομμυρίων μάρκων από λογαριασμό της μητρικής Siemens.

    Ο συνήγορός του κ. Στέλιος Γκαρίμπης σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους τόνισε μεταξύ άλλων ότι: "ο επιχειρηματίας δεν έχει απευθείας σχέση με τη Siemens ή με πολιτικά πρόσωπα και με διαδρομές μαύρου χρήματος". Όπως ανέφερε ο δικηγόρος, το επίμαχο ποσό αφορούσε πληρωμές για συγκεκριμένες υπηρεσίες που προσέφερε συγγενικό πρόσωπο του επιχειρηματία στη Siemens αναφορικά με τα πυραυλικά συστήματα. Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε επίσης και πρώην στέλεχος της Siemens που επίσης έχει κληθεί ως ύποπτος.

    Οι διευκρινήσεις αφορούσαν ιδιόγραφο σημείωμά του σχετικά με κατάθεση ποσού 200.000 μάρκων το 1998 από συγκεκριμένο λογαριασμό προς άλλο λογαριασμό στην Ελβετία, ο κάτοχος του οποίου έχει τεθεί στο στόχαστρο της έρευνας. Ως μάρτυρες κατέθεσαν επίσης αργά το απόγευμα στον εισαγγελέα ο πρώην εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας SAIC που ανέλαβε το σύστημα C4I με υπεργολάβο τη Siemens, καθώς και πρώην σύμβουλος, πρώην υπουργού Μεταφορών.

    Ο κ. Αθανασίου έδωσε προθεσμίες για να καταθέσουν ως ύποπτοι την ερχόμενη εβδομάδα, στα πρόσωπα που εμπλέκονται ως συνδικαιούχοι λογαριασμών στους οποίους μοιράστηκε ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ το 1999. Το ποσό αυτό είχε κατατεθεί από τη μητρική Siemens σε λογαριασμό επιχειρηματία στο εξωτερικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 June 2008 - 4:30:27 UTC