Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε Αθήνα και Σκόπια
  • [02] Νέες καταθέσεις
  • [03] Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
  • [04] Φονικό πέρασμα τυφώνα

  • [01] Σε Αθήνα και Σκόπια

    Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα και τα Σκόπια αύριο, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με στόχο «τη συνέχιση των διαβουλεύσεων σχετικά με το θέμα της ονομασίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, όπυ σημειώνεται ότι ο κ.Νίμιτς "δεν έχει κάνει επίσημες προτάσεις προς τα μέρη"

    Στην Αθήνα αναμένεται να συναντηθεί με την κ.Ντ.Μπακογιάννη, καθώς και με άλλους Έλληνες αξιωματούχους. Στα Σκόπια, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

    Η κ. Μπακογιάννη αποσαφήνισε ότι για το θέμα της ονομασίας δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επίλυση του προβλήματος μέχρι την 9η Ιουλίου, ενώε εξέφρασε την ελπίδα οι "διαπραγματεύσεις να έχουν αίσιο τέλος και η πλευρά των Σκοπίων να εγκαταλείψει την προεκλογική ρητορική και θα μπεί στην ουσία των διαπραγματεύσεων".

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι τόνισε ότι η σκοπιανή πλευρά προτίθεται να προσέλθει στο νέο γύρο των συνομιλιών «με αποφασιστικότητα και χρησιμοποιώντας μία γλώσσα με επιχειρήματα με στόχο τη διατήρηση του εθνικού μας ονόματος.»

    [02] Νέες καταθέσεις

    Τους σαράντα αγγίζουν οι ύποπτοι για διάπραξη αδικημάτων που έχουν κληθεί από τον εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου ο οποίος ερευνά την υπόθεση των "μαύρων ταμείων" της Siemens.

    Ο κ. Αθανασίου απέστειλε χθες τρεις νέες κλήσεις σε υπόπτους. Οι κλήσεις αφορούν τρεις χρηματιστές (εκ των οποίων ο ένας κατέθεσε ήδη υπόμνημα), που εμπλέκονται στην υπόθεση εμβασμάτων από οφ σορ εταιρία, η οποία φέρεται να διακινούσε χρήματα από τα κρυφά ταμεία της Siemens.

    Ενώπιον του εισαγγελέα κατατέθηκε χθες υπόμνημα από επιχειρηματία που κλήθηκε ως ύποπτος, καθώς σε λογαριασμό εταιρίας του με έδρα την Κύπρο κατατέθηκαν το χρονικό διάστημα 2004 έως 2005 συνολικά ποσά 1,2 εκατομμυρίων ευρώ από την οφ σορ εταιρία που διακινούσε χρήματα της Siemens.

    Στο υπόμνημά του ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι διέθεσε το λογαριασμό της εταιρίας του για να εξυπηρετήσει φίλο του χρηματιστή, χωρίς να γνωρίζει ότι τα ποσά αυτά προέρχονταν από τη Siemens. Όπως αναφέρει, μάλιστα, τα χρήματα τα παρέδωσε σε ρευστό στο χρηματιστή.

    Ο κ. Αθανασίου έλαβε ανωμοτί κατάθεση από συνδικαιούχο στο λογαριασμό στους οποίους μοιράστηκε το ένα εκατομμύριο ευρώ, που σύμφωνα με τον κ. Τσουκάτο διατέθηκε από τη Siemens προς το ΠΑΣΟΚ το 1999.

    Για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου ευρώ κατέθεσε, επίσης, ως μάρτυρας η πρώην ταμίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δήμητρα Παπαχρήστου, καθώς και ο υπεύθυνος οικονομικών του κόμματος την επίμαχη περίοδο κ. Σπύρος Αυγερινός.

    Τέλος, χθες κατέθεση στον κ. Αθανασίου έδωσε και ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας SAIC που ανέλαβε το πρόγραμμα C4I κ. Σίμος Δήμας.

    [03] Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

    Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών έστειλαν η πολιτειακή και πολιτική γεσία. Στις δράσεις του υπουργείου Εσωτερικών κατά των ναρκωτικών αναφέρθηκε ο Πρ.Παυλόπουλος.

    «Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται ως το 'πρόβλημα του διπλανού'. Οι εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει, και συνομολογούνται από την αλματώδη αύξηση των θανάτων, την αύξηση του αριθμού των χρηστών, τη ραγδαία εξάπλωση των ναρκωτικών στα σχολεία, είναι μία μόνο πτυχή του φαινομένου. Η άλλη, είναι η τραγικότητα που βιώνουν, νέοι κυρίως, άνθρωποι, που στέκονται ανήμποροι, μπροστά στα αδιέξοδα -κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, ηθικά- της πραγματικότητας μας. Αυτή που γεννάει τα αίτια του 'εφιάλτη των ναρκωτικών'» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

    »Είναι καιρός να δώσουμε ένα τέλος στη φρίκη των ναρκωτικών. Με σφαιρική πολυδιάστατη προσέγγιση, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Με συντονισμό Πολιτείας και Πολιτών σε ενέργειες που θα στοχεύουν στη λήψη ουσιαστικών μέτρων και όχι ημιμέτρων. Προβάλλοντας ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, με προσανατολισμό σε συλλογικές αξίες και βάση τον ανθρωπισμό», επισήμανε.

    Στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Πολιτεία, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των Ναρκωτικών 2008-2012, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    «Από το Μάρτιο 2004 ως και το τέλος του 2006, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε συνολικό ποσό 15.752.827,65 ευρώ. Κατά το 2007 δόθηκε συνολικά το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ ευρώ. Για το 2008 έχει προβλεφθεί η κατανομή ποσού 5 εκατ. ευρώ», δήλωσε.

    Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα των ναρκωτικών άσκησαν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    «Ενώ το 2003 υπήρχαν 2.500 τοξικομανείς στις λίστες αναμονής για θεραπεία, ο αριθμός τους σήμερα έχει διπλασιασθεί. Συγχρόνως, τα χρόνια αναμονής για υπαγωγή σε κάποιο πρόγραμμα, αγγίζουν πλέον τα πέντε», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κινήματος, για θέματα υγείας, Γιώργος Φλωρίδης.

    Ο κ. Φλωρίδης διατύπωσε ακόμα πως ως το 2003 είχαν ιδρυθεί 63 κέντρα πρόληψης, ενώ ο αριθμός τους σήμερα έχει αυξηθεί μόλις κατά έξι κέντρα πρόληψης, επιλογή, που όπως είπε, έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ιδιωτικών κέντρων, τα οποία λειτουργούν χωρίς να υπάρχει το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο.

    Το ΚΚΕ τονίζει ότι "για άλλη μια φορά ότι οι αιτίες που γεννούν το τραγικό πρόβλημα της εξάρτησης είναι βαθιά ταξικό. Είναι ο νόμος του καπιταλιστικού συστήματος, της αύξησης των κερδών της πλουτοκρατίας, της εκμετάλλευσης των εργαζομένων που συνθλίβει τους ανθρώπους, ειδικά τους νέους και τους οδηγεί στα μονοπάτια της εξαθλίωσης των ναρκωτικών. Δεν είναι ελεύθερη επιλογή κανενός ο δρόμος της σιωπής, της υποταγής και του θανάτου".

    «Η χώρα μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ναρκωτικών με τη μέθοδο της στρουθοκαμήλου.Γιατί ούτε στον τομέα της πρόληψης, ούτε στον τομέα της θεραπείας κάνουμε σοβαρά βήματα προόδου, το αντίθετο μάλιστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος συνεχώς αποδιαρθρώνεται, ενώ σε πλήρη εγκατάλειψη βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης».

    «Τα υποκατάστατα, οι προστάτες και τα 'ελαφρά' δεν θα λύσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών», τόνισε ο ΛΑΟΣ, ζητώντας αποτελεσματικά και αυστηρά μέτρα που να στοχεύουν στην πρόληψη και την αποχή από τα ναρκωτικά και τα υποκατάστατά τους.

    « H παραγωγή, διακίνηση και χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών παραμένει για τη χώρα μας μία από τις πλέον σημαντικές πληγές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την συνοχή της κοινωνίας μας και την παραγωγική δυναμική του τόπου. Είναι αυτονόητο ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της σύγχρονης αυτής μάστιγας απαιτείται η συστράτευση όλων των πολιτικών , κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου", τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

    Εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων

    Με αφορμή την 26η Ιουνίου 2008, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ο Δήμος Αθηναίων έχει προγραμματίσει τις εξής δράσεις:

    Β· Συναυλία μαθητών που διοργανώνεται από το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και Αγωγής Υγείας του Δήμου Αθηναίων την Παρασκευή, 6-8 το απόγευμα, έξω από το σταθμό ηλεκτρικού στο Θησείο.

    Β· Εκδήλωση με τίτλο «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ - ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ» που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Στην εκδήλωση αυτή θα τιμηθεί ο Σύλλογος Οικογένειας της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΣΤΡΟΦΗ», η οποία το Σάββατο 21 Ιουνίου 2008 συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας. Η «ΣΤΡΟΦΗ» αποτελεί την πρώτη Θεραπευτική Κοινότητα για Εφήβους που δημιουργήθηκε στην Αθήνα. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας της «ΣΤΡΟΦΗΣ» θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ-ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ: Συνομιλούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τους Αθηναίους», το οποίο θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο και στο οποίο απεξαρτημένοι και γονείς, θα συνομιλούν με τους Αθηναίους πολίτες κάθε βδομάδα και σε άλλη γειτονιά,. Η έναρξη του Προγράμματος θα γίνει με συναυλία την οποία θα διευθύνει ο μαέστρος κ. Γιώργος Κατσαρός στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 στο Σύνταγμα.

    To Σεπτέμβριο, με την έναρξη του νέου Σχολικού Έτους 2008 - 2009, ο Δήμαρχος Αθηναίων θα διανείμει δωρεάν το παραμύθι «Ο κήπος με τις 11 γάτες», σε 10.000 παιδιά (όλους τους μαθητές των τάξεων της τρίτης και τετάρτης δημοτικού του Δήμου Αθηναίων), που αποτελεί έκδοση του ΚΕΘΕΑ και έχει σαν στόχο την πρόληψη της χρήσης των ναρκωτικών από τα παιδιά.

    Αναφορικά με το Κέντρο Απεξάρτησης του Δήμου της Αθήνας «Αθήνα-Ζωή» σε ιδιόκτητο πλέον οικόπεδο που παραχώρησε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στο Δήμο Αθηναίων, απομένει να δοθεί από το Υπουργείο Υγείας η άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας και στη συνέχεια θα εκδοθεί και η άδεια οικοδόμησης. Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία εκταμίευσης των τριών εκατομμυρίων ευρώ που δίνει ετησίως το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το «Αθήνα-Ζωή» .

    Στο χώρο του Κέντρου Απεξάρτησης θα ανεγερθούν τρία κτίρια, ένα για τη στέγαση του Κέντρου Σωματικής Απεξάρτησης για 32 ενήλικες και δύο για τα Στεγνά Προγράμματα εφήβων και ενήλικων.

    Από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση από το Υπουργείο Υγείας, και την Πολεοδομία μέσα σε ενάμιση χρόνο θα λειτουργήσει, ενώ θα έχουν αρχίσει και οι προσλήψεις προσωπικού.

    [04] Φονικό πέρασμα τυφώνα

    Ο απολογισμός των θυμάτων του τυφώνα Φένγκσεν στις Φιλιππίνες αυξήθηκε στους 622 νεκρούς ενώ άλλοι σχεδόν 1.000 άνθρωποι --στην πλειοψηφία τους, επιβάτες ενός φέρυ που ναυάγησε-- παραμένουν αγνοούμενοι, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα Πέμπτη.

    Η ακτοφυλακή έχει επιβεβαιώσει το θάνατο 124 ανθρώπων οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο MV Princess of the Stars μετά την ανατροπή του το Σάββατο εν μέσω θαλασσοταραχής ανοικτά της νήσου Σιμπουγιάν, 300 χλμ. νότια της Μανίλας.

    Τουλάχιστον 680 επιβάτες και μέλη του πληρώματος εξακολουθούν να αγνοούνται κι εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί. Αν ο απολογισμός αποδειχθεί τόσο βαρύς θα πρόκειται για μια από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία της χώρας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

    Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τουλάχιστον 498 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 263 αγνοούνται από δυστυχήματα που προκλήθηκαν από το Φένγκσεν. Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από πλημμύρες, που οι αρχές περιέγραψαν ως τις χειρότερες εδώ και δεκαετίες στις πληγείσες επαρχίες.

    Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, 56 άνθρωποι επέζησαν του ναυαγίου του πλοίου Πριγκίπισσα των Άστρων.

    Το πλοίο είναι το τέταρτο της εταιρίας Sulpicio Lines που βυθίστηκε από το 1987, όταν το φέρυ Dona Paz συγκρούσθηκε με δεξαμενόπλοιο που μετέφερε πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 4.341 άνθρωποι--πρόκειται για τη χειρότερη ναυτική τραγωδία στην παγκόσμια ιστορία εν καιρώ ειρήνης.

    Τον Οκτώβριο του 1988 άλλο ένα φέρυ της ίδιας εταιρίας είχε βυθιστεί στην διάρκεια τυφώνα, με αποτέλεσμα 250 άνθρωποι να βρουν το θάνατο, ενώ, το 1998, ακόμα ένα πλοίο της Σουλπίσιο ναυάγησε με αποτέλεσμα 70 (κατβ άλλες πηγές 150) άνθρωποι να βρουν το θάνατο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 June 2008 - 6:30:18 UTC