Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα προς την ηγεσία των Σκοπίων
  • [02] Μέτρα κατά της ακρίβειας

  • [01] Μήνυμα προς την ηγεσία των Σκοπίων

    Ξεκάθαρο μήνυμα προς την ηγεσία των Σκοπίων έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Νίκολα Σπίριτς.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσφάτως έθεσε ρητά την προϋπόθεση εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο Σκοπιανό, στο πλαίσιο καλής γειτονίας, ως κριτήριο για την ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM.

    "Ευελπιστούμε ότι η νέα κυβέρνηση θα αφήσει πίσω της τις προκλητικές ρητορείες της προεκλογικής περιόδου, για να καταλήξουμε από κοινού σε λύση", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε με έμφαση ότι "σημασία δεν έχει ο χρόνος για την εξεύρεση λύσης, αλλά η πολιτική βούληση".

    Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει με συνέπεια την ευρωπαϊκή προοπτική για όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, υπό την αυτονόητη, βεβαίως, προϋπόθεση τής εκπλήρωσης των θεσμοθετημένων όρων και κριτηρίων μεταξύ των οποίων καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση ο σεβασμός της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας".

    Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Βοσνίας, τόνισε ότι η τελευταία συνάντησή του με τον κ. Σπίριτς στο Σεράγεβο, πριν ένα χρόνο, ήταν σταθμός για τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ η τέλεση των εγκαινίων του κτηρίου Ελληνοβοσνιακής φιλίας, η ανακατασκευή του οποίου κατέστη δυνατή με χρηματοδότηση από τη χώρα μας (από το ΕΣΟΑΒ) ήταν "μία στιγμή υψηλού συμβολισμού για τη φιλία και τη συνεργασία μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον".

    Μίλησε ακόμη για την χρηματοδότηση, από την Ελλάδα, του νοσοκομείου Κασίντο στο ανατολικό Σεράγεβο, καθώς επίσης και για την πιλοτική αναβάθμιση του διμερούς θεσμικού πλαισίου με την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και την πρόοδο της κυρωτικής διαδικασίας δύο πολύ σημαντικών οικονομικών συμφωνιών, τη συμφωνία οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας και τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας.

    Από την πλευρά του, ο Βόσνιος πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αρχηγικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ελλάδος στα Δυτικά Βαλκάνια και ζήτησε να ενισχυθεί περαιτέρω αυτός ο ρόλος "για το καλό των δυτικών Βαλκανίων".

    Υπενθύμισε ότι η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Ντόρα Μπακογιάννη, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσεγγίσει με εντατικότερους ρυθμούς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ευχαρίστησε τη χώρα μας για τα 19,5 εκατ. ευρώ, με τα οποία χρηματοδότησε το κτήριο Ελληνοβοσνιακής φιλίας και τα 3,5 εκατ. ευρώ με τα οποία ενίσχυσε το νοσοκομείο Κάσιντο του Σεράγεβο.

    "Είναι ο τρόπος με τον οποίο συνεργάζονται οι φίλοι, που έχουν κατανόηση μεταξύ τους", τόνισε ο κ. Σπίριτς.

    Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ο Βόσνιος πρωθυπουργός παρείχε στήριξη στις ελληνικές θέσεις, λέγοντας ότι "πιστεύουμε σε συμβιβαστική λύση".

    Σε Αθήνα και Σκόπια ο Μ.Νίμιτς

    Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα και τα Σκόπια αύριο ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με στόχο «τη συνέχιση των διαβουλεύσεων σχετικά με το θέμα της ονομασίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, όπου σημειώνεται ότι ο κ.Νίμιτς "δεν έχει κάνει επίσημες προτάσεις προς τα μέρη"

    Στην Αθήνα συναντήθηκε με την υπουργό Εκωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και με άλλους Έλληνες αξιωματούχους. Στα Σκόπια, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

    Η κα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της αποσαφήνισε ότι για το θέμα της ονομασίας δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επίλυση του προβλήματος μέχρι την 9η Ιουλίου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα οι "διαπραγματεύσεις να έχουν αίσιο τέλος και η πλευρά των Σκοπίων να εγκαταλείψει την προεκλογική ρητορική και θα μπεί στην ουσία των διαπραγματεύσεων".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι η σκοπιανή πλευρά προτίθεται να προσέλθει στο νέο γύρο των συνομιλιών «με αποφασιστικότητα και χρησιμοποιώντας μία γλώσσα με επιχειρήματα με στόχο τη διατήρηση του εθνικού μας ονόματος».

    Συνεργασία Κ.Καραμανλή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

    Συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντό είχε ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κοντός είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το νέο κανονισμό για το βαμβάκι, που συμφωνήθηκε πριν δύο ημέρες και ο οποίος, όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα πολύ σκληρών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο νέος κανονισμός κατοχυρώνει πλήρως τις ενισχύσεις των αγροτών και μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας, είπε ο κ. Κοντός.

    Ενημέρωσε επίσης τον πρωθυπουργό για τον έλεγχο υγείας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μια συζήτηση, όπως είπε ο κ. Κοντός, που έχει ξεκινήσει στην ΕΕ και έχει σχέση με τη νέα ΚΑΠ και τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη.

    Τέλος, ο κ. Κοντός είπε ότι ενημέρωσε για το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία, που κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, με σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν τους Ελληνες κτηνοτρόφους.

    [02] Μέτρα κατά της ακρίβειας

    Η σύσταση της Υπηρεσίας Ελέγχου Αγοράς και το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων είναι τα επόμενα δύο μέτρα που προωθεί άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο των 41 μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Το πρώτο μέτρο στοχεύει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς και το δεύτερο στην απευθείας ενημέρωση των καταναλωτών.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλιας, στους αμέσως επόμενους στόχους του, στο πλαίσιο της πάταξης των καταχρηστικών όρων, ολιγοπωλίων, μονοπωλίων και γενικά των δυσλειτουργιών της αγοράς, βρίσκεται η ενίσχυση και αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Επίσης, σημείωσε τη σταθερή υποστήριξή του σε πρωτοβουλίες του καταναλωτικού κινήματος για την ενεργοποίηση και την αντίδραση των ίδιων των πολιτών σε φαινόμενα αισχροκέρδειας και επανέλαβε τη σημασία της κοινωνικής ευθύνης των ίδιων των επιχειρήσεων.

    Τόνισε ακόμα ότι το λιανεμπόριο και η βιομηχανία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα διαλόγου του υπουργείου και στην έκκλησή του για συγκράτηση και μείωση τιμών. «Σχεδόν στο ακέραιο, όλοι με κάποιο τρόπο ανταποκρίθηκαν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου σήμερα έχει μπει στο λεξιλόγιο της αγοράς η «μείωση των τιμών». Επίσης ο υπουργός επανέλαβε ότι και τα 41 μέτρα θα εφαρμοστούν.

    Σε ό,τι αφορά στην Υπηρεσία Ελέγχου Αγοράς, ο υπουργός είπε ότι θα αποτελέσει ένα νέο διοικητικό φορέα με 100-120 άτομα προσωπικό αρχικά και ενδέχεται να υποστηριχθεί από ιδιώτες, αλλά κυρίως θα στελεχωθεί από μετατάξεις και αποσπάσεις, ενώ θα γίνουν και νέες προσλήψεις. Οι απολαβές των υπαλλήλων θα είναι τέτοιες, ώστε να αποτελούν κίνητρο για τους εργαζόμενους να εκτελέσουν το έργο τους σωστά και να μην υποκύπτουν σε εκφοβισμούς και εκβιασμούς. Ειδικός γραμματέας θα προΐσταται του νέου διοικητικού σχήματος και θα ενσωματωθούν σε αυτό οι τρεις διευθύνσεις τιμοληψίας, κοστολόγησης και ελέγχου που υπάγονται σήμερα στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ενώ σε πρώτη φάση θα λειτουργεί σε κεντρικό επίπεδο και στη συνέχεια θα είναι πανελλαδικής εμβέλειας.

    Η συνεργασία με τις άλλες υπηρεσίες είναι υποχρεωτική και η μη συνεργασία συνεπάγεται πειθαρχικό παράπτωμα, ενώ προβλέπονται σύντομες δικονομικές διαδικασίες, όπως στο πρώην ΣΔΟΕ για την ταχεία δικαστική διεκπεραίωση των υποθέσεων. Επιπλέον προβλέπεται και θέση Ειδικού Αντακριτικού Υπαλλήλου. Επίσης, οι επιχειρήσεις που δεν συνεργάζονται με την υπηρεσία κατά τη διαδικασία του ελέγχου, θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα που θα φτάνουν μέχρι και τις 300.000 ευρώ, ενώ οι υπάλληλοι θα έχουν το δικαίωμα επιβολής προστίμου, όταν εντοπίζουν παράπτωμα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο αγορανομικός κώδικας.

    Το Παρατηρητήριο Καυσίμων, το οποίο σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει πιλοτικά, θα είναι μια βάση δεδομένων στο Ιντερνετ και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.fuelprices.gr οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν την τιμή των υγρών καυσίμων στα πρατήρια όλης της χώρας. Τα στοιχεία θα τα εισάγουν στο σύστημα οι ίδιοι οι βενζινοπώλες μέσω ειδικού κωδικού που θα τους δοθεί και ήδη για το θέμα αυτό έχουν συμφωνήσει οι συνδικαλιστικοί φορείς των πρατηριούχων. Η υπαγωγή στο Παρατηρητήριο είναι προαιρετική, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί ότι θα ανταποκριθούν οι πρατηριούχοι. Θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ορθότητα των στοιχείων.

    Σε ό,τι αφορά στις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά καυσίμων, ο υπουργός σχολίασε ότι η δημόσια διαβούλευση για το θέμα λήγει στις 27 Ιουνίου και θα αναμένει τα συμπεράσματα τα Επιτροπής, ενώ σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πιθανότητες που υπάρχουν να υιοθετηθούν τα μέτρα που θα προτείνει η Επιτροπή, ότι «οποιαδήποτε πρόταση γίνεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού χρήζει ιδιαίτερης προσοχής».

    Επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος τόνισε ότι στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης του υπουργείου για την πολιτική των τραπεζών, εκτός από την πρόσφατη υπουργική απόφαση για τους καταχρηστικούς όρους, θα γίνει πρόταση στα συναρμόδια υπουργεία να υποδείξουν εκπροσώπους για τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία θα ετοιμάσει ρυθμίσεις - κανόνες που θα αφορούν στις εισπρακτικές εταιρείες.

    Γνωστοποιήθηκε εξάλλου ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή με θέμα την ακρίβεια. Επίσης, σχεδιάζεται μέσα στον Αύγουστο η αναβάθμιση της τηλεφωνικής γραμμής καταναλωτή 1520, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική, ενώ από την 1η Ιουλίου υπενθύμισε ότι αρχίζει η αναγραφή του μέτρου των εκπτώσεων στα τιμολόγια, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι ελεγκτικοί φορείς ποια είναι η τιμή εκκίνησης και ποια η τιμή στο ράφι.

    Για αυξήσεις τιμών ΔΕΗ

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο να εξετάσει η κυβέρνηση το πάγωμα της αύξησης των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα, που θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου, ο υπουργός ανέφερε ότι η αύξηση αυτή έχει αποφασιστεί εδώ και πολλούς μήνες, είναι 7% μεσοσταθμικά και περιμένει μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες την πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθεί η αύξηση.

    Ο κ.Φώλιας τόνισε ότι, όπως είχε γίνει και με την προηγούμενη αύξηση, οπότε οι χαμηλές καταναλώσεις μέχρι 800 KW, που αποτελούν το 43% τουσυνόλου της κατανάλωσης, δεν είχαν επιβαρυνθεί με αύξηση, έτσι και τώρα η αύξηση θα είναι μηδενική γι' αυτές, ενώ μηδενική θα είναι η αύξηση και για τους πολύτεκνους. «Σήμερα η ΔΕΗ έχει προσθέσει 16% στις τιμές της, αλλά εξακολουθεί στην Ευρώπη των 27 να έχει το χαμηλότερο τιμολόγιο σε πραγματικές τιμές», είπε ο υπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 June 2008 - 12:30:16 UTC