Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αλλαγή με την Αριστερά"
  • [02] Παγκόσμια ανησυχία
  • [03] Γραμμή για Ατομα με Αναπηρία
  • [04] "Αλλαγές εκ βάθρων στην ΕΕ"

  • [01] "Αλλαγή με την Αριστερά"

    Με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων θα συναντηθεί το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Mία από τις ξένες εταιρίες που έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο χρησιμοποιούσε τον μηχανισμό της χρηματοδότησης κομμάτων και προσώπων προκειμένου να περνάει τα επιχειρηματικά της σχέδια τα οποία ήταν σε βάρος των δικών μας σχεδίων. Έβγαιναν λεφτά από την Siemens αλλά την ίδια έμπαιναν λεφτά στα ταμεία της Siemens. Όλα αυτά τα λεφτά για τα οποία ακούμε σήμερα τα έχουν πληρώσει οι έλληνες φορολογούμενοι τα παίρνει η Siemens πίσω δεν τα κάνει δωρεά ούτε τα προσφέρει ως χριστουγεννιάτικο δώρο",τόνισε ο κ.Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στο ALTER.

    O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για "χρεωκοπημένο, αναξιόπιστο, αναχρονιστικό και διεφθαρμένο" πολιτικό σύστημα και τόνισε την ανάγκη για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αυτή η κρίση δείχνει την δυνατότητα της Αριστεράς να πρωταγωνιστήσει σε μια αλλαγή την οποία χρειαζόμαστε επειγόντως στον τόπο, τόνισε.

    Πρόγραμμα Αλέξη Τσίπρα

    Με τον δήμαρχο του Ωρωπού κ. Γ.Γαβριήλ θα συναντηθεί το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Το απόγευμα θα παραστεί στην Ολομέλεια της Ανοιχτής Πόλης, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό.

    [02] Παγκόσμια ανησυχία

    Κέρδη, πάνω από 3 δολάρια στο βαρέλι, σημείωσε η τιμή του βαρελιού πετρελαίου, με την τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού και την τιμή του μπρεντ να κάνουν νέα ιστορικά ρεκόρ στα 143,67 δολάρια και τα 143,91 δολάρια, αντιστοίχως - για να υποχωρήσουν στη συνέχεια - εν μέσω ανησυχιών ότι η διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και η αύξηση της έντασης, μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, θα οδηγήσει, ενδεχομένως, σε διακοπή της προσφοράς από τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του ΟΠΕΚ.

    Στην άνοδο των τιμών συνετέλεσε και η υποχώρηση του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ.

    "Το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί και υπάρχουν πολλές ειδήσεις για υψηλής κρισιμότητας γεωπολιτικά ζητήματα στη Μέση Ανατολή, που ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές", επισήμανε ο αναλυτής στην ANZ Bank στην Αυστραλία για τις αγορές εμπορευμάτων, Μάρκ Πέρβαν.

    Στο Ιράν, οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν προειδοποιήσει ότι, στην περίπτωση που δεχθούν επίθεση, θα επιβάλλουν ελέγχους στη διέλευση των πλοίων στον Κόλπο και τα Στενά του Χορμούζ, από όπου διέρχεται καθημερινά το 40% περίπου της προσφοράς πετρελαίου στον πλανήτη. Χθες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το Ισραήλ είναι σε θέση να επιτεθεί κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα του.

    Αλογοσκούφης για την παγκόσμια κρίση

    "Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης είναι εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να το βλέπουμε", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μετά τις συναντήσεις που είχε με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ.

    "Ευθύνη όλων μας είναι να συμβάλλουμε για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση", πρόσθεσε ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμβάλλουν και με δικές τους πρωτοβουλίες στη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει έγκαιρα σε πολιτικές για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή με τις αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, την αύξηση του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας, καθώς ακόμα και με τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αύξηση των αφορολόγητων ορίων, που ενισχύουν τα εισοδήματα.

    Το φθινόπωρο, επανέλαβε ο υπουργός "θα τεθεί σε εφαρμογή και το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και κυρίως για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους", ενώ επισήμανε ότι συνεχίζεται η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ.Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων έχουν βοηθήσει σημαντικά την ελληνική οικονομία και χωρίς αυτές η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο δύσκολη. Πρόσθεσε δε, ότι "η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της διαφάνειας και τη συγκράτηση των δαπανών στο δημόσιο τομέα".

    Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι "οι δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία στον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και τον τουρισμό".

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ

    Τρία ζητήματα έθεσε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, το προεδρείο της ΓΣΕΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    Πρώτον την εισοδηματική ενίσχυση απο τον προϋπολογισμό των συνταξιούχων και ανέργων. Δεύτερον, την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση απο τις επιχειρήσεις γι' αυτούς που έχουν κατώτατο μισθό και τρίτον την καταβολή επιδόματος θέρμανσης, ύψους 800 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να συνδυαστεί με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς επίσης και να υπάρξει γεωγραφική διαφοροποίηση.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Χρήστο Παναγόπουλο, έγινε συζήτηση για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία και την ακρίβεια και η ΓΣΕΕ παρουσίασε τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της. Ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η ακρίβεια που αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, για να καταπολεμηθεί, θα πρέπει πρώτα το κράτος να δώσει δείγματα γραφής, με την άσκηση δημοσίου ελέγχου με μέτρα καταπολέμησης της αυθαιρεσίας στην αγορά και να προχωρήσει στη μείωση-πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για όσο διαρκεί η κρίση.

    Ταυτόχρονα ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε στη συμπεριφορά των τραπεζών, που μετακυλίουν την όποια αύξηση των επιτοκίων αυτόματα στους καταναλωτές, ενώ έθεσε και το ζήτημα της καταχρηστικής συμπεριφοράς των τραπεζών στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η ΓΣΕΕ ζήτησε την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Αρείου Πάγου που προβλέπει πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.

    Ο κ. Παναγόπουλος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ζητήματα πληθωρισμού μισθών, αλλά πληθωρισμού κερδών, ενώ ο κ. Κώστας Πουπάκης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ ζήτησε την προστασία των καταναλωτών απο τον υπουργό Οικονομίας και δήλωσε ότι ''περιμένουμε την ανταπόκριση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με μέτρα και τα επόμενα νομοσχέδια.''

    Η συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, θα επαναληφθεί μετά τις 20 Αυγούστου, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

    Συνάντηση με το προεδρείο του ΣΕΒ

    Την υιοθέτηση φόρου υπεραξίας στα κέρδη των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και τις μετοχές που διανέμονται με προνομιακούς όρους, κυρίως στα στελέχη επιχειρήσεων, ζήτησε το προεδρείο του ΣΕΒ από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος πρότεινε τα έσοδα από αυτόν το φόρο υπεραξίας να διοχετευθούν αποκλειστικά στο Ταμείο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.

    Επίσης, ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι ο ΣΕΒ προωθεί πρωτοβουλίες για τη διανομή κερδών στους εργαζόμενους από τις ίδιες τις επιχειρήσεις για να ενισχυθούν οι χαμηλόμισθοι, καθώς επίσης και ασφαλιστικές παροχές (ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές) προς τους εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις.

    Διευκρίνισε μάλιστα, ότι οι παροχές θα πρέπει να φορολογούνται αυτοτελώς και όχι με την κλίμακα για το εισόδημα.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε την κρίση "δομικό, πολυδιάστατο πρόβλημα, με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα", και υπογράμμισε ότι τις συνέπειες της κρίσης υφίστανται και οι επιχειρήσεις.

    Παράλληλα ο ΣΕΒ, δια του προέδρου του, πρότεινε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών τη λήψη οκτώ δομικών μέτρων, με βασικό να αρθεί η κρατική κυριαρχία στην οικονομία.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν αρνείται τις ευθύνες του στο θέμα της ακρίβειας, όμως αναγνωρίζει ότι οι προσπάθειες για άμβλυνση των επιπτώσεων, δεν εξαντλούνται εδώ.

    [03] Γραμμή για Ατομα με Αναπηρία

    Τίθεται από σήμερα σε λειτουργία η νέα τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή 1889 για την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρίες, σε θέματα που έχουν σχέση με το υπουργείο Μεταφορών και τους εποπτευόμενους, από αυτό, Οργανισμούς, όπως συγκοινωνίες, μεταφορές και άλλα.

    Οι ενδιαφερόμενοι, καλώντας από σταθερό τηλέφωνο το 1889, θα μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται στα ΑμεΑ από το ΥΜΕ και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, καθώς και να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη χρήση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Στη γραμμή θα μπορούν να καλούν οι ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα από σταθερό τηλέφωνο, Δευτέρα έως και Παρασκευή 10:00-13:00. Η χρέωση θα είναι αστική και από το φθινόπωρο θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα κλήσης του 1889 και από κινητό τηλέφωνο.

    [04] "Αλλαγές εκ βάθρων στην ΕΕ"

    «Έγιναν λάθη στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης» δήλωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι FR3 o Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν «εκ βάθρων» αλλαγές, με βασικό στόχο την προστασία των ευρωπαίων πολιτών. Λίγες ώρες πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε, από τηλεοπτικό στούντιο των Παρισίων, σε σχετικά ερωτήματα που του έθεσαν δημοσιογράφοι από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας.

    Στην αρχική παρατήρηση του συντονιστή ότι «η κυρίαρχη εντύπωση είναι η ύπαρξη χάσματος ανάμεσα στους ευρωπαίους πολίτες και στους πολιτικούς ηγέτες», ο πρόεδρος Σαρκοζί απάντησε:

    «Δεν πρόκειται για εντύπωση αλλά για πραγματικότητα. Η πρωταρχική υποχρέωση ενός ηγέτη είναι η διαύγεια. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Η Ευρώπη προκαλεί ανησυχίες και ακόμα χειρότερα, βλέπω ότι οι πολίτες θεωρούν όλο και περισσότερο ότι είναι καλύτερα προστατευμένοι σε εθνικό επίπεδο από ότι σε ευρωπαϊκό».

    Ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε επίσης ότι έχει γίνει: «στροφή προς τα πίσω στην ΕΕ».

    «Πρόκειται για οπισθοδρόμηση - είπε - και αυτό γιατί έγιναν λάθη στον τρόπο ανοικοδόμησης της Ευρώπης. Επομένως θα πρέπει να αλλάξουμε εκ βάθρων τον τρόπο ανοικοδόμησης της», συμπλήρωσε.

    Στη συνέχεια έκανε αναδρομή στην ιστορία της Ευρώπης, λέγοντας: «Μετά τα άπειρα δεινά που γνώρισε με τους πολέμους, η Ευρώπη προσπάθησε για την ειρήνη και το πέτυχε. Στη συνέχεια η Ευρώπη προσπάθησε για την ευημερία και τα κατάφερε. Είχαμε τη θαυμαστή τριακονταετία μετά τον πόλεμο. Ακολούθησε η ευρωπαϊκή προσπάθεια για την δημογραφία. Και η ευρωπαϊκή οικογένεια συμφιλιώθηκε, το τείχος του Βερολίνου έπεσε. Σήμερα εκείνο που θέλουμε από την Ευρώπη είναι να προστατεύει τους πολίτες από του κινδύνους της παγκοσμιοποίησης και αυτό ακόμα δεν λειτουργεί".

    Ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι στόχος του κατά την διάρκεια της προεδρίας του θα είναι να βρεθούν τρόποι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδειχθεί «ικανή να προστατεύει τους ευρωπαίους στην καθημερινή τους ζωή».

    Σχετικά με την Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας και το «όχι» των Ιρλανδών, ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι στις 11 Ιουλίου θα μεταβεί στο Δουβλίνο για να συζητήσει τις προτάσεις και ιδέες που οι Ιρλανδοί έχουν να υποβάλλουν, προκειμένου να βρεθεί λύση.

    Ωστόσο, τόνισε ότι εάν δεν ισχύσει η Συνθήκη της Λισαβόνας και συνεχίσει η ΕΕ με τη Συνθήκη της Νίκαιας: «δεν μπορεί να γίνει άλλη διεύρυνση» στην Ευρώπη, με πρώτη συνέπεια τον αποκλεισμό της Κροατίας.

    «Είμαι υπέρ της ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ, εάν όμως δεν ισχύσει η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο» κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 July 2008 - 6:30:18 UTC