Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποινική δίωξη για τη Siemens
  • [02] Ο Ηλίας Ηλιάδης σημαιοφόρος
  • [03] Ημερίδα για τους σεισμούς

  • [01] Ποινική δίωξη για τη Siemens

    Με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου ολοκληρώθηκε η έρευνα του εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου για την υπόθεση της Siemens στο σκέλος που αφορά τις συμβάσεις με τον ΟΤΕ και τη σύμβαση για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

    Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για τα αδικήματα: παθητική και ενεργητική δωροδοκία κατά μόνας και από κοινού άπαξ και κατ' εξακολούθηση στρεφόμενες κατά του δημοσίου (για την περίπτωση της C4I) και σε βάρος του ΟΤΕ, από τις οποίες το όφελος που επεδίωξαν και πέτυχαν οι δράστες και η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

    -Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα,

    -Ηθική αυτουργία στη νομιμοποίηση εσόδων και

    -Αμεση συνέργεια στη νομιμοποίηση εσόδων.

    Η δικογραφία που περιλαμβάνει δεκάδες φακέλους θα διαβιβαστεί αύριο στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, προκειμένου να οριστεί ειδικός ανακριτής που θα αναλάβει τη διενέργεια κύριας ανάκρισης και την προσωποποίηση των αδικημάτων.

    Σε ό,τι αφορά το σκέλος της υπόθεσης σχετικά με καταγγελίες για ύποπτες συμβάσεις της Siemens για τις περιπτώσεις του ΟΣΕ, των πυραύλων "Πάτριοτ" και των πυραυλικών συστημάτων Ερμής, θα σχηματιστούν χωριστές δικογραφίες και θα διαταχθεί περαιτέρω έρευνα.

    Ο κ. Αθανασίου είχε λάβει εντολή για τη διενέργεια της έρευνας το 2006, ενώ πριν από μερικούς μήνες είχε μεταβεί με ομάδα εισαγγελέων στη Γερμανία και στην Ελβετία, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για την υπόθεση στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής.

    Σήμερα, ο κ. Αθανασίου είχε καλέσει για τέταρτη φορά για εξηγήσεις τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, ο οποίος δεν προσήλθε.

    Μέσω των συνηγόρων του κυρίων Γιαννίδη και Δημακόπουλου, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος διαμήνυσε στον εισαγγελέα ότι δεν επιθυμεί να επανέρχεται στο εισαγγελικό γραφείο κάθε φορά που προκύπτουν νέα στοιχεία. Την ίδια στάση είχε τηρήσει πριν περίπου μια εβδομάδα που και πάλι είχε κληθεί για διευκρινίσεις από τον κ. Αθανασίου.

    Χθες, δύο χρηματιστές και δύο εκπρόσωποι υπεράκτιων εταιριών παρέδωσαν στον κ.Αθανασίου υπομνήματα με τις θέσεις τους.

    Δηλώσεις Θ.Ρουσόπουλου

    "Με φήμες δεν γίνεται πολιτική, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να το κάνουν", τόνισε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, με αφορμή ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την υπόθεση Siemens και των εμπλεκομένων σ΄αυτήν.

    Απαντώντας για ποιο λόγο καθυστέρησε να γίνει η έρευνα, από την πλευρά της κυβέρνησης, για τον υπουργό που φέρεται να συμμετείχε σε ταξίδι με εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρίας, ο υπουργός απάντησε πως δεν καθυστέρησε καθόλου και ότι από την πρώτη στιγμή, που ρωτήθηκε, απάντησε.

    Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις βουλευτών της Ν.Δ, σύμφωνα με τις οποίες ο εν λόγω υπουργός οφείλει να το δηλώσει δημόσια, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως απάντησε χθες. Σε επόμενη ερώτηση, αν πρόκειται για τον κ. Λιάπη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την έρευνά της και εκείνος έχει απαντήσει.

    "Με φήμες δεν γίνεται πολιτική όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να το κάνουν", τόνισε και ανέφερε πως την περασμένη εβδομάδα κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, "δημιούργησαν φήμες που άγγιξαν πρόσωπα και αποδεικνύεται από την έρευνα και των δημοσιογράφων, ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Και από την έρευνα της κυβέρνησης αυτό αποδεικνύεται", ενώ σε ερώτημα αν ήταν φήμη ότι, εκείνη την περίοδο, ο κ. Λιάπης βρέθηκε στη Λειψία, απάντησε αρνητικά και συμπλήρωσε: "Αν το συνδυάσετε με τα υπόλοιπα, που αναφέρθηκαν, αντιλαμβάνεστε κι εσείς τι εντυπώσεις δημιουργούνται. Η σοβαρή δημοσιογραφία δεν θέλει να δημιουργεί φήμες, που είναι ανυπόστατες και θίγουν υπολήψεις. Εγώ δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε δημιουργία φημών".

    Σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν ο κ. Λιάπης έχει σχέση, ή όχι, με το συγκεκριμένο ταξίδι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι "γνωρίζουν όλοι πολύ καλά τι έχει συμβεί".

    "Αν απαντήσω σε τέτοιο ερώτημα, από εδώ και πέρα θα πρέπει να απαντώ γιατί στέλεχος της κυβέρνησης ή βουλευτής έτυχε να βρίσκεται, σε κάποιο χρονικό σημείο, σε περιοχή ίδια με άλλο πρόσωπο, που ενδεχομένως ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι λογική μεσαίωνα και δεν θα συμμετάσχω", υπογράμμισε, ενώ έκανε λόγο για πολιτικό παίγνιο που ξεκίνησε από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

    "Γνωρίζετε σε ποιο δημοσιογραφικό χώρο, εντός της Βουλής, την περασμένη εβδομάδα, πολιτική προσωπικότητα άρχισε να λέει διάφορα πράγματα για υπουργό. Ό,τι είχα να πω το είπα. Ρωτήθηκα πολλές φορές αν υπουργός μετείχε σε ταξίδι με τον συγκεκριμένο κύριο. Σας είπα δεν υπάρχει", τόνισε και πρόσθεσε πως "συνεχίζεται αυτή η υπόθεση στη δημιουργία μιας αχλής γύρω από κάποιο πρόσωπο υπουργού" και ότι "η έρευνα που έχει κάνει η κυβέρνηση, αλλά και η δημοσιογραφική έρευνα δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο".

    Σε ερώτηση για τους λόγους που συγκεκριμένος πολιτικός χώρος έχει, ως στόχο, συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο, ο κ. Ρουσόπουλος αναρωτήθηκε γιατί η ερώτηση γίνεται στον ίδιο και όχι σ'αυτόν από όπου ξεκίνησε η ιστορία. Επανέλαβε δε, ότι δόθηκε ένα "αποδεικτικό" στοιχείο που ήταν ψευδές και επί τη βάση αυτού συζητάει η πολιτική ζωή του τόπου τις τελευταίες ημέρες.

    "Γι'αυτό δεν θέλω να μετέχω, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη διαδικασία αυτή και θεωρώ ότι εκφεύγει των δημοκρατικών διαδικασιών και της λογικής του πολιτικού συστήματος μια τέτοιου είδους συζήτηση", επισήμανε, ενώ σε ότι αφορά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μιλούν για επιλεκτικές διαρροές της Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνει τον παλιό εαυτό του και εκεί που δεν το συμφέρει κάτι του φταίει η Δικαιοσύνη.

    "Η εύκολη λύση είναι η επίθεση στη Δικαιοσύνη. Είναι πρακτική του ΠΑΣΟΚ, που επαναλαμβάνει, αλλά δεν βοηθά το ΠΑΣΟΚ, ούτε τον τόπο. Οι πολίτες έχουν μωσαϊκό εξελίξεων και θεμάτων και μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους", συμπλήρωσε μετά από παρεμφερή ερώτηση.

    Σε ερώτηση γιατί δεν απαντά κ. Λιάπης, ώστε να μην υπάρχουν φήμες, ο κ. Ρουσόπουλος σχολίασε ότι " τρεις τέσσερις αιώνες πριν, έγινε μεγάλη φιλοσοφική συζήτηση για το τεκμήριο της αθωότητας" ενώ για την περίπτωση του αν ο κ. Λιάπης είναι φίλος με τον κ. Χριστοφοράκο, είπε ότι δεν το γνωρίζει, πως έχει συμβεί πολλές φορές στην πολιτική να κατηγορηθεί κανείς για τις φιλίες του και πως αυτού του είδους οι πρακτικές επίσης ανάγονται σε άλλες εποχές.

    "Κάποιος κατηγορεί κάποιον αορίστως. Ας βγει να πει έχει συμβεί αυτό και αυτό με στοιχεία. Ακόμα και να έχει κατονομαστεί υπουργός, ο εισαγγελέας θα στείλει την υπόθεση στη Βουλή", τόνισε απαντώντας σε επόμενη ερώτηση. Σε άλλο σημείο, πρόσθεσε πως όταν υπάρξει ευθεία ονομαστική καταγγελία ή κατηγορία, θα υπάρξει απάντηση.

    "Δεν παίζω αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι για τη Δημοκρατία. Είναι σαν να μου ζητάτε να ανατρέψουμε τη λογική του δικαίου πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Δεν είναι δυνατόν στη φημολογία να βγαίνει κάποιος να λέει είμαι αθώος και όχι ένοχος", είπε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, ενώ σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι αυτό έκανε, όμως, ο κ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός τόνισε ότι ο ίδιος δεν αλλάζει άποψη και πως "αν κάποιος είναι αθώος, δεν οφείλει να διατρανώνει την αθωότητά του, αλλά εκείνος που κατηγορεί κάποιον ως ένοχο, να το αποδεικνύει".

    Για το αν είναι σωστή η στάση του εισαγγελέα να μη μάθει το όνομα του υπουργού, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόσβαση στα αρχεία του εισαγγελέα, τι ρώτησε και τι απαντήσεις έλαβε και ότι, για λόγους αρχής, δεν σχολιάζει τη Δικαιοσύνη.

    Σε ό,τι αφορά το αν θα γίνει έρευνα στις συμβάσεις με τη Siemens, είπε ότι έχει ήδη δοθεί από την περασμένη Κυριακή ανακοίνωση του ΟΣΕ για μια υπόθεση σύμβασης και μετά δόθηκε απάντηση και στο press room ότι όλες οι συμβάσεις έγιναν στο πλαίσιο της ελληνικής έννομης τάξης και των κοινοτικών κανόνων.

    Για τον Πέτρο Ταττούλη που κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλία και να δημοσιοποιηθούν όλες οι συμβάσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τη Siemens, είπε πως "όταν θα γίνει εξεταστική επιτροπή, αν κριθεί να γίνει από τη διακομματική σύστασή της, θα γίνει", ενώ σε ερώτηση αν θα κινηθεί η κυβέρνηση δικαστικά εναντίον της εταιρείας, είπε ότι υπάρχει διαδικασία από το 2006 με τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης για τη διερεύνηση της υπόθεσης, υπάρχει ξεκάθαρη δήλωση από τη ΝΔ, υπάρχει αποκάλυψη υψηλόβαθμου στελέχους επί σειρά ετών του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει η δικαστική έρευνα και η προοπτική της εξεταστικής επιτροπής.

    [02] Ο Ηλίας Ηλιάδης σημαιοφόρος

    Ο Ολυμπιονίκης του τζούντο Ηλίας Ηλιάδης θα είναι ο πρώτος αθλητής που θα μπει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 8 Αυγούστου. Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ψηφίστηκε από την ολομέλεια να είναι ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής που θα παρελάσει πρώτη απ΄όλες τις χώρες που μετέχουν στους αγώνες.

    Οι Ελληνες σημαιοφόροι από το 1908

    Το 1908 στο Λονδίνο, παρέλασαν για πρώτη φορά οι σημαίες των χωρών που μετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μαζί και η Ελλάδα. Τότε σημαιοφόρος ανέλαβε ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης του 1904 στη δισκοβολία, Νίκος Γεωργαντάς, ενώ το 1912 σημαιοφόρος ήταν ο θρυλικός Κώστας Τσικλητήρας, επίσης αθλητής του στίβου, ο οποίος το 1908 είχε κατακτήσει δύο ασημένια μετάλλια, ενώ στη Στοκχόλμη πήρε ένα χρυσό κι ένα χάλκινο, φτάνοντας τα τέσσερα συνολικά στην καριέρα του.

    Από το 1928 στο Άμστερνταμ, η Ελλάδα ως «μητέρα» των Αγώνων, ορίστηκε να μπαίνει τιμητικά πρώτη στο στάδιο. Τότε σημαιοφόρος ανέλαβε ο επίσης αθλητής του στίβου, Αντώνης Καρυοφύλλης.

    Πέρα από τον Γεωργαντά και τον Τσικλητήρα, οι σημαιοφόροι που έχουν κατακτήσει μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο Γιώργος Ρουμπάνης, ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, ο Ηλίας Χατζηπαυλής, ο Στέλιος Μυγιάκης, ο Μπάμπης Χολίδης, ο Πύρρος Δήμας, ο Νίκος Κακλαμανάκης και τώρα ο Ηλίας Ηλιάδης.

    Ο στίβος είναι το άθλημα με τους περισσότερους Έλληνες σημαιοφόρους, αφού 13 φορές αθλητές του έχουν κρατήσει τη σημαία. Ακολουθεί η ιστιοπλοϊα με 4, η πάλη και η άρση βαρών με 2, η ξιφασκία και το τζούντο με 1. Αξίζει να σημειωθεί πως δύο αθλητές, ο Χρήστος Παπανικολάου και ο Πύρρος Δήμας, υπήρξαν από δύο φορές σημαιοφόροι.

    Αναλυτικά, όλοι οι Έλληνες σημαιοφόροι στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

    ΕΤΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΙ ΑΘΛΗΜΑ

    1908 Νικόλαος Γεωργαντάς Στίβος

    1912 Κωνσταντίνος Τσικλητήρας Στίβος

    1920 Βασίλης Ζαρκάδης Ξιφασκία

    1924 Χρήστος Βρεττός Στίβος

    1928 Αντώνης Καρυοφύλλης Στίβος

    1932 Χρήστος Μάντικας Στίβος

    1936 Ιωάννης Σεραϊδάρης Στίβος

    1948 Γιώργος Καλαμποκίδης Ιστιοπλοϊα

    1952 Νίκος Σύλλας Στίβος

    1956 Γιώργος Ρουμπάνης Στίβος

    1960 Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος Ιστιοπλοϊα

    1964 Γιώργος Μαρσέλλος Στίβος

    1968 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος

    1972 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος

    1976 Βασίλης Παπαγεωργόπουλος Στίβος

    1980 Ηλίας Χατζηπαυλής Ιστιοπλοϊα

    1984 Στέλιος Μυγιάκης Πάλη

    1988 Μπάμπης Χολίδης Πάλη

    1992 Λάμπρος Παπακώστας Στίβος

    1996 Πύρρος Δήμας Άρση Βαρών

    2000 Νίκος Κακλαμανάκης Ιστιοπλοϊα

    2004 Πύρρος Δήμας Άρση Βαρών

    2008 Ηλίας Ηλιάδης Τζούντο

    [03] Ημερίδα για τους σεισμούς

    "Από το σεισμό του 1999 έως σήμερα δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί 5.682 κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι" επισήμανε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος στην ημερίδα με θέμα "Αντισεισμική προστασία. Δικαίωμα στη ζωή και στην ασφάλεια. Η περίπτωση της Αττικής". Την ημερίδα διοργάνωσε η ΤΕΔΚΝΑ με τη συμμετοχή του ΤΕΕ, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Ο κ. Καλογερόπουλος στην ομιλία του τόνισε πως το εθνικό πρόγραμμα αντισεισμικής ενίσχυσης υφιστάμενων κατασκευών που ξεκίνησαν πριν από μια δεκαετία από το ΤΕΕ χαρτογράφησε όλη τη χώρα ανάλογα με τον κίνδυνο που έκρινε ότι θα αντιμετωπίσει η κάθε περιοχή σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Ομως, είπε ο κ. Καλογερόπουλος, δεν υλοποιήθηκαν τα πιο ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση του προβλήματος, όπως είναι ο προσεισμικός έλεγχος και η ενίσχυση των κατασκευών που έχουν πρόβλημα. Επισήμανε επίσης ότι επιτακτική ανάγκη είναι η προστασία των μαθητών με τον έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων, καθώς και ο έλεγχος όλων των δημόσιων κτιρίων της χώρας.

    Ο ΟΣΚ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2004 προσεισμικό έλεγχο. Σε πρώτη φάση ο ταχύς οπτικός έλεγχος περιελάμβανε 4.870 σχολικές μονάδες που είχαν κατασκευαστεί προ του 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό. Σήμερα ο προσεισμικός έλεγχος υλοποιείται με ευθύνη του ΟΣΚ και των πέντε Πολυτεχνείων της χώρας. Εχει ήδη γίνει έλεγχος σε 4.320 σχολικές μονάδες και στους επόμενους δυο μήνες θα ελεγχθούν και άλλες 350.

    Ο κ. Καλογερόπουλος ανακοινώνοντας στο τέλος της ημερίδας τα συμπεράσματα τόνισε ότι πρέπει να:

    -επικαιροποιηθεί το σχέδιο "Ξενοκράτης" για την αντισεισμική προστασία

    -να προσδιοριστούν χώροι δημιουργίας καταυλισμών, ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης κατά συνοικία και να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτούς.

    -καταγραφή μηχανημάτων και ατόμων που μπορούν να βοηθήσουν όπως νοσοκόμοι, γιατροί, μηχανικοί.

    -Ενημέρωση πολιτών και δη μαθητών μέσα από καμπάνια ενημέρωσης και εκπαίδευσής τους.

    -Να εγκατασταθούν σεισμογράφοι σε όλους τους ΟΤΑ της χώρας.

    Μιλώντας στην ημερίδα ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ξενοφών Ξανθόπουλος είπε πως πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των αρμόδιων φορέων πως οικονομία στο μπετόν δεν γίνεται, ενώ επισήμανε τη βελτίωση στους ρυθμούς αυτοψιών που γίνονται στις σεισμόπληκτες περιοχές σήμερα σε σχέση με αυτούς που έγιναν μετά το σεισμό του 1999.

    Στο νομό Ηλείας, είπε ο κ. Ξανθόπουλος, έγιναν 30.000 αυτοψίες σε διάστημα τριών-τεσσάρων εβδομάδων.

    Ο Γιάννης Αλαβάνος πρόεδρος του ΤΕΕ γνωστοποίησε πως για να γίνουν οι έλεγχοι στα προ του 1985 κτίρια χρειάζεται ένα εξάμηνο και 3 εκατομμύρια ευρώ.

    Στην ημερίδα ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Χρήστο Αγραπίδη, ενώ συμμετείχαν και καθηγητές από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 July 2008 - 14:30:20 UTC