Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανάγκη πολιτικής αλλαγής"
  • [02] Μείωση εκπομπών αερίων

  • [01] "Ανάγκη πολιτικής αλλαγής"

    "Είναι ανάγκη η χώρα να προχωρήσει σε πολιτική αλλαγή", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, σε σημερινή εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, σημειώνοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΝ θα ετοιμάσει, το συντομότερο δυνατό, την εναλλακτική πρότασή του και θα παλέψει "για την ανασυγκρότηση της χώρας και για ιδεολογική και αξιακή κυριαρχία στο λαό".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορούν πλέον να υποσχεθούν τίποτα στο λαό, δεν μπορούν ούτε να καρπώνονται τη φθορά του άλλου κόμματος και επίσης διατύπωσε επικρίσεις ότι "επιχειρούν να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα".

    Έκανε ακόμη λόγο για "απίστευτο βαθμό χειραγώγησης της δικαιοσύνης" προσθέτοντας ότι είναι έκθετοι τόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης για τις τοποθετήσεις τους ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Siemens.

    Είπε ότι αν κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, ήθελαν διελεύκανση της υπόθεσης δεν θα έκλειναν τη Βουλή, δεν θα έκλειναν το φάκελο της προανάκρισης και εξέφρασε τη διαφωνία του για έλεγχο του ΣΔΟΕ στη Siemens, επειδή -όπως είπε- δε θα βρεί τα μαύρα ταμεία. Πρόσθεσε ότι "αν θέλουν έρευνα, ο ΣΔΟΕ να ερευνήσει το πόθεν έσχες υπουργών και διευθυντικών στελεχών".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι η κρίση δεν είναι ηθική, αλλά κοινωνική και προέβλεψε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων και διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα έχει έτοιμη την εναλλακτική πρότασή του ως το τέλος του χρόνου και εφόσον υπάρξει διαβούλευση με τους πολίτες.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη πολιτική αναμέτρηση μέσα σε αυτό το κλίμα ρευστότητας και τις χαρακτήρισε κρίσιμη αναμέτρηση.

    Για τις επικρίσεις που δέχεται το κόμμα του από το ΚΚΕ, με αιχμή τη φράση της κ. Παπαρήγα που παρομοίασε τον ΣΥΝ με τη "Μαρία την άσχημη", ο κ. Τσίπρας είπε ότι το νέο που έμαθε από τις δηλώσεις της Γραμματέως του ΚΚΕ είναι ότι η κ. Παπαρήγα παρακολουθεί σίριαλ, που έχουν απήχηση στα λαικά στρώματα και ίσως -πρόσθεσε- γι αυτό το λόγο τα παρακολουθεί.

    Επί της ουσίας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ -είναι ότι η κριτική του ΚΚΕ προς το ΣΥΝ είναι άστοχη και άδικη, γιατί "αν είναι να κάνουμε τόσο μεγάλη μεταμόρφωση στη χώρα, τότε γιατί αυτή την προοπτική τη βλέπουν με κακό μάτι;"

    Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι "αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα που η Αριστερά θα είναι ενωμένη".

    Στην μακρά εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε εκτενή ανάλυση της διεθνούς κατάστασης και ιδιαίτερα στις εξελίξεις στην ΕΕ τονίζοντας ότι "ήταν αναπόφευκτη η κρίση στην Ένωση μετά το ιρλανδικό όχι και την πρόβλεψη για οικονομική ύφεση", αλλά - όπως τόνισε - το πιο εξοργιστικό είναι ότι η ΕΕ θέλει να αντιμετωπίσει την κρίση με τον ίδιο τρόπο, που την προκάλεσε δηλαδή με λιτότητα, με απελευθέρωση των αγορών, με συνέχιση δηλαδή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, "το οποίο όμως έχει αποτύχει".

    Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ τονίζοντας ότι "σήμερα, ειδικά, θα ήταν πιο δύσκολη η θέση της χώρας εκτός της Ενωσης". Για τη θέση του ΚΚΕ που τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, είπε ότι "το κόμμα αυτό συνεργάζεται με δυνάμεις, που δεν έχουν την ίδια θέση" και υπογράμμισε ότι ο αγώνας γίνεται για μια δημοκρατική Ευρώπη με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, δηλαδή "για μια Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών".

    Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία, γιατί "κρύβουν κινδύνους για την περιοχή", ενώ τόνισε ότι χωρίς την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και τη διευθέτηση του θέματος των εποίκων, δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πολιτικό πρόβλημα, δηλώνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

    Αλ.Αλαβάνος: "Πρώτα Εξεταστική"

    «Διακομματική Επιτροπή, μετά τρεις μήνες, για τον Αόριστο Μέλλοντα της χρηματοδότησης των κομμάτων μπορεί να έχει νόημα μόνο ως συνέχεια Εξεταστικής Επιτροπής, εδώ και τώρα, για τον Ενεστώτα και τον Παρατατικό των παρανόμων χρηματοδοτήσεων από επιχειρήσεις σε κόμματα και πρόσωπα, που έχουν ασκήσει κυβερνητική εξουσία», τονίζει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Αλαβάνος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής σχετικά με την πρόταση του πρωθυπουργού για Διακομματική Επιτροπή για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

    Χωρίς αυτή τη σύνδεση, υπογραμμίζει ο κ. Αλαβάνος, η κοινοβουλευτική ενέργεια που προτείνει ο πρωθυπουργός αποτελεί, δυστυχώς, υπεκφυγή, συγκάλυψη και κοροϊδία.

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς επαναλαμβάνει το αίτημά της για την κατεπείγουσα σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο SIEMENS στα πλαίσια της επιτάχυνσης και ουσιαστικοποίησης των δικαστικών, οικονομικών και άλλων ελέγχων, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: "μετά από αυτά και μόνον τότε μια Διακομματική Επιτροπή για τη χρηματοδότηση των κομμάτων μπορεί να λειτουργήσει και να παρουσιαστεί στους πολίτες ως μια ειλικρινής και αξιόπιστη πρωτοβουλία της Βουλής".

    [02] Μείωση εκπομπών αερίων

    Οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη, ανάμεσά τους πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσαν σήμερα ότι υποστηρίζουν τον μακροπρόθεσμο στόχο για μείωση των εκπομπών των αερίων αυτών παγκοσμίως.

    Οι δεκαέξι χώρες που συμμετείχαν στη δίωρη στη Σύνοδο των Μεγάλων Οικονομιών στο Τογιάκο της Ιαπωνίας τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι "αναγνωρίζουν πως η δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων αυτών παγκοσμίως είναι απαραίτητη" και ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να θέσουν μεσοπρόθεσμους στόχους για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Στη Σύνοδο των Μεγάλων Οικονομιών συμμετείχαν εκτός των χωρών της G8 (Ιαπωνία, ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία), η G5 δηλαδή οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική και Μεξικό) καθώς επίσης η Αυστραλία, η Ινδονησία και η Νότια Κορέα.

    Οι ηγέτες της G8 συμφώνησαν στην ανάγκη να μειωθούν "τουλάχιστον κατά 50%" οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν που αφορά τις κλιματικές αλλαγές.

    Η G8, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών, επιθυμεί να υιοθετήσει, στη διάρκεια διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τον στόχο να μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% από σήμερα ως το 2050 οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων, αναγνωρίζοντας πως αυτή η παγκόσμια πρόκληση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με μια παγκόσμια ανταπόκριση", υπογραμμίζεται στο κείμενο.

    Στο κείμενο τονίζεται πως "θα είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν μεσοπρόθεσμοι στόχοι και σχέδια σε εθνικό επίπεδο" για την μείωση των εκπομπών. Τα σχέδια αυτά που θα υιοθετηθούν από κάθε χώρα "θα μπορούν να προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο" το πρόβλημα.

    Την περασμένη χρονιά στο Χεϊλιγκενταμ της Γερμανίας, η G8 απλώς συμφώνησε να αντιμετωπίσει σοβαρά τη μείωση κατά 50% των εκπομπών μέχρι το 2050.

    Οσον αφορά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων οι ηγέτες των χωρών της G8 εκτιμούν ότι αποτελεί "σοβαρή πρόκληση" για την παγκόσμια, παρέχοντας ένδειξη ότι ο πληθωρισμός έχει καταστεί η κύρια ανησυχία τους.

    "Ανησυχούμε πολύ για την απότομη άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με αβεβαιότητα και επιμένει ο κίνδυνος πτωτικής στροφής", υπογραμμίζεται στο σημερινό ανακοινωθέν, στο Τογιάκο στην Ιαπωνία, όπου λαμβάνει χώρα η ετήσια σύνοδος κορυφής της G8.

    "Εκφράζουμε τη σοβαρή ανησυχία μας για τα υψηλά επίπεδα των τιμών των εμπορευμάτων, ειδικά του πετρελαίου και των τροφίμων, καθώς συνιστούν σοβαρή πρόκληση στη σταθερή ανάπτυξη παγκοσμίως, έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους πλέον ευάλωτους και ενισχύουν τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις", αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

    "Εδωσαν με σαφήνεια το μήνυμα ότι ο υπ' αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός", σχολίασε ο διευθυντής της G8 Research Group στο πανεπιστήμιο του Τορόντο στο Καναδά Τζον Κίρτον, όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ.

    Παράλληλα, όπως δήλωσε αξιωματούχος της G8, οι ηγέτες των Οκτώ ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο συμφώνησαν να φέρουν τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του πλανήτη και τις μεγάλες καταναλώτριες χώρες μαζί, σε ένα παγκόσμιο ενεργειακό φόρουμ, για να συζητήσουν θέματα που άπτονται της παραγωγής και των τιμών.

    "Το φόρουμ θα είναι κάτι σαν την έκτακτη συνάντηση για την ενέργεια στη Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα", είπε στο Ρόιτερ ο διπλωμάτης. "Οι ηγέτες αισθάνθηκαν ότι δεν αρκεί να πουν πως ανησυχούν για τις τιμές του πετρελαίου. Αισθάνθηκαν ότι έπρεπε να δείξουν πως πρέπει να αναληφθεί δράση", πρόσθεσε.

    Οι ηγέτες της G8 απηύθυναν έκκληση στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν βραχυπρόθεσμα την παραγωγική ικανότητά τους και να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα παραγωγής για να αυξηθεί η προσφορά μεσοπρόθεσμα. Απηύθυναν, εξάλλου, έκκληση στις καταναλώτριες χώρες για αύξηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας.

    "Η σύνοδος κορυφής αναγνωρίζει πολύ καθαρά τη σημασία που έχουν για την παγκόσμια οικονομία" οι τιμές του πετρελαίου, υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν τη έκδοση του ανακοινωθέντος ο Νομπούο Τανάκα, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η οποία συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 July 2008 - 14:30:15 UTC