Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα στηρίζει την «Ενωση για τη Μεσόγειο»
  • [02] "Δυναμικά για την ανατροπή της κατάστασης"
  • [03] Επίσκεψη Παπαρήγα σε εργοστάσιο
  • [04] Αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
  • [05] Σύγκρουση τρένων
  • [06] Αρχίζουν οι εκπτώσεις
  • [07] Υπέρ της αποχώρησης από το Ιράκ
  • [08] Εκλογή Μις Υφηλίου

  • [01] Η Ελλάδα στηρίζει την «Ενωση για τη Μεσόγειο»

    Η Ελλάδα υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για τη δημιουργία μιας "Ενωσης για τη Μεσόγειο", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου των αρχηγών κρατών που συμμετέχουν στην "Ενωση για τη Μεσόγειο".

    Η Ελλάδα έχει ήδη συμβάλλει ενεργά σε όλα τα στάδια μέχρι την ίδρυση της "Ενωσης για τη Μεσόγειο" και θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται με συγκεκριμένες προτάσεις για προγράμματα.

    Η Σύνοδος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενέκρινε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας οι οποίοι αφορούν: την απορρύπανση της Μεσογείου, τους θαλάσσιους διαδρόμους, την ηλιακή ενέργεια, την εκπαίδευση, την πολιτική προστασία, την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η χώρα μας, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει εκδηλώσει ενεργό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των θαλάσσιων διαδρόμων στην ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό να καταστεί κόμβος για τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς επίσης και για τη διευκόλυνση της μετακίνησης προσώπων και αγαθών μέσω της διασύνδεσης λιμένων.

    Ενδιαφερόμαστε επίσης, είπε ο κ. Καραμανλής, ιδιαίτερα για τον τομέα της ηλιακής ενέργειας και επεξεργαζόμαστε ήδη το σχετικό πλαίσιο συνεργασίας, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η περιοχή.

    Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για να δοθεί νέα ώθηση στην πολιτική μας απέναντι στην περιοχή και να επανακτήσει η Μεσόγειος τη θέση που της αξίζει στις προτεραιότητές μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Ακολούθως ανέφερε ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε αποφασιστικά και δυναμικά σε μια ουσιαστική, μακροπρόθεσμη και σταθερή συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεσογειακών εταίρων, αλλά και μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού προκλήσεις και προβλήματα που μας αφορούν όλους.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρωτοβουλία της Ενωσης για τη Μεσόγειο έχει μια προστιθέμενη αξία που συνίσταται στην υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων που θα προσπορίσουν άμεσο και απτό όφελος στους λαούς της Μεσογείου και θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όλης της περιοχής.

    Ο πρωθυπουργός, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του, παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε για τους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο της "Ενωσης για τη Μεσόγειο" ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η σύζυγός του.

    Σήμερα, θα παρακολουθήσει στρατιωτική παρέλαση που γίνεται στο Παρίσι με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Γαλλίας.

    Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται στο ταξίδι του από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Εισήγηση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο

    Εισήγηση για τον καλύτερο συντονισμό των χωρών που συμμετέχουν στην "Ένωση για τη Μεσόγειο" στα θέματα της προστασίας του Περιβάλλοντος, της Πολιτικής Προστασίας και της ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας, έκανε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της συνόδου που γίνεται στο Παρίσι.

    Η προστασία του Περιβάλλοντος, η Πολιτική Προστασία και Ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα τομέων που αφορούν έντονα προβλήματα όλων των λαών της Μεσογείου και είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας αφορά ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον, αλλά σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες. Οι προσπάθειες που θα αναληφθούν θα πρέπει να αποσκοπούν σε όσο γίνεται πιο ασφαλείς διαδρομές στη Μεσόγειο, σε πλήρη συμβατότητα με τον διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό. Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο πρόγραμμα για τις θαλάσσιες λεωφόρους και έχει παρουσιάσει και πρόταση που εντάσσεται στην προσπάθεια να αξιοποιήσει τη σημαντική θέση που κατέχει στην ανατολική Μεσόγειο και να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις συνδυασμένες μεταφορές στην ευρύτερη περιοχή.

    Επιθυμούμε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τη στενή συνεργασία με όσες χώρες ενδιαφέρονται ώστε μέσω της επέκτασης του οδικού διευρωπαϊκού δικτύου και της διασύνδεσης λιμένων να διευκολυνθούν οι εμπορευματικές συναλλαγές και η μεταφορά προσώπων και αγαθών. Στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, κρίνουμε χρήσιμη την εγκατάσταση παρατηρητηρίου στην ανατολική Μεσόγειο για την παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα των μεταφορών. Η Ελλάδα προτείνει την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών και τη σύγκληση συνόδου σε υπουργικό επίπεδο, στην Αθήνα το 2009.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην απορρύπανση της Μεσογείου για τη βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και σημείωσε ότι στον τομέα αυτό η Ελλάδα έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Μεσόγειος, είπε ο πρωθυπουργός, απειλείται ιδιαίτερα από τις κλιματικές αλλαγές, ενώ παράλληλα προσφέρεται για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού ο ήλιος και ο αέρας είναι διαχρονικά συνδεδεμένα μαζί της.

    Τέλος, αναφερόμενος στην πολιτική προστασία ανέφερε ότι όλες οι χώρες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με αδυσώπητα φαινόμενα που κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν ανυπεράσπιστοι, όπως οι πυρκαγιές και οι σεισμοί. Υπάρχουν ήδη πρωτοβουλίες στην ΕΕ στις οποίες η Ελλάδα έχει έντονα αναμιχθεί και οι οποίες πρέπει να επεκταθούν ώστε να καλύψουν και τη Μεσόγειο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Με την ίδρυση σήμερα της "Ένωσης για τη Μεσόγειο", τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών της και για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρονται για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

    [02] "Δυναμικά για την ανατροπή της κατάστασης"

    Την απόφαση του και απόφαση όλης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει το κίνημα δυναμικά για την ανατροπή της κατάστασης που μαστίζει σήμερα την Ελλάδα, μετέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Γ.Παπανδρέου σε κομματική σύσκεψη με τοπικά στελέχη στη Χαλκιδική.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα ζητήματα της βόρειας Ελλάδας, τονίζοντας ότι έχει εγκαταλειφθεί από μια κυβέρνηση, η οποία υποσχόταν πολλά γι' αυτή την περιοχή σε προεκλογικές περιόδους.

    Γενικά για το έργο της ΝΔ των τελευταίων τεσσάρων ετών τόνισε ότι δεν ήταν τίποτε άλλο από αγοραπωλησίες. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, αγοράζει και πουλάει τη δημόσια περιουσία και μέσα από αυτό κάποιοι ωφελούνται και σίγουρα δεν ωφελείται ο ελληνικός λαός. Μίλησε επίσης για αιχμαλωσία της πολιτείας σε συμφέροντα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού.

    Αναφερόμενος σε εσωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι φθάνει πια το αυτομαστίγωμα και η ηττοπάθεια, που προβάλλονται πολλές φορές σκόπιμα και με τα συνεχή γκάλοπ.

    Αν περιμένουμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, κάθε Δευτέρα να δούμε αν είμαστε νικητές από το τι λέει ο Α ή ο Β δημοσιογράφος δεν θα επενδύσουμε ποτέ σοβαρά στις θέσεις μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με τις εσωτερικές μας εξουσίες, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως τόνισε, η χώρα δεν πάει καλά και ο λαός δεν μπορεί να αισθάνεται την έλλειψη ελπίδας.

    Απάντηση Κυβερνητικού Εκπροσώπου

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Κάθε εβδομάδα αποκαλύπτεται ότι πακτωλός εκατομμυρίων μαύρου χρήματος έμπαινε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Αντί συστολής και απολογίας, ο κ. Παπανδρέου σφυρίζει αδιάφορα και υβρίζει την κυβέρνηση. Οι πολίτες καταλαβαίνουν πως η υποκρισία του έχει φτάσει στο απόγειό της».

    11ο Συμπόσιο της Σύμης

    Ο κ. Παπανδρέου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 11ου Συμποσίου της Σύμης.

    Το "11ο Ετήσιο Συμπόσιο της Σύμης" διοργανώνει το "Ίδρυμα Ανδρέας Γ. Παπανδρέου". Το φετινό Συμπόσιο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιουλίου και θα έχει ως γενικό θέμα "Σημείο καμπής: το θάρρος για αλλαγή", είναι αφιερωμένο στην οικονομική κρίση και στις τιμές του πετρελαίου, στην κρίση των τροφίμων, στην κλιματική αλλαγή, στην ανάπτυξη, στο δημοκρατικό έλλειμμα που παρατηρείται στους διεθνείς Οργανισμούς και θεσμούς, στο οργανωμένο έγκλημα καθώς και στις εξελίξεις στη γηραιά Ήπειρο.

    Στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν δύο πολύ ενδιαφέροντα θέματα. Στην πρωινή συνεδρίαση το θέμα είναι: "Πετρέλαιο 200 δολάρια, μήλα 10 δολάρια, πίστωση όχι: απαντήσεις στις παγκόσμιες ελλείψεις και την οικονομική ύφεση".

    Και στην απογευματινή: " Το οργανωμένο έγκλημα παγκοσμίως".

    Στις επόμενες μέρες θα συζητηθούν θέματα όπως "ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο" και ο επανασχεδιασμός του κράτους πρόνοιας, η κρίση στην οποία εισήλθε και πάλι η Ευρώπη, η Παγκόσμια Διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα, η πιθανή εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα και η επίδραση στην Αμερική και τον κόσμο, η πράσινη ανάπτυξη και η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

    Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και επίσκεψη στο Άγιο Όρος, η οποία θα γίνει την Παρασκευή.

    [03] Επίσκεψη Παπαρήγα σε εργοστάσιο

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί σήμερα στις 11:30 το πρωί το εργοστάσιο υποδηματοποιίας «ELITE A.E»,στον Κολωνό.

    Η Αλέκα Παπαρήγα θα περιοδεύσει στους χώρους του εργοστασίου και στη συνέχεια θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζόμενων.

    Επίσης η κ. Παπαρήγα θα συναντηθεί στις 16:30, στον Περισσό, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνική Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

    Επίσκεψη στο εργοστάσιο της Tasty Foods

    Επίσκεψη στο εργοστάσιο της Tasty Foods πραγματοποίησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και σε δηλώσεις της τόνισε ότι "μπαίνοντας σε ένα εργοστάσιο, πραγματικά πολύ σύγχρονο, εκείνη την ώρα σκέφτεσαι ότι η επιστήμη και η τεχνολογία έχoυν ανέβει πάρα πολύ, έτσι που μπορεί ο ανθρώπινος σωματικός κόπος να είναι μικρότερος".

    "Παρ' όλ' αυτά", πρόσθεσε, "οι εργαζόμενοι ζουν χειρότερα, υφίστανται τα προβλήματα των νέων τεχνολογιών, γιατί και αυτά προκαλούν σωματικά και άλλα προβλήματα, γιατί εντατικοποιούν το ίδιο το ανθρώπινο σώμα. Και ακριβώς το συμπέρασμα είναι το εξής: Μια ρήξη, μια ανατροπή στο σημερινό σύστημα δίνει στο λαό τη δυνατότητα να πάρει στα χέρια του μέσα και πλούτο και να ζήσει πολύ καλύτερα. Διαφορετικά, η επιστήμη και η τεχνολογία χρησιμοποιούνται σε βάρος του".

    "Προτάσεις χωρίς ουσία"

    Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι δεν συμφωνεί και δεν θα συμμετάσχει στην Διακομματική Επιτροπή που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός γιατί όπως τονίζει "δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στην αντιμετώπιση του "μαύρου" πολιτικού χρήματος".

    Το πρόβλημα, σύμφωνα με το ΚΚΕ, "βρίσκεται στην ίδια τη σύμφυση του κράτους με τα μονοπώλια και τα κόμματα εξουσίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα στο σύστημα στο οποίο ζούμε. Πάνω σε αυτό το έδαφος υπάρχει και αναπτύσσεται η διαπλοκή, η οποία δεν περιορίζεται μόνον στα οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά εκφράζεται με πολλούς τρόπους και κυρίως με την ποικιλόμορφη στήριξη στα κόμματα που με την πολιτική τους στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου".

    Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι τόσο οι προτάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ μόνο στα λόγια χτυπούν τη διαπλοκή. Στην πράξη θα παρακάμπτονται. Είναι επομένως χωρίς ουσία. Ταυτόχρονα όμως με πρόσχημα τη "διαφάνεια" και τον έλεγχο των δαπανών επιχειρείται μια απαράδεκτη παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων.

    Το ΚΚΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση δεν "μοιράζει" δουλειές σε επιχειρήσεις, δεν έχει σχέση με κρατικά συμβόλαια. Η γενικότερη πολιτική του και το πρόγραμμα που έχει κοινοποιήσει στο λαό στρέφεται ανοιχτά και απερίφραστα κατά της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και του κέρδους.

    Το ΚΚΕ αντλεί τα οικονομικά του από τις συνδρομές των μελών, των φίλων και των οπαδών του και από την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων. Τα οικονομικά του Κόμματος ελέγχονται από εκλεγμένα από το Συνέδριό του όργανα.

    Οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης αυτής της δραστηριότητας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

    Το ΚΚΕ τονίζει ακόμη ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ονομαστικοποίηση των συνδρομών των μελών, των φίλων και των οπαδών, προσθέτοντας ότι "δεν ξεχνούμε ότι χιλιάδες αγωνιστές διώχθηκαν στο παρελθόν για αυτόν το λόγο. Σήμερα, τυπικά μεν τέτοιες διώξεις δεν υπάρχουν, στην πράξη όμως όλη την τελευταία δεκαπενταετία και στη χώρα μας και στην ΕΕ οικοδομούνται νέοι κατασταλτικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για το χτύπημα ακόμα και της ιδεολογίας που είναι αντικαπιταλιστική, κατά της ριζοσπαστικοποίησης της σκέψης.

    Επομένως, οι προτάσεις και των δυο κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην ουσία μεν είναι ανέξοδες, όσον αφορά τη διαπλοκή, αλλά και αντιδραστικές, αντιδημοκρατικές όσον αφορά τη λειτουργία των κομμάτων".

    [04] Αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

    Τη δήλωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "θα σηκώσει το γάντι" αυτή την περίοδο "που το πολιτικό σύστημα είναι σε βαθιά κρίση και χρειάζεται ανατροπή και ριζοσπαστικός μετασχηματισμός", έκανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στην Πανελλαδική Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της παράταξης.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "τα δυο, μέχρι πριν από λίγο, μεγάλα κόμματα έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στο βούρκο. Χθες είχαμε τη Siemens, σήμερα έχουμε το σκάνδαλο της αγοράς του Γερμανού από την Cosmote" και πρόσθεσε "ότι και η πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και κάθε ενέργεια εκποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια στερείται κάθε νομιμότητας".

    Αναφερόμενος στις έως τώρα παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος είπε, ότι αυτό που χαρακτήρισε τις ενέργειές μας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια ήταν η τόλμη. Η ικανότητα δηλαδή να εντοπίζουμε έστω και μικρές δυνατότητες για την αριστερά και τον τόπο και να τις αξιοποιούμε υπενθυμίζοντας τη δράση του κόμματος στο θέμα του άρθρου 16, τη συνταγματική αναθεώρηση και τη νεολαία.

    Σήμερα, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε ικανοί να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά. Να προβάλλουμε και να αγωνιστούμε για μια εναλλακτική λύση, ριζοσπαστική, κινηματική που θα δίνει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών για την ακρίβεια, την ανεργία, την παιδεία και την υγεία.

    Ομιλία Αλέξη Τσίπρα

    Εντονη κριτική στα δυο μεγάλα κόμματα, αλλά και στη Δικαιοσύνη, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Πανελλαδική Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας ωστόσο, άρχισε την ομιλία του με αυτοκριτική τονίζοντας "ότι μετά από μια περίοδο παρατεταμένης "κοιλιάς" του ΣΥΡΙΖΑ, ύφεσης της εξωστρέφειας και της δραστηριότητας που θα έπρεπε να έχει αναπτύξει κατ'εντολή της Πανελλαδικής Σύσκεψης πριν από τρεις μήνες, που έδωσε ελπίδα, μεγάλη δυναμική, προοπτική στον κόσμο της Αριστεράς, αλλά κυρίως στον ανένταχτο κόσμο, πρέπει να πούμε ότι δεν ανταποκριθήκαμε σε αυτές τις προσδοκίες".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε, ότι το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εγχείρημα πρωτότυπο και πρωτοποριακό και χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, έμπνευση και τόλμη, κυρίως τόλμη για να ανοιχτεί στην κοινωνία και να προσπαθήσει να ανατρέψει τη σημερινή πυραμίδα.

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις για τα σκάνδαλα ο κ. Τσίπρας είπε, ότι η κρίση είναι βαθιά κοινωνική, υποστηρίζοντας ότι τα δυο μεγάλα κόμματα δεν έχουν πλέον τους μηχανισμούς απορρόφησης της αυξανόμενης δυσαρέσκειας και δεν μπορούν να πείσουν κανέναν ότι αυτό το πολιτικό σύστημα μπορεί να δώσει διέξοδο και να έχει προοπτική και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η φθορά έχει αρχίσει να γίνεται μη αναστρέψιμη και για το λόγο αυτό ο αντίχτυπος των σκανδάλων έχει αρχίσει να γίνεται τεράστιος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι οι πολίτες πλέον δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανέναν και γι'αυτό στρέφονται μαζικά στην αριστερά. Και πρόσθεσε :

    "Να εμπιστευτεί κανείς την ελληνική Δικαιοσύνη που συναγωνίζεται με την κυβέρνηση σε έναν αγώνα δρόμου για το πώς θα κουκουλωθούν οι αποκαλύψεις; Η Δικαιοσύνη που είχε 6,5 μήνες φυλακή την Τσέκου, αλλά τον κ. Χριστοφοράκο που έχει "λαδώσει" όλο το πολιτικό σύστημα δεν τον κάλεσε καν να καταθέσει;".

    Για την υπόθεση Γερμανός, ο κ. Τσίπρας είπε, ότι είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΤΕ, αυτός, ο οποίος σήμερα κατηγορείται, αν και προσπάθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα μια ολόκληρη εβδομάδα, να αποκρύψουν το γεγονός ότι του είχαν ασκηθεί κατηγορίες λέγοντας ότι είναι κατά παντός υπευθύνου.

    Και αυτό είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ είναι μια ακόμη ένδειξη για το πώς προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκρύψουν τις εξελίξεις και να κουκουλώσουν τα πράγματα.

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

    Με την υπογράμμιση ότι η πρώτη Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ)του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συγκροτηθεί με πιο σταθερά χαρακτηριστικά και σύνθεση, ώστε να αποκτήσει ένα πανελλαδικό συντονιστικό σώμα > ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της ΠΣΕ η οποία συζήτησε τις πολιτικές εξελίξεις και τις απαντήσεις της Αριστεράς .

    Στη συζήτηση συμμετείχαν εκατοντάδες στελέχη του ΣΥΝ κινημάτων, οργανώσεων από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς , ως εκπρόσωποι των τοπικών και κλαδικών επιτροπών, καθώς και των θεματικών «δικτυώσεων» του ΣΥΡΙΖΑ.Το Σάββατο , μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας.

    Κατά τη διήμερη συζήτηση που συνοψίστηκε σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα τονίζεται ότι :

    -- Η νεοφιλελεύθερη επίθεση στο εισόδημα και τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας.

    --Η αναμενόμενη επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση από το ερχόμενο φθινόπωρο, μέσα στις νέες συνθήκες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    --Η ταχύτατη φθορά του πολιτικού συστήματος του «δικομματισμού», η ραγδαία πτώση της επιρροής τόσο της Ν.Δ., όσο και του ΠΑΣΟΚ, που επιταχύνονται από το ξέσπασμα των διαδοχικών σκανδάλων (SIEMENS, ΓΕΡΜΑΝΟΣ κ.α.).

    -- Η στροφή ενός σημαντικού τμήματος του κόσμου προς την αριστερά και ειδικότερα προς το ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και επιβεβαιώνει η πολιτική εμπειρία όλων μας.

    Οι εξελίξεις αυτές , τονίζεται στο ανακοινωθέν, >.

    Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΣΕ διαμόρφωσε τις προτεραιότητες για επόμενο διάστημα και κυρίως:

    -- Την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, που θα ανοίξει το «χορό» των εργατικών και νεολαιίστικων κινητοποιήσεων του φθινοπώρου.

    --Την ανάπτυξη μιας πλατειάς πανεθνικής εμβέλειας καμπάνιας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτώχειας.

    Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η ΠΣΕ αποφάσισε να ανοίξει τη διαδικασία για την επεξεργασία -στη βάση και των «κεκτημένων» της ιδρυτικής διακήρυξης- του πολιτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία αυτή, επισημαίνεται στο ανακοινωθέν >.

    Ειδικότερα για τις ευρωεκλογές του επομένου έτους επισημαίνεται ότι <<ειδικό θέμα θα αποτελέσει το ζήτημα της αντιμετώπισης της πολιτικής της Ε.Ε. και των Ευρωεκλογών, που θα επιδιώξουμε να μετατραπούν σε ουσιαστική πολιτική μάχη και σχετικά με τις εσωτερικές εξελίξεις. Οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν το φετινό φθινόπωρο, μέσα από αντίστοιχη πανελλαδική συντονιστική διαδικασία.

    Η ΠΣΕ, στο ανακοινωθέν της >.

    Τέλος η Συντονιστική Γραμματεία ανέλαβε να προετοιμάσει και να συγκαλέσει τη νέα σύνοδο της ΠΣΕ, με την παραπάνω μορφή, μέσα στο φθινόπωρο του 2008.

    [05] Σύγκρουση τρένων

    Σύγκρουση αμαξοστοιχίας με εμπορικό τρένο σημειώθηκε λίγο μετά τις 4 το πρωί κοντά στη γέφυρα της Παπαδιάς λίγο πριν το σιδηροδρομικό σταθμό του Μπράλου.

    Η αμαξοστοιχία 605 που κινούνταν από τα Δίκαια προς την Αθήνα μόλις πέρασε το σταθμό του Λιανοκλαδίου και κατευθυνόταν προς το Μπράλο χωρίς καν να το αντιληφθεί κάποιος βρήκε μπροστά της στην ίδια γραμμή βαγόνια που είχαν αποκολληθεί από άλλη εμπορική αμαξοστοιχία.

    Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες υπήρξε σφοδρή σύγκρουση και τραυματίστηκε ο μηχανοδηγός και τέσσερις ακόμη επιβάτες. Μιάμιση ώρα χρειάστηκε για να φτάσουν τα σωστικά συνεργεία στο δυσπρόσιτο αυτό σημείο ενώ την ίδια στιγμή οι τεχνικοί του ΟΣΕ μπόρεσαν να αποκόψουν τμήματα της αμαξοστοιχίας και να τα μεταφέρουν στο Λιανοκλάδι όπου έφτασε στις 6:15.

    Εκατοντάδες επιβάτες που βρίσκονταν στην αμαξοστοιχία επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία για να κατευθυνθούν προς την Αθήνα.

    Η σιδηροδρομική συγκοινωνία Αθηνών - Θεσσαλονίκης έχει διακοπεί ενώ οι 4 τραυματίες επιβιβάστηκαν στην αμαξοστοιχία κατευθύνθηκαν στο Λιανοκλάδι και από εκεί παρελήφθησαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για το νοσοκομείο της Λαμίας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών τα τραύματα είναι ιδιαίτερα ελαφρά. Αντίθετα, σημαντική προσπάθεια καταβλήθηκε από τους άνδρες της πυροσβεστικής για τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας που αμέσως μετά την σύγκρουση εγκλωβίστηκε μέσα στις λαμαρίνες και η κατάστασή του είναι περισσότερο σοβαρή.

    Απεγκλωβίστηκε ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με τα άδεια βαγόνια.

    Άνδρες του ΕΚΑΒ και της αστυνομίας με κοπτικά εργαλεία για περισσότερο από μιάμιση ώρα έκοβαν λαμαρίνες για να μπορέσουν να τον απελευθερώσουν.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η κατάστασή του είναι κρίσιμη.

    Εξάλλου πριν από λίγο συνελήφθησαν και κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας οι δυο μηχανοδηγοί της εμπορικής αμαξοστοιχίας από την οποία αποκολλήθηκαν τα βαγόνια και οι οποίοι φέρονται ως υπαίτιοι του ατυχήματος.

    Τέλος, ενώ τα στοιχεία της αστυνομίας κάνουν λόγο για 12 τραυματίες από την πλευρά του ΟΣΕ επιβεβαιώνονται 4 ελαφρά τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Λαμίας και δύο από το προσωπικό της αμαξοστοιχίας επίσης ελαφρά και έχουν μεταφερθεί και αυτοί στο νοσοκομείο.

    [06] Αρχίζουν οι εκπτώσεις

    Αρχίχουν αύριο, Τρίτη 15 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν έως 31 Αυγούστου 2008. Οι εκπτώσεις δίνουν την ευκαιρία, στους καταναλωτές να επωφεληθούν από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων, αλλά ταυτόχρονα κρύβουν αρκετές παγίδες:

    Το ΕΛΚΕΚΑ ( Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) επισημαίνει:

    - Πριν βγείτε για ψώνια να σκεφτείτε καλά τις ανάγκες που έχετε και μη δημιουργείτε τεχνητές, μην πέφτετε θύματα της υπερκατανάλωσης.

    - Μην αγοράζετε με την λογική του φθηνού εάν δεν το χρειάζεστε, είναι περιττό και δεν έχετε κανένα κέρδος.

    - Μην επηρεάζεστε από την διαφήμιση. Η ωραιοποιημένη εικόνα των προϊόντων δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα.

    - Πριν αγοράσετε, κάνετε μια έρευνα αγοράς, συγκρίνετε τιμές και επιλέξετε σωστά.

    - Αν αγοράσετε ελαττωματικά προϊόντα, να τα επιστρέψετε αμέσως και να τα αντικαταστήσετε με άλλα ή να πάρετε πίσω τα λεφτά σας

    Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων. Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικών ειδών , μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς λόγω των συγκεκριμένων ελαττωμάτων και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον καταναλωτή πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

    - Κάθε είδος πρέπει να γράφει δύο τιμές. Μία που ίσχυε πριν την έκπτωση και μία που προκύπτει μετά καθώς και το ποσοστό της έκπτωσης.

    ΠΡΟΣΟΧΗ . Το ποσοστό της έκπτωσης πρέπει να αναγράφεται στο καρτελάκι κάθε προϊόντος και όχι στο συνολικό ποσοστό στις βιτρίνες των καταστημάτων.

    - Αγοράζετε εποχιακά είδη, μην περιμένετε ότι θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε μία τηλεόραση ή ένα ψυγείο σε καλή τιμή, αντίθετα μπορεί να πετύχετε καλή τιμή σε ρούχα, παπούτσια και είδη της φετινής μόδας.

    - Η αγορά προϊόντων με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πρέπει να δίνετε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους που διέπουν αυτή την συνδιαλλαγή.

    - Ζητείστε για όλες τις αγορές σας αποδείξεις και μην ξεχνάτε ότι μέρος της ευθύνης έχουν και οι καταναλωτές, εάν στο δρόμο σας γίνει έλεγχος και δεν έχετε απόδειξη, το δε πρόστιμό είναι μεγάλο.

    - Αποφύγετε τον συνωστισμό, ανάμεσα στο πολύ κόσμο υπάρχουν και μερικοί που δεν θέλουν να ξοδέψουν αλλά σκοπεύουν να το δικό σας πορτοφόλι.

    - Καταγγείλετε κάθε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων ή ελαττωματικών προϊόντων στο ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) τηλ.210-3803116 ή στο 1520.

    [07] Υπέρ της αποχώρησης από το Ιράκ

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε σήμερα υπέρ της αποχώρησης του μεγαλύτερου μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ το καλοκαίρι του 2010, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θέλει να διατηρήσει για μια απροσδιόριστη περίοδο μια "δύναμη που θα παραμείνει στην περιοχή" και η οποία θα πολεμήσει την Αλ Κάιντα στη χώρα.

    Υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα επιδιώξει να διατηρήσει μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ, αν εκλεγεί πρόεδρος το Νοέμβριο.

    "Όπως το έχω πει πολλές φορές, θα πρέπει να λάβουμε περισσότερες προφυλάξεις για να βγούμε από το Ιράν, απ' όσες λάβαμε για να μπούμε στη χώρα", εξηγεί ο Ομπάμα σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "New York Times".

    Τάχθηκε υπέρ μιας αποχώρησης "το καλοκαίρι του 2010, σε δυο χρόνια, και σε περισσότερα από επτά χρόνια από την έναρξη της σύγκρουσης".

    "Μετά την αναδιάταξη, η δύναμη που θα παραμείνει στο Ιράκ θα έχει περιορισμένες αποστολές: να καταδιώκει τα απομεινάρια της αλ Κάιντα στην Μεσοποταμία, να προστατεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες και, εφόσον οι Ιρακινοί σημειώσουν πολιτική πρόοδο, να εκπαιδεύσει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας", πρόσθεσε ο Ομπάμα.

    [08] Εκλογή Μις Υφηλίου

    Η Μις Βενεζουέλα, Νταιάνα Μεντόζα, 22 ετών, εξελέγη Μις Υφήλιος 2008, σήμερα στο Να Τράνγκ, παραθαλάσσιο θέρετρο στο νότιο τμήμα του Βιετνάμ, ανακοίνωσε ο παρουσιαστής των καλλιστείων, Τζέρι Σπρίνγκερ.

    Η 22χρονη μελαχρινή, έγινε η 57η νικήτρια του τίτλου στα καλλιστεία αυτά που παρακολούθησαν περίπου 7.500 θεατές στην τεράστια αίθουσα όπου έγινε ο διαγωνισμός ομορφιάς, και ένα δισεκατομμύροπ τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο.

    Η Μις Βενεζουέλα που διαδέχεται τη γιαπωνέζα Ρίγιο Μόρι, Μις Υψήλιο 2007, εξασφάλισε στην τελική ψηφοφορία περισσότερες ψήφους από τις αντιπάλους της από την Κολομβία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Ρωσία και το Μεξικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 July 2008 - 6:30:27 UTC