Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης
  • [02] Επίσκεψη στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής
  • [03] Επίσκεψη σε πρακτορεία διανομής τύπου
  • [04] Στην Καλαμάτα ο Αλ.Τσίπρας
  • [05] "Ακραίος εθνικισμός"
  • [06] Πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο
  • [07] Δυναμικό "παρών" στο Πεκίνο
  • [08] Χρηματιστηριακή αναταραχή

  • [01] Συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης

    Με αντικείμενο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, που αφορά τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων στο χώρο των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης ανέφερε ότι με το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση επιχειρεί να ρυθμίσει το χάος στο χώρο των μεταλυκειακών σπουδών, στο χώρο των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και των κολεγίων.

    Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι πρόκειται για την υλοποίηση μιας προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης και τόνισε ότι προχωρούμε στην κατάθεση σχεδίου νόμου που θα βάλει αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις σε αυτές τις δομές, που θα λειτουργήσουν στο συγκεκριμένο χώρο.

    Σημείωσε επίσης ότι "η κεντρική μας επιδίωξη είναι η υψηλή ποιότητα στις μεταλυκειακές σπουδές της μη τυπικής εκπαίδευσης και ο συνεχής έλεγχος της ποιότητας, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα όλων των σπουδαστών".

    Οπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο, επεξεργασμένο και λαμβάνει υπόψη εθνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα και επίσης λαμβάνεται υπόψη εξίσου το κοινοτικό δίκαιο και το Σύνταγμα.

    Το σχέδιο νόμου θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα αναλυτικά και θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    Ο Ευ. Στυλιανίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι δεν παρακάμπτεται το άρθρο 16, γιατί αυτές οι δομές δεν ανήκουν στην τυπική εκπαίδευση αλλά στην μη τυπική εκπαίδευση. Εναρμονιζόμαστε με το ευρωπαϊκό περιβάλλον και προστατεύουμε την ποιότητα όλων των μορφών σπουδών στη χώρα μας, είπε.

    Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι δεν συνιστά υποβάθμιση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διότι δεν είναι συγκρίσιμα. Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ ανήκουν στην Ανώτατη εκπαίδευση, ο ρόλος τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος και είναι κόμματι της τυπικής εκπαίδευσης, ενώ τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τα κολέγια όχι, είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με ενδεχόμενες κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το θέμα δεν αφορά τους φοιτητές, αλλά αυτούς που παρακολουθούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

    Συνέντευξη Τύπου κ. Στυλιανίδη

    Το σχέδιο νόμου που ρυθμίζει "τη γκρίζα ζώνη της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης,που υπάγεται, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα στη μη τυπική εκπαίδευση",θα καταθέσει ο υπουργός Παιδείας τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή.

    Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο κ.Στυλιανίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "ο χώρος των εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών που μέχρι τώρα λειτουργούσε ανεξέλεγκτα,παίρνοντας στο παρελθόν έγκριση από το υπουργείο Εμπορίου και αργότερα από τις Οικονομικές Υπηρεσίες, υπάγεται στο εξής στη ρυθμιστική και ελεγκτική αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας. Τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας για τα κολέγια, τα οποία αποσαφηνίζεται ότι δεν ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ούτε όμως στην τυπική εκπαίδευση κατάρτιση τύπου ΙΕΚ".

    Για πρώτη φορά ανακοίνωσε ο υπουργός ότι θα ελέγχονται και θα δειοδοτούνται και τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών. Τόνισε ότι "τα κολέγια έχουν την αποκλειστική δυνατότητα σύμπραξης με ιδρύματα της αλλοδαπής με συμφωνία πιστοποίησης ή συνεργασία δικαιόχρησης".

    Ο υπουργός είπε ότι στο υπουργείο Παιδείας θα δημιουργηθεί γραφείο κολεγίων και θα συσταθούν μητρώα κολεγίων και μητρώα διδασκόντων. Θα συγκροτηθεί επίσης επιτροπή αξιολογήσης και ελέγχου των κολεγίων στην οποία θα συμμετέχουν εκτός των άλλων και μέλη ΔΕΠ (καθηγητές πανεπιστημίων) καθώς και εμπειρογνώμονες.

    Οι υποχρεώσεις και ο τρόπος ελέγχου των κολεγίων θα προσδιορίζονται με αυστηρότητα. Θα επιβάλλεται η έγκριση εσωτερικού κανονισμού και θα διευκολύνεται η προσέλκυση σπουδαστών από το εξωτερικό.

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου θα προβλέπεται η επιβολή αυστηρών προστίμων και κυρώσεων που θα επιφέρουν μέχρι και το οριστικό κλείσιμο του κολεγίου που δεν θα συμμορφώνεται με τη νομοθεσία. Το ίδιο θα γίνεται και για τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών που θα ελέγχονται από το υπουργείο Παιδείας.

    Οπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, το νομοσχέδιο "λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά δεδομένα που ισχύουν στο χώρο της τυπικής, της μη τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης, έρχεται να προσαρμόσει την ελληνική πραγματικότητα, να ρυθμίσει το χώρο της μεταλυκειακής παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης και βάζοντας σε τάξη το συγκεκριμένο χώρο, θα προετοιμάσει το έδαφος για τις επικείμενες εξελίξεις, που προσδιορίζονται από την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών ή δικαστικών αποφάσεων".

    Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι στόχος δεν είναι μόνος η εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά κύρια η προστασία της ποιότητας κατά την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

    Το υπουργείο Παιδείας αναμένει ως το τέλος του χρόνου τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για να τους παρασχεθεί η σχετική άδεια λειτουργίας.

    [02] Επίσκεψη στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

    Τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Δάσους του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής,θα επισκεφθεί στις 11.00 το πρωί,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ταξιάρχη Χαλκιδικής.

    "Θεωρώ ότι τέτοιου είδους επιστολές δεν χρήζουν απαντήσεων και, ουσιαστικά, είναι επιστολές για να προκαλέσουν εντυπώσεις, αρνητικές εντυπώσεις, να προκαλέσουν έναν εθνικισμό ένθεν, και ένθεν και απ' τις δύο πλευρές, χωρίς να δίνουν διέξοδο, που υπάρχει. Υπάρχει διέξοδος και θέλουμε τη διέξοδο, θέλουμε τη λύση, πάνω σε πολύ συγκεκριμένες βάσεις.

    Μια κόκκινη γραμμή, που λέει μία ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Πάνω σε αυτή τη βάση υπάρχει ο ΟΗΕ, υπάρχει η δυνατότητα να συνεργαστούμε, που είναι και προς όφελός μας, και των δύο χωρών. Διότι πιστεύω ότι κακές υπηρεσίες προσφέρει ο κ. Γκρουέφσκι στη δική του χώρα και στο λαό του" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στην διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στην εκπομπή της ΕΤ3 "Υπάρχει Είδηση" και στους δημοσιογράφους, Χρήστο Γιαννούλη και Χριστίνα Καλημέρη.

    Μεγάλο τμήμα της συνέντευξης του κ. Παπανδρέου αφορούσε τα θέματα διαφάνειας, ενώ κληθείς να τοποθετηθεί για την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "σκευωρία είναι κάτι που κάνεις μυστικά. Εμείς δεν έχουμε μυστικά. Εμείς λέμε: όλα στο φως".

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε και τον όρο "προβοκάτσια" λέγοντας "όλα τα κόμματα να πάμε σε ένα σύστημα μεγάλης διαφάνειας, που θα εγγυάται στον ελληνικό λαό, και από πού είναι τα έσοδα, και τι έξοδα κάνουμε, ώστε να υπάρξει επιτέλους η απεμπλοκή του πολιτικού συστήματος από οποιοδήποτε, είτε υπάρχον μαύρο χρήμα, ή και σκιά μαύρου χρήματος.

    Και αυτό αφορά σε όλα τα κόμματα. Αφορά και στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας. Δεν είναι σε άλλη χώρα το Κομμουνιστικό Κόμμα, ούτε είμαστε σε μια εποχή ψυχρών πολέμων, που ήταν άλλες οι λογικές. Είμαστε σε μια σύγχρονη δημοκρατία, ή θέλουμε να είμαστε σε μια σύγχρονη δημοκρατία, όπου τις ίδιες υποχρεώσεις έχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Δεν μπορεί να επικαλείται ιδεολογίες για να κρύβεται. Κανένας δεν μπορεί να επικαλείται δικαιολογίες".

    Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "αν συνδέει το ΚΚΕ με κάτι συγκεκριμένο" είπε ότι "το πρόβλημα είναι ότι, όταν δεν υπάρχει διαφάνεια, δυστυχώς, υπάρχει η φημολογία. Γι' αυτό κι εμείς μιλάμε σήμερα για το θέμα της διαφάνειας. Θα βοηθήσει όλους μας".

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, μετ' επιτάσεως, το αίτημά του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, και πρόσθεσε ότι "ο ίδιος δεν θα ήθελε να κάνει αστυνομικό ή δικαστικό ρεπορτάζ, αλλά ως πολιτικός καθώς και το ΠΑΣΟΚ ζητούν να λειτουργήσουν τα πράγματα θεσμικά και να έλθουν όλα στο φως".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι στελέχη και πρώην υπουργοί του Κινήματος που πιθανόν να εμπλέκονται στην υπόθεση Siemens θα έχουν "την ίδια ακριβώς μεταχείριση με τους προηγούμενους: την πόρτα της εξόδου".

    Τοποθετηθείς απέναντι στην αντίδραση των δικαστών και εισαγγελέων ότι το "ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθεί την θεσμική οδό για το έλεγχο των δικαστών", ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "ο δημόσιος λόγος είναι και αυτός θεσμικός. Είμαστε σε μια Δημοκρατία και λέμε τις απόψεις μας. Και είναι πολύ καθαρή η άποψή μας. Είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Και αυτό που καταγγέλλουμε εμείς είναι, πρώτα απ' όλα, την ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να την χειραγωγήσει. Αλλά βεβαίως υπάρχουν, δυστυχώς -ελάχιστοι πιστεύω- δικαστές, οι οποίοι υποκύπτουν στις πιέσεις αυτές".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος πάντα στο ίδιο θέμα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νομικών προσφυγών εκ μέρους του Κινήματος.

    Ερωτηθείς για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για ενδεχόμενη αλλαγή ονόματος ή συμβόλων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "ανέλαβα το ΠΑΣΟΚ για να το οδηγήσω ξανά στις ρίζες του, και αυτό κάνουμε. Και αυτό θα το χτίζουμε όλο και περισσότερο. Χωρίς εκπλήξεις. Δεν είναι θέμα εκπλήξεων, αλλά είναι ακριβώς θέμα βούλησης".

    Ερωτηθείς, για το "ειδικό βάρος του προσωπικού (του) στοιχήματος των Ευρωεκλογών του 2009" και το ενδεχόμενο "να τον περιμένει κανείς στην γωνία των μελλοντικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ", ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "κάθε πολιτική μάχη δίνεται με τους καλύτερους δυνατούς όρους και τις καλύτερες δυνατές συλλογικές προσπάθειες. Πιστεύω ότι σήμερα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη συλλογικά, όχι για τις εκλογές, Ευρωεκλογές ή εθνικές εκλογές, αλλά μέσα απ' τις εκλογές, να αναδείξουμε ακριβώς το συλλογικό μας όραμα, τη συλλογική μας ευθύνη και τη σιγουριά που θέλει ο Έλληνας πολίτης για το αύριο, όταν θα κυβερνήσουμε".

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το "Συμπόσιο της Σύμης", ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το συμπόσιο που ξεκίνησε εδώ και 11 χρόνια έχει γίνει πλέον θεσμός στον οποίο συζητούνται διεθνή θέματα και τις απαντήσεις "θα τις αξιοποιήσουμε κι εμείς, τις αξιοποιώ κι εγώ, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για το μελλοντικό μας πρόγραμμα".

    [03] Επίσκεψη σε πρακτορεία διανομής τύπου

    Τα πρακτορεία διανομής τύπου «ΑΡΓΟΣ» και «ΕΥΡΩΠΗ»,θα επισκεφθεί στις 11 το πρωί, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

    Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, με μακροσκελή ανακοίνωση, τονίζει ότι οι επιθέσεις κατά του κόμματος δεν θα σταματήσουν και σημειώνει ότι «η προβοκατόρικη επίθεση κατά του ΚΚΕ, σχετικά με την υπόθεση COSMOTE - "Γερμανός", είναι βέβαιο ότι θα πέσει στο κενό, ότι θα γίνει μπούμερανγκ στους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της, όπως συνέβη και στο παρελθόν, ειδικότερα την περίοδο 1991-1992, όταν επίσης εξαπολύθηκε μεθοδευμένη επίθεση που επίσης έπεσε στο κενό και μάλιστα σε πιο δύσκολες, σε σύγκριση με σήμερα, στιγμές για το ΚΚΕ και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα».

    Σύμφωνα με το Πολιτικό Γραφείο, «η συκοφαντική, γεμάτη ψέματα, επίθεση κατά του ΚΚΕ υπηρετεί και τον εξής στόχο: Να αδυνατίσει έως και να παραμερίσει την όποια πληροφόρηση δίνεται σήμερα για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, να υποκατασταθεί η ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την ανύπαρκτη του ΚΚΕ».

    «Η δυσοσμία των σκανδάλων πνίγει τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ αποκαλύπτεται πλατειά η σήψη του αστικού πολιτικού συστήματος», υπογραμμίζει το ΠΓ του ΚΚΕ και προσθέτει ότι «η πολιτική που γεννά τα σκάνδαλα, είναι η ίδια που φέρνει την ακρίβεια, την ανεργία, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Είναι η ίδια που θα φέρει τα χειρότερα στο άμεσο μέλλον. Είναι η ίδια που κάνει το ψάρι να βρωμάει από το κεφάλι με την εξαγορά με πολιτικό χρήμα στελεχών και με την στήριξη ηγεσιών. Αυτοί που κατηγορούν το ΚΚΕ, είναι οι ίδιοι που ενθαρρύνουν μια άλλης μορφής διαφθορά: Την εξαγορά συνειδήσεων ανθρώπων που υποφέρουν από ανεργία και φτώχεια, με ταξίματα και προσωρινά ρουσφέτια, αντί ψήφου».

    Το ΠΓ του ΚΚΕ κατηγορεί το ΛΑΟΣ ότι « παίζει τη δύναμη κρούσης. Είναι το κόμμα που προσφέρεται για την ανοιχτή μεταφορά και εκτόξευση του πιο πρόστυχου και πρωτόγονου αντικομμουνισμού της εποχής των "κονσερβοκουτιών", της εποχής των στρατοδικείων και των Παρθενώνων της Μακρονήσου».

    Για το ΠΑΣΟΚ, το ΠΓ του ΚΚΕ αναφέρει ότι «ολοφάνερος είναι και ο ρόλος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώθηκε ότι αποτελεί την βασική πηγή απβ όπου εκπορεύεται η ανήθικη επίθεση κατά του ΚΚΕ», και σημειώνει ότι «αυτά τα γνωρίζει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όμως προτιμά να τα αποσιωπά. Προτιμά τα υπονοούμενα, επαναλαμβάνει και αυτός τα σχετικά με μια απουσία του ΚΚΕ από την επιτροπή της Βουλής. Ψαρεύει, ως συνήθως, σε θολά νερά».

    Οσον αφορά τα οικονομικά του κόμματος, το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει ότι το κόμμα αντλεί το κύριο μέρος των οικονομικών του πόρων από τους εργαζόμενους που το εμπιστεύονται, με ετήσιες οικονομικές εξορμήσεις, αλλά και μηνιάτικες συνδρομές και εισφορές των κομματικών μελών και φίλων. Εισπράττει τους μισθούς και συνολικά τις αποδοχές και τις συντάξεις των βουλευτών και ευρωβουλευτών, κομματικών μελών και όλων των μελών του που έχουν δημόσια αξιώματα. Αποζημιώνει όσα στελέχη του έχουν καταμερισθεί να είναι στη διάθεση του κόμματος όλη μέρα, χωρίς επαγγελματική υποχρέωση και για όσο διάστημα ισχύει το καθήκον αυτό, με χαμηλό μισθό και χωρίς άλλες πρόσθετες απολαβές. Όλες οι τοπικές οργανώσεις του καλύπτουν τα έξοδά τους με ένα μέρος των συνδρομών και εισφορών οπαδών και φίλων του ΚΚΕ και διαβεβαιώνει ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα ονόματα χιλιάδων και χιλιάδων μελών, φίλων και άλλων ανθρώπων του μόχθου που το στηρίζουν οικονομικά και οι περισσότεροι δίνουν από το υστέρημά τους. Πολλές φορές στο παρελθόν ενισχυτές του ΚΚΕ διώχτηκαν επειδή συνεισέφεραν έστω και λίγες δραχμές στο Κόμμα μας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το ΠΓ αναφέρει επίσης ότι το ΚΚΕ ασκεί και επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με το άρθρο 45 του Καταστατικού του και προσθέτει ότι αυτό «ενοχλεί τους αντιπάλους του. Πρέπει βέβαια να τους υπενθυμίσουμε ότι δε θα ζητηθεί η άδεια κανενός και ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να ασκεί την ίδια δραστηριότητα, για να γίνεται πιο καλή και ισχυρή η δράση του για τα λαϊκά συμφέροντα».

    [04] Στην Καλαμάτα ο Αλ.Τσίπρας

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί σήμερα την Καλαμάτα και θα συναντηθεί με το Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, με το νομάρχη Μεσσηνίας και πρόεδρο της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρη Δράκο καθώς και με εργαζομένους από διάφορους κλάδους.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ στις 12:30 το μεσημέρι στο διοικητήριο θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου και θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του με ομιλία που θα πραγματοποιήσει στις 9:00 το βράδυ στην παραλία της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

    Με την υπογράμμιση ότι η πρώτη Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συγκροτηθεί με πιο σταθερά χαρακτηριστικά και σύνθεση, ώστε να αποκτήσει ένα πανελλαδικό συντονιστικό σώμα > ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της ΠΣΕ η οποία συζήτησε τις πολιτικές εξελίξεις και τις απαντήσεις της Αριστεράς.

    Στη συζήτηση συμμετείχαν εκατοντάδες στελέχη του ΣΥΝ κινημάτων, οργανώσεων από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς , ως εκπρόσωποι των τοπικών και κλαδικών επιτροπών, καθώς και των θεματικών «δικτυώσεων» του ΣΥΡΙΖΑ.Το Σάββατο , μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας.

    Κατά τη διήμερη συζήτηση που συνοψίστηκε σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα τονίζεται ότι :

    -- Η νεοφιλελεύθερη επίθεση στο εισόδημα και τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας.

    --Η αναμενόμενη επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση από το ερχόμενο φθινόπωρο, μέσα στις νέες συνθήκες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    --Η ταχύτατη φθορά του πολιτικού συστήματος του «δικομματισμού», η ραγδαία πτώση της επιρροής τόσο της Ν.Δ., όσο και του ΠΑΣΟΚ, που επιταχύνονται από το ξέσπασμα των διαδοχικών σκανδάλων (SIEMENS, ΓΕΡΜΑΝΟΣ κ.α.).

    -- Η στροφή ενός σημαντικού τμήματος του κόσμου προς την αριστερά και ειδικότερα προς το ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και επιβεβαιώνει η πολιτική εμπειρία όλων μας.

    Οι εξελίξεις αυτές , τονίζεται στο ανακοινωθέν, >.

    Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΣΕ διαμόρφωσε τις προτεραιότητες για επόμενο διάστημα και κυρίως:

    -- Την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, που θα ανοίξει το «χορό» των εργατικών και νεολαιίστικων κινητοποιήσεων του φθινοπώρου.

    --Την ανάπτυξη μιας πλατειάς πανεθνικής εμβέλειας καμπάνιας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτώχειας.

    Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η ΠΣΕ αποφάσισε να ανοίξει τη διαδικασία για την επεξεργασία -στη βάση και των «κεκτημένων» της ιδρυτικής διακήρυξης- του πολιτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία αυτή, επισημαίνεται στο ανακοινωθέν >.

    Ειδικότερα για τις ευρωεκλογές του επομένου έτους επισημαίνεται ότι <<ειδικό θέμα θα αποτελέσει το ζήτημα της αντιμετώπισης της πολιτικής της Ε.Ε. και των Ευρωεκλογών, που θα επιδιώξουμε να μετατραπούν σε ουσιαστική πολιτική μάχη και σχετικά με τις εσωτερικές εξελίξεις. Οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν το φετινό φθινόπωρο, μέσα από αντίστοιχη πανελλαδική συντονιστική διαδικασία.

    Η ΠΣΕ, στο ανακοινωθέν της >.

    Τέλος η Συντονιστική Γραμματεία ανέλαβε να προετοιμάσει και να συγκαλέσει τη νέα σύνοδο της ΠΣΕ, με την παραπάνω μορφή, μέσα στο φθινόπωρο του 2008.

    Ομιλία Αλέκου Αλαβάνου

    Τη δήλωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "θα σηκώσει το γάντι" αυτή την περίοδο "που το πολιτικό σύστημα είναι σε βαθιά κρίση και χρειάζεται ανατροπή και ριζοσπαστικός μετασχηματισμός", έκανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στην Πανελλαδική Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της παράταξης.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "τα δυο, μέχρι πριν από λίγο, μεγάλα κόμματα έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στο βούρκο. Χθες είχαμε τη Siemens, σήμερα έχουμε το σκάνδαλο της αγοράς του Γερμανού από την Cosmote" και πρόσθεσε "ότι και η πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και κάθε ενέργεια εκποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια στερείται κάθε νομιμότητας".

    Αναφερόμενος στις έως τώρα παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος είπε, ότι αυτό που χαρακτήρισε τις ενέργειές μας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια ήταν η τόλμη. Η ικανότητα δηλαδή να εντοπίζουμε έστω και μικρές δυνατότητες για την αριστερά και τον τόπο και να τις αξιοποιούμε υπενθυμίζοντας τη δράση του κόμματος στο θέμα του άρθρου 16, τη συνταγματική αναθεώρηση και τη νεολαία.

    Σήμερα, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε ικανοί να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά. Να προβάλλουμε και να αγωνιστούμε για μια εναλλακτική λύση, ριζοσπαστική, κινηματική που θα δίνει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών για την ακρίβεια, την ανεργία, την παιδεία και την υγεία.

    Ομιλία Αλέξη Τσίπρα

    Εντονη κριτική στα δυο μεγάλα κόμματα, αλλά και στη Δικαιοσύνη, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Πανελλαδική Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας ωστόσο, άρχισε την ομιλία του με αυτοκριτική τονίζοντας "ότι μετά από μια περίοδο παρατεταμένης "κοιλιάς" του ΣΥΡΙΖΑ, ύφεσης της εξωστρέφειας και της δραστηριότητας που θα έπρεπε να έχει αναπτύξει κατ'εντολή της Πανελλαδικής Σύσκεψης πριν από τρεις μήνες, που έδωσε ελπίδα, μεγάλη δυναμική, προοπτική στον κόσμο της Αριστεράς, αλλά κυρίως στον ανένταχτο κόσμο, πρέπει να πούμε ότι δεν ανταποκριθήκαμε σε αυτές τις προσδοκίες".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε, ότι το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα εγχείρημα πρωτότυπο και πρωτοποριακό και χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, έμπνευση και τόλμη, κυρίως τόλμη για να ανοιχτεί στην κοινωνία και να προσπαθήσει να ανατρέψει τη σημερινή πυραμίδα.

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις για τα σκάνδαλα ο κ. Τσίπρας είπε, ότι η κρίση είναι βαθιά κοινωνική, υποστηρίζοντας ότι τα δυο μεγάλα κόμματα δεν έχουν πλέον τους μηχανισμούς απορρόφησης της αυξανόμενης δυσαρέσκειας και δεν μπορούν να πείσουν κανέναν ότι αυτό το πολιτικό σύστημα μπορεί να δώσει διέξοδο και να έχει προοπτική και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η φθορά έχει αρχίσει να γίνεται μη αναστρέψιμη και για το λόγο αυτό ο αντίχτυπος των σκανδάλων έχει αρχίσει να γίνεται τεράστιος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι οι πολίτες πλέον δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανέναν και γι'αυτό στρέφονται μαζικά στην αριστερά. Και πρόσθεσε :

    "Να εμπιστευτεί κανείς την ελληνική Δικαιοσύνη που συναγωνίζεται με την κυβέρνηση σε έναν αγώνα δρόμου για το πώς θα κουκουλωθούν οι αποκαλύψεις; Η Δικαιοσύνη που είχε 6,5 μήνες φυλακή την Τσέκου, αλλά τον κ. Χριστοφοράκο που έχει "λαδώσει" όλο το πολιτικό σύστημα δεν τον κάλεσε καν να καταθέσει;".

    Για την υπόθεση Γερμανός, ο κ. Τσίπρας είπε, ότι είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΤΕ, αυτός, ο οποίος σήμερα κατηγορείται, αν και προσπάθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα μια ολόκληρη εβδομάδα, να αποκρύψουν το γεγονός ότι του είχαν ασκηθεί κατηγορίες λέγοντας ότι είναι κατά παντός υπευθύνου.

    Και αυτό είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ είναι μια ακόμη ένδειξη για το πώς προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκρύψουν τις εξελίξεις και να κουκουλώσουν τα πράγματα.

    [05] "Ακραίος εθνικισμός"

    ''Σήμερα πλέον όλη η διεθνής κοινότητα ξέρει ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει ο κ. Γκρούεφσκι, είναι να υποσκάψει συνειδητά τα θεμέλια της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται με πολύ συγκεκριμένους όρους'', τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την επιστολή Γκρούεφσκι στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. "Ο ακραίος εθνικισμός, όμως, σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες" πρόσθεσε η κα Μπακογιάννη.

    Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει με επιστολή του στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ επαναβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ενημέρωση -υπάρχει, είπε, διαρκής ενημέρωση- του ΟΗΕ για οποιαδήποτε εξέλιξη και φυσικά και γι΄αυτό το θέμα.

    Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου (ΠΑΣΟΚ) να μην απαντήσει ο πρωθυπουργός στον κ. Γκρούεφσκι, αλλά η όποια απάντηση να γίνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ο κ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι αφήνοντας αναπάντηση μια τέτοια πρόκληση, αφήνουμε ουσιαστικά αναπάντητα ερωτήματα έναντι της ιστορίας και πιστεύω ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να απαντήσουμε και για το παρόν και για το ιστορικό μέλλον.

    Σε άλλο ερώτημα γιατί δεν έχουν απαντηθεί με σαφήνεια οι ισχυρισμοί περί "μακεδονικής" μειονότητας και γλώσσας, δεδομένου ότι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προβεί στο παρελθόν σε τέτοιους ισχυρισμούς, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι πρώτον υπάρχει πάντα απάντηση για εκεί που πρέπει και έτσι όπως πρέπει και δεύτερον διαβεβαίωσε ότι όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν, χρησιμοποιούνται και ένα ακόμη στοιχείο είναι αυτή η επιστολή.

    "Θα επιτρέψετε στην ελληνική κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα με την σοβαρότητα, το σεβασμό αλλά και τη μέθοδο που χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις", πρόσθεσε.

    Στην ερώτηση αν θα ξεκαθαρίσει η ελληνική κυβέρνηση τελικά αν υπάρχει "μακεδονική" μειονότητα και γλώσσα, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι "αν χρειάζεται να το πω εγώ τώρα φυσικά και θα το επαναλάμβανα. Αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ο τρόπος και τα μέσα και ο χώρος που εκφράζει τις απόψεις του και απαντά κανείς στα ζητήματα που εγείρονται. Ηγέρθησαν κάποια ζητήματα από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Θα απαντηθούν.Παραλλήλως γίνεται ενημέρωση στο πλαίσιο του ΟΗΕ".

    Σχολιάζοντας παρατήρηση για τους λόγους της καθυστέρησης δημοσιοποίησης της επιστολής Γκρούεφσκι η οποία εστάλη στον πρωθυπουργό,ο Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι στα διπλωματικά την ευθύνη της δημοσιοποίησης παίρνει ο αποστολέας. Εμείς δεν θα την δημοσιοποιούσαμε θα στέλναμε την απάντηση του πρωθυπουργού, είπε.

    Σε άλλες δημοσιογραφικές ερωτήσεις γιατί η Ελλάδα δεν έχει απαντήσει όταν οι ΗΠΑ διεθνοποιούσαν θέματα που έθεσε ο κ. Γκρούεφσκι, ο εκπρόσωπος είπε ότι "δεν μπορείτε να γνωρίζετε τις συζητήσεις που έγιναν σε βάθος χρόνου και σε βάθος θεμάτων" και κάλεσε "να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη γνώση και μπορεί να υπερασπιστεί με επιχειρήματα ισχυρά έναντι όλων των υπολοίπων το ιστορικό της δίκαιο τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος".

    Οι συζητήσεις γίνονται, είπε ο κ.Ρουσόπουλος, εν ονόματι του ελληνικού λαού, όχι ερήμην του και γίνονται από την υπεύθυνη κυβέρνηση. Ιστορικά όποτε έγινε δημόσια διαπραγμάτευση αποδείχθηκε ότι ήταν ο πιο αποτυχημένος τρόπος, είπε.

    Ερωτηθείς αν απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση ότι πολίτες από τη μουσουλμανική μειονότητα, οι σκοπιανοί και -κατά πληροφορίες- οι τσάμηδες προσφεύγουν στα δικαστήρια και θέτουν θέματα περιουσιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι κάθε θέμα απασχολεί την κυβέρνηση και επισήμανε ότι η χώρα μας ανήκει στα παλαιότερα μέλη της ΕΕ, έχει εντάξει στο εσωτερικό της δίκαιο το κοινοτικό και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απολύτως και από κανένα στα θέματα που γνωρίζει ότι έχει απόλυτο δίκιο.

    Τέλος σε άλλη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι δίνεται η εντύπωση πως τα θέματα που θέτουν οι Σκοπιανοί βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ο κ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην χθεσινή του δήλωση σύμφωνα με την οποία η επιστολή Γκρούεφσκι προστίθεται σε σειρά απαράδεκτων ως προς το ύφος και το περιεχόμενο δηλώσεων διαφόρων αξιωματούχων των Σκοπίων. Σε κάθε περίπτωση έχει υπάρξει απάντηση και σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας, τόνισε.

    Πυρά από όλα τα κόμματα

    Από όλο τον πολιτικό κόσμο απορρίφθηκε κατηγορηματικά η επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, με την οποία επαναλαμβάνει απαράδεκτες δηλώσεις για μειονότητες και επιχειρεί να εμποδίσει τη διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας.

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι "η επίθεση εναντίον της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη δήθεν παραβίαση δικαιωμάτων υπαρκτών ή ανύπαρκτων μειονοτήτων είναι ενορχηστρωμένη. Η χώρα μας με όπλο τη συνεννόηση των πολιτικών της δυνάμεων και τη συμφωνία πάνω στην εθνική κόκκινη γραμμή θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση".

    «Η επιστολή Γκρούεφσκι επιβεβαιώνει την προ 16ετίας τοποθέτηση του ΚΚΕ ότι η ιμπεριαλιστική διαπάλη στα Βαλκάνια και οι πλάτες που έχει η εκάστοτε κυβέρνηση της FYROM, περιλαμβάνουν και εκβιασμούς και αλυτρωτικές διακηρύξεις, όπως η παραπάνω περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου το ΚΚΕ και επαναλαμβάνει την πάγια θέση του του ΚΚΕ ότι για ονομασία «με καθαρά γεωγραφικό περιεχόμενο της ονομασίας Μακεδονία ή παράγωγού της».

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ για θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Γ.Μπαλάφας δήλωσε ότι η επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ "επιβαρύνει το κλίμα, λειτουργεί στην παρούσα φάση αρνητικά και δεν συνεισφέρει στην επιδίωξη της αναζήτησης λύσης".

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: "Στους γείτονες Σκοπιανούς θέλω να θυμίσω μια παροιμία: να μην πολυτρίβονται στην γκλίτσα του τσοπάνη, γιατί καμιά φορά αντιδρά περίεργα ο τσοπάνης".

    [06] Πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στον Ασπρόπυργο της Αττικής.

    Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί της Τρίτης στην περιοχή του Αγίου Μελετίου του Δήμου Δερβενοχωρίων στη Βοιωτία.

    Η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και κατακαίει από τις 11.00 π.μ. δασική έκταση χαμηλής βλάστησης και πεύκων ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι μέτριας έντασης.

    Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν και έχουν φτάσει τα 30 οχήματα με 70 πυροσβέστες, 96 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Επιπλέον, στη μάχη έχουν ριχτεί 5 χωματουργικά μηχανήματα των ΟΤΑ της περιοχής καθώς και 2 χωματουργικά μηχανήματα του Στρατού, ενώ χρησιμοποιούνται και 31 υδροφόρες.

    Εκτός κινδύνου έχει τεθεί το χωριό Πάνακτον, καθώς η πυρκαγιά δεν προχώρησε περισσότερο προς την κατεύθυνσή του, το ίδιο δε ισχύει και για την εταιρία παραγωγής πυρομαχικών ΠΥΡΚΑΛ που βρίσκεται πλησίον του πύρινου μετώπου, σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

    Η πυρκαγιά δεν απειλεί άμεσα κάποιον οικισμό.

    Πυρκαγιά και στη Θεσσαλονίκη

    Συνεχίζει να καίει πεύκα, η φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Μαυρούδας στο νομό Θεσσαλονίκης.

    Δύσκολη χαρακτήρισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την κατάσταση η δήμαρχος Αρέθουσας, Άννα Βασιλειάδου, καθώς, όπως επισήμανε, όχι σε μεγάλη απόσταση βρίσκεται το χωριό Ξηροπόταμος. Αναχώματα δημιουργήθηκαν γύρω από το πευκοδάσος για να ανακόψουν τη φωτιά, επισήμανε, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας, Κώστας Κοκκολάκης.

    Το έργο της κατάσβεσης, στο οποίο συμμετέχει ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, δυσχεραίνει ο ισχυρός άνεμος που πνέει στην περιοχή.

    [07] Δυναμικό "παρών" στο Πεκίνο

    Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε τη σύνθεση της ελληνικής αποστολής για το μεγάλο ραντεβού του επόμενου μήνα. Παράλληλα έγινε και η επίσημη παρουσίαση της πολιτικής ενδυμασίας των αθλητών και των συνοδών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δημιούργημα της εταιρείας Folli-Follie.

    «Εικοσιτέσσερις ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει δυναμικό "παρών" στο Πεκίνο, με τη μεγαλύτερη αποστολή στην Ιστορία της. Υπολογίζουμε ότι η αποστολή που θα ταξιδέψει στο Πεκίνο, θα αποτελείται από 160 αθλητές και αθλήτριες. Προσωπικά είμαι αρκετά αισιόδοξος για αρκετές ελληνικές επιτυχίες, όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η διάδοση του Ολυμπιακού πνεύματος και η Ολυμπιακή Εκεχειρία», είπε ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Μίνως Κυριακού.

    Αναφορικά με τους στόχους που έχει θέσει η ΕΟΕ, στη σχετική διοργάνωση, ο κ. Κυριακού είπε: «Οι στόχοι έχουν τεθεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Η προετοιμασία άρχισε στην ώρα της και η οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία ήταν μεγάλη, αν και ήρθε λίγο αργά και συγκεκριμένα 18 μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα παιδιά μας δεν έχουν προετοιμαστεί όπως θα έπρεπε γεγονός που μας γεμίζει με αισιοδοξία».

    Σχετικά με το θέμα των ελέγχων ντόπινγκ, ο πρόεδρος της ΕΟΕ τόνισε: «Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θεωρεί το θέμα του ντόπινγκ ιδιαίτερα σοβαρό. Το θεωρούμε έγκλημα. Να είστε βέβαιοι ότι όλοι στην Ολομέλεια της ΕΟΕ κάνουν ότι μπορούν πάνω στο συγκεκριμένο τομέα. Μόνο ένας τρελός μπορεί να ντοπαριστεί, αλλά και αυτός να είσαστε σίγουροι ότι θα αποκαλυφθεί».

    Ο Τζόνις Βούτσας, που εκπροσώπησε τη Folli-Follie στη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι «η εταιρεία, είναι περήφανη γιατί συμμετέχει στη διοργάνωση με τον συμβολικό αυτό τρόπο. Είναι ιδιαίτερη τιμή για την εταιρεία μας, η ανάθεση δημιουργίας της πολιτικής ενδυμασίας των αθλητών και των συνοδών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο σχεδιασμός των ρούχων, αποτέλεσε πρόκληση για τη δημιουργική μας ομάδα. Τα ρούχα, στην απόχρωση του λευκού και του ανοιχτού γκρι, αντικατροπτίζουν τη μοντέρνα φωτεινή Ελλάδα με το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων».

    Η παρουσίαση της πολιτικής ενδυμασίας των αθλητών και των συνοδών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έγινε από τους πρωταθλητές της κολύμβησης, Αγγελική Εξάρχου και Νίκο Ξυλούρη.

    Η ελληνική αποστολή

    Η Κατερίνα Θάνου, η οποία στο διεθνές μίτινγκ «Βαρδινογιάννεια», έπιασε το «χαμηλό» όριο στα 100 μέτρα, βρίσκεται στη λίστα των αθλητών και αθλητριών που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και οι οποίοι θα ταξιδέψουν στο Πεκίνο για τους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Μοναδικές εκκρεμότητες στη συγκεκριμένη λίστα, είναι το μπάσκετ (το προολυμπιακό τουρνουά της Αθήνας βρίσκεται σε εξέλιξη) και ο στίβος. Επίσης εκκρεμούν απόφασεις των διεθνών ομοσπονδιών για τα αθλήματα των καταδύσεων και του τζούντο, που ενδέχεται να τροποποιήσουν τη σύνθεση των αντίστοιχων ομάδων. Τέλος, λόγω τραυματισμών, δεν έχει δηλωθεί η τελική σύνθεση των ομάδων υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών.

    Αναλυτικά:

    ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ

    Λένα Δανιηλίδου (μονό & διπλό)

    Άννα Γερασίμου (διπλό)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Γιώργος Καλοβελόνης

    ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

    Νίκος Κουρτίδης (105κ.)

    Κώστας Γκαρίπης (94κ.)

    Αναστάσιος Τριανταφύλλου (94κ.)

    Βικτωρία Μαυρίδου (+75κ.)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Βαλέριος Λεωνίδης, Παύλος Σαλτσίδης

    ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

    Βλάσης Μάρας (ατομικό)

    Στεφανί Μπισμπίκου (ατομικό)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Δημήτρης Ράφτης, Κωνσταντίνος Σιούτης

    ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

    Ελίνα Ανδριόλα (ατομικό)

    Δήμητρα Καφαλίδου (ανσάμπλ)

    Βασιλική Μανιού (ανσάμπλ)

    Όλγα-Αφροδίτη Πιλάκη (ανσάμπλ)

    Παρασκευή Πλεξίδα (ανσάμπλ)

    Ιωάννα Σαμαρά (ανσάμπλ)

    Νικολέτα Τσαγάρη (ανσάμπλ)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Νέλι Τοντόροβα Ασένοβα, Μαρίνα Φατέεβα, Βασιλική Παπαποστόλου

    ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ

    Καλλίνικος Κρεάνγκα (ατομικό & ομαδικό)

    Παναγιώτης Γκιώνης (ατομικό & ομαδικό)

    Ντανιέλ Τσιόκας (ομαδικό)

    Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (αναπληρωματικός)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Νίκος Κωστόπουλος

    ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

    Ευτυχία Μαντζαράκη (Laser Rdl)

    Αντωνία Φράι (RSX γυναικών)

    Σοφία Μπεκατώρου (Yngling)

    Σοφία Παπαδοπούλου (Yngling)

    Βιργινία Κραβαριώτη (Yngling)

    Ανδρέας Κοσματόπουλος (470)

    Ανδρέας Παπαδόπουλος (470)

    Αιμίλιος Παπαθανασίου (FINN)

    Ευάγγελος Χειμωνάς (Laser Std)

    Νίκος Κακλαμανάκης (RSX ανδρών)

    Ιορδάνης Πασχαλίδης (Tornado)

    Κώστας Τριγκώνης (Tornado)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Παναγιώτης Νικηφορίδης, Άντονι Μπρους Κένταλ, Απόστολος Καρνούτσος Παναγιώτης Μπίζιος, Νίκος Παπαγεωργίου, Αθανάσιος Πινιάρης

    ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

  • Εκκρεμεί πρόκριση.

    ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ ΣΛΑΛΟΜ

    Μαρία Φερεκίδη (Κ1)

    Χρήστος Τσακμάκης (C1)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ρομπέρτο Ντ`Άντζελο

    ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ ΗΡΕΜΑ ΝΕΡΑ

    Ανδρέας Κιλιγκαρίδης (C1 1.000μ., C1 500μ.)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ζνζίσλαβ Ζμπίνιεβ Ζνζίσλαβ

    ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

    Ευτυχία Πάππα-Παπαβασιλοπούλου (10μ. γυναικών)

  • Εκκρεμεί απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Πιθανή συμμετοχή ακόμη

    τριών αθλητών στα ατομικά. Από την τελική σύνθεση θα εξαρτηθεί και

    ο συνοδός προπονητής

    ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    Ελένη Κωστή - 100μ. ελεύθερο, 200μ. ελεύθερο

    Ειρήνη Καβαρνού - 100μ. πεταλούδα

    Αγγελική Εξάρχου - 100μ. πρόσθιο, 200μ. πρόσθιο

    Στέλλα Μπούμη - 200μ. ύπτιο

    Ελβίρα Ευσταθίου - 400μ. ελεύθερο, 800μ. ελεύθερο

    Μάρθα Μάτσα - 50μ. ελεύθερο

    Μαριάννα Λυμπερτά - Μαραθώνιος

    Άρης Γρηγοριάδης - 100μ. ελεύθερο, 100μ. ύπτιο

    Σωτήρης Πάστρας - 100μ. πεταλούδα

    Ρωμανός-Ιάσων Αλυφαντής - 100μ. πρόσθιο, 200μ. πρόσθιο, 200μ. πεταλούδα, 400μ. μικτή ατομική, 4x200μ. ελεύθερο (αναπληρωματικός)

    Ανδρέας Ζήσιμος - 4x200μ. ελεύθερο, 200μ. ελεύθερο

    Ιωάννης Κοκκώδης - 200μ. μικτή ατομική, 4x200μ. ελεύθερο (αναπληρωματικός)

    Δημήτρης Χασιώτης - 200μ. ύπτιο

    Σπυρίδων Γιαννιώτης - 400μ. ελεύθερο, 1.500μ. ελεύθερο, 4x200μ. ελεύθερο (αναπληρωματικός), Μαραθώνιος

    Βασίλειος Δεμέτης - 4x200μ. ελεύθερο, 400μ. μικτή ατομική

    Ιωάννης Γιαννούλης - 4x200μ. ελεύθερο

    Νίκολαος Ξυλούρης - 4x200μ. ελεύθερο

    Απόστολος Τσαγκαράκης - 50μ. ελεύθερο

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Χριστόδουλος Χούμας, Χρυσάφης Βαγγελακάκης, Γιώργος Βάλλας, Νικόλαος Γέμελος, Μιλτιάδης Κανελλόπουλος

    ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

    Χρυσή Μπισκιτζή (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών)

    Αλεξάνδρα Τσιάβου (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών)

    Δημήτρης Μούγιος (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών)

    Βασίλης Πολύμερος (διπλό σκιφ ελαφρών βαρών)

    Γιάννης Χρήστου (σκιφ)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Τζιοβάνι Ποστιλιόνε, Γιώργος Κουρκουμπάς, Απόστολος Παλαιοπάνος

    ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Βάσω Καραντάσιου (ομάδα 1)

    Βίκυ Αρβανίτη (ομάδα 1)

    Θάλεια Κουτρουμανίδου (ομάδα 2)

    Μαρία Τσιαρτσιάνη (ομάδα 2)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μανώλης Ρουμελιώτης

    ΠΑΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΑ

    Εμζάριος Μπεντινίδης (74κ.)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Γιώργος Λέων

    ΠΑΛΗ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ

    Παναγιώτης Παπαδόπουλος (120κ.)

    Θόδωρος Τουνουσίδης (96κ.)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ευαγγελία Νικολάου

    ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΠΙΣΤΑΣ

    Χρήστος Βολικάκης (Κέιριν)

    Παναγιώτης Βουκελάτος (ομαδικό)

    Θανάσης Μαντζουράνης (ομαδικό, Κέιριν)

    Βασίλης Ρέππας (ομαδικό, Σπριντ)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Δημήτρης Κυριακόπουλος

    ΠΥΓΜΑΧΙΑ

    Ηλίας Παυλίδης (91κ.)

    Γιώργος Γαζής (75κ.)

    Αναστάσιος Μπερδέσης (81κ.)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Πίο Εφρέν Μαρτίνες Σίλβα

    ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

    Γιώργος Σαλαβαντάκης (σκητ ανδρών)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Τομ Φρανκ Άντον Αλντερίν

    ΣΤΙΒΟΣ

    Η πρόκριση συνεχίζεται. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία οι αθλητές

    που έχουν πετύχει ή πλησιάζουν τα όρια πρόκρισης είναι:

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    Φλώρα Ρεντούμη - 100μ. εμπόδια

    Δέσποινα Ζαπουνίδου - 20.000μ. βάδην

    Ευαγγελία Ξυνού - 20.000μ. βάδην

    Αθανασία Τσουμελέκα - 20.000μ. βάδην

    Ειρήνη Κοκκιναρίου - 3.000μ. στιπλ

    Δήμητρα Ντόβα - 400μ.

    Βοϊσάβα Λίκα - Ακοντισμός

    Δωροθέα Καλπακίδου - Δισκοβολία

    Αφροδίτη Σκαφίδα - Επί κοντώ

    Αργυρώ Στρατάκη - Έπταθλο

    Ελένη Δοντά - Μαραθώνιος

    Στυλιανή Παπαδοπούλου - Σφυροβολία

    Χρυσοπηγή Δεβετζή - Τριπλούν, Μήκος

    Αθανασία Πέρρα - Τριπλούν

    Αντωνία Στεργίου - Ύψος

    Μαρία Καρασταμάτη - 100μ.

    Κατερίνα Θάνου - 100μ.

    Φανή Χαλκιά - 400μ. εμπόδια

    Χριστίνα Χαντζή Νεάγκ - 400μ. εμπόδια

    Ειρήνη Δημητράκη - Τριπλούν

    Δήμητρα Εμμανουήλ - Επί κοντώ

    Νικόλια Κυριακοπούλου - Επί κοντώ

    Νίκη Πανέτα - Τριπλούν

    Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου - Σφυροβολία

    Στέλλα Πιλάτου - Μήκος

    Ειρήνη Τερζόγλου - Σφαιροβολία

    Αγγελική Τσιολακούδη - Ακοντισμός

    ΑΝΔΡΕΣ

    Κωνσταντίνος Δουβαλίδης - 110μ. εμπόδια

    Αναστάσιος Γκούσης - 200μ.

    Περικλής Ιακωβάκης - 400μ. εμπόδια

    Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος - 50.000μ. βάδην

    Λούης Τσάτουμας - Μήκος

    Ανδρέας Αναστόπουλος - Σφαιροβολία

    Αλέξανδρος Παπαδημητρίου - Σφυροβολία

    Δημήτρης Τσιάμης - Τριπλούν

    Κωνσταντίνος Μπανιώτης - Ύψος

    Δημήτρης Γράβαλος - 4χ400μ.

    Στέλιος Δημότσιος - 4χ400μ.

    Παντελής Μελαχροινούδης - 4χ400μ.

    Κωνσταντίνος Αναστασίου - 4χ400μ.

    Γιώργος Ντούπης - 4χ400μ.

    Γιώργος Ήλτσιος - Ακοντισμός

    Παναγιώτης Σαρρής - 100μ.

    Γιάννης-Γιώργος Σμαλιός - Ακοντισμός

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Κώστας Σπανίδης, Μαρία Ζαροκανέλου, Δέσποινα Πάκου, Γιώργος Πομάσκι, Θανάσης Σιούντρης

    ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    Ευανθία Μακρυγιάννη (ντουέτο)

    Δέσποινα Σολωμού (ντουέτο)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Αναστασία Γκούτσεβα

    ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

    Κυριακή Κούβαρη (+67κ.)

    Ελισάβετ Μυστακίδου (-67κ.)

    Αλέξανδρος Νικολαίδης (+80κ.)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Γίνχο Τσο, Κωνσταντίνος Τζιδημόπουλος

    ΤΖΟΥΝΤΟ

    Λαυρέντης Αλεξανίδης (-60κ.)

    Ταριέλ Ζιντιρίδης (-66κ.)

    Ηλίας Ηλιάδης (-90κ.)

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Νίκος Ηλιάδης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης

  • Εκκρεμεί απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για μία θέση

    στη χώρα μας στα -100 κιλά

    ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

    Ελπίδα Ρωμάντζη

    Ευαγγελία Ψάρρα

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Αλέξανδρος Νασούλας

    ΤΡΙΑΘΛΟ

    Ντενίζ Δημάκη

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Βασίλης Κρομμύδας

    ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    Σταυρούλα Αντωνάκου

    Αγγελική Γερόλυμου

    Γεωργία Ελληνάκη

    Σοφία Ιωσηφίδου

    Σταυρούλα Κοζομπόλη

    Γεωργία Λαρά

    Κυριακή Λιόση

    Ευαγγελία Μωραϊτίδου

    Αικατερίνη Οικονομοπούλου

    Αντιγόνη Ρουμπέση

    Χριστίνα Τσουκαλά

    Μαρία Τσούρη

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Κυριάκος Ιωσηφίδης, Γιώργος Μορφέσης

    ΑΝΔΡΕΣ

    Χρήστος Αφρουδάκης

    Γιώργος Αφρουδάκης

    Αντώνιος Βλοντάκης

    Νικόλαος Δεληγιάννης

    Αργύρης Θεοδωρόπουλος

    Κωνσταντίνος Κοκκινάκης

    Δημήτριος Μάζης

    Δημήτριος Μιτελούδης

    Εμμανουήλ Μυλωνάκης

    Γιώργος Ντόσκας

    Γιώργος Ρέππας

    Αναστάσιος Σχίζας

    ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Αλεσάντρο Καμπάνια, Παναγιώτης Τρούλος

    [08] Χρηματιστηριακή αναταραχή

    Ολα τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια γνώρισαν χθες έντονους κραδασμούς που "πηγάζουν" από τις ανησυχαστικές πληροφορίες, αλλά και ακατάσχετες φημολογίες, γύρω από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες με "παράλληλο φόντο", όμως, αυτήν την μεγαλύτερη "ημερήσια" πτωτική διακύμανση του παραδοτέου άμεσα βαρελιού του αργού πετρελαίου, δηλαδή κατά σχεδόν 6,5 δολάρια ( 6,44 δολ.συγκεκριμένα και "κλείσιμο" στη Νέα Υόρκη στα 138,74 δολάρια, με ενδοσυνεδριακό "χαμηλό" στα 135,92 δολ.), εύρος ημερήσιας διακύμανσης που δεν είχε καταγραφεί μετά...τον Ιανουάριο του 1991, δηλαδή από την εποχή του πρώτου πόλεμου των ΗΠΑ στον Κόλπο. Ενα άλλο "φόντο" είναι η πιστωτική "στενότητα", σε συνδυασμό με ύφεση στην αμερικανική αγορά των ακινήτων.

    Σημαδιακό είναι το πρώτο --μετά παρέλευση δύο ετών-- "κλείσιμο" του Ντάου Τζόουνς βιομηχανίας σε επίπεδο κατώτερο των 11 χιλιάδων μονάδων, μετά από μία συνεδρίαση μέσα σε έντονα νευρικό κλίμα συναλλαγών, που θύμιζε πολύ τους κλυδωνισμούς του ίδιου δείκτη τον μήνα Μάρτιο.

    Το "κλείσιμο' του δείκτη-βαρόμετρου έγινε χθες Τρίτη με απώλεια σχεδόν 93,50 μονάδων (-0,85%) στις 10.961,72 μονάδες.

    --Η Επιτροπή Κεφλαιαγοράς έθεσε αμέσως ( μέχρι νεοτέρας) σε ισχύ κανόνες, που αφορούν την άμεση ρευστοποίηση των "δεικτοβαρών" μετοχών της "Γουόλ".

    --Σημειώνεται ότι παρατηρήθηκε 5% ημερήσια πτώση αξίας για την μετοχή της "Τζένεραλ Μότορς" --μετά από τη δημοσιοποίηση των απολύσεων, που θα κάνει ο όμιλος αυτοκινητοβιομηχανίας. Ενα (πρόσθετο) 27% έχασε η μετοχή της στεγαστικής τράπεζας "Φάνι Μέϊ". Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν όλες οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν χθες απώλειες, "ωθώντας" αυτομάτως προς τα κάτω την τιμή του πετρελαίου, κατά μία πλειοψηφία αναλυτών.

    Εξ άλλου, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά φάνηκε να "αφουγκράστηκε" τις δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, σύμφωνα τον οποίο :

    -"δεν διαφαίνεται η προοπτική της έντονης ανάπτυξης για την ομοσπονδιακή οικονομία έως τα τέλη του τρέχοντος έτους", "οι αμερικανικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα στην κεφαλαιοποίησή τους", "εμμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις".

    Στο μεταξύ, για τον σύνθετο δείκτη "Στάνταρ και Πουρ" είχαμε ημερήσια κάμψη περίπου 2% και "επαναφορά" στο χαμηλό τού μέσου τού 1997--1.215 μονάδες. Ενόψει της δημοσίευσης αποτελεσμάτων από την "Ιντέλ", είχαμε παράλληλα την--ανεπαίσθητη-- άνοδο του "Νάσντακ" στις 2.215,71 μονάδες.

    Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

    Σε πλειάδα μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρώπης σημειώθηκε, χθες Τρίτη, κάμψη βασικών δεικτών του εύρους του 2%--εν μέσω των διάχυτων φόβων των επενδυτών αναφορικά με το εύρος της οικονομικής κρίσης, διεθνώς, ειδικώς δε όσον αφορά την πραγματική κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, που επηρεάζει σαφέστατα και τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Ημερήσια κάμψη (ανεπίσημη) 2,1% κατέγραψε στο Λονδίνο ο FTSE300Eurofirst με "κλείσιμο" χθες Τρίτη στις 1.110,09 μονάδες, ενδοσυνεδριακή δε πτώση 3% ..., "επαναφορά" του "στρατηγικού" δείκτη στο επίπεδο Μαΐου 2005.

    --Αίσθηση προκαλείται από την ημερήσια πολύ μεγάλη πτώση --ανώτερη του 10%-- του βελγολλανδικού ομίλου υπηρεσιών Fortis, για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του οποίου ανακοινώνεται ότι θα διεξάγει έρευνα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του χρηματιστηρίου του Αμστερνταμ. Εκπρόσωπος του ομίλου αποσαφήνισε ότι "δεν προβλέπεται καμία αύξηση κεφαλαίου".

    Τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια επιστρέφουν από την πλευρά τους στα προ 2ετίας "χαμηλά" -- ειδικά το ιαπωνικό "Καμπούτο Τσο" επανακάμπτει στο επίπεδο τής πρώτης Απριλίου φέτος.

    Ευρώ και ο χρυσός

    Αίσθηση προκαλείται στο επενδυτικό κοινό από την "εν όψει" ισοτιμία 1,60 δολάριο ΗΠΑ το ευρώ, την ώρα που ο "Δείκτης Δολαρίου" με πτώση 0,27% διαμορφώνεται στο 71,75, πιέζοντας με τη σειρά του προς τα κάτω ακόμα και την αποτίμηση του μακροπρόθεσμου ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου...

    Στη Νέα Υόρκη, η ουγκιά του χρυσού αποτιμήθηκε με ημερήσια άνοδο περίπου πέντε δολαρίων στα 978,70 δολάρια--ανοδικό ρεκόρ τετραμήνου.

    "Ούριος άνεμος πνέει στην αγορά χρυσού, τροφοδοτείται από την "νευρική" και εκτεταμένη "έξοδο" κεφαλαίων από άλλες αγορές, τις πολλές αβεβαιότητες που πλανώνται και, τέλος, τη γενικευμένη αναταραχή στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια τούτη την ώρα", σχολίασε συναλλασσόμενη πηγή της νεοϋορκέζικης αγοράς του πολύτιμου μετάλλου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 July 2008 - 6:30:27 UTC