Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την 1η Οκτωβρίου οι ενοποιήσεις των Ταμείων
  • [02] Πυρκαγιά στον Ωρωπό

  • [01] Την 1η Οκτωβρίου οι ενοποιήσεις των Ταμείων

    Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή είχε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η κ. Πετραλιά μετά τη συνάντηση ανακοίνωσε ότι μέχρι την 1η Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των ενοποιήσεων των ταμείων.

    Οι πρώτες εντάξεις έγιναν, είπε, οι δεύτερες εντάξεις θα λειτουργήσουν από την 1η Αυγούστου και την 1η Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των ενοποιήσεων.'' Δεν θα χάσουμε ούτε μέρα από το χρονοδιάγραμμα'', τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι από 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει ένα πρόγραμμα φύλαξης βρεφών και νηπίων για εργαζόμενες μητέρες, και ιδιαίτερα για μητέρες χωρίς σταθερή δουλειά, για μητέρες με παιδιά με αναπηρία και για μονογονεϊκές οικογένειες.

    Η κ. Πετραλιά είπε ότι ένα μεγάλο μέρος από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του 2007-2013 απευθύνεται σε ενεργητικές πολιτικές, για στήριξη των αδυνάμων και ανάπτυξη της απασχόλησης.

    Σε αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία ξεκινούμε μια κοινωνική πολιτική που να στηρίζει κάθε πολίτη, είπε η κ. Πετραλιά.

    Αναφερόμενη στα βαρέα και ανθυγιεινά η υπουργός είπε ότι η Επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της, βρίσκεται στο 80% του έργου και σύντομα όπως είπε, θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις.

    Είπε ακόμη ότι αύριο θα έχει σύσκεψη στο υπουργείο με την Επιτροπή βαρέων και ανθυγιεινών.

    Τέλος, σε ερώτηση σχετική με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παρατυπίες στον ΟΕΕΚ, η κ. Πετραλιά είπε ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία και ''σε κάθε περίπτωση η θέση μας είναι όλα στον εισαγγελέα. ''

    Νομοσχέδιο για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών</b<

    Με αντικείμενο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, που αφορά τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων στο χώρο των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, συνεδρίασε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Το σχέδιο νόμου θα καταθέσει ο υπουργός Παιδείας τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή.

    Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο κ.Στυλιανίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "ο χώρος των εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών που μέχρι τώρα λειτουργούσε ανεξέλεγκτα,παίρνοντας στο παρελθόν έγκριση από το υπουργείο Εμπορίου και αργότερα από τις Οικονομικές Υπηρεσίες, υπάγεται στο εξής στη ρυθμιστική και ελεγκτική αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας. Τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας για τα κολέγια, τα οποία αποσαφηνίζεται ότι δεν ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ούτε όμως στην τυπική εκπαίδευση κατάρτιση τύπου ΙΕΚ".

    Για πρώτη φορά ανακοίνωσε ο υπουργός ότι θα ελέγχονται και θα δειοδοτούνται και τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών. Τόνισε ότι "τα κολέγια έχουν την αποκλειστική δυνατότητα σύμπραξης με ιδρύματα της αλλοδαπής με συμφωνία πιστοποίησης ή συνεργασία δικαιόχρησης".

    Ο υπουργός είπε ότι στο υπουργείο Παιδείας θα δημιουργηθεί γραφείο κολεγίων και θα συσταθούν μητρώα κολεγίων και μητρώα διδασκόντων. Θα συγκροτηθεί επίσης επιτροπή αξιολογήσης και ελέγχου των κολεγίων στην οποία θα συμμετέχουν εκτός των άλλων και μέλη ΔΕΠ (καθηγητές πανεπιστημίων) καθώς και εμπειρογνώμονες.

    Οι υποχρεώσεις και ο τρόπος ελέγχου των κολεγίων θα προσδιορίζονται με αυστηρότητα. Θα επιβάλλεται η έγκριση εσωτερικού κανονισμού και θα διευκολύνεται η προσέλκυση σπουδαστών από το εξωτερικό.

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου θα προβλέπεται η επιβολή αυστηρών προστίμων και κυρώσεων που θα επιφέρουν μέχρι και το οριστικό κλείσιμο του κολεγίου που δεν θα συμμορφώνεται με τη νομοθεσία. Το ίδιο θα γίνεται και για τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών που θα ελέγχονται από το υπουργείο Παιδείας.

    Οπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, το νομοσχέδιο "λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά δεδομένα που ισχύουν στο χώρο της τυπικής, της μη τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης, έρχεται να προσαρμόσει την ελληνική πραγματικότητα, να ρυθμίσει το χώρο της μεταλυκειακής παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης και βάζοντας σε τάξη το συγκεκριμένο χώρο, θα προετοιμάσει το έδαφος για τις επικείμενες εξελίξεις, που προσδιορίζονται από την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών ή δικαστικών αποφάσεων".

    Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι στόχος δεν είναι μόνος η εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά κύρια η προστασία της ποιότητας κατά την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

    Το υπουργείο Παιδείας αναμένει ως το τέλος του χρόνου τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για να τους παρασχεθεί η σχετική άδεια λειτουργίας.

    [02] Πυρκαγιά στον Ωρωπό

    Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ωρωπό.

    Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή της παραλίας Μαρκόπουλου στις 12.03 και στη συνέχεια πήρε κατεύθυνση προς τη Σκάλα Ωρωπού, κατακαίει στο πέρασμά της δασική έκταση, και απείλησε σπίτια της περιοχής.

    Δύσκολη χαρακτηρίζει την πυρκαγιά η Πυροσβεστική, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν την κατάσβεση και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν την κατεύθυνσή της. Στη μάχη της κατάσβεσης έχει ριχτεί ισχυρή πυροσβεστική δύναμη 24 πυροσβεστικών οχημάτων με 60 πυροσβέστες, 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

    Εν τω μεταξύ, η φωτιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες στον Ασπρόπυργο, έχει τεθεί υπό έλεγχο, συνεχίζονται δε οι προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεσή της.

    Ζημιές υπέστησαν 6 αποθηκευτικοί χώροι εταιριών, περιορισμένος αριθμός πρόχειρων καταλυμάτων, αύλιοι χώροι και 20 στρέμματα περίπου με ξηρά χόρτα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, η οποία σημειώνει, επιπλέον, ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές σε κατοικίες.

    Πυρκαγιές σε Ανδρο και Κεφαλονιά

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Άνδρο και την Κεφαλονιά, στις 8.10 και στις 8.20 το πρωί αντίστοιχα.

    Στην περιοχή Γαύριο της Άνδρου καίγονται ξερά χόρτα, ωστόσο, η πυρκαγιά ελέγχεται και δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Στην κατάσβεση της φωτιάς παίρνουν μέρος 4 πυροσβεστικά οχήματα με 8 πυροσβέστες και 1 ελικόπτερο.

    Η φωτιά στην περιοχή Ρατζακλί στην Κεφαλονιά καίει χορτολιβαδική έκταση, οι δε πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι ανάλογες με τις δυνάμεις που βρίσκονται στην Άνδρο.

  • Εξάλλου, η πυρκαγιά στην Οινόη δεν έχει κάποια κατεύθυνση και πάει καλά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις διάφορες εστίες φωτιάς στην περιοχή παραμένουν ισχυρές με 16 πυροσβεστικά οχήματα, 48 πυροσβέστες και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

  • Οι φωτιές που εκδηλώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή Καβαλάρης στα Μέγαρα και στην οδό Ολυμπιάδων στο Μενίδι είναι υπό έλεγχο.

    Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στη Μακεδονία

    Πεντακόσια περίπου στρέμματα δασικής έκτασης αποτέφρωσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στο Δήμο Αρέθουσας Θεσσαλονίκης όπου υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης λόγω των ισχυρών ανέμων, έντασης μέχρι και 7 Μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή.

    Η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο λίγο μετά τις 10 το πρωί και όπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης έκαψε κυρίως δασική έκταση, ενώ στη διάρκεια της νύχτας απείλησε προς στιγμήν γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έξω από τα δημοτικά διαμερίσματα Ξηροποτάμου και Μαυρούδας. Στην περιοχή βρίσκεται ισχυρή πυροσβεστική δύναμη με 15 οχήματα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

    Στο μεταξύ, υπό πλήρη έλεγχο βρίσκεται και η φωτιά που ξέσπασε σε παραμεθόρια περιοχή του νομού Κιλκίς, κοντά στους Ευζώνους από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία καίγοντας κυρίως σιτοκαλαμιές και χορτολιβαδική έκταση. Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις, ενώ 35 πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής συμμετέχουν στην κατάσβεση.

    Εξάλλου, επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν παραταχθεί σε περιοχή των Ελληνοσκοπιανών συνόρων, κοντά στο Άνω Λουτράκι Αριδαίας Πέλλας, για να αποτρέψουν την επέκταση της πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε μέσα στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

    Σε κάποια στιγμή το πύρινο μέτωπο πέρασε στο ελληνικό έδαφος και έκαψε 3 περίπου στρέμματα με πουρνάρια, αλλά σβήστηκε έγκαιρα. Στην κατάσβεση συμμετέχουν 27 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο.

    Κίνδυνος για πυρκαγιές

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις περιοχές Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Άγιον Όρος, Πέλλης, Κιλκίς, Σερρών, Πιερίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου, Κορίνθου, Ηλείας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Λασιθίου.

    Για αύριο Πέμπτη πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις περιοχές Χίου, Σάμου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας), Δωδεκανήσου, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου.

    Δηλώσεις Θ.Ρουσόπουλου

    Την προσοχή σε όλους πολίτες και τις υπηρεσίες (οι οποίες, ούτως ή άλλως, λειτουργούν, όπως είπε, με αυτοθυσία) για να προστατεύσουμε το δάσος, δεδομένου ότι η καλοκαιρινή σεζόν βρίσκεται μπροστά μας, επέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις σημερινές πυρκαγιές, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι μέσα σε 23 λεπτά, από τη νέα έκρηξη της πυρκαγιάς, έγινε η πρώτη ρίψη νερού, ενώ επιχειρούν επτά αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και πολλές επίγειες δυνάμεις.

    Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να μην αντιμετωπίσουμε φαινόμενα του περσινού καλοκαιριού, τόνισε και ανέφερε ότι έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών, προσπαθούμε ευτυχώς όλοι και πιστεύω όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες κι οι πολίτες για να προστατεύσουμε το δασικό μας πλούτο.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ευχαρίστησε τους εθελοντές που προσπαθούν και πέρυσι αλλά και φέτος για την καταστολή των πυρκαγιών που εκδηλώνονται στη χώρα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 102 εστίες πυρκαγιών σε δασικές περιοχές και 54 αστικές πυρκαγιές ανά την επικράτεια.

    Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι), είπε ο κ. Ρουσόπουλος, όλες οι εστίες βρίσκονται υπό έλεγχο.

    Αναφερόμενος στην πολιτική δράση τόσο για την πρόληψη των πυρκαγιών όσο και για την αντιμετώπισή τους, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι έχει δώσει ήδη αναλυτικά στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουν διατεθεί πολλά χρήματα (ποτέ δεν είναι αρκετά τα χρήματα που δίνονται για το περιβάλλον, διευκρίνισε), στους δήμους, τις κοινότητες και τις περιφέρειες για να ληφθούν έγκαιρα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών.

    Οπως πρόσθεσε, οι πυρκαγιές είναι μια υπόθεση που δεν πλήττει μόνο τη χώρα μας (και αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία φυσικά, είπε), όμωε τις αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο.

    Η Ελλάδα, υπενθύμισε, έχει σε σχέση με τον πληθυσμό και την έκτασή της τα περισσότερα μέσα πυρόσβεσης από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

    Ερωτηθείς για την αντίδραση της πολιτείας στην πυρκαγιά της Σκύρου, ανέφερε ότι υπήρξαν άμεσες οδηγίες και εστάλησαν μέσα στη νύχτα ερπυστιοφόρα και άλλα μέσα, οι δε δυνάμεις των αρμοδίων υπηρεσιών λειτούργησαν με αυτοθυσία.

    Ο Θ.Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το αν υπάρχουν άλλα κίνητρα πίσω από την εκδήλωση των πυρκαγιών και όχι τυχαία αίτια, δήλωσε ότι δεν θα αναλωθεί σε εικασίες, δεδομένου ότι όπου και όταν υπάρχουν στοιχεία (όπως και πέρυσι) έχει μιλήσει, ενώ κάθε πυρκαγιά εξετάζεται από το αρμόδιο τμήμα εξιχνίασης της Πυροσβεστικής και όλα τα στοιχεία δίνονται από την Πυροσβεστική.

    Φέτος, πρόσθεσε, καλύτερα από πέρυσι, το σύστημα ενημέρωσης είναι πιο οργανωμένο.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής βρίσκεται στη θέση του και δίνει ό,τι στοιχεία έχει στη διάθεσή του από την έκρηξη των πυρκαγιών, τα μέσα που επιχειρούν και τα αποτελέσματα της επιχείρησης, όπως επίσης και αν υπάρχουν τυχόν συλλήψεις, σημείωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 July 2008 - 12:30:18 UTC