Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Περίοδος σοβαρών εξελίξεων»
  • [02] Επιφυλακή για πυρκαγιές
  • [03] Μείωση των τιμών του πετρελαίου

  • [01] «Περίοδος σοβαρών εξελίξεων»

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Καλαμάτα με ομιλία στην παραλία της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με αγρότες.

    Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο σοβαρών εξελίξεων και είπε ότι οι συνεχείς αποκαλύψεις οικονομικών σκανδάλων φέρνουν τα πάνω κάτω, ενώ σημείωσε ότι ββοι μεταρρυθμίσεις, που είναι η σημαία της κυβέρνησης και που θα μας οδηγούσε στην ευημερία και την ανάπτυξη έχουν καταρρεύσειββ.

    Έκανε λόγο για ββαλαζονείαββ των μάνατζερ που διοικούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και φτάνουν είπε στο σημείο ακόμα και μέσα στη Βουλή ββνα υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να κάνουν ότι γουστάρουν με τα λεφτά του δημοσίουββ. Είπε επίσης πως όποιος τους πήγαινε κόντρα τον χαρακτήριζαν άσχετο κι οπισθοδρομικό και για τις ββκορυφαίες επιχειρηματικές τους κινήσεις, όπως η εξαγορά της ββΓΕΡΜΑΝΟΣββ ή οι συμβάσεις με την Siemens, επικαλούνταν την δική τους αυθεντία στο managment και την κάλυψη που τους παρείχε ο Πρωθυπουργός και ο κ. Αλογοσκούφηςββ τόνισε. ββΣήμερα έρχονται στο προσκήνιο ως κακουργήματα και οι αλαζονικοί μάνατζερ ψάχνουν να βρουν τρύπα να κρυφτούν, και η κυβέρνηση της σεμνότητας και της ταπεινότητας παίζει το παιχνίδι στην τελευταία γραμμή του κουκουλώματοςββ.

    Δεν άφησε ούτε την δικαιοσύνη στο απυρόβλητο. Φυλακίσανε , είπε, τέσσερις μήνες έναν επειδή φόραγε πράσινα παπούτσια και δεν είχαν καλέσει το Χριστοφοράκο, ββαυτή είναι η δικαιοσύνηββ.

    Για την κυβέρνηση είπε επίσης ότι προσπαθεί να κρατήσει τις παραπομπές στην δικαιοσύνη κρυφές για να αποφύγουν την δημόσια τοποθέτηση ββγια επιλογές που έχουν προωθήσει και καλύψει με όλες τους τις δυνάμειςββ και αυτό τόνισε ββείναι απιστία σε βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος και κατ΄ εξακολούθησηββ.

    Χαρακτήρισε την πολιτική των κυβερνήσεων Καραμανλή συνέχεια της πολιτικής που άσκησαν οι κυβερνήσεις Σημίτη και σημείωσε ότι ββοι δυνάμεις του δικομματισμού είναι συνένοχες και γιβ αυτό πληρώνουν από κοινού τις συνέπειεςββ, επισημαίνοντας πως ββο δικομματισμός καταρρέει, αφού οικοδόμησε το σύστημά του πάνω σε σάπια σανίδιαββ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια βαθιά κρίση όπου πλήττονται οι αδύναμοι της κοινωνίας κι έκανε λόγο για ββκαρτέλββ στις τράπεζες, στα καύσιμα, στα τρόφιμα, που τριπλασιάζουν, τετραπλασιάζουν τα κέρδη τους.

    Υπογράμμισε ότι το πολιτικό σκηνικό καταρρέει και σημείωσε ότι ββέχει ανάψει η σεναριολογία για μεγάλους συνασπισμούς, ή για κόμματα επιχειρηματιώνββ και πρόσθεσε ότι ββη δική μας απάντηση είναι ότι η νέα δύναμη που θα αναδειχτεί, που θα αμφισβητήσει τους σημερινούς συσχετισμούς, που θα επιβάλλει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, είναι ο ίδιος ο κόσμος, μέσα από τις κοινωνικές αντιστάσεις. Η δυναμική των αγώνων που υπερασπίζονται την κοινωνία, την εργασία, την δημόσια δωρεάν παιδεία, το περιβάλλον, τα δημοκρατικά κοινωνικά δικαιώματα και αυτή είναι η μοναδική δύναμη από την οποία έχει κανείς να περιμένειββ.

    Έχει έρθει τόνισε η ώρα της αριστεράς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και καλούμαστε πρόσθεσε, με ενωτικό και ριζοσπαστικό λόγο να ανοίξουμε νέους δρόμους ββαπαλλάσσοντας την κοινωνία από τον βραχνά του χρεοκοπημένου νεοφιλελευθερισμούββ.

    Κατά τη διάρκεια της περιοδεία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισκέφθηκε το δήμαρχο της πόλης Παναγιώτη Νίκα στο δημαρχείο και συζήτησε μαζί του,παρουσία των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και των αντιδημάρχων,ζητήματα που αφορούν την πόλη και την προοπτική της. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση του Ταϋγέτου από τις περσινές φωτιές, λέγοντας ότι δεν έχει προχωρήσει, ενώ σχολίασε την επικειμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ολυμπία και τη χαρακτήρισε ''φιέστα'',σημειώνοντας ότι ''βγαίνει από την Ραφήνα και το καβούκι του και πάει να μιλήσει σε μια περιοχή, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις φωτιές''.

    Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους εργαζομένους της ΔΕΠΑΚ κι αφού άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και η επιχείρηση είπε ότι είναι κοροϊδία η επίσκεψη την Παρασκευή στην Καλαμάτα του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, όταν ακόμα δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα της ΔΕΠΑΚ.

    Στη Νομαρχία Μεσσηνίας,ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με το νομάρχη και πρόεδρο της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκο και αμέσως μετά παραχώρησε συνέντευξη τύπου όπου μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πιο φτωχή περιφέρεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη και χαρακτήρισε ''απαράδεκτο'' τον εθνικό δρόμο Τρίπολης - Καλαμάτας. Είναι ντροπή που υπάρχει αυτό το άσχημο οδικό δίκτυο, είπε.

    Ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας την υπόθεση της SIEMENS είπε ότι ''το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε κατάσταση ρευστότητας και το σκάνδαλο της SIEMENS επιταχύνει τις όποιες πολιτικές εξελίξεις σ' ένα σύστημα που έχει φάει ήδη τα ψωμιά του''. Το κυβερνών κόμμα, είπε,δεν μπορεί να πείσει και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι στην ίδια κατάσταση.

    Η κατάσταση αυτή, σημείωσε,αποτελεί πλαίσιο διεκδίκησης για το ΣΥΝ και το επόμενο διάστημα θα επεξεργαστούμε ένα πρόγραμμα αλλαγών σε όλα τα πεδία και τόνισε ότι 'η πρότασή μας θα είναι αλλαγή σελίδας και ριζική ανατροπή.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας σχετικά με τα ΚΕΣ και χαρακτήρισε τον κ. Στυλιανίδη ''υπουργό των κολεγίων''.

    Τα κολέγια δεν έχουν λόγω ύπαρξης και πρέπει να κλείσουν.Πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόνισε.

    Για την επένδυση στη Μεσσηνία του Β. Κωνσταντακόπουλου είπε ότι το κόμμα του είχε πάρει αρνητική στάση,σήμερα, όμως, είπε, που το θέμα πέρασε από το κοινοβούλιο και βλέποντας ότι η τοπική κοινωνία βλέπει θετικά την υπόθεση και προσβλέποντας και στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν παρακολουθούμε την υπόθεση ώστε όλα να γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας.

    Αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το νοσοκομείο Καλαμάτας και τόνισε σε δηλώσεις του την έλλειψη προσωπικού και υποδομών και επεσήμανε ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση το εθνικό σύστημα υγείας.

    [02] Επιφυλακή για πυρκαγιές

    Κατασβέστηκε τελικά μέσα στη νύχτα η φωτιά που ξεκίνησε χθες το απόγευμα από το ύψος των διοδίων των Τεμπών και έφτασε μέχρι το δημοτικό διαμέρισμα Ευαγγελισμού καίγοντας, με μια πρώτη εκτίμηση περί τα 1.000 στρέμματα.

    Οι ισχυροί άνεμοι που φυσούσαν στην περιοχή ήταν η αιτία της γρήγορης εξάπλωσης της πυρκαγιάς και όταν μέσα στη νύχτα κόπασαν, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που βρισκόταν εκεί κατάφεραν τελικά την κατάσβεσή της.

    Ωστόσο, στην περιοχή τόσο του Ευαγγελισμού, όσο και στις παρυφές της ιστορικής κοινότητας των Αμπελακίων όπου είχε εκδηλωθεί ένα δεύτερο μέτωπο, εξακολουθούν να παραμένουν πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής καθώς και 25 οχήματα, τα οποία διενεργούν περιμετρικούς ελέγχους στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε και αναπτύχθηκε η πυρκαγιά.

    Στόχος είναι ο εντοπισμός πιθανών μικροεστιών και η κατάσβεσή τους προκειμένου να μην υπάρξει πιθανότητα αναζωπύρωσης.

    Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Μαρκόπουλου Ωρωπού, έχοντας, ωστόσο, κάψει περίπου 250 στρέμματα δασικής έκτασης και ένα πρόχειρο κατάλυμα.

    Τις ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής συνέδραμε στην κατάσβεση η ΓΓΠΠ που έστειλε 8 υδροφόρες των ΟΤΑ από όμορους δήμους,καθώς και η ΕΛΑΣ εξασφαλίζοντας ανοιχτούς τους δρόμους για την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

    Υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν περίπου στις 8.00 το πρωί,στην Άνδρο, στο δήμο Υδρούσας στο Γαύριο σε θαμνώδη έκταση και στην Κεφαλονιά, στο δήμο Ελείου στην περιοχή Ρατζακλί-Κατέλου σε χορτολιβαδική και θαμνώδη έκταση.

    Η φωτιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες στον Ασπρόπυργο, έχει τεθεί υπό έλεγχο, συνεχίζονται δε οι προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεσή της.

    Ζημιές υπέστησαν 6 αποθηκευτικοί χώροι εταιριών, περιορισμένος αριθμός πρόχειρων καταλυμάτων, αύλιοι χώροι και 20 στρέμματα περίπου με ξηρά χόρτα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, η οποία σημειώνει, επιπλέον, ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές σε κατοικίες.

    Οι φωτιές που εκδηλώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή Καβαλάρης στα Μέγαρα και στην οδό Ολυμπιάδων στο Μενίδι είναι υπό έλεγχο.

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα στην περιοχή Φτέρη του Οροπεδίου της Μαντινείας λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη.

    Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής που έφθασε στην περιοχή προσπαθεί να θέσει τη φωτιά υπό έλεγχο, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη συμμετέχουν και εναέρια μέσα.

    Κίνδυνος για πυρκαγιές

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την Πέμπτη πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις περιοχές Χίου, Σάμου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας), Δωδεκανήσου, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου.

    Δηλώσεις Θ.Ρουσόπουλου

    Την προσοχή σε όλους πολίτες και τις υπηρεσίες (οι οποίες, ούτως ή άλλως, λειτουργούν, όπως είπε, με αυτοθυσία) για να προστατεύσουμε το δάσος, δεδομένου ότι η καλοκαιρινή σεζόν βρίσκεται μπροστά μας, επέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις σημερινές πυρκαγιές, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι μέσα σε 23 λεπτά, από τη νέα έκρηξη της πυρκαγιάς, έγινε η πρώτη ρίψη νερού, ενώ επιχειρούν επτά αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και πολλές επίγειες δυνάμεις.

    Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να μην αντιμετωπίσουμε φαινόμενα του περσινού καλοκαιριού, τόνισε και ανέφερε ότι έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών, προσπαθούμε ευτυχώς όλοι και πιστεύω όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες κι οι πολίτες για να προστατεύσουμε το δασικό μας πλούτο.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ευχαρίστησε τους εθελοντές που προσπαθούν και πέρυσι αλλά και φέτος για την καταστολή των πυρκαγιών που εκδηλώνονται στη χώρα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 102 εστίες πυρκαγιών σε δασικές περιοχές και 54 αστικές πυρκαγιές ανά την επικράτεια.

    Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι), είπε ο κ. Ρουσόπουλος, όλες οι εστίες βρίσκονται υπό έλεγχο.

    Αναφερόμενος στην πολιτική δράση τόσο για την πρόληψη των πυρκαγιών όσο και για την αντιμετώπισή τους, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι έχει δώσει ήδη αναλυτικά στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουν διατεθεί πολλά χρήματα (ποτέ δεν είναι αρκετά τα χρήματα που δίνονται για το περιβάλλον, διευκρίνισε), στους δήμους, τις κοινότητες και τις περιφέρειες για να ληφθούν έγκαιρα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών.

    Οπως πρόσθεσε, οι πυρκαγιές είναι μια υπόθεση που δεν πλήττει μόνο τη χώρα μας (και αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία φυσικά, είπε), όμωε τις αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο.

    Η Ελλάδα, υπενθύμισε, έχει σε σχέση με τον πληθυσμό και την έκτασή της τα περισσότερα μέσα πυρόσβεσης από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

    Ερωτηθείς για την αντίδραση της πολιτείας στην πυρκαγιά της Σκύρου, ανέφερε ότι υπήρξαν άμεσες οδηγίες και εστάλησαν μέσα στη νύχτα ερπυστιοφόρα και άλλα μέσα, οι δε δυνάμεις των αρμοδίων υπηρεσιών λειτούργησαν με αυτοθυσία.

    Ο Θ.Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το αν υπάρχουν άλλα κίνητρα πίσω από την εκδήλωση των πυρκαγιών και όχι τυχαία αίτια, δήλωσε ότι δεν θα αναλωθεί σε εικασίες, δεδομένου ότι όπου και όταν υπάρχουν στοιχεία (όπως και πέρυσι) έχει μιλήσει, ενώ κάθε πυρκαγιά εξετάζεται από το αρμόδιο τμήμα εξιχνίασης της Πυροσβεστικής και όλα τα στοιχεία δίνονται από την Πυροσβεστική.

    Φέτος, πρόσθεσε, καλύτερα από πέρυσι, το σύστημα ενημέρωσης είναι πιο οργανωμένο.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής βρίσκεται στη θέση του και δίνει ό,τι στοιχεία έχει στη διάθεσή του από την έκρηξη των πυρκαγιών, τα μέσα που επιχειρούν και τα αποτελέσματα της επιχείρησης, όπως επίσης και αν υπάρχουν τυχόν συλλήψεις, σημείωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

    [03] Μείωση των τιμών του πετρελαίου

    Υποχώρησαν σημαντικά οι τιμές του αργού πετρελαίου, για δεύτερη μέρα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απρόσμενη αύξηση των εμπορικών αποθεμάτων της, ενώ παράλληλα παρατηρείται μείωση της ζήτησης καυσίμων στις ΗΠΑ, που είναι η χώρα που καταναλώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων στον κόσμο.

    Η υποχώρηση των τιμών του αργού βοήθησε τις μετοχές στη Γουόλ Στριτ να επανακτήσουν κάποιο από το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών. Η χρηματιστηριακή αγορά δέχτηκε πιέσεις τις τελευταίες μέρες, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την ευρωστία του τραπεζικού τομέα.

    Το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 4,14 δολάρια και έφτασε στα 134,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ την Τρίτη η τιμή του βαρελιού είχε μειωθεί κατά 6,44 δολάρια. Έτσι το αμερικανικό αργό έφτασε να κλείνει 13 δολάρια χαμηλότερα από το ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ υποχώρησε κατά 2,56 δολάρια το βαρέλι και έκλεισε στα 136,19 δολάρια.

    Καθοριστική για την διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου ήταν η ανακοίνωση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης για την Ενέργεια ότι τα αποθέματα της χώρας σε αργό αυξήθηκαν κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ υπήρχαν εκτιμήσεις για μείωση των αποθεμάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 July 2008 - 8:30:18 UTC