Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού
  • [02] "Υπάρχει διαφθορά σε όλα τα επίπεδα"
  • [03] Υποχωρεί το πετρέλαιο

  • [01] Μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού

    Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Τουριστικής Ανάπτυξης Αρη Σπηλιωτόπουλο, είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αντικείμενο της συνεργασίας ήταν η καλύτερη προετοιμασία της περιόδου 2009 για τον τουρισμό και η λήψη μέτρων που θα τον καταστήσουν ανταγωνιστικότερο.

    Σε δήλωσή του ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρης Σπηλιωτόπουλος, είπε ότι συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από δώ και πέρα για να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς για την αντιμετώπιση και το 2009, όσον αφορά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού και κυρίως της περαιτέρω ανάπτυξής του.

    Η χρονιά φέτος είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό, γιατί παρά τα προβλήματα που υπάρχουν με το ακριβό ευρώ και τα προβλήματα στην Ευρωζώνη, ο ελληνικός τουρισμός αντέχει, και απέδειξε ότι αντέχει. Ο Ιούνιος έκλεισε με αύξηση 3% στις αφίξεις και 3,5% στα έσοδα από τον τουρισμό, είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και σημείωσε ότι με την ίδια αποφασιστικότητα πρέπει να σχεδιάσουμε και το 2009 και ιδιαίτερα να λάβουμε υπόψη μας, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για ενίσχυση παραδοσιακών αγορών όπως της Βρετανίας και της Γερμανίας, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

    Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις του για την πορεία του τουρισμού τους επόμενους δυο μήνες, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός αντέχει και αυτό είναι ευχάριστο, κυρίως για την ελληνική οικονομία. Είπε ακόμη ότι έχει καταθέσει τις προτάσεις του στο υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι να είναι χώροι που μπορούν να αντλήσουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της κρουαζιέρας και του ναυτικού τουρισμού. Είπε ότι σημειώθηκε αύξηση της κρουαζιέρας, ενώ στο ναυτικό τουρισμό (γιότινγκ και κρούιζινγκ), έχουμε αύξηση 9-10% από ποιοτικούς επισκέπτες.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης από την πλευρά του, σε δηλώσεις του είπε ότι συζητήθηκαν τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, τον οποίο χαρακτήρισε έναν από τους μεγαλύτερους κλάδους της οικονομίας μας με σημαντική συμβολή την ανάπτυξη της χώρας, της παραγωγής εισοδήματος και της απασχόλησης. Είναι λογικό είπε ο κ. Αλογοσκούφης ότι οι προτεραιότητες της οικονομικής μας πολιτικής δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση και στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

    Ο υπουργός Οικονομίας είπε ακόμη, ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί, έχουμε πολύ καλύτερο και ποιοτικό προϊόν, αλλά είναι διαρκές το αίτημα να συμβάλλουμε και εμείς από την πλευρά της οικονομικής πολιτικής για τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος, και το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει ό,τι χρειάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αναφερόμενος στον πληθωρισμό ο κ. Αλογοσκούφης, είπε ότι είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου παρατηρείται σημαντική άνοδος του πληθωρισμού, και το αντιμετωπίζουμε και στη χώρα μας. Αυτό βέβαια δεν είναι δικαιολογία για εμάς είπε, και τόνισε ότι είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.

    [02] "Υπάρχει διαφθορά σε όλα τα επίπεδα"

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργου Παπανδρέου θα συνεδριάσει στις 2.30 το μεσημέρι, στην Ιερισσό Χαλκιδικής, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Αύριο και το Σάββατο, θα συνεδριάσει στο Συνεδριακό Κέντρο, Ι. Βελλίδης, στη Θεσσαλονίκη, το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    Αύριο το πρωί επίσης, κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ θα περιοδεύσουν στους Νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

    ''Αυτό που συμβαίνει με τη διαφθορά είναι ένα σοκ ... Υπάρχει σήψη παντού την οποία προκάλεσε η ΝΔ ... Κανένας δεν περίμενε πριν από λίγα χρόνια ότι θα φθάναμε εδώ'', είναι μερικά από όσα είπε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε φιλική συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής.

    Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος επιμένει να αναδεικνύει τα θέματα διαφάνειας, ανέφερε επίσης ότι υπάρχει διαφθορά σε όλα τα επίπεδα από πάνω μέχρι κάτω. Και όταν ρωτήθηκε αν το ΠΑΣΟΚ βγαίνει ωφελημένο από την επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τα σκάνδαλα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε το ζήτημα με τα σκάνδαλα δεν είναι να κερδίσουμε ψήφους και όφελος, ενώ η χώρα βυθίζεται.

    Σε ερώτηση αν σύσσωμο το κόμμα στηρίζει τις προσπάθειές του, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι το κόμμα δεν είναι κομπιούτερ για να πατήσεις ένα κουμπί ή τανκ που παίρνει μια στρατιωτική εντολή και την εκτελεί. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός με όλα τα προτερήματα και τις αδυναμίες που έχουν οι οργανισμοί.

    Ανέφερε επίσης ότι η ταύτιση στελεχών και οργάνωσης σε ισχυρές πολιτικές επιλογές ισχυροποιεί την ενότητα του κόμματος και ανέφερε ως παράδειγμα την κοινή στάση που τηρούν ο Μπάρακ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον, παρότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου, είχαν αντιπαρατεθεί πολύ σκληρά.

    Ερωτηθείς αν στο ΠΑΣΟΚ υπήρξε κάτι ανάλογο, αν δηλαδή οι "εσωκομματικοί του αντίπαλοι" είχαν συμπεριφορά ανάλογη με της κυρίας Κλίντον, απάντησε ότι ο ίδιος δεν είδε κάτι διαφορετικό.

    Ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς αν ζητάει πρόωρες εκλογές για τη διαφθορά είπε ότι ο ίδιος δεν ζητά μόνο εκλογές, αλλά μια σειρά πραγμάτων, όπως η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η ενεργοποίηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και των φορολογικών αρχών, όπως και την επιβολή κυρώσεων της Siemens, ενώ δεν αποκλείει και τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής. Οι εκλογές θα έρθουν μετά, ανέφερε, υπογραμμίζοντας όμως ότι εάν γίνουν πριν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής καθώς και ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος δεν θα δώσουν στη ΝΔ την ευκαιρία της παραγραφής. Σε κάθε περίπτωση πάντως ,όπως ανέφερε, εάν ο κ. Καραμανλής αποφασίσει εκλογές ο ίδιος θα καταγγείλει την ενέργεια, την οποία θα θεωρήσει προσπάθεια παραγραφής των αδικημάτων.

    Σχετικά με τις ευρωεκλογές ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι ευρωεκλογές έχουν μια ιδιαιτερότητα και ότι η ψήφος είναι χαλαρή και δεν μπορούν να είναι ορόσημο για τίποτα.

    Σχετικά με την πρόσφατη αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι εφόσον το κόμμα αυτό επιλέγει να λειτουργεί μέσα στο σύστημα, πρέπει να λειτουργεί με τους κανόνες του συστήματος. Είναι άλλο πράγμα αν βγει από το σύστημα.

    Επίσης ανέφερε ότι δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ αν ο ΛΑΟΣ προσεγγίζει κάποιες από τις δικές μας θέσεις και δεν θα απολογούμαστε για αυτό. Και αναρωτήθηκε ''για ποιό λόγο το κάνει αυτό ο ΛΑΟΣ, μήπως οσμίζεται κάτι;''

    Αναφέρθηκε ύστερα από ερωτήσεις και σε θέματα δημοσιογραφίας, τονίζοντας ότι θα μπορούσε και ο ίδιος να κάνει το δημοσιογράφο και να γράφει πότε ξύπνησε κάποιος, πότε κοιμήθηκε, πότε και τι έφαγε, κλπ. Αυτή πρόσθεσε, είναι η εύκολη δημοσιογραφία, να γράφεις κουτσομπολιά. Και αυτό το εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση, επιλέγοντας την τακτική να σπέρνει σύγχυση.

    Ερωτηθείς για συγκεκριμένο όνομα δημοσιογράφου εάν υπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης, απάντησε ότι ''εάν η δεξιά έχει καταφέρει να ελέγχει και τους εντός ή εκτός εισαγωγικών δημοκρατικούς, τότε την παραδέχομαι. ''

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι το κόμμα έχει αλλάξει ριζικά από το 2004 και επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε αλλαγή ονόματος ή συμβόλων, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και ο κόσμος το καταλαβαίνει. Δεν υπάρχει παρθενογέννεση στα κόμματα ,είπε και δουλεύεις με το υλικό που έχεις στη διάθεσή σου.

    Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν υπόγειες διαδρομές μεταξύ του ίδιου και του κ. Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι'' εάν ήθελα να έχω υπόγειες διαδρομές δεν θα τα έλεγα δημόσια''. Και πρόσθεσε ''εάν ήθελα να κρύψω κάτι, θα πήγαινα εγώ στη Ραφήνα ή θα έφερνα τον Καραμανλή εδώ για να του τα πω.''

    Αναφέρθηκε και στην οικονομία τονίζοντας ότι είναι σε κακή πορεία και δεν απέκλεισε να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις εξ αυτού. Αλλά και στην περίπτωση αυτή επεσήμανε τον κίνδυνο της παραγραφής στην περίπτωση κατά την οποία οι πολιτικές εξελίξεις οδηγήσουν σε εκλογές.

    Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η πρόσκληση που έχει απευθύνει είναι ανοιχτή και διαρκής.

    [03] Υποχωρεί το πετρέλαιο

    Πτωτικά κινούνται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με την τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού να υποχωρεί κάτω από τα 134 δολάρια, χάνοντας σχεδόν 14 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων που σημείωσε τη προηγούμενη εβδομάδα. Ενδείξεις για φθίνουσα ζήτηση στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του πλανήτη και η νέα διπλωματική πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον σε σχέση με το Ιράν διαμόρφωσαν κλίμα αποκλιμάκωσης των τιμών.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 1,06 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να υποχωρεί στα 133,54 δολάρια. Νωρίτερα, κινήθηκε μεταξύ 135,11 δολαρίων και 133,40 δολαρίων.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού τύπου μπρεντ υποχωρούσε, το μεσημέρι, στα 134,70 δολάρια - νωρίτερα, κινήθηκε μεταξύ 136,55 δολαρίων και 134,64 δολαρίων - χάνοντας 1,11 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    Διαπραγματευτές είπαν ότι οι χθεσινές απώλειες 4,14 δολαρίων στο βαρέλι που σημείωσε η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού πυροδοτήθηκαν από τη γνωστοποίηση ότι τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν, την εβδομάδα που έληξε στις 11 Ιουλίου, κατά 3 εκατομύρια βαρέλια - ενώ αναμενόταν πτώση τους - μαζί με την προβλεπόμενη αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης και προϊόντων διύλισης.

    "Πέραν της αύξησης των αποθεμάτων αργού, βενζίνης και προϊόντων διύλισης, είναι αξιοσημείωτο ότι η ζήτηση στις ΗΠΑ παραμένει εξασθενημένη", επεσήμανε ο αναλυτής στην Commonwealth Bank of Australia Ντέιβιντ Μουρ.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσαν οι επενδυτές ότι η κατανάλωση καυσίμων κίνησης στις ΗΠΑ ανήλθε, στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, σε 9,3 εκατομύρια βαρέλια κατά μέσον όρο, 2,1% κάτω σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    "Οι γεωπολιτικές ανησυχίες υποχωρούν, ιδιαίτερα στις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις", τόνισε, από την πλευρά του, ο χρηματιστής στην MF Global Ltd. Ρόμπερτ Λάφλιν.

    Χθες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Μακόρμακ είπε ότι ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς θα συμμετάσχει στις συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ιράν, το σαββατοκύριακο στη Γενεύη, σηματοδοτώντας στροφή στη θέση της Ουάσινγκτον σχετικά με συνομιλίες με την Τεχεράνη.

    Παράλληλα, σημερινό δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν", χωρίς να επικαλείται πηγές, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μπους θα ανακοινώσει τον επόμενο μήνα σχέδια για να ανοίξει στη Τεχεράνη γραφείο συμφερόντων των ΗΠΑ, το οποίο θα στελεχωθεί με αμερικανούς διπλωμάτες.

    Στη διαμόρφωση του κλίματος συνέβαλαν και οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω των εκτιμήσεων των Goldman Sachs και JP Morgan για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης φέτος στην Κίνα, σημαντικό μοχλό της αύξησης της ζήτησης για πετρέλαιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 July 2008 - 12:30:19 UTC