Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική για θέματα Υπουργείου Εσωτερικών
  • [02] "Ανατροπή πολιτικού σκηνικού"
  • [03] "Συζήτηση από μηδενική βάση"
  • [04] Κινδυνεύει το δάσος του Αμαζονίου

  • [01] Κυβερνητική για θέματα Υπουργείου Εσωτερικών

    Θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδριάζει στις 11.00, υπό τον πρωθυπουργό.

    Εχει δοθεί σαφής, αυστηρή και ιστορικά καταγεγραμμένη απάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος όταν ζητήθηκε να σχολιάσει την επιστολή του πρωθυπουργού των γείτονος Νίκολα Γκρούεφσκι προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο περί "μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα. Η θέση της χώρας μας είναι συνεπής στη διεθνή κοινότητα και στους διεθνείς οργανισμούς, σημείωσε ο κ.Ρουσόπουλος, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει ζήτημα να αποδεχθούμε απευθείας διαπραγμάτευση, τόνισε ο διάλογος γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ με ένα και μοναδικό θέμα, αυτό του ονόματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΕ ο κ.Γκρούεφσκι κάνει λόγο για δήθεν "μακεδονική μειονότητα" στην Ελλάδα και ζητεί την παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν για να βελτιωθεί η θέση και οι συνθήκες διαβίωσης των μελών της.

    Επιστολή Καραμανλή στον Γκρούεφσκι

    «Η ιστορία κρίνει τους ηγέτες από το πώς στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», επισημαίνει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στην επιστολή του προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ. Ο κ.Καραμανλής επισημαίνει ότι «ποτέ δεν υπήρξε "μακεδονική μειονότητα" και κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος».

    Το πλήρες το κείμενο της επιστολής του Ελληνα πρωθυπυργού έχει ως εξής:

    «Κύριε Πρωθυπουργέ,

    »Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία 15 χρόνια η Ελλάδα και η χώρα σας, σε συνέχεια των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχουν δεσμευτεί σε διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ με αντικείμενο το θέμα της ονομασίας, το οποίο «?πρέπει να επιλυθεί προς όφελος της διατήρησης ειρηνικών σχέσεων και σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή», όπως υπογραμμίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Απόφαση 817.

    »Τις περασμένες εβδομάδες, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Matthew Nimetz, παρουσίασε ορισμένες ιδέες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Λυπάμαι που επιλέξατε αυτήν ακριβώς την κρίσιμη στιγμή της διαπραγματευτικής προσπάθειας, για να στείλετε την επιστολή της 10ης Ιουλίου 2008.

    »Με αυτήν την αφορμή, θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα είναι σταθερά δεσμευμένη στην προώθηση σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές της χώρες, ειδικά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων που θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν στο εγγύς μέλλον, στην ευρω-ατλαντική και ευρωπαϊκή οικογένεια.

    »Η Ελλάδα, από το 1993, έχει επιδείξει καλή θέληση ώστε, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που να λαμβάνει υπόψη της τα νόμιμα συμφέροντα και τις ευαισθησίες των δύο χωρών. Αυτό ανταποκρίνεται στην εντολή των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς επίσης και στην επιθυμία όλων των Κρατών που συμμετέχουν στους Ευρω-ατλαντικούς και Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κάτι που άλλωστε έχει κατηγορηματικά υπογραμμιστεί, με τρόπο μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, αντίστοιχα.

    »Κύριε Πρωθυπουργέ,

    »Η επιστολή σας, απέχοντας πολύ από το να προωθεί τις διαπραγματεύσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρα μου, εγείρει ανύπαρκτα και απολύτως αβάσιμα ζητήματα που αντιστρατεύονται τις εργώδεις προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλλει η Ελλάδα. Επιδιώκει επίσης παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικού Κράτους και παρεκκλίνει από τους στόχους των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

    »Δεν υπάρχει "μακεδονική" μειονότητα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός, είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής. Όσον αφορά περιουσιακά ζητήματα, οιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει χρήση της δυνατότητας νομίμου προσφυγής στα Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

    »Κύριε Πρωθυπουργέ,

    »Οι εποχές έχουν αλλάξει. Είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον των Βαλκανικών κρατών βρίσκεται στους Ευρωπαϊκούς και Ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, και όχι σε εθνικιστικές λογικές μιας εποχής που έχει ανεπιστρεπτί περάσει και που πρέπει να μείνει οριστικά πίσω στο παρελθόν. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο να εργαστεί γιβ αυτόν τον σκοπό.

    »Η Ιστορία κρίνει τους ηγέτες από το πως αίρονται στο ύψος των προκλήσεων και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δική σας θετική στάση και εποικοδομητικό πνεύμα».

    [02] "Ανατροπή πολιτικού σκηνικού"

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, αποδεχόμενος το αίτημα του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εργαζομένων της Siemens Α.Ε. θα συναντηθεί σήμερα μαζί τους, στα γραφεία του κόμματος.

    Ο κ.Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ρ/σ της ΝΕΤ αναφερόμενος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις τόνισε ότι "έχουμε την αδυναμία των δύο κομμάτων εξουσίας να εμπνεύσουν τους πολίτες και άρα αυτό μεταφράζεται σε τέλος της εποχής των αυτοδυναμιών κι αυτό εξαιτίας τους τριπλασιασμού -τουλάχιστον δημοκοπικά κι αυτό συνεπάγεται κοινωνική δυναμική- των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Και φαίνεται πλέον ότι, καθώς εδώ και έξι μήνες είναι καταγεγραμμένο αυτό, δεν αποτελεί καν είδηση. Είδα χθες στις εφημερίδες που δημοσίευσαν τις δημοσκοπήσεις, ότι πέρασαν σχεδόν στο ντούκου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από 10 μόλις μήνες ήταν στο 5%, τώρα είναι στο 15 με 16%".

    Εκανε λόγο για "ένα ιδιότυπο πολιτικό σκηνικό τρικομματισμού, δεδομένου ότι έχουμε δύο μεγάλα κόμματα κι ένα όμως που προβάλλει ως τρίτος σημαντικός πόλος στην πολιτική ζωή κι είναι ο πόλος της Αριστεράς, είναι ο πόλος του ΣΥΡΙΖΑ".

    Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Εμείς θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους στην ίδια γραμμή διότι πιστεύουμε ότι η γραμμή αυτή, που δεν βάζει νερό στο κρασί της αλλά θέλει μια μεγάλη αλλαγή στον τόπο, είναι αυτή που εμπνέει τον κόσμο και ιδίως τη νέα γενιά και μας δίνει αυτά τα μεγάλα ποσοστά, τα οποία πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα καταγραφούν και σε μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ανέφερε ο κ.Αλ.Τσίπρας.

    Στόχος μας δεν είναι να γίνουμε αντιπολίτευση,δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Στόχος μας είναι να αλλάξουν τα πράγματα. Στόχος μας είναι να δοθεί μια λύση προς τα Αριστερά που θα υπερβαίνει τα σημερινά δεδομένα.

    "Ελεγχος στα φάρμακα"

    Να υπάρξει ουσιαστική εποπτεία στον έλεγχο των τιμών και διανομής των εισαγόμενων και παραγόμενων φαρμάκων, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα για το Ταμείο Εργαζομένων και συνταξιούχων στο φάρμακο Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι φαρμακευτικές εταιρείες αυξάνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τα κέρδη τους, κερδοσκοπώντας εις βάρος της τσέπης των καταναλωτών αλλά και της δημόσιας υγείας και οι δωροδοκίες γιατρών δίνουν και παίρνουν.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε πως οι χαμηλοί μισθοί,η επί της ουσίας κατάργηση του ωραρίου εργασίας στους ιατρικούς επισκέπτες και εσχάτως η συρρίκνωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων,έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο.

    Είναι αναγκαίο, τόνισε, να αλλάξει ο τρόπος της ιατρικής ενημέρωσης, να αντιμετωπίζονται οι ιατρικοί επισκέπτες όχι ως εμπορικοί αλλά ως επιστημονικοί συνεργάτες και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΝ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τα δίκαια μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα των ιατρικών επισκεπτών, καθώς και τον αγώνα τους ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης που υπονομεύει το επικουρικό τους Ταμείο.

    [03] "Συζήτηση από μηδενική βάση"

    «Η υπόθεση της SIEMENS θα μπορούσε να είναι μία αφετηρία, θα μπορούσε να είναι μία απόδραση απ' την διαφθορά και απ' όλα αυτά τα αρνητικά που συνοδεύουν τον πολιτικό κόσμο.Δυστυχώς όμως, η Ν.Δ δεν το βλέπει έτσι. Θα είναι επομένως για αυτήν, η ταφόπλακα σε κάθε επιδίωξη της», δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    Αναφερόμενος ενδεχόμενη συνεργασία με την Ν.Δ. σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, δήλωσε ότι «η πατρίδα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό με την οικονομία και στο εξωτερικό με τα Εθνικά θέματα. Πάνω απ' όλα όμως, κυρίαρχο κεφάλαιο είναι το θέμα της Δικαιοσύνης.

    Για οποιαδήποτε κουβέντα για το αύριο, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να παραμείνει στα πλαίσια που την ελέγχει και την ποδηγετεί η Κυβέρνηση της ΝΔ.»

    O πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ALPHA, εκτίμησε ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές τον Οκτώβριο, με δεδομένη την δυσμενή θέση στην οποία έχει βρεθεί η Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, ενώ βλέπει πολύ πιθανό το σενάριο εκλογικής συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ.

    Σε ερώτηση των δημοσιογράφων , ποιος είναι ο λόγος που δεν εισπράττει ανοδικά ποσοστά ο ΛΑ.Ο.Σ. σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις , ενώ θα περίμενε κανείς να καρπώνεται σεβαστό ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στην Κυβερνητική πολιτική , ο Πρόεδρος του ΛΑ,Ο.Σ. απάντησε:

    Ο ΛΑ.Ο.Σ σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, μέσα σε λίγους μήνες και με την εντυπωσιακή κοινοβουλευτική του παρουσία , δείχνει να έχει την εμπιστοσύνη του 5% του Ελληνικού λαού. Είναι ένα ποσοστό που άλλα κόμματα διάνυσαν μια μακρά και πολύχρονη πορεία για να το επιτύχουν. Δεν πανηγυρίζουμε, είπε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ , προτιμούμε να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι απέναντι στην εντολή των πολιτών που μας εμπιστεύονται.

    Απαντώντας σε ερώτηση, για τις προκλητικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων κ. Γκρουέφσκι , οι οποίες ναρκοθετούν τη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ανέφερε πως οι ιδέες που προωθούνται με την ανοχή των Αμερικανών , είναι επικίνδυνες και αποκρουστικές. Επανέλαβε την πρότασή του στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να συζητήσουν με τα Σκόπια από μηδενική βάση και επεσήμανε ότι είναι ευτύχημα για την Ελλάδα , που απέναντί της έχει σαν συνομιλητή έναν «ακραίο» Πρωθυπουργό και καθεστώς και μια μη «Δημοκρατική» Κυβέρνηση.

    [04] Κινδυνεύει το δάσος του Αμαζονίου

    Με ραγδαίο ρυθμό συνεχίστηκε η αποψίλωση στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία τον Μάιο, με το δάσος να έχει χάσει άλλα η 1.096 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με μέλετη του εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας (Inpe).

    Τουλάχιστον το ήμισυ της αποψίλωσης αυτής (έκτασης 646 τ. χλμ.) καταγράφηκε στην περιοχή του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ, νοτίως της Αμαζονίας, εκεί όπου οι πιέσεις εντείνονται για να μετατραπεί το δάσος σε αγροκτήματα για βοοειδή και καλλιέργειες σόγιας.

    Τα στοιχεία αυτά, αν και προσωρινά, είναι σχεδόν όμοια με τα αντίστοιχα του μήνα Απριλίου όταν το Ινστιτούτο κατέγραψε αποψίλωση που εκτεινόταν σε 1.123 τ.χλμ., επιφάνεια ισοδύναμη με εκείνη της πόλης του Ρίο ντε Τζανέιρο.

    Το Inpe χρησιμοποιεί ένα δορυφορικό σύστημα ανίχνευσης που εντοπίζει μόνο μεγάλες αποψιλωμένες εκτάσεις καθώς τα σύννεφα που καλύπτουν την περιοχή εμποδίζουν την ορατότητα με ακρίβεια.

    Τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Inpe δείχνουν ότι η αποψίλωση ξανάρχισε ραγδαία από τα τέλη του 2007 αφού είχε περιοριστεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια, περνώντας από 27.000 τ. χλμ. το 2004 σε σχεδόν 11.000 τ. χλμ. το 2007.

    Σύμφωνα με το ινστιτούτο, τα τελευταία 20 χρόνια μια επιφάνεια αντίστοιχη με την έκταση ενός γηπέδου ποδοσφαίρου καταστρέφεται κάθε 10 δευτερόλεπτα στη ζούγκλα της Αμαζονίας, που θεωρείται ο πλουσιότερος βιότοπος στη Γη και "ο πράσινος πνεύμονας του πλανήτη".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 July 2008 - 4:30:19 UTC