Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργό Οικονομίας
  • [02] "Σύγκρουση για την εξυγίανση του συστήματος"
  • [03] Στο Πέραμα η Αλ.Παπαρήγα
  • [04] "Οχι" σε συνεργασίες
  • [05] Σε ύφεση οι πυρκαγιές

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με υπουργό Οικονομίας

    Οι εξελίξεις στην οικονομία, στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κρίσης, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεργασίας του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφη, στις 10.30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η ενίσχυση των εσόδων, ο περιορισμός των δαπανών και η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

    Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επίδομα θέρμανσης. Κριτήρια θα είναι η γεωγραφική περιοχή και το εισόδημα, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε άνεργους, συνταξιούχους ΟΓΑ, δικαιούχους ΕΚΑΣ μονογονεικές οικογένειες και ΑΜΕΑ.

    «Βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά», χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας τη φοροδιαφυγή και είπε ότι μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή γίνεται από τα ελεύθερα επαγγέλματα και τα εισοδήματα από κεφάλαιο.

    Το φθινόπωρο, πρόσθεσε ο υπουργός, θα ξεκινήσει η ενημέρωση των πολιτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, τονίζοντας ότι αν δεν υπήρχε η φοροδιαφυγή θα είχαμε για όλους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

    «Τα έσοδα από την άμεση φορολόγηση είναι στον πάτο στην Ελλάδα», είπε ο κ. Αλογοσκούφης, σημειώνοντας ότι ανέρχονται σε μόλις 4,6% του ΑΕΠ έναντι 9,2% στην ΕΕ των «27».

    Ενημέρωση για τις μεταρρυθμίσεις στα λιμάνια

    Για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στα λιμάνια και για τις εξελίξεις που αφορούν στην παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ενημέρωσε τον κ.Κ.Καραμανλή ο υπουργός Ναυτιλίας.

    Ο κ. Βουλγαράκης μετά τη συνάντηση εξέφρασε τη λύπη και τη βαθιά οδύνη του για το χαμό των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος.

    Τόνισε ότι ήδη έχουν συλληφθεί οι φερόμενοι ως υπαίτιοι και υπεύθυνοι για το δυστύχημα και πως διεξάγεται προανάκριση, τα αποτελέσματα της οποίας θα οδηγήσουν στον καταλογισμό ευθυνών.

    Ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις που αφορούν στην παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, όπου υπήρξε μια πολύ σημαντική προσφορά και την επόμενη εβδομάδα ο ΟΛΘ θα ανακηρύξει τον πλειοδότη.

    Με αυτόν τον τρόπο είπε ο κ. Βουλγαράκης μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση για τη χώρα βαδίζει προς την ολοκλήρωσή της και η Ελλάδα θα γίνει ένας πολύ σημαντικός λιμενικός κόμβος για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Ανοίγει λοιπόν πρόσθεσε, ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο και μια πολύ σπουδαία μεταρρύθμιση, η οποία ήταν βασική προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης και βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής της.

    Θεωρώ, κατέληξε, ότι το επόμενο διάστημα θα μπορέσει να ομαλοποιηθεί και η κατάσταση στα λιμάνια με τους εργαζόμενους, ώστε ανεμπόδιστα να μπορέσει η χώρα να εκμεταλλευτεί τα οφέλη, αυτής της πολύ σπουδαίας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

    [02] "Σύγκρουση για την εξυγίανση του συστήματος"

    Αποφασισμένος να προχωρήσει τη σύγκρουση, για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος παπανδρέου σε συνέντευξή του στη "Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία" και σημειώνει ότι προσυπογράφει όλα όσα είπε ο κ. Παπούλιας στη δεξίωση για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι ευθύνεται προσωπικά ο ίδιος για την κακή κατάσταση της οικονομίας και τα προβλήματα των πολιτών, όπως και για τις υποθέσεις σκανδάλων, διότι αρνείται τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, έκρυψε το πόρισμα Ζορμπά για τα ομόλογα, που ανέφερε για "μαύρο χρήμα" που "κατευθύνθηκε στα γαλάζια ταμεία", καθώς και διότι διατηρεί στη θέση της τη διοίκηση του ΟΤΕ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της "Γερμανός". "Δεν είναι βαριές οι καταγγελίες τηςς αντιπολίτευσης", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, "ειναι βαριές οι ευθύνες της συγκάλυψης".

    Ανέφερε επίσης ότι η ΝΔ, με τις πρακτικές της, μας πάει πίσω στις πρακτικές του 1960 και πρόσθεσε ότι τις "μίζες" και την "προστασία των καρτέλ", την πληρώνει τελικά ο πολίτης.

    Σχετικά με το αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αποτελέσει ορόσημο για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι η συζήτηση αυτή μοιάζει με πνιγμό σε μια κουταλιά νερό, ενώ παράλληλα επιμένει ότι η ψήφος σε αυτές τις εκλογές είναι διαφορετική, καθώς ο πολίτης "αισθάνεται ότι δεν κρίνεται η κυβερνητική εξουσία". Ωστόσο, τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ πάντα διεκδικεί τη νίκη και αυτό θα κάνει και στις ευρωεκλογές.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε να δώσει πρόβλεψη για το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών και περιορίσθηκε να αναφέρει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο, ανά πάσα στιγμή, να δώσει την εκλογική μάχη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη συνοχή του Κινήματος, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ενότητα βασίζεται στο κοινό μας πρόγραμμα και όχι σε λυκοφιλίες παλαιών ομαδαρχών και αναφερόμενος στην εσωκομματική αναμέτρηση της 11ης Νοεμβρίου, δήλωσε: "προσωπικά έχω κλείσει τους λογαριασμούς με το παρελθόν".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι επανίδρυση του Κινήματος δεν σημαίνει αλλαγή ονόματος και συμβόλων και πρόσθεσε ότι το κόμμα αλλάζει καθημερινά. Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δεν εκπροσωπεί το "μικρό ΠΑΣΟΚ", το οποίο "είναι το ΠΑΣΟΚ των ομαδαρχών και των θεσιθηρών".

    Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν περιθώρια επαναπροσέγγισης με την κ. Σημίτη, κι αν ο τέως Πρωθυπουργός θα περιληφθεί στα ψηφοδέλτια του Κινήματος, ο κ. Παπανδρέου προτίμησε να απαντήσει λέγοντας ότι το μόνο ενδιαφέρον του είναι η απαλλαγή της χώρας από τη σημερινή κυβέρνηση.

    Σχετικά με το θέμα της συνεργασίας με τον ΣΥΝ ο κ. Παπανδρέου απέδωσε την άρνηση του ΣΥΝ στην επιδίωξη του συγκεκριμένου κόμματος να περιχαρακώσει τον κομματικό του χώρο. Και επισήμανε ότι "είναι η ώρα για γενναίες αποφάσεις που θα βγάλουν τη χώρα από τα αδιέξοδα και θα δώσουν μια προοδευτική προοπτική στην Ελλάδα".

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, διεκδικεί τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και την αυτοδυναμία, αλλά και επιδιώκει ευρύτερες συνεργασίες. Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ και έθεσε το δίλημμα "ποιό κόμμα θάλει ο λαός να πάρει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση: το σημερινό κόμμα της ΝΔ ή το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ";

    [03] Στο Πέραμα η Αλ.Παπαρήγα

    Τη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, θα επισκεφθεί σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα. Θα παραβρεθεί στη συγκέντρωση των εργαζομένων της Ζώνης, στο χώρο του μνημείου που έχει ανεγερθεί για τους νεκρούς εργάτες, στην Πύλη του Περάματος.

    Ευθύνες στον νυν και στους πρώην υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας για το πολύνεκρο δυστύχημα στο Πέραμα επέρριψε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Χαρακτήρισε τους υπουργούς φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και δήλωσε ότι το ατύχημα «δεν ήταν τυχαίο γεγονός, αλλά ένα έγκλημα που έγινε συνειδητά»,από τη στιγμή,όπως είπε,που δεν τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας.

    Η κ.Παπαρήγα, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων και ειδικά στους συγγενείς των τριών αλλοδαπών εργατών και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη δεν θα πρέπει να επιστρέψουν ούτε μια ώρα στη δουλειά αν δεν εφαρμοστούν οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.

    [04] "Οχι" σε συνεργασίες

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ απέρριψε για άλλη μια φορά τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. "Απορρίπτουμε μια προεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν είμαστε τυχοδιώκτες της εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται απλώς να επανέλθει στην εξουσία. Δικαίωμα του, αλλά όχι με τη δική μας βοήθεια", δήλωσε στην εφημερίδα "Ημερησία".

    Οι ευρωεκλογές αποτελούν «κεντρική πολιτική αναμέτρηση», αναφέρει στο "Βήμα της Κυριακής" ο κ.Αλέξης Τσίπρας, ενώ τονίζει ότι «η δεύτερη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας εφικτός στόχος».

    Από την πλευρά του ο κ.Αλέκος Αλαβάνος, αναφέρει, στην ίδια εφημερίδα, ότι "τα αποτελέσματα των εκλογών είναι εκείνα που διαμορφώνουν την ψυχολογία και τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης για ένα κόμμα. Οι πρώτες εκλογές στις οποίες θα καταγραφεί η ισχυρή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν καταλυτικές συνέπειες για την αναδιάταξη των δυνάμεων στο πολιτικό σύστημα.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζει: «Ο κ. Αλογοσκούφης λέει φωναχτά αυτό που ψιθυρίζουν αρκετοί στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για εφεδρικό σενάριο ισχυρών κύκλων του κατεστημένου με στόχο να αποτραπεί μια πορεία της χώρας προς τα Αριστερά».

    [05] Σε ύφεση οι πυρκαγιές

    Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και εκατοντάδων εθελοντών, για να σβηστούν και οι τελευταίες εστίες, συνεχίζονται.

    Η φωτιά η οποία συνέχιζε επί έξι μέρες το καταστροφικό της έργο στο νησί, αποτέφρωσε περισσότερα από 40.000 στρέμματα δάσους.

    Στα μέτωπα παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εκατοντάδες εθελοντές κάτοικοι του νησιού, καθώς χρειάζεται προσεκτική επιτήρηση όλη η ευρύτερη περιοχή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

    Οι τουρίστες των ξενοδοχείων της Νότιας Ρόδου που για προληπτικούς λόγους είχαν μεταφερθεί σε άλλα ξενοδοχεία του νησιού ήδη από χθες, οι περισσότεροι επέστρεψαν κανονικά στα ξενοδοχεία τους.

    Στο μεταξύ, σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ο 61χρονος κάτοικος του χωριού Αγίου Ισιδώρου της Ρόδου, ο οποίος θεωρείτο υπαίτιος για την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

    Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για εμπρησμό εξ αμελείας παρά το γεγονός ότι ο ιδιος αρνήθηκε την ενοχή του.

    Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Εύβοια

    Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Ψαχνά της Εύβοιας.

    Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, από την οποία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, έχουν καεί περίπου 300 στρέμματα δάσους.

    Σε ύφεση η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση με ξηρά χόρτα, κοντά στα λατομεία Σταύρου, στον Ασπρόπυργο. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή.

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Γαυρολίμνη, στη Ναύπακτο και έκαιγε δασική έκταση με πεύκα χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 July 2008 - 4:30:23 UTC