Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σταδιακή εξομάλυνση της κρίσης"
  • [02] 2500 χιλιάδες χρόνια μετά
  • [03] Στα «κόκκινα» ο Μπασινάς

  • [01] "Σταδιακή εξομάλυνση της κρίσης"

    Τα ελληνικά νοικοκυριά, με βάση επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται σε πρόσφατη μελέτη της ΕΕΤ, στην πλειονότητα τους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης, αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως επισημαίνει, ότι δεν υπάρχει κάποιος αριθμός νοικοκυριών που δεν έχει ξεπεράσει τα όρια.

    Ο κ.Γκόρτσος τονίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι «μολυσμένο» από τις αιτίες ή τις αφορμές που δημιούργησαν και συνδέονται με την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση (όπως στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης κλπ.) και επισημαίνει ότι διεθνώς, σταδιακά, «θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση, κανείς όμως δεν μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο που θα συμβεί αυτό».

    Ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ. αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της δημιουργίας του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών (ΣΕΠΑ), υπογραμμίζει. μεταξύ άλλων. την μεγαλύτερη ασφάλεια που δημιουργείται στην χρήση των πιστωτικών καρτών. καθώς και στις μεγάλες ευκολίες για τον απλό πολίτη στη μεταφορά κεφαλαίων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αναφέρεται επίσης στον εκπαιδευτικό ρόλο της ΕΕΤ, που συμπληρώνει 80 χρόνια λειτουργίας, και γενικότερα στο ρόλο που διαδραματίζει.

    Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) παρουσίασε, με πρωτοβουλία της, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την μελέτη με τίτλο «Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ελληνική οικονομία», την οποία και δημοσιοποίησε. Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την μελέτη αυτή σχετικά με το επίπεδο υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών, θέμα το οποίο αποτελεί τις τελευταίες εβδομάδες αντικείμενο συζήτησης και παράθεσης στοιχείων;

    ΑΠ: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕΤ, δεν υπάρχει υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών, με την έννοια ότι το ποσοστό, το οποίο αναλογεί στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων ενός νοικοκυριού, σε σχέση με το δηλούμενο εισόδημα, δεν ξεπερνά το 30% για την συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών, μολονότι υπάρχουν νοικοκυριά που έχουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό επιβάρυνσης σε μηνιαία βάση.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα επίσημα αυτά στοιχεία αναφέρονται στο ποσοστό των δανειακών υποχρεώσεων σε σχέση με το δηλούμενο εισόδημα, σε μια χώρα που, όπως γνωρίζουμε, το εισόδημα που δηλώνεται στην εφορία, δεν ισούται πάντα υποχρεωτικά με το πραγματικό εισόδημα. Άρα, πιθανότατα, σε ορισμένες περιπτώσεις να φαίνεται ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοικοκυρών, που στην πραγματικότητα δεν ισχύει.

    ΕΡ: Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, προκύπτει το συμπέρασμα ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια νέου δανεισμού για τα ελληνικά νοικοκυριά;

    ΑΠ: Πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δημοσιοποιήσει δύο βασικούς δείκτες που συνδέονται με την απάντηση στην ερώτηση αυτή. Το 49% των Ελλήνων δεν έχει λάβει κανένα δάνειο, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πολιτών που μπορεί στο μέλλον να προσέλθει στις τράπεζες και να δανεισθεί.

    Επίσης, ένα δεύτερο στοιχείο είναι το ποσοστό των δανείων σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο στην Ελλάδα παραμένει από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις και λαμβάνοντας υπόψη ότι θα συνεχισθούν οι καλοί ρυθμοί ανάπτυξης, τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης του δανεισμού είναι ορατά, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

    ΕΡ: Η ΕΕΤ γιορτάζει φέτος τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της και αριθμεί 27 τράπεζες-μέλη με σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό. Ποιες εκτιμάτε ότι είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ποια μπορεί να είναι η συμβολή της ΕΕΤ;

    ΑΠ: Ο ρόλος της ΕΕΤ είναι αυτός που προβλέπεται από το καταστατικό της και εστιάζεται στην στήριξη των προσπαθειών των τραπεζών-μελών της και στην εκπροσώπηση των θέσεων τους σε θέματα που δεν άπτονται του τραπεζικού ανταγωνισμού, αλλά εκεί που πραγματώνεται η τραπεζική συνεργασία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ουδέποτε η ΕΕΤ παρεμβαίνει σε θέματα που σχετίζονται με τιμές και με θέματα που αφορούν τον ανταγωνισμό.

    Ειδικότερα, στις γείτονες χώρες, όπου οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναπτύξει σημαντική παρουσία, η ΕΕΤ συνεργάζεται ολοένα και περισσότερο με τις Τραπεζικές Ενώσεις των χωρών αυτών, έτσι ώστε να διαμορφώνονται κοινές θέσεις όσον αφορά την εκπροσώπηση των τραπεζικών συστημάτων.

    ΕΡ: Ποιες είναι ειδικότερα οι πρωτοβουλίες της ΕΕΤ στον τομέα της εκπαίδευσης και της δημιουργίας του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών;

    ΑΠ: Η ΕΕΤ παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες προς τις τράπεζες-μέλη της και τους εργαζόμενους σε αυτές, συμπληρωματικά προς τα εσωτερικά εκπαιδευτικά προγράμματα που οι ίδιες αναπτύσσουν, παρέχοντας μια σειρά σεμιναρίων σε θέματα που έχουν διατραπεζικό χαρακτήρα ή σε θέματα με τα οποία η ΕΕΤ κατεξοχήν ασχολείται λόγω της φύσης των εργασιών της, όπως και στη δημιουργία του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών (SEPA).

    Για παράδειγμα, ενημερώνουμε τόσο τις τράπεζες- μέλη, μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων, όσο και τους πελάτες των τραπεζών, για το SEPA που θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2012. Προϊόντα SEPA υπάρχουν ήδη, η χρήση τους όμως είναι μικρή στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΤ αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα για τις τράπεζες και αναλαμβάνει την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού.

    ΕΡ: Ειδικότερα, όσον αφορά την δημιουργία του SEPA, ποια θα είναι επιγραμματικά τα οφέλη για τον πολίτη;

    ΑΠ: Σε ό,τι αφορά την χρήση καρτών, η δημιουργία του SEPA θα συμβάλει, ώστε να λειτουργούν σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον, καθώς θα ενσωματώνουν τέτοιου είδους τεχνικές προδιαγραφές, ώστε η πιθανότητα απάτης να μειώνεται. Επίσης οι κάρτες θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε όλη την ζώνη του ευρώ και ενδεχομένως στην Ευρώπη με τους ίδιους όρους που χρησιμοποιούνται και στην Ελλάδα.

    Σε ό,τι αφορά μεταφορές πιστώσεων, πάγιες εντολές και άμεσες χρεώσεις (μεταφορά κεφαλαίων), ο πολίτης θα μπορεί μέσα από ένα λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα στην Ευρώπη να πραγματοποιεί το σύνολο των πληρωμών του σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.

    ΕΡ: Ένα σχεδόν χρόνο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε από τα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης στις ΗΠΑ και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, ποιες εκτιμάτε ότι είναι οι σήμερα επιπτώσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

    ΑΠ: Οι ελληνικές τράπεζες δεν συμπεριλαμβάνουν στα χαρτοφυλάκια τους ούτε έχουν εκδώσει τα συγκεκριμένα ομόλογα CDO που αποτέλεσαν την αιτία τις διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Λόγω όμως της δυσπιστίας σε διεθνές επίπεδο για το ποια τράπεζα έχει τέτοιου είδους ομόλογα, δημιουργήθηκε μια στενότητα δανεισμού των τραπεζών, με αποτέλεσμα την άνοδο των διατραπεζικών επιτοκίων και κατά συνέπεια των δανειακών επιτοκίων του καταναλωτή. Το κόστος δανεισμού διεθνώς ανέβηκε έτσι σε πρωτόγνωρα επίπεδα σε σχέση με αυτά που είχαμε πριν την κρίση.

    Σταδιακά όμως θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση, κανείς όμως δεν μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο που θα συμβεί αυτό. Η εκτίμηση είναι ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία μέσα από την οποία θα καταλάβουμε τελικά ποιες τράπεζες διεθνώς είχαν προβλήματα, θα ολοκληρωθεί η εξυγίανσή τους και επομένως θα έχουμε εξομάλυνση. Η ελληνική τραπεζική αγορά δεν έχει καμία απολύτως «μόλυνση» από την αιτία ή τις αφορμές που δημιούργησαν και συνδέονται με την συγκεκριμένη κρίση.

    [02] 2500 χιλιάδες χρόνια μετά

    Δυόμισι χιλιάδες χρόνια αφότου βυθίστηκε στα νερά της Μεσογείου και δυο δεκαετίες μετά τον εντοπισμό του στα ανοιχτά της Γέλας ένα αρχαιοελληνικό πλοίο ήρθε στην επιφάνεια αποκαλύπτοντας στους επιστήμονες τους θησαυρούς που έκρυβε στα αμπάρια του.

    Οι σειρήνες των πλοίων ηχούσαν και οι παρευρισκόμενοι, μεταξύ των οποίων και αξιωματούχοι του ιταλικού υπουργείου πολιτισμού, χειροκροτούσαν καθώς ένας γερανός σήκωσε από το βυθό της θάλασσας το μήκους 21 μέτρων ξύλινο σκαρί.

    Η καρίνα, μήκους 11 μέτρων και ένα τμήμα της πρύμνης, που διατηρήθηκαν αφού το πλοίο παρέμεινε θαμμένο στο βυθό για 25 αιώνες, θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Γέλας, στη Σικελία. Εκεί, οι αρχαιολόγοι θα τοποθετήσουν το ναυάγιο σε δεξαμενές με προστατευτικά χημικά και κατόπιν θα το μεταφέρουν σε ένα εργαστήριο του Πόρτσμουθ, στη Βρετανία, όπου φυλάσσεται ήδη από το 2004 ένα τμήμα της πλώρης του.

    Το πλοίο πιστεύεται ότι βυθίστηκε γύρω στο 500 π.Χ. κατά τη διάρκεια καταιγίδας ενώ κατευθυνόταν από τη Σικελία στην Ελλάδα. Ένα μικρό τμήμα του φορτίου του, από αρχαιοελληνικά αγγεία, μεταξύ των οποίων και δύο σπάνιοι ερυθρόμορφοι ασκοί (είδος αγγείου που χρησιμοποιούσαν για τη φύλαξη υγρών, όπως λαδιού) είχαν ανασυρθεί μετά τον εντοπισμό του ναυαγίου από δύτες το 1988.

    Οι ιταλικές αρχές σκοπεύουν να κατασκευάσουν ένα μουσείο στη Γέλα για να φιλοξενήσουν το ναυάγιο και ορισμένα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί.

    [03] Στα «κόκκινα» ο Μπασινάς

    Στο πρόσωπο του Αγγελου Μπασινά βρήκαν οι ιθύνοντες του Ολυμπιακού τον ιδανικό μέσο που θα αναλάβει να «γεμίσει» το κέντρο των πρωταθλητών. Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας, αναμένεται να υπογράψει εντός των ημερών διετές συμβόλαιο συνεργασίας και να ενταχθεί άμεσα στην προετοιμασία της ομάδας. Παράλληλα, στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια για την απόκτηση του νεαρού Βραζιλιάνου επιθετικού, Ντιόγο, ενώ εξετάζονται και άλλες περιπτώσεις με πρώτο στόχο έναν αριστερό μέσο.

    Στον Παναθηναϊκό, ο Χρήστος Μελίσσης «έκανε την έκπληξη» αφού υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας, με τον ΠΑΟΚ να εισπράττει δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Φίλιππος Δάρλας παραχωρήθηκε στον «δικέφαλο» με την μορφή δανεισμού. Κατά πάσα πιθανότητα οι μεταγραφές στο «τριφύλι» ολοκληρώθηκαν και πλέον όλοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους στους αγώνες με την Ντιναμό Τιφλίδας για τον Β` προκριματικό γύρο του τσάμπιονς λιγκ.

    Στην ΑΕΚ, ο Χουανφράν ενσωματώθηκε στην αποστολή, την ώρα που ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος βρίσκεται πολύ κοντά στην Τζένοα. Σε περίπτωση που παραχωρηθεί ο νεαρός κεντρικός αμυντικός, η ΑΕΚ θα αποκτήσει τον Σωτήρη Κυργιάκο, με τον οποίο έχει συμφωνήσει για διετή συνεργασία.

    Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε αναζήτηση κεντρικού αμυντικού, ενώ ο Φερνάντο Σάντος «χτίζει» την ομάδα πάνω στον Βλάνταν Ιβιτς. Στον Αρη που αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 με την Γκρόιτερ Φιρτ, ο Κίκε Ερνάντεθ έχει ρίξει το βάρος του στην βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας, αφού στον επιθετικό τομέα η ομάδα πάει πολύ καλά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 July 2008 - 6:30:14 UTC