Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υψηλοί τόνοι για τις ΔΕΚΟ
  • [02] Προφυλακίσεις για την τραγωδία
  • [03] Στη Χάγη ο Κάρατζιτς
  • [04] Στόχος η "καθαρή νίκη"

  • [01] Υψηλοί τόνοι για τις ΔΕΚΟ

    Υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας για το "ξέπλυμα μαύρου χρήματος", που περιλαμβάνει και την τροπολογία για της ελλειμματικές ΔΕΚΟ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης κάνοντας λόγο για κατάλυση των εργασιακών σχέσεων.

    Ενταση δημιουργήθηκε και με την απόφαση της κυβέρνησης για αντικατάσταση του βουλευτή της Γ.Μανώλη από το Α΄θερινό τμήμα, ενόψει της ψηφοφορίας της τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, ο οποίος είχε εκφράσει την αντιθέσή του και είχε δηλώσει ότι δεν θα την ψηφίσει.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και πως ό,τι εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να εφαρμόζεται και στο δημόσιο.

    Ακόμη, επανέλαβε ότι «πουθενά στον κόσμο δεν ισχύει μονομερής προσφυγή στη διαιτησία και επί της ουσίας το καθεστώς αυτό έχει καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας». Επισήμανε, δε, πως η διυπουργική Επιτροπή που θα αποφασίζει για τις μισθολογικές αυξήσεις δεν αποφασίζει αυθαίρετα, αλλά βάσει του πληθωρισμού, του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων.

    «Η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ είναι βόμβα στα θεμέλια του εργατικού δικαίου» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος και σημείωσε ότι «η υπονόμευση του εργατικού δικαίου στο δημόσιο τομέα είναι το πρώτο βήμα και προοίμιο για την μείωση δικαιωμάτων και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα». Παράλληλα, άφησε αιχμή για την αντικατάσταση του Γ.Μανώλη στο α' θερινό τμήμα της Βουλής, ο οποίος είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ.

    «Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των μέχρι σήμερα κατακτήσεων και λειτουργίας του συνδικαλιστικού μας κινήματος» παρατήρησε για την επίμαχη τροπολογία ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ.Σκυλλάκος και τόνισε ότι μαζί με τους νεοεισερχόμενους θα συμπαρασύρει και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

    «Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει κεκτημένα και να μας γυρίσει πίσω. Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, για πράγματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρ.Ψαριανός. Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση «προετοιμάζει νομοθετήματα στην Επιτροπή, και τα περνά στο Τμήμα με άλλους ανθρώπους. Και βεβαίως για το δημόσιο συμφέρον. Είναι σα να ειρωνευόμαστε όλον τον κόσμο μπροστά στη μούρη του - και να περνάμε καλοκαιριάτικα τα πάντα στη ζούλα».

    Στο ζήτημα συνταγματικότητας της τροπολογίας αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ.Βορίδης, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι αρμόδιο το θερινό τμήμα να εξετάσει μια τέτοια τροπολογία, αλλά η Ολομέλεια.

    Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ διαμαρτυρόμενοι για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τις ΔΕΚΟ. Σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, και αύριο στάση εργασίας.

    Αρχή καταπολέμησης μαύρου χρήματος

    Ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας είχε η αντιπολίτευση και για το νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η Αρχή καταπολέμησης «μαύρου χρήματος» με άλλη Επιτροπή, οι οποίες απορρίφθησαν.

    Η αντιπολίτευση εστίασε στην απαγόρευση του Συντάγματος για τους δικαστικούς λειτουργούς να παρέχουν άλλου είδους μισθωτές υπηρεσίες, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι επικεφαλής της Επιτροπής για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας θα είναι εν ενεργεία δικαστικός.

    Ειδικότερα, για το ίδιο τον επικεφαλής της Αρχής Γ.Ζορμπά, η αντιπολίτευση μίλησε για πολιτικό ζήτημα, καθώς στόχος του νομοσχεδίου είναι η εκπαραθύρωσή του, επειδή δεν μπορεί να φιμωθεί, όπως τόνισε.

    Απαντώντας στις κατηγορίες, ο Γ.Αλογοσκούφης σημείωσε ότι «αν η κυβέρνηση ήθελε να απομακρύνει ένα πρόσωπο, θα μπορούσε να το πράξει με τον τρόπο που το διόρισε». Αφησε, δε, εκ νέου αιχμές για τον Γ.Ζορμπά, τονίζοντας ότι ορίζεται ανώτατος δικαστικός λειτουργός επικεφαλής της Επιτροπής «για να αποκατασταθεί η αναγκαία συνεργασία μεταξύ επιτροπής, εισαγγελικών αρχών και τακτικής δικαιοσύνης».

    [02] Προφυλακίσεις για την τραγωδία

    Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκαν μετά την πολύωρη απολογία τους, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, οι υπεύθυνοι του συνεργείου επισκευών στο πλοίο "Friendshipgas", στο οποίο συνέβη το πολύνεκρο δυστύχημα στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

    Στην απολογία τους στην 5η ανακρίτρια Πειραιά, υποστήριξαν ότι δεν έφεραν καμία ευθύνη καθώς τις εργασίες στη συγκεκριμένη δεξαμενή, όπου έγινε η έκρηξη, τις είχαν "νοικιάσει" σε άλλο εργολάβο της Ζώνης.

    Την υπόσχεση του για πρόσληψη γυναικών ή παιδιών των θυμάτων από την έκρηξη, στο Λιμενικό Σώμα έδωσε σε συγγενείς που τον επισκέφθηκαν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης, ενώ ταυτόχρονα άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο άμεσης οικονομικής ενίσχυσης.

    Σήμερα καταθέτουν ο τεχνικός ασφαλείας, ο υπεύθυνος του συνεργείου και ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου. Την ίδια στιγμή οι πραγματογνώμονες μαζί με τους τεχνικούς συνεχίζουν την αυτοψία στις δεξαμενές του πλοίου και συλλέγουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στο πόρισμά τους.

    [03] Στη Χάγη ο Κάρατζιτς

    Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς έφθασε σήμερα στο κέντρο κράτησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Σεβένινγκεν, προάστιο της Χάγης.

    Το Σερβικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε την έκδοση, που όπως σημείωσε αποτελεί "επιβεβαίωση της συνεργασίας" της σερβικής κυβέρνησης με το δικαστήριο.

    Η έκδοσή του πρώην βοσνιοσέρβου πολιτικού, που κατηγορείται για την πολιορκία στο Σεράγεβο και τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, σημειώθηκε μετά από μια νύχτα συγκρούσεων στις οποίες τουλάχιστον 25 αστυνομικοί και 19 πολίτες, περιλαμβανομένων ενός Ισπανού κι ενός Σέρβου δημοσιογράφου, τραυματίστηκαν στις ταραχές που προκλήθηκαν ανάμεσα σε υποστηρικτές του και δυνάμεις ασφαλείας.

    Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει πλήθος νεαρών, αρκετοί εκ των οποίων φέρονται να είναι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, στην πλατεία της Δημοκρατίας, μετά την ομιλία του εθνικιστή πολιτικού Τόμισλαβ Νίκολιτς, που πάντως είχε καλέσει να γίνει μια ειρηνική πορεία. "Δε συγκεντρωθήκαμε. . .για να καταστρέψουμε το Βελιγράδι, αλλά τον (πρόεδρο) Μπόρις Τάντιτς", είπε ο Νίκολίτς.

    [04] Στόχος η "καθαρή νίκη"

    Με στόχο μία «καθαρή» νίκη, προκειμένου να βάλει τις βάσεις για την πρόκριση στην επόμενη φάση του τσάμπιονς λιγκ, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται απόψε στο ΟΑΚΑ (21:45-ΝΕΤ) την Ντιναμό Τιφλίδας. Η αναμέτρηση θα γίνει στο πλαίσιο του Β` προκριματικού γύρου και οι «πράσινοι» είναι το φαβορί για την πρόκριση. Ο Χενκ Τεν Κάτε δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα και θα παρατάξει την καλύτερη δυνατή 11αδα, με εξαίρεση τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, που πιθανότατα θα είναι στην διάθεση του Ολλανδού τεχνικού για τον αγώνα στην Γεωργία.

    Στον Ολυμπιακό, η περίπτωση μεταγραφής του Αγγελου Μπασινά «ναυάγησε» αφού ο αρχηγός της εθνικής ζήτησε κλειστό τριετές συμβόλαιο, όρο που απέρριψαν οι πρωταθλητές αντιπροτείνοντας διετή συνεργασία. Πλέον οι διοικούντες τους «ερυθρόλευκους» στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην απόκτηση του νεαρού Βραζιλιάνου επιθετικού, Ντιόγο, αλλά κι ενός μέσου, με πρώτους στόχους τους Μανίς και Αλμπέλδα.

    Παράλληλα, η ΑΕΚ που αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Κότμπους, διεκδικεί με αξιώσεις τον Μπασινά, ενώ περιμένει τις εξελίξεις για την παραχώρηση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου. Για τον νεαρό αμυντικό υπάρχει πρόταση της Τζένοα, ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και ο Αγιαξ. Σε περίπτωση που παραχωρηθεί ο Παπασταθόπουλος, πιθανότερος αντικαταστάτης του είναι ο Σωτήρης Κυργιάκος που έχει πρόταση και από την Ισπανία. Επίσης, οι διοικούντες την ΑΕΚ, προσπαθούν να βρουν την «χρυσή τομή» με την Μπενφίκα προκειμένου να αποκτήσουν τον Κώστα Κατσουράνη.

    Τέλος, η «βασίλισσα των αιθέρων», Έλενα Ισινμπάγιεβα κατέρριψε ακόμα ένα ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ. Η Ρωσίδα πρωταθλήτρια πέρασε τα 5 μέτρα και 4 εκατοστά στο γκραν πρι του Μονακό, βελτιώνοντας την παλιά δική της επίδοση (5.03) από τις 11 Ιουλίου στη Ρώμη. Πρόκειται για το 23ο παγκόσμιο ρεκόρ της Ισινμπάγιεβα, που έχει 13 στον ανοιχτό στίβο και 10 στον κλειστό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 July 2008 - 6:30:20 UTC