Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα
  • [02] Πρόστιμο στο κόμμα του Ερντογάν

  • [01] Οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα

    Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια κοινωνική έκρηξη, με πλήρη αποδυνάμωση της κυβέρνησης και των πολιτικών της.

    Η εκτίμηση αυτή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έγινε στη σημερινή, τελευταία προ των διακοπών, συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση της σημερινής πολιτικής συγκυρίας, συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα, καθώς και οι δράσεις του ΠΑΣΟΚ από το φθινόπωρο, η ρευστότητα στο πολιτικό κλίμα, η αναμονή πρωτοβουλιών ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης της Θεσσαλονίκης αλλά και οι ευρωεκλογές.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην εφ΄όλης της ύλης εισήγησή του εκτίμησε ότι η ΝΔ έχει δημιουργήσει πολλά αδιέξοδα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξελίξεις, υπονοώντας πρόωρες εκλογές, ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εξέλιξη.

    Επίσης ο κ.Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάθε τι για να διατηρηθεί στην εξουσία, πατώντας, όπως είπε, πάνω σε θεσμούς, αρχές και κανόνες.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ενώ το ΠΑΣΟΚ εξέρχεται από μία κρίση, η ΝΔ εισέρχεται στη δική της βαθειά κρίση.

    Και πρόσθεσε ότι αντί η κυβέρνηση να ασχολείται με το πως θα βγει η κοινωνία από την κρίση στην οποία βρίσκεται, ασχολείται με τη δική της κρίση.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε εξ άλλου ομολογία αποτυχίας της πενταετούς οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, τις δηλώσεις του κ., Αλογοσκούφη, για το ότι "πιάσαμε πάτο" και για την πρόταση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην κρίση στην κοινωνία, επισήμανε τα οικονομικά στοιχεία τα οποία χαρακτήρισε δραματικά, καθώς και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του πολίτη και την έντονη ανασφάλεια την οποία βιώνει.

    Η οικονομική δυσπραγία,πρόσθεσε, δεν σχετίζεται με τη διεθνή οικονομική κρίση και απηύθυνε στην κυβέρνηση το ερώτημα τί ακριβώς κάνει σε συνθήκες κρίσης. Επίσης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται εκτός στόχων και είναι προ των πυλών μια νέα επιτήρηση η οποία αυτή την φορά δεν θα οφείλεται στο επικοινωνιακό τρικ της απογραφής, αλλά στα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για έντονο κοινωνικό μέτωπο το οποίο αναπτύσσεται με βάση τις τροπολογίες της κυβέρνησης που δυναμιτίζουν τις εργασιακές σχέσεις,την αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να καταβάλουν συντάξεις,τα προβλήματα κοινωνικών υποδομών στους δήμους και την κατάσταση στην υγεία και την παιδεία.

    Ταυτόχρονα πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπάρχει και κρίση θεσμών, όπως προκύπτει από το σκάνδαλο της Ζίμενς, την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, την κατάργηση της Επιτροπής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος κλπ.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μπροστά στα μεγάλα αδιέξοδα, παρουσιάζει αδυναμία διαχείρισης της κρίσης η οποία εκφράζεται με την αμφισβήτηση από τα ίδια της τα στελέχη και πολύ περισσότερο από τους πολίτες.

    Αναφερόμενος στους στόχους του ΠΑΣΟΚ για το επόμενο διάστημα ανέφερε ότι δύο είναι οι βασικοί στόχοι: Ο πρώτος η επιμονή του Κινήματος στα ζητήματα της καθημερινότητας (οικονομία και κοινωνική ατζέντα) και ο δεύτερος να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ να εκπέμπει καθαρό πολιτικό λόγο και να αναδεικνύει τα ζητήματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, κυρίως τα σκάνδαλα και τις επιπτώσεις τους στην καθημερινότητα του πολίτη.

    Το ΠΑΣΟΚ,τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου κερδίζει όταν πείθει για την προγραμματική του πρόταση και πρόσθεσε ότι από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα αρχίσει να ξεδιπλώνει και να εξειδικεύει τις προτάσεις του.

    Αναφορικά με το θέμα του ασυμβιβάστου της συμμετοχής στελεχών σε περισσότερα από ένα όργανα, το οποίο αποτέλεσε σημείο τριβής στη νεολαία του κόμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι είναι απολύτως σαφές στο Καταστατικό ότι τα στελέχη μπορούν να συμμετέχουν μόνο σε ένα όργανο.

    Και αυτό, όπως πρόσθεσε, για να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής όλων των στελεχών στα όργανα.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το Πολιτικό Συμβούλιο με εισήγηση του γραμματέα Γιάννη Ραγκούση αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα στην εθνική αντιπροσωπεία της νεολαίας, η οποία εκλέγει γραμματέα και πολιτικό συμβούλιο, να αποφασίσει η ίδια, με μυστική ψηφοφορία, αν θα αρθεί η όχι το ασυμβίβαστο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η τροποποίηση την οποία επέφερε ο κ. Αλογοσκούφης στην τροπολογία για τις ΔΕΚΟ αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση νομοθετεί.

    Αν και η τροποποίηση κινείται προς την κατεύθυνση των όσων έχει πει το ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, εν τούτοις δεν κρίνεται αρκετή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτυεσης, που επιμένει στην ενδυνάμωση των θεσμών διαιτησίας, στους οποίους να μπορεί να προσφεύγει ένα μέρος.

    Επίσης ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας όσα έχει πει ο κ. Αλογοσκούφης για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ και την κάλυψη των ελλειμμάτων τους,αφού επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι κάποιες ΔΕΚΟ από τη φύση τους θα είναι ζημιογόντες, ρώτησε τον υπουργό Οικονομίας αν σκοπεύει να επιβάλει αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

    Ερωτηθείς εξ άλλου εάν το ΠΑΣΟΚ καλύπτει ερωτήσεις βουλευτών του που εγκαλούν τον υπουργό Οικονομίας σχετικά με τις δραστηριότηττες ή την μεταχείριση συγγενικών του προσώπων, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι οι ερωτήσεις των βουλευτών είναι ερωτήσεις του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι επανειλημμένα η αξιωματική αντιπολίτευση έχει θέσει θέματα ηθικής τάξης για υπουργούς της κυβέρνησης.

    Ειδικότερα για τα θέματα που προσάπτονται στον υπουργό Οικονομίας ανέφερε ότι υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, που τίθενται στις ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τα οποία πρέπει να απαντηθούν.

    Σχετικά εξ άλλου με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται για την οπλοφορία υπαλλήλων εταιριών ιδιωτικής ασφάλειας, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει παράδοση μη χρήσης όπλων από πολίτες. Πρέπει,πρόσθεσε,να έχουμε τεράστια επιφυλακτικότητα αν πρόκειται να αλλάξει η παράδοση και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητάει την κάλυψη των κενών θέσεων στην Αστυνομία και την παροχή όλου του απαιτούμενου εξοπλισμού. Και χαρακτήρισε εκφυλισμό την κάλυψη των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας από ιδιωτικές εταιρίες.

    [02] Πρόστιμο στο κόμμα του Ερντογάν

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο στο κυβερνών "Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης" του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επειδή "αναπτύσσει ισλαμιστικές δραστηριότητες, που αντιβαίνουν στη (συνταγματικά κατοχυρωμένη) αρχή της κοσμικότητας του τουρκικού κράτους.

    Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κίλιτς.

    Είχε προηγηθεί τριήμερη διάσκεψη των δικαστών.

    Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως με την ετυμηγορία αυτή θα εκτονωθεί η πολιτική κρίση στην Τουρκία, κρίση η οποία διαρκεί μήνες και επηρεάζει αρνητικά και το χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη, οι επενδυτές του οποίου φοβούνταν πολύ από τυχόν απόφαση για απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος, από το Συνταγματικό Δικαστήριο και τις μεγάλες επιπτώσεις από μιά τέτοια απόφαση.

    Όπως είναι φυσικό αναμένεται αργότερα σήμερα με ζωηρό ενδιαφέρον,η αντίδραση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 July 2008 - 16:30:24 UTC