Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προχωρούν οι ενοποιήσεις των ταμείων
  • [02] "Διογκώνονται τα χρέη"
  • [03] Μάχη στα πύρινα μέτωπα

  • [01] Προχωρούν οι ενοποιήσεις των ταμείων

    Την ικανοποίησή της για την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και τη συνολική της πορεία, εξέφρασε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά, κατά την επίσκεψή της στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

    Με έναν σύντομο απολογισμό της έως τώρα πορείας της μεταρρύθμισης, η υπουργός μίλησε για τα 23 ταμεία και τους κλάδους που εντάχθηκαν σε 5 ταμεία, καθώς και για τις 80 διοικητικές πράξεις που εξέδωσε και αφορούν σε διανομή πόρων, μεταφορά υπηρεσιών, μετακίνηση υπαλλήλων και ενοποίηση αρχείων.

    Η κα Πετραλιά πρόσθεσε ότι το επόμενο ραντεβού είναι την πρώτη Οκτωβρίου οπότε ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση με την ενοποίηση των 133 κλάδων και ταμείων σε 13 ταμεία.

    "Η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, διότι για ό,τι δεσμευτήκαμε απέναντι στους πολίτες το πραγματοποιούμε στις συγκεκριμένες ημερομηνίες, για τις οποίες δεσμευτήκαμε", τόνισε η υπουργός.

    Ερωτηθείσα σχετικά με την πιθανότητα κατάρρευσης των ελλειμματικών ταμείων,η κ. Πετραλιά είπε πως ο λόγος που οδήγησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι η μεγάλη παθογένεια του συστήματος που συσσωρεύτηκε για πάρα πολλά χρόνια. Επιπλέον, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι το κράτος είναι εκείνο που εγγυάται τις συντάξεις, καθώς "δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τις συντάξεις και καλύπτονται όλα τα ελλείμματα των ταμείων".

    Ο νέος διοικητής του ΟΑΕΕ Κ. Παπαθανασίου είπε πως προτεραιότητά του αποτελεί η συνεργασία τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους όσο και με τους εργαζόμενους του οργανισμού, για την ορθολογική κατανομή του προσωπικού - που προέρχεται από τα συγχωνευόμενα ταμεία - κατανομή που είναι προβληματική.

    Επιπλέον, ο κ. Παπαθανασίου διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην καταβληθούν συντάξεις, για την κάλυψη των οποίων δεν αποτελεί προτεραιότητα η πώληση των περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού.

    Εξ άλλου,η υπουργός Απασχόλησης συναντήθηκε νωρίτερα με το προεδρείο του ΙΚΑ και αμέσως μετά τη συνάντησή της στον ΟΑΕΕ επισκέφτηκε το Ταμείο Πρόνοιας των Δημόσιων Υπαλλήλων, σε μια "εθιμοτυπική" συνάντηση, όπως την χαρακτήρισε, μια συνάντηση γνωριμίας με τον νέο πρόεδρο του Ταμείου Γεράσιμο Θωμόπουλο.

    Νωρίτερα το πρωί, έξω από το κτίριο του Ταμείου Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας για την ενοποίηση των ταμείων, από το Συντονιστικό των εργαζομένων των ΟΤΑ Λεκανοπεδίου Αττικής.

    Διαμαρτυρίες για τα "τεράστια" προβλήματα που προκύπτουν από την ενοποίηση των ταμείων, εξέφρασαν στον ΟΑΕΕ και οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των εργαζομένων του πρώην ΤΕΒΕ και του πρώην ΤΑΕ, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για απολύσεις και για φόβο επιμήκυνσης του χρόνου απονομής της σύνταξης.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    Η πρώτη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Εικοσιτέσσερα ταμεία και κλάδοι εντάσσονται σε πέντε υφιστάμενα ταμεία. Για την επίτευξη του στόχου εκδόθηκαν πάνω από 80 διοικητικές πράξεις που αφορούν κατανομή πόρων και μεταφορά αρχείων και προσωπικού.

    Ανέλαβαν τα καθήκοντά τους,οι διοικήσεις δύο ταμείων,του ΟΑΕΕ και του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων,οι οποίες εξελέγησαν από τις επιτροπές που προβλέπει ο νόμος. Η τοποθέτηση των προέδρων τους εγκρίθηκε με τη διαδικασία του άρθρου 49Α του κανονισμού της Βουλής.

    "Η κυβέρνηση όχι μόνο ψηφίζει και κάνει νόμο του κράτους τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τις εφαρμόζει και μάλιστα στο χρόνο στον οποίο έχει δεσμευτεί", πρόσθεσε ο κ.Ρουσόπουλος.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος να "βουλιάξει" το ΙΚΑ εξαιτίας των ελλειμμάτων που εμφανίζουν τα εντασσόμενα σε αυτό ταμεία και λόγω των χρεών που έχει το δημόσιο προς αυτά, ο κ.Ρουσόπουλος απάντησε

    Η αύξηση της χρηματοδότησης από το δημόσιο έγινε επί των ημερών της ΝΔ, χρηματοδότηση η οποία επι σειρά ετών ήταν στάσιμη, ενώ τα ελλείμματα δεν δημιούργηθηκαν από τότε που ανέλαβε η ΝΔ μέχρι την ψήφιση του νόμου. Ήταν ελλείμματα πολλών ετών, δεκαετιών. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζει είναι η καλύτερη διαχείριση σε επίπεδο διοίκησης των ταμείων και των χρημάτων των ασφαλισμένων,πρόσθεσε ο κ.Ρουσόπουλος.

    Ερωτηθείς εξ άλλου για τον ΟΑΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αφενός για το θέμα αυτό έχει υπάρξει εκτενής αναφορά, αφετέρου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που εδώ και πολύ καιρό έχει περιγράψει την κατάσταση και ένας από τους κύριους λόγους που προχώρησε στην μεταρρύθμιση είναι αυτός.

    Απάντηση του ΠΑΣΟΚ

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Η κυβέρνηση σήμερα προχωρεί σε αδιέξοδες και αναποτελεσματικές ενοποιήσεις Ταμείων, χωρίς σχέδιο, χωρίς αναλογιστικές μελέτες, χωρίς προοπτική, χωρίς ασφαλιστική λογική. Προχωρεί σε ενοποιήσεις, που διογκώνουν την ήδη προβληματική συσσώρευση ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά Ταμεία.

    Καλούμε την υπουργό Απασχόλησης να δώσει άμεσες λύσεις για την εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων, που από Δευτέρα θα υποστούν επιπλέον ταλαιπωρία.

    Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ των ενοποιήσεων ασφαλιστικών Ταμείων με βάση αναλογιστικές μελέτες, εκτενή κοινωνικό διάλογο, και επαρκές διάστημα προσαρμογής, έτσι ώστε η λειτουργικότητα και βιωσιμότητα τους να εξασφαλίζεται, η εναρμόνιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων να έχει δεκαετή και πλέον ορίζοντα, και να μην προκαλεί ανατροπές και κοινωνικές αδικίες.

    Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα κολέγια

    Ψηφίστηκε από ΝΔ και ΛΑΟΣ το νομοσχέδιο για τα κολέγια την Παρασκευή, στο Β Θερινό Τμήμα της Βουλής. Η συζήτηση που προηγήθηκε στιγματίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ευρ.Στυλιανίδη και Ευ.Βενιζέλου, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε ο Αλ.Αλαβάνος, που προανήγγειλε κινητοποιήσεις το Σεπτέμβριο, δήλωση την οποία ο Θ.Ρουσόπουλος χαρακτήρισε επικίνδυνη.Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και το ΚΚΕ.

    «Σεβόμαστε απολύτως την αυτονομία του φοιτητικού κινήματος, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να περάσουμε τις θέσεις μας, καθώς κανένα κόμμα δεν εξαντλεί τη λειτουργία του στο Κοινοβούλιο», απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

    «Το νομοσχέδιο ανατρέπει κάθε ρητορεία της κυβέρνησης», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος

    [02] "Διογκώνονται τα χρέη"

    Όλοι γνωρίζουν ότι επί Νέας Δημοκρατίας οι πολίτες απολαμβάνουν χειρότερες δημόσιες υπηρεσίες και υψηλότερες τιμές, ενώ ταυτόχρονα τα ελλείμματα και τα χρέη των δημοσίων επιχειρήσεων διογκώνονται. Μάταια λοιπόν προσπαθεί ο κύριος Ρουσόπουλος να μεταθέσει αλλού τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την σημερινή κατάντια των ΔΕΚΟ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπακωνσταντίνου.

    Η κυβέρνηση επιχειρεί να ξηλώσει τις εργασιακές σχέσεις, δήλωσε και επανέλαβε ότι η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ έχει σοβαρά προβλήματα συνταγματικότητας και προβλήματα με το Κοινοτικό Δίκαιο, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια των κοινωνικών κατακτήσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Ο κ.Παπακωνταντίνου ανήγαγε σε μείζον θέμα το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι παρόν για να στηρίξει όλους τους αγώνες για την προάσπισή τους.

    Επανέλαβε εξ άλλου ότι σύμφωνα με την άποψη του ΠΑΣΟΚ οι ΔΕΚΟ που επιτελούν κοινωνικό έργο είναι ζημιογόνες στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Και χαρακτήρισε παραπλανητική την προσπάθεια του υπουργού Οικονομίας να χρεώσει την κακοδιοίκηση των ΔΕΚΟ στους εργαζόμενους.

    Επανέλαβε το ερώτημα προς την κυβέρνηση αν θεωρεί ότι οι ΔΕΚΟ επιτελούν κοινωνικό έργο και σε περίπτωση αρνητικής απάντησης απηύθυνε δεύτερο ερώτημα εάν, πότε και σε ποιο ύψος σκοπεύει η κυβέρνηση να αυξήσει τα εισιτήρια στις συγκοινωνίες.

    Ερωτηθείς σχετικά με σημερινή δήλωση της Λούκας Κατσέλη στην ΕΡΤ για τις ΔΕΚΟ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι για το ΠΑΣΟΚ οι επιχειρήσεις κοινωνικής ωφέλειας επιτελούν έργο κοινής ωφέλειας. Πολλές φορές, πρόσθεσε, οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να χρειάζονται ανασυγκρότηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται το κλείσιμο των επιχειρήσεων οι οποίες λειτουργούν όπου υπάρχει κοινωνική ανάγκη και όπου η ανάγκη αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί διαφορετικά.

    Την άποψη αυτή ανέφερε ο κ.Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε και η κ. Κατσέλη στις δηλώσεις της.

    Επανερχόμενος στο θέμα με αφορμή άλλη ερώτηση ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η ανασυγκρότηση μιας δημόσιας επιχείρησης δεν γίνεται με κλείσιμο. Αυτή, πρόσθεσε, είναι η λογική της ΝΔ, ενώ η λογική του ΠΑΣΟΚ είναι η βελτίωση της διαχείρισης στις δημόσιες επιχειρήσεις.

    Σε άλλη ερώτηση αν η μείωση του κόστους λειτουργίας των ΔΕΚΟ μπορεί να γίνει με απολύσεις εργαζομένων, ο κ. Παπακωνστνατίνου απάντησε ότι πρόκειται για μια λογική την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται, όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν. Απέδωσε εξ άλλου τα σημερινά ελλείμματα σε μεγάλες σπατάλες, που γίνονται από τους "γαλάζιους" διοικητές και τις ρουσφετολογικές λειτουργίες των ΔΕΚΟ.

    Σε ερώτηση εάν το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι σε περίπτωση που η ΝΔ κλείσει κάποια ΔΕΚΟ θα την επαναλειτουργήσει με δημόσιο χαρακτήρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι η ΝΔ δεν θα τολμήσει να κλείσει κάποιες ΔΕΚΟ γιατί θα βρει απέναντί της τους πολίτες και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο το ΠΑΣΟΚ.

    Εξ άλλου σε ερώτηση για το πως μπορεί ο πολίτης να πιστέψει όσα λέει το ΠΑΣΟΚ για τη μείωση του λειτουργικού κόστους στις ΔΕΚΟ, όταν το ίδιο εξήγγειλε προεκλογικά το 2004 και ο κ. Κ. Καραμανλής αλλά δεν το τήρησε, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι η αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κριθεί από την αναξιοπιστία της ΝΔ, η οποία, όπως τόνισε, ως κυβέρνηση αντί να μειώνει τη σπατάλη του δημόσιου τομέα την αυξάνει.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση του Υπουργείου Απασχόλησης σχετικά με την ενίσχυση των οικογενειών των θυμάτων κατά το τελευταίο τραγικό εργατικό ατύχημα στο Πέραμα.

    Τόνισε ότι η οικονομική ενίσχυση που δίνει η κυβέρνηση είναι αφενός μικρή και αφετέρου έρχεται πάρα πολύ αργά και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση αποτιμά την ασφάλεια των εργαζομένων.

    Αντί να λαμβάνει προληπτικά μέτρα, έρχεται εκ των υστέρων να δώσει ελεημοσύνη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε προσβλητικό για τους ανθρώπους τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά η κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι επιχειρεί να κλείσει στόματα.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους αγρότες καταργώντας την επιδότηση του επιτοκίου στα αγροτικά δάνεια με αποτέλεσμα πρόσθετη επιβάρυνση τουλάχιστον 2%.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αποδοκιμάζει την ενέργεια αυτή της κυβέρνησης που αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τους αγρότες και ζητάει την άμεση ανάκληση του μέτρου.

    [03] Μάχη στα πύρινα μέτωπα

    Υπό έλεγχο είναι από τις 7 το πρωί η φωτιά στο Βρανά Μαραθώνα, όπου παραμένουν οι δυνάμεις για την πλήρη κατάσβεσή της.

    Σε ύφεση από τις 6.20 βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά στον Κουβαρά που ξεκίνησε από τα Νταμάρια του Σταύρου στο Μαρκόπουλο, και τη νύχτα έφτασε μέχρι τα πρώτα σπίτια του Κουβαρά χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει ζημιές.

    Επίσης οι πυροσβέστες κατάφεραν να εμποδίσουν την πορεία της πυρκαγιάς προς το δάσος του Κουβαρά.

    Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 50 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα αεροπλάνο κι ένα ελικόπτερο καθώς και 8 υδροφόρες των δήμων.

    Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στη Ζάκυνθο και μια ακόμα στο Ζευγολατιό Κορινθίας που εκδηλώθηκε στις 2.30 τη νύχτα και καίει ελιές, αμπέλια και λίγα πεύκα. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 August 2008 - 8:30:18 UTC