Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα συνεχισθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
  • [02] "Απροστάτευτο το εισόδημα των πολιτών"
  • [03] "Κερδοσκοπία στην Υγεία"
  • [04] "Νέες κοινωνικές αδικίες"

  • [01] Θα συνεχισθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

    Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Αλ.Κοντό θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ανασκόπηση της οικονομικής κατάστασης και των διεθνών εξελίξεων, καθώς και των δυσκολιών που υπάρχουν στο παγκόσμιο επίπεδο, έγινε στη συνάντηση του κ.Κ.Καραμανλή με τον υπουργό Οικονομίας.

    Η κατεύθυνση της πολιτικής μας, υπογράμμισε ο κ.Γ.Αλογοσκούφης, είναι δεδομένη και σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική εξυγίανση και σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα συνεχίσουμε.

    Βεβαίως, πρόσθεσε, λαμβάνουμε υπόψη μας τις επιπτώσεις από τις διεθνείς εξελίξεις και τις δυσκολίες που δημιουργούνται, αλλά συνεχίζουμε σταθερά και αταλάντευτα στη στρατηγική που έχουμε εξαγγείλει.

    [02] "Απροστάτευτο το εισόδημα των πολιτών"

    "Η Νέα Δημοκρατία ανέκαθεν εκπροσωπούσε τη συντήρηση και επεδίωκε την ομηρία των πολιτών", δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη, ασκώντας σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση, με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, Ντίνος Ρόβλιας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τις 7 Μαρτίου 2004 έως τις 30 Ιουνίου 2008 έχουν εγκριθεί 671.016 προσλήψεις στο δημόσιο τομέα από τις οποίες οι 387.911 αφορούν νέους συμβασιούχους.

    Η εκπρόσωπος μίλησε για "γαλάζιο κομματικό παρακράτος" και ισχυρίσθηκε ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς κατά μέσο όρο προσλαμβάνονται 386 άτομα την ημέρα. "Προσλαμβάνουν ημέτερους από το παράθυρο" είπε και πρόσθεσε ότι "αποφεύγουν μονίμως να προσλάβουν μέσω του ΑΣΕΠ για να παρακάμπτουν τις αντικειμενικές διαδικασίες".

    Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας το 2004 για μονιμοποίηση 250.000 συμβασιούχων από τους οποίους μονιμοποιήθηκαν 33.877, δηλαδή το 13% των συμβασιούχων. Διατύπωσε, επίσης, ότι ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε υποσχεθεί ότι δεν θα γίνει καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ, εξαίρεσε από τις διαδικασίες του 25 δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

    Η κ. Καρακλιούμη ισχυρίσθηκε ακόμη ότι "ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε υποσχεθεί ότι δεν θα προβεί σε προσλήψεις εκτάκτων υπαλλήλων για πάγιες ανάγκες, προσέλαβε 387.911 συμβασιούχους και μόλις 120.973 μονίμους υπαλλήλους, ποσοστό 23,7%.

    Δηλώσεις για την οικονομία

    Ερώτημα προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη αν η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλλει νέους φόρους στους πολίτες, απηύθυνε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη.

    Αναφερόμενη στη δήλωση του κ. Αλογοσκούφη ότι ο ίδιος υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι γνωστό ότι η πολιτική αυτή έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Καραμανλή. Και αναρωτήθηκε αν οι κύριοι Καραμανλής και Αλογοσκούφης αισθάνονται υπερήφανοι γι' αυτή την πολιτική.

    Όπως ανέφερε η κ. Καρακλιούμη, η κυβερνητική πολιτική στην οικονομία, μεταξύ άλλων, οδήγησε τον πληθωρισμό στο 4,9 % κάνοντας ρεκόρ δεκαετίας, στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και στο φάσμα της χρεοκοπίας όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

    Αυτή η κυβέρνηση, πρόσθεσε η κ. Καρακλιούμη, έχει αποδείξει ότι ασχολείται με το πως θα αδειάσει τις τσέπες των πολιτών και είναι αρκετά εφευρετική σε αυτό. Δυστυχώς, όμως, πρόσθεσε, αποδεικνύεται ανίκανη να προστατεύσει το εισόδημα των πολιτών.

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ στη Ρόδο

    Περιοδεία στη Ρόδο, προκειμένου να ενημερωθεί για το μέγεθος της καταστροφής στις πυρόπληκτες περιοχές και για τα έργα που πρέπει να γίνουν, πραγματοποιεί κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον πολιτικό εκπρόσωπο του κόμματος σε θέματα Δημοσίων Έργων Γιάννη Μαγκριώτη. Στο κλιμάκιο μετέχουν επίσης οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης και Νίκος Ζωίδης.

    Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο κ. Μαγκριώτης, επισκέφθηκε τη Νομαρχία Δωδεκανήσου, όπου ο νομάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης και οι δήμαρχοι του νησιού τον ενημέρωσαν εκτενώς για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις πληγείσες περιοχές μετά την πυρκαγιά.

    Ο νομάρχης έκανε αναλυτική αναφορά στο χρονικό της καταστροφής, όπως και στα έργα (αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά) που πρέπει να γίνουν άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών και την πρόληψη άλλων φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, τους αμέσως επόμενους μήνες.

    Ο προβληματισμός των εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εστιάστηκε κυρίως, όπως αναφέρθηκε, στην υποστελέχωση της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, την έλλειψη μέσων, τη μη μόνιμη παρουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης στη Ρόδο, καθώς και την ανάγκη οικονομικής υποστήριξης της Νομαρχίας και των Δήμων για την κατασκευή των απαραίτητων έργων στις πυρόπληκτες περιοχές.

    Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, ζητήθηκε η άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού Εσωτερικών. Ζητήθηκε επίσης η αρωγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προώθηση του διεκδικητικού πλαισίου, όπως αυτό έχει κωδικοποιηθεί στο σχέδιο ανασυγκρότησης που έχει συντάξει η Νομαρχία.

    Ο Γιάννης Μαγκριώτης συνεχάρη όλους τους εκπροσώπους της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον κάθε απλό πολίτη που με αυταπάρνηση, όπως είπε, προστάτευσαν τις περιουσίες τους, αλλά και για την ετοιμότητα που επέδειξαν οι τοπικές αρχές για την προετοιμασία προτάσεων αποκατάστασης των ζημιών και αποζημίωσης των πληγέντων.

    «Έχουμε κάνει κι εμείς τη δική μας προετοιμασία, σε συνεργασία με τους Δωδεκανήσιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τη Νομαρχία και τους Δήμους, και έχουμε έτοιμη συνολική πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης», είπε ο κ. Μαγκριώτης.

    Ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωσε τον νομάρχη και τους δημάρχους, ότι η πρότασή τους για αναβάθμιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων τους σε θέματα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης αποτελεί προτεραιότητα για το κόμμα του, σημειώνοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε η Ρόδος να γίνει Ηλεία, εξ αιτίας μιας νέας ολιγωρίας της κυβέρνησης».

    Στη συνέχεια, ο κ. Μαγκριώτης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών του κόμματός του και παραγόντων της Αυτοδιοίκησης, πραγματοποίησε επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές.

    Στο μεταξύ, δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση άσκησε με δηλώσεις του ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χ.Καστανίδης, ο οποίος την χαρακτήρισε "ανέκδοτο", υπογραμμίζοντας ότι προωθείται χωρίς σχεδιασμό με στόχο "τους εκλογικούς συσχετισμούς και τα εκλογικά παιχνίδια σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, μέσω της αλλαγής των γεωγραφικών ορίων των Δήμων αλλά και των Περιφερειών".

    Δεν θα κάνουμε καμία συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση - ανέκδοτο της Νέας Δημοκρατίας, εάν δεν τηρηθούν δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις, τόνισε.

    "Η πρώτη προϋπόθεση είναι να αλλάξουμε βαθιά, να μετασχηματίσουμε ριζικά το κεντρικό κράτος, και όχι απλώς να αγγίξουμε τα γεωγραφικά όρια των Δήμων και των Περιφερειών.

    Η δεύτερη θεμελιώδης προϋπόθεση είναι να λυθούν τα οικονομικά, τεχνικά και διοικητικά προβλήματα που έχουν μείνει από την πρώτη μεταρρύθμιση, τον πρώτο Καποδίστρια, για να μην μεταφέρουμε στην νέα διοικητική μεταρρύθμιση τα παλαιά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση οφείλει πρώτα να εξοφλήσει όλες τις οφειλές της προς τον Β/ και Α/ βαθμό Αυτοδιοίκησης, οφείλει πρώτα να εφοδιάσει με τα κατάλληλα διοικητικά και τεχνικά μέσα τους Δήμους, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή συνένωση των Δήμων στα πλαίσια ενός νέου Καποδίστρια".

    Με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών απάντησε: «Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κρίνει, για μια ακόμη φορά, εξ ιδίων τα αλλότρια. Καθένας γνωρίζει ότι ανέκδοτο ήταν η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε όλους του τομείς του υπουργείου Εσωτερικών, ανέκδοτο δε παραμένει και η σημερινή ατεκμηρίωτη και αντιφατική αντιπολιτευτική τακτική του στον ίδιο τομέα».

    Εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε ανακοίνωση - απάντηση στο δελτίο του υπουργείου - σύμφωνα με την οποία "το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΣ, που πήρε εντολή να σχολιάσει, δεν λέει τίποτε για την ουσία του πράγματος, δεν λέει τίποτε για όσα το ΠΑΣΟΚ καταγγέλει. Οπως δεν έχει πει τίποτε μέχρι τώρα η κυβέρνηση για την ολοκληρωμένη δέσμη ιδεών του ΠΑΣΟΚ, για τη βαθειά αλλαγή στο κράτος και την αυτοδίοικηση".

    [03] "Κερδοσκοπία στην Υγεία"

    "Την επιχειρηματική δράση - κερδοσκοπία στην Υγεία δεν μπορεί να τη νομιμοποιήσει καμιά δικαστική απόφαση γιατί είναι απάνθρωπη, επικίνδυνη και ασυμβίβαστη με το δικαίωμα του λαού για σύγχρονες, πλήρως δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας" Αυτό είναι το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που κρίνει συνταγματικό το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Υγείας, με το οποίο αίρεται κάθε περιορισμός για την ίδρυση εταιριών στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    "Η κυβέρνηση με το προεδρικό διάταγμα, υλοποιώντας τις οδηγίες - κατευθύνσεις της ΕΕ, προχωρεί στην πλήρη απελευθέρωση της δράσης του κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας. Δίνει ώθηση και επιταχύνει τη διαδικασία συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δράσης στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται το χώρο.

    Οι συνέπειες θα είναι σκληρές για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η ήδη απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει από την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας θα επιδεινωθεί δραματικά", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μην παραιτηθούν από τα σύγχρονα δικαιώματά τους στην Υγεία και να απορρίψουν την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ και στο χώρο της Υγείας και να παλέψουν για την ανατροπή της.

    [04] "Νέες κοινωνικές αδικίες"

    Η αποτυχία εφαρμογής του φετινού προϋπολογισμού σε συνδυασμό με τις νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις που διακατέχουν την κυβέρνηση έχουν οδηγήσει σε νευρική κρίση την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

    Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για "νέες κοινωνικές αδικίες όπου θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο πολίτες με διαφορετικά πραγματικά εισοδήματα με την ισοπεδωτική φορολογική αντιμετώπισή τους μέσω της επαναφοράς των αντικειμενικών κριτηρίων".

    Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, και οι αδύνατοι οικονομικά πολίτες, δεν μπορούν να αποτελούν την εύκολη λύση για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού, αναφέρει ο ΣΥΝ και υπογραμμίζει ότι τα χαρακτηριστικά μιας ριζικής Φορολογικής Μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η ελάφρυνση των μισθωτών, των συνταξιούχων και των χαμηλών εισοδημάτων σε σχέση με τα άλλα εισοδήματα, η αντιστροφή της σχέσης έμμεσων - άμεσων φορέων και η ουσιαστική φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και εισοδημάτων από ακίνητα και κινητά στοιχεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 August 2008 - 4:30:21 UTC