Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φαντασμαγορική τελετή έναρξης

  • [01] Φαντασμαγορική τελετή έναρξης

    Η καρδιά του αθλητισμού χτυπά στο Πεκίνο, στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ξεκίνησαν χθες με τη φαντασμαγορική τελετή έναρξής τους, υπό τους ήχους εκατοντάδων τυμπάνων, παρουσία δεκάδων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Χιλιάδες βεγγαλικά καταύγασαν τον ουρανό της κινεζικής πρωτεύουσας και το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, τη Φωλιά του Πουλιού, ενώ ακολούθησαν εκατοντάδες τυμπανιστές και τελετουργικές παραστάσεις, απεικόνιση του πανάρχαιου κινέζικου πολιτισμού.

    Την έναρξη των Αγώνων κήρυξε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Τζιντάο, ενώ την Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στο βωμό ο Λι Νινγκ, «χρυσός» Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής το 1984 στο Λος Αντζελες.

    Η τελετή έναρξης διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες. Το κεντρικό κομμάτι της τελετής, διάρκειας μιας ώρας, χωρίστηκε σε δύο μέρη. Το ένα υπογράμμιζε τον αρχαίο πολιτισμό της Κίνας και το άλλο τη σύγχρονη εποχή της χώρας.

    Ο λαμπρός σκηνοθέτης Ζανγκ Γιμού εκμεταλλευόμενος την υψηλή τεχνολογία, έκανε τους Ολυμπιακούς κύκλους να αιωρούνται στο γήπεδο, δημιουργώντας ένα όμορφο θέαμα τόσο στο γήπεδο, όσο και τηλεοπτικά, Επίσης, μέσα από το πρόγραμμά του, μας "υπενθύμισε" ότι ο Κομφούκιος ήταν Κινέζος και ότι οι συμπατριώτες του ανακάλυψαν το μπαρούτι, το χαρτί, την τυπογραφία και την πυξίδα. Εξαιρετική κι η έμπνευση να επιλέξει 56 παιδάκια από ισάριθμες εθνότητες της Κίνας να απαγγείλουν τον εθνικό ύμνο.

    Το "κυρίως πιάτο" της τελετής έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων, ξεκίνησε με τον τεράστιο ψηφιακό "πάπυρο" που ξεδιπλώθηκε στο κέντρο του σταδίου. Πάνω του υπάρχει ένα χαρτί -ακόμα μία σπουδαία κινεζική ανακάλυψη. Το χαρτί μετατρέπεται σε τρισδιάστατη πλατφόρμα, όπου προβάλλονται κινέζικα ιδεογράμματα και σχήματα ανάμεσα στα οποία και το Σινικό Τείχος.

    Εντυπωσιακή ήταν και η αναπαράσταση του "δρόμου του Μεταξιού", της διαδρομής που ένωνε την Κίνα με τον Δυτικό Κόσμο πριν από 2.000 χρόνια. Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Λανγκ Λανγκ, έπαιξε συνοδευόμενος από την πεντάχρονη Μουζί Λι και ακολούθησαν οι θεματικές ενότητες "Φύση" και "Ονειρο", με 2,008 γνώστες της παραδοσιακής πολεμικήςτέχνης Τάιτζικουαν, μπόλικη φαντασία και "Χολιγουντιανά" εφέ. Το πιο εντυπωσιακό απ΄όλα ήταν η τεράστια σφαίρα που συμβολίζει τη γή, που βγήκε από τα "έγκατα" του σταδίου. Εχει διαμετρο 30 μέτρα, βάρος 400 τόνους και ανυψώνεται με ταχύτητα 12 μέτρων το λεπτό.

    Η Σάρα Μπράιτμαν, "'εμπειρη" σε Ολυμπιακές τελετές, τραγούδησε το "You and me" με τον "εγχωριο" σταρ Λιου Γκούανγκ. Η Μπράιτμαν είχε τραγουδήσει και το 1992 στη Βαρκελώνη, ντουέτο με τον Πλάθιντο Ντομίνγκο. Χιλιάδες εθελοντές ξεχύθηκαν στο στάδιο, για τη δική τους παρέλαση που προετοίμαζαν απ΄τον περασμένο Μάρτιο και μόλις τελείωσαν, όλα ήταν έτοιμα για τη μεγάλη στιγμή.

    Η παρέλαση των αθλητών

    Ο Ηλίας Ηλιάδης έγινε ο πρώτος αθλητής των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων που πάτησε το πόδι του μέσα στη "Φωλιά του Πουλιού". Με τη γαλανόλευκη στα χέρια κι αυτό το χαμόγελο που... σκλαβώνει, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του τζούντο άνοιξε το "χορό" της παρέλασης των αθλητών, υπό τις ιαχές του πλήθους και με μουσική υπόκρουση από ορχήστρες από πέντε Ηπείρους. Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι όνειρο ζωής για κάθε αθλητή και αυτό το συναίσθημα μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πρόσωπα όλων όσοι παρέλασαν, εκπροσωπώντας τις 204 χώρες των Αγώνων.

    Από αυτές, το (πιο) θερμό χειροκρότημα του κόσμου συγκέντρωσαν η Κινεζική Ταϊπέι, το Χονγκ Κονγκ, οι Ισπανοί που είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στην Κίνα και... ως είθισται τα τελευταία χρόνια, το Ιράκ.

    Στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετέχουν αθλητές και αθλήτριες από 204 εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, αριθμός ρεκόρ, καθώς το 2004 στην Αθήνα μετείχαν 202, ενώ στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα, είχαν πάρει μέρος μόλις 14 χώρες.

    Το μήνυμα του προέδρου της ΔΟΕ

    Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης των 204 αποστολών στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, το τελετουργικό προβλέπει την ομιλία του πρόεδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και του πρόεδρου της Οργανωτικής Επιτροπής (BOCOG).

    Ο πρόεδρος της BOCOG, Λιου Τσι είπε μεταξύ άλλων: "Αποψε η ολυμπιακή φλόγα από την Ολυμπία θα λάμψει εδώ. Σ΄αυτήν τη συναρπαστική στιγμή θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά τους αθλητές, τους προπονητές και τους επισήμους.

    Επίσης, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στη ΔΟΕ και στις διεθνείς ομοσπονδίες για τη συνεισφορά τους στην προετοιμασία αυτών των αγώνων.

    Για την Κίνα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το όνειρο ενός αιώνα, που γίνεται πραγματικότητα. Ειλικρινά πιστευουμε ότι η φιλοξενία μας θα σας αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις".

    Ο Ζαγκ Ρογκ, μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες αναμονής στη ζέστη και την υγρασία, δεν υπήρχε περίπωση να ξεφύγει από τα συνηθισμένα, "Σήμερα το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Μράβο Πεκίνο!

    Ολοι ενωμένοι δακρύσαμε για τα θύματα του σεισμού στη Σιτσουάν. Σε αυτές τις τραγικές στιγμές συγκινηθήκαμε από το κουράγιο και το θάρρος των Κινέζεων.

    Αγαπητοί αθλητές: Απορίψτε το ντόπινγκ θυμηθείτε ότι αποτελείτε παράδειγμα για τους νέους όλου του κόσμου Κάνετέ μας υπερήφανους με τα κατορθώματάς σας

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οργανωτική επιτροπή, αλλά και τους εθελοντές για τις προσπάθειές τους".

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χου Τζιντάο κήρυξε την έναρξη των Αγώνων.

    Η φλόγα άναψε

    Τα τελευταία είκοσι χρόνια, κεντρικό σημείο συζήτησης στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι ο τρόπος με τον οποίον θα ανάψει ο βωμός. Οι Κινέζοι είχαν να συναγωνιστούν μερικές... ιστορικές εμπνεύσεις και βρήκαν τον τρόπο να κλέψουν την παράσταση.

    Ο Λι Νινγκ, τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ανυψώθηκε με ειδικό μηχανισμό κι έκανε εναερίως το γύρο του σταδίου, για να ολοκληρώσει την τελετή έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων. Η φλόγα που άναψε ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ενόργανης Γυμναστικής (Λος Άντζελες 1984) θα καίει για τις επόμενες 15 ημέρες στο Πεκίνο, που στο διάστημα αυτό θα είναι το επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού (και όχι μόνο) ενδιαφέροντος.

    Ελληνικές συμμετοχές σήμερα

    Αρκετές ελληνικές συμμετοχές περιλαμβάνει η σημερινή πρώτη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Την αρχή θα κάνουν τα κορίτσια στα προκριματικά της τοξοβολίας, Ευαγγελία Ψάρρα και Ελπίδα Ρωμάντζη (07:00 ώρα Ελλάδας) και το πρόγραμμα από ελληνικής πλευράς θα κλείσει στις 14:30 ώρα Ελλάδας ο Γιώργος Γαζής στα 75κ. της πυγμαχίας.

    Αναλυτικά οι ελληνικές συμμετοχές:

    07:00 Προκριματικά Τοξοβολίας

    Ευαγγελία Ψάρρα, Ελπίδα Ρωμάντζη

    07:20 Ενόργανη Γυμναστική (μονόζυγο)

    Βλάσης Μάρας

    08:45 Ενόργανη Γυμναστική (άλμα)

    Βλάσης Μάρας

    09:50 Κωπηλασία

    Γιάννης Χρήστου

    12:30 Τζούντο -60κ.

    Λαυρέντης Αλεξανίδης

    13:30 Κολύμβηση 400μ. μικτή ατομική προκριματικά

    Ρωμανός Αλυφαντής, Βασίλης Δεμέτης

    14:01 Κολύμβηση 100μ. πεταλούδα προκριματικά

    Ειρήνη Καβαρνού

    14:28 Κολύμβηση 400μ. ελεύθερο προκριματικά

    Σπύρος Γιαννιώτης

    14:30 Πυγμαχία 75κ.

    Γιώργος Γαζής


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 August 2008 - 4:30:15 UTC