Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβλήματα από τις βροχοπτώσεις
  • [02] Στη δίνη του πολέμου ο Καύκασος
  • [03] Πρεμιέρα με ήττες
  • [04] "Διαπραγματεύσεις για ειρήνη"
  • [05] Μέτρα για τους αγρότες
  • [06] "Επιστροφή των στρατιωτών"

  • [01] Προβλήματα από τις βροχοπτώσεις

    Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας. Ταυτόχρονα, από κεραυνούς προκλήθηκαν δεκάδες πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας, οι οποίες ωστόσο αντιμετωπίσθηκαν άμεσα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Πυρκαγιές από κεραυνούς εκδηλώθηκαν στην περιοχή της Αττικής στη Φυλή, στο Καραούλι της Ελευσίνας και στη Βοιωτία, στο χωριό Στεφάνι των Δερβενοχωρίων και στους πρόποδες του Κιθαιρώνα. Παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν στο Γύθειο Λακωνίας, στη Ζαχάρω Ηλείας και άλλες περιοχές της χώρας.

    Η Πυροσβεστική έλαβε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια, καθώς και για κοπές δένδρων κυρίως στη Θεσσαλία και ειδικότερα στους Σοφάδες, τον Παλαμά Καρδίτσας και τα Φάρσαλα, αλλά και στη Λαμία και την Αταλάντη.

    Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε το μπουρίνι στη βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Χαλκιδική και την Καβάλα, ενώ στην Ασπροβάλτα διακόπηκε η κυκλοφορία της Εγνατίας Οδού για δυόμισι ώρες από κατολισθήσεις και νερά. Το ίδιο συνέβη και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθήνας στο ύψος του Πλαταμώνα Πιερίας.

    Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί από χαλαζόπτωση στις καλλιέργειες στη Θεσσαλία.

    [02] Στη δίνη του πολέμου ο Καύκασος

    Συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις στον Καύκασο. Νωρίς το πρωί, ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τμπιλίσι, ενώ οι ισχυρές εκρήξεις συγκλόνησαν την πόλη. Ο ρωσικός στρατός απέκλεισε τη Μαύρη Θάλασσα και σύμφωνα με το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών κατέλαβε το Τσκινβάλι. Νωρίτερα, η Γεωργία είχε αποσύρει τις δυνάμεις της από την αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας όπου συγκρούονταν με ρωσικές δυνάμεις για τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τσκινβάλι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γεωργιανής κυβέρνησης, δέκα χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες εστάλησαν ως ενισχύσεις τις τελευταίες ώρες στην Γεωργία.

    Από την πλευρά τους, οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις δηλώνουν ότι οι γεωργιανές δυνάμεις εξακολουθούν να παραμένουν στην αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας παρά την ανακοίνωση του Τμπιλίσι ότι αποσύρθηκαν, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Ρωσικά πολεμικά πλοία τα οποία έφθασαν σήμερα στις ακτές της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα έχουν εντολή να εμποδίσουν να φθάσουν όπλα στο κράτος του Καυκάσου, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο πηγή του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

    Γεωργιανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Ρωσία μετακίνησε 6.000 στρατιώτες εντός του εδάφους της και άλλους 4.000 από θαλάσσης κι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επίθεση εναντίον των δυνάμεων της χώρας.Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Γεωργίας προγραμμάτιζε την κατεπείγουσα επιστροφή δυνάμεών της από το Ιράκ αεροπορικώς.

    Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες διπλωματικές πληροφορίες η Ρωσία έχει απειλήσει να αποκλείσει τις ακτές της Γεωργίας με το στόλο της στην Μαύρη Θάλασσα και να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τους αεροπορικούς της βομβαρδισμούς εάν η κυβέρνηση Σακασβίλι δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Νότια Οσετία.

    Ο βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ειρηνευτικές αποστολές Έντμοντ Μουλέτ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την δυνητική εξάπλωση των εχθροπραξιών που μαίνονται στη Γεωργία και στην Αμπχαζία, περιοχή η οποία έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία της.

    Τονίζοντας πως σημειώθηκαν "πολύ μεγάλοι αριθμοί νεκρών, προσφύγων κι εκτενείς καταστροφές" ήδη, ο διπλωμάτης από τη Γουατεμάλα πρόσθεσε πως "αυτήν τη στιγμή ανησυχούμε ιδιαίτερα για το ότι η σύγκρουση μοιάζει να εξαπλώνεται πέραν της Νότιας Οσετίας στην Αμπχαζία".

    "Οι στρατιωτικοί παρατηρητές της UNOMIG αναφέρουν ότι συνεχίζονται οι στρατιωτικές προετοιμασίες από τις de facto αρχές της Αμπχαζίας για μια επιχείρηση στο άνω τμήμα της κοιλάδας Κοντόρι, πιθανότατα αύριο το πρωί".

    Ο Μουλέτ είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι Αμπχαζικές αρχές του ζήτησαν ρητώς να αποσύρει τους στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΗΕ, από την κοιλάδα, χωρίς να εξηγήσουν το λόγο. Οι άνδρες της UNOMIG μετακινήθηκαν στη βάση τους στο Σουκούμι για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά ανάμεσα στο στρατό της Γεωργίας και Αμπχάζιους αυτονομιστές.

    Νωρίτερα χθες ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σακασβίλι είχε δηλώσει ότι αποκρούσθηκαν επιθέσεις στην περιοχή. Ο πρεσβευτής της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλυ Τσούρκιν δήλωσε ότι δεν έχει πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στην Αμπχαζία. Ο Τσούρκιν συνέκρινε τη Ρωσική δράση στη Νότια Οσετία με εκείνη του ΝΑΤΟ το 1999 στο Κοσσυφοπέδιο, κατηγορώντας το Τμπιλίσι για την διάπραξη "γενοκτονίας" κι "εθνοκάθαρσης"--κατηγορία, ακριβώς, που διατύπωσε και ο Σακασβίλι σε βάρος της Ρωσίας και της Νότιας Οσετίας.

    Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε χθες μια ξαφνική επίσκεψη στην ευρυσκόμενη υπό ένταση περιοχή του Καυκάσου για να συζητήσει με στρατηγούς το θέμα της διαμάχης για τη Νότια Οσετία.

    Μιλώντας στη συνάντησή του με τους στρατηγούς που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η πλήρης επέμβαση της Ρωσίας στη διαμάχη δεν είναι ένας ανοικτός πόλεμος με τη Γεωργία , αλλά η νομιμότητα της διατήρησης της ειρήνης που επιτρέπει στη Ρωσία να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

    "Η Ρωσία επί αιώνες παίζει στην περιοχή αυτή έναν πλήρως θετικό, σταθεροποιητικό ρόλο, ήταν πάντα εγγυητής της ασφάλειας , της συνεργασίας και της προόδου", τόνισε ο ρώσος πρωθυπουργός.

    Ο κ. Πούτιν υποσχέθηκε να προσφέρει η ρωσική κυβέρνηση μισό δισεκατομμύριο δολάρια για την ανοικοδόμηση της κατεστραμένης πρωτεύουσας της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι και ανέφερε ότι οι μάχες άρχισαν όταν τα γεωργιανά στρατεύματα αντιπαρετέθηκαν στους ρώσους στρατιώτες διατήρησης της ειρήνης.

    Aνθρωπιστικό δράμα

    Τουλάχιστον 2.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, Τσκινβάλι, από τις συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών και των γεωργιανών δυνάμεων, δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στη Γεωργία στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ,

    Ο Βιατσεσλάβ Κοβαλένκο δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι 13 μέλη των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και περίπου 70 άλλοι τραυματίστηκαν από τις εχθροπραξίες.

    Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι στη Νότια Οσετία συντελείται γενοκτονία.

    "Αυτό που συμβαίνει στη Νότια Οσετία μπορεί να χαρακτηριστεί ως εθνοκάθαρση και γενοκτονία", δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Ντμίτρι Ρογκόζιν.

    Ο ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ είπε ακόμα ότι η Ρωσία δεν θεωρεί ότι βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Γεωργία και ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου αν οι γεωργιανές δυνάμεις δεν παύσουν πυρ και αποσυρθούν από τη Νότια Οσετία.

    Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος για την εκτόνωση της κρίσης είναι να αποσυρθούν τα γεωργιανά στρατεύματα από τη Νότια Οσετία.

    Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να υπογραφεί και συμφωνία μεταξύ των αυτονομιστών της Νότιας Οσετίας και της Γεωργίας, με την οποία- και οι δύο πλευρές- θα δεσμεύονται να μην επιτεθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    Ο Μεντβέντεφ είπε ότι υπάρχουν χιλιάδες θύματα και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στη Νότια Οσετία, καθώς και τεράστιες καταστροφές ως αποτέλεσμα "των βάρβαρων ενεργειών" των γεωργιανών αρχών.

    Μοναδικός στόχος της Ρωσίας είναι ο τερματισμός της βίας το συντομότερο δυνατό και η προστασία των αμάχων, είπε ο ρώσος πρόεδρος στον αμερικανό ομόλογό του.

    Αντιδράσεις από τη Διεθνή Κοινότητα

    Η Ευρωπαική Ενωση προέτρεψε τη Ρωσία να σεβαστεί την"κυριαρχία" και την "εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της" σύμφωνα με γραπτή διακήρυξη της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες.

    Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε σήμερα ότι "στις αρχές της επόμενης εβδομάδας" θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης που θα προσπαθήσουν να διευθετήσουν την κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία.

    Η γαλλική προεδρία σε άλλη της ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι ο γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ θα μεταβεί "μόλις καταστεί δυνατό στην περιοχή" για να προτείνει μια "έξοδο από την κρίση" που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στη Ρωσία και την Γεωργία.

    Η Ρωσία χρησιμοποίησε "δυσανάλογη" δύναμη στη σύγκρουση της στη νότια Οσετία με την Γεωργία και πρέπει αμέσως να αποσύρει τα στρατεύματα της και να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία με το Τμπιλίσι, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.

    Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ολοκλήρωσε χθες στη Νέα Υόρκη τη νέα άτυπη σύνοδό του χωρίς να επιτύχει την υιοθέτηση κειμένου σχετικά με την διένεξη μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας για την Νότια Οσετία.

    Το Αζερμπαϊτζάν ανέστειλε τις5 εξαγωγές πετρελαίου

    Το Αζερμπαϊτζάν ανέστειλε της εξαγωγές πετρελαίου μέσω των λιμανιών της Γερωργίας, (Κούλεβι και Μπατούμ) λόγω της σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας , ανακοινώθηκε σήμερα από τον επικεφαλής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν.

    "Οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω των λιμανιών του Κούλεβι και του Μπατούμ ανεστάλησαν" δήλωσε ο Ροβνάγκ Αμπτουλάγιεφ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

    "Αυτό αποφασίστηκε λόγω των μαχών" στην νότια Οσετία" πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω.

    Κανένα πρόβλημα για τους ομογενείς

    "Δεν υπάρχει πρόβλημα ομογενών. Υπάρχει μία οικογένεια στην περιοχή που βομβαρδίστηκε και αυτή είναι καλά και έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές".

    Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, μετά τη συνεδρίαση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, που συνήλθε σήμερα το πρωί επί μία ώρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) και τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών.

    Στη συνεδρίαση εξετάστηκε η κατάσταση και όπως δήλωσε ο κ. Κασσίμης ετοιμάστηκε όλη η διαδικασία ώστε η Αθήνα να μπορεί, αν της ζητηθεί, να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια εντός 6 ωρών: «Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ τέθηκε σε λειτουργία από χθες το απόγευμα, με εντολή της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη και λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στη Νότια Οσσετία, εφόσον μας ζητηθεί».

    Όπως εξήγησε ο κ. Κασσίμης έχει ήδη μετακινηθεί ο γενικός μας πρόξενος από το Νοβοροσίσκ στο Βλαδικαυκάς, οπότε αν υπάρξουν πρόσφυγες ελληνικής καταγωγής θα έχουν πλήρη περίθαλψη. Παράλληλα, ο πρέσβυς μας στην Τυφλίδα είναι έτοιμος και σε συνεχή επικοινωνία με τις γεωργιανές αρχές ούτως ώστε εάν εμφανιστούν ελληνικής καταγωγής πολίτες, από την περιοχή των συγκρούσεων, να έχουν άμεση περίθαλψη και κάλυψη.

    Στη Νότιο Οσσετία, πρόσθεσε ο κ. Κασσίμης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ευτυχώς δεν έχουμε ελληνικό πληθυσμό, παρά μόνο έξι οικογένειες, για τις οποίες, εάν και εφόσον χρειαστεί θα υπάρχει πλήρης περίθαλψη και κάλυψη. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ανάγκης για προληπτική μετακίνησή τους.-

    Για την ενημέρωση του κοινού ενεργοποιείται από σήμερα στις 21:00 Ειδικό Τηλεφωνικό Κέντρο στα τηλέφωνα 210-3681212 και 210-3681730.

    [03] Πρεμιέρα με ήττες

    Η δυσμενής παράδοση στις αναμετρήσεις με την Ισπανία (7η σερί ήττα σε επίσημη διοργάνωση και 27η συνολικά) «ταξίδεψε» μαζί με την εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών στο Πεκίνο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, από το οποίο έλειπε η αποφασιστικότητα και η διάρκεια, ηττήθηκε 81-66 από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία.Επόμενος αντίπαλος για την εθνική η Γερμανία, την Τρίτη.

    Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών στο Ολυμπιακό τουρνουά ξεκίνησε με ήττα στη διοργάνωση, καθώς έχασε από το αντίστοιχο της Αυστραλίας με 12-8, στο πλαίσιο της πρεμιέρας του Α΄ ομίλου. Επόμενος αντίπαλος για το σύνολο του Αλεσάντρο Καμπάνια είναι η Ουγγαρία (Τρίτη, 09:00).

    Με το... αριστερό ξεκίνησαν στο Ολυμπιακό τουρνουά μπιτς βόλεϊ οι Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη. Η ελληνική ομάδα ήταν μέτρια, οι αθλήτριες μας ήταν αγχωμένες με αποτέλεσμα να ηττηθούν με 0-2 σετ από τις Αυστριακές αδερφές Σβάιγκερ. Την ήττα γνώρισαν επίσης και οι Κουτρουμανίδου και Τσιαρτσιάνη, που έχασαν με 2-1 σετ από τις Κινέζες Ξούε και Ζανγκ Ξι.

    Στην πέμπτη θέση τερμάτισε ο Αιμίλιος Παπαθανασίου κατά την τρίτη ιστιοδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, στην κατηγορία των ΦΙΝΝ, χρεωθείς με 5 βαθμούς ποινής. Πρώτος ήταν ο Σουηδός Ντάνιελ Μπίργκμαρκ (1 βαθμός ποινής), δεύτερος ο Βρετανός Ζακ Ράιλι (2 β.π.) και τρίτος ο Ισπανός Ράφαελ Τρουχίγιο (3 β.π.).

    Στην 29η θέση των 200μ. ελεύθερο κατετάγη ο Ανδρέας Ζήσιμος. Ο Ελληνας πρωταθλητής κατετάγη έκτος στην 5η προκριματική σειρά με χρόνο 1:48.82, κοντά στο δικό του πανελλήνιο ρεκόρ (1:48.50), και δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τους αυριανούς ημιτελικούς.

    Την έκτη θέση κατέλαβε η Αγγελική Εξάρχου στην 4η προκριματική σειρά των 100μ. πρόσθιο. Η Ελληνίδα κολυμβήτρια πέτυχε επίδοση 1:10.47. Για μία θέση και εννέα εκατοστά του δευτερολέπτου έχασε ο Αρης Γρηγοριάδης την πρόκριση στα ημιτελικά των 100μ. ύπτιο τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Ο Ελληνας κολυμβητής, που κατέλαβε την πέμπτη θέση στην 4η προκριματική σειρά με 54.71, κατετάγη 17ος στο σύνολο.

    Την 27η θέση στο σύνολο κατέλαβε η Ελβίρα Ευσταθίου, μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών των 400μ. ελεύθερο. Η Ελληνίδα κολυμβήτρια τερμάτισε τέταρτη στην 3η σειρά σε χρόνο 4:15.78 και με αυτήν ολοκληρώθηκε η ελληνική παρουσία και στη 2η ημέρα των προκριματικών, χωρίς κάποιος αθλητής ή αθλήτρια να καταφέρει να πάρει την πρόκριση για τη συνέχεια.

    Άδοξο φινάλε είχε η παρουσία του Ταριέλ Ζιντιρίδη στο Ολυμπιακό τουρνουά τζούντο του Πεκίνου. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στους Νέους το 2006 ηττήθηκε στον β` προκριματικό γύρο της κατηγορίας των -66 κιλών από τον.. άσημο Αμερικανό Τέιλορ Τακάτα και αποχαιρέτησε πρόωρα τη διοργάνωση.

    Στην κωπηλασία Πολύμερος/Μούγιος μπαίνουν στα προκριματικά του διπλού σκιφ, όπως και οι Μπισκιτζή Τσιάβου.

    Στα προκριματικά του σύνθετου ατομικού της ενόργανης γυμναστικής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου αγωνίστηκε η Στεφανί Μπισμπίκου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια συγκέντρωσε 56.625 βαθμούς στο σύνολο και πήρε την 39η θέση, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τον τελικό. Στους ασύμμετρους ζυγούς είχε 14.350 βαθμούς, στη δοκό 14.475β., στις ασκήσεις εδάφους 13.575β. και στο άλμα 14.225 β.

    Οργισμένη αντίδραση της Θάνου

    Δυναμική ήταν η απάντηση της Κατερίνας Θάνου στην απόφαση της ΔΟΕ να μην της επιτρέψει τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η Ελληνίδα σπρίντερ καταλογίζει στη ΔΟΕ μεθοδευμένη προσπάθεια «υποταγής» της και κάνει λόγο για «αυθαίρετη και παράνομη απόφαση» και «πρακτικές ολοκληρωτικής αντίληψης».

    «Ήταν η τελευταία πράξη μίας προαναγγελθείσας ειλημμένης απόφασης, μίας μεθοδευμένης προσπάθειας να μην αγωνιστώ, να μην διεκδικήσω και να μην κερδίσω άλλο ένα μετάλλιο για την πατρίδα μου.

    Από τη στιγμή που δεν κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να με κάμψουν αγωνιστικά και ηθικά, να με κάνουν να υποκύψω στις πιέσεις να μη συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, έπεσαν οι μάσκες και φτάσαμε σε αυτή την αυθαίρετη και παράνομη απόφαση που προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια ισονομίας, ισότητας και δικαίου στον πολιτισμένο κόσμο.

    Τέτοιες ολοκληρωτικής αντίληψης πρακτικές και αποφάσεις είναι που προσβάλλουν το αθλητικό πνεύμα και το Ολυμπιακό Ιδεώδες που γεννήθηκαν στην πατρίδα μου.

    Αγωνίστηκα και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι στους στίβους αλλά και έξω από αυτούς με πείσμα και υπερηφάνεια, με τιμή και ελεύθερο πνεύμα και αυτό τουλάχιστον είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μου το στερήσουν τέτοιες ή παρόμοιες αποφάσεις παρωδία».

    Τα χρυσά της δεύτερης μέρας

    Ενα από τα πρόσωπα που συγκέντρωσαν τα βλέματα των φιλάθλων πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, είναι ο Μάικλ Φελπς, καθώς ο Αμερικανός πρωταθλητής της κολύμβσησης έχει θέσει ως στόχο την κατάκτηση οκτώ χρυσών μεταλλίων και την κατάρριψη του σχετικού ρεκόρ (σ.σ. επτά) που κρατά ο «θρυλικός», Μαρκ Σπιτς.

    Ο Φελπς φρόντισε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις με το «καλημέρα» στην διοργάνωση, αφού εχθές εντυπωσίασε με το Ολυμπιακό ρεκόρ στα 400μ. μικτή ατομική, προϊδεάζοντας άπαντες για το σημερινό παγκόσμιο ρεκόρ (4:03.84) και το πρώτο χρυσό μετάλλιο στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησε και η Στέφανι Ράις από την Αυστραλία, με παγκόσμιο ρεκόρ (4:29.45) στο ίδιο αγώνισμα, ενώ ο Νοτιοκορεάτης Ταεχουάν Παρκ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400μ. ελεύθερο, όπως και η ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100μ. ελεύθερο γυναικών της Ολλανδίας, με Ολυμπιακό ρεκόρ (3:33.76).

    Παράλληλα, η αθλήτρια με το μακροσκελέστερο και πιο ...περίεργο όνομα της διοργάνωσης, η Πραπαβαντί Τζαροενραταναταρακούν από την Ταϊλάνδη, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 53 κιλά της άρσης βαρών, ενώ στα 56 κιλά χρυσός Ολυμπιονίκης στέφθηκε ο Κινέζος Κινγκουάν Λουν, που σήκωσε 292 κιλά, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ Νέων.

    Ακόμη, ο Τσέχος σκοπευτής Νταβίντ Κοστελέτσκι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο τραπ, ενώ στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων, πρώτευσε η Κινέζα Γουνγιούν Γκούο. Επίσης, στην ξιφασκία, ο Ιταλός Ματέο Ταλιαρόλ στέφθηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης στο ξίφος μονομαχίας, ενώ στην τοξοβολία η ομάδα της Νότιας Κορέας πήρε το χρυσό, νικώντας την Κίνα στον τελικό.

    Τέλος, στα -52 κιλά του τζούντο, η Ντονγκμέι Ξιάν χάρισε στην διοργανώτρια χώρα ακόμη ένα χρυσό, όπως έκανε στα -66 κιλά και ο Ιάπωνας Μασάτο Ουτσισίμπα για την πατρίδα του, ενώ το χρυσό μετάλλιο στις συγχρονισμένες καταδύσεις από τραμπολίνο 3 μέτρων, κατέκτησε το κινεζικό «δίδυμο» των Γκούο/Βου και στο επίπονο αγώνισμα της ποδηλασίας δρόμου αντοχής, κυριάρχησε η Νικόλ Κουκ από την Μεγάλη Βρετανία.

    Στα αξιοσημείωτα της δεύτερης ημέρας των αγώνων, περιλαμβάνονται η αναβολή των αγώνων τένις λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (σ.σ. με εξαίρεση εννέα αναμετρήσεων), καθώς και η αδυναμία συμμετοχής της Αννας Ιβάνοβιτς, που είναι Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη του γυναικείου τένις, λόγω τραυματισμού.

    [04] "Διαπραγματεύσεις για ειρήνη"

    Tην έντονη ανησυχία του για τις βίαιες εχθροπραξίες στην Νότια Οσετία (Γεωργία) εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αλλά και ως αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την άμεση παύση των εχθροπραξιών: «Ζητώ από όλες τις πλευρές την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση για την έξοδο από την κρίση» σημείωσε σε γραπτή δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών και για όσα υπέστη ο άμαχος πληθυσμός.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να καλέσω τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τα Ηνωμένα Έθνη και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να ζητήσουν από όσους εμπλέκονται στον πόλεμο να σεβαστούν την Ολυμπιακή Εκεχειρία, την παγκόσμια παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.»

    Δηλώσεις Ανδρέα Λοβέρδου

    Για διαχειριστική αδυναμία επέκρινε την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την εικόνα του τέως ως εκπροσώπου της χώρας μας κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Η κυρία υπουργός των Εξωτερικών ήταν στο Πεκίνο. Αυτό όμως, όπως τα πράγματα απέδειξαν, δεν σημαίνει ότι ήταν παρούσα και η εξωτερική μας πολιτική. Χώρες που παρήλαυναν αποτυπώνονταν στα πρόσωπα της πολιτικής τους ηγεσίας που ήταν παρόντα. Για την Ελλάδα έδειξαν τον τέως. Και τώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών ψάχνουν να επιρρίψουν ευθύνες σε αυτούς που δεν φρόντισαν για την εικόνα της χώρας, στο μείζον των γεγονότων, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από αυτήν για να αντιληφθεί ο πολίτης πως διαχειρίζεται τα θέματά του η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι πια φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πάσχει μόνο από έλλειψη οράματος και σχεδίου αλλά πάσχει επίσης και από έλλειψη διαχειριστικής ικανότητας για τα τρέχοντα θέματα, είτε μείζονα είναι αυτά είτε ελάσσονα» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

    [05] Μέτρα για τους αγρότες

    Συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρο Κοντό είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ.Κοντός ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις προσπάθειες ενίσχυσης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. ''Εκτός από την απόφαση που πήραμε ώστε από την επόμενη χρονιά τη δαπάνη για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών να την επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, εξετάζουμε η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων για αγροτική χρήση να γίνεται από την επόμενη χρονιά μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.''

    Ο κ.Κοντός ενημέρωσε ακόμη τον πρωθυπουργό, όπως είπε, για την πορεία της κατασκευής μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων στη χώρα, σημειώνοντας ότι ήδη έχει προκηρυχθεί το έργο για τον εκσυγχρονισμό του Αξιού πως σήμερα προχωρά η προκήρυξη ενός έργου πνοής για τη Μεσσηνία και σήμερα υπογράφεται η σύμβαση εγκατάστασης του εργολάβου στον Ομαλό των Χανίων.

    Ο κ.Κοντός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό,ακόμη, για το νομοσχέδιο σχετικά με την αναβάθμιση της αγροτικής έρευνας το οποίο όπως είπε, είναι έτοιμο και στοχεύει στην σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, ώστε να παράγονται ποιοτικά, ανταγωνιστικά, αγροτικά προϊόντα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αγροτοσυνδικαλιστή Θανάση Κοκκινούλη, ο κ.Κοντός είπε ότι οι συνδικαλιστές ζητούν αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και επιτάχυνση των ρυθμών και αυτό κάνουμε.

    ''Έχουμε καλύψει το χαμένο έδαφος αξιοποιώντας τους πόρους της τέταρτης Προγραμματικής περιόδου, έχουμε συζητήσει με νομάρχες και δημάρχους και διαμορφώσαμε για τον κάθε νομό της χώρας, έναν φάκελο όπου πλέον ξέρουμε με τον καλύτερο τρόπο τί θα πρέπει να εφαρμόσουμε και να υλοποιήσουμε'',τόνισε.

    Σε άλλη ερώτηση για τις αντιδράσεις αγροτών σχετικά με το ύψος των ποσών που λαμβάνουν από την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων ο κ.Κοντός είπε ότι δίνεται με απόλυτα δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο. Ο κάθε αγρότης, πρόσθεσε, ανάλογα με την καλλιέργεια που έχει παίρνει όσα καταναλώνει για την καλλιέργειά του.

    Σημείωσε ακόμη ότι με το νέο σύστημα επιστράφηκαν χρήματα για ολόκληρη τη χρονιά ενώ τις πρώτες 45 μέρες είχε δοθεί αγροτικό πετρέλαιο. Εξετάζουμε, σημείωσε, από την επόμενη χρονιά να πάρουν επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

    [06] "Επιστροφή των στρατιωτών"

    Oι πολεμικές συγκρούσεις στη Νότια Οσετία είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο της περιοχής του Καυκάσου και της Κασπίας Θάλασσας, του φυσικού πλούτου και των δρόμων διέλευσης των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Οι τελευταίες εξελίξεις, επισήμανε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ έχουν άμεση σχέση με την γενικότερη επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μας, [..] καθώς και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ.

    "Η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να είναι «όμηρος» στη λογική της πλήρους συμμετοχής στους επικίνδυνους για το λαό μας σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στέλνει ελληνικά στρατεύματα και φρεγάτες για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού της χώρας μας, ριψοκινδυνεύοντας την παραπέρα εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς σε βάρος άλλων λαών", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Τέλος, το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του για να αποτρέψει την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους αιματηρούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και συγκρούσεις. Άμεσα να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές, που βρίσκονται εκτός συνόρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 August 2008 - 18:30:25 UTC