Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρατηρητές στον Καύκασο στέλνει η ΕΕ
  • [02] Εχασε ο Ηλιάδης

  • [01] Παρατηρητές στον Καύκασο στέλνει η ΕΕ

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στην τροποποιημένη εκδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου με τη Ρωσία για την περιοχή της αποσχισθείσας Νότιας Οσετίας.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ έδωσε εντολή να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γεωργία ανταποκρινόμενος στο διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο που κόμισε ο Σαρκοζί, ο οποίος έφθασε στη Γεωργία μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Μόσχα.

    " Είναι ένα πολιτικό έγγραφο. Είναι μια συμφωνία αρχών.... και εκτιμώ ότι έχουμε μια σύμπτωση αρχών", δήλωσε ο Σαακασβίλι στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο Σαρκοζί.

    Οι αλλαγές που έγιναν εγκρίθηκαν από τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ και σ' αυτές περιλαμβάνονται η απάλειψη της αναφοράς στις συζητήσεις του μέλλοντος του καθεστώτος της Νότιας Οσετίας, δήλωσαν από κοινού Σαρκοζί και Σαακασβίλι.

    Στο μεταξύ στο Τμπιλίσι βρίσκονται οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

    Ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Καζίνσκι δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "η εποχή της κυριαρχίας της Ρωσίας στη Γεωργία έχει περάσει".

    Τέλος ανώτατος γεωργιανός αξιωματούχος κατηγόρησε τους αυτονομιστές της Νότιας Οσετίας ότι "αυτοί ξεκίνησαν τις τρομερές σφαγές" σε βάρος των Γεωργιανών σε περιοχές της Γεωργίας.

    Στέλνει παρατηρητές η ΕΕ

    Πολλές χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να αποστείλουν παρατηρητές στη Γεωργία αλλά το 27 εθνές μπλοκ θέλει τα Ηνωμένα Εθνη να ψηφίσουν μία κατάλληλη απόφαση πρώτα, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάν Κουσνέρ.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να στείλουμε παρατηρητές στην Γεωργία", είπε ο Κουσνέρ η χώρα του οποίου προεδρεύει το εξάμηνο αυτό της ΕΕ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από μία έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Υπατος Εκπρόσωπος (για τις εξωτερικές υποθέσεις Χαβιέρ Σολάνα) προετοιμάζονται γι' αυτό και πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι είναι έτοιμες να συμμετάσχουν, αλλά πρέπει να προηγηθεί απόφαση των Ηνωμένων Εθνών ",πρόσθεσε.

    Εξάλλου,οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κάλεσαν σήμερα την Γεωργία και την Ρωσία να προχωρήσουν σε μία "αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός"στην Γεωργία στην τελική διακήρυξή τους μετά το πέρας της έκτακτης συνόδου τους στις Βρυξέλλες.

    Τα ρωσικά στρατεύματα δεν κατευθύνονται προς το Τμπιλίσι

    Τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από την πόλη Γκόρι της Γεωργίας, κοντά στη Νότια Οσετία, αλλά δεν προελαύνουν προς το Τμπιλίσι, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας.

    "Θέλω να καθησυχάσω όλους ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν προελαύνουν προς την πρωτεύουσα", ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η Εκατερίν Ζγκουλάντζε χωρίς να διευκρινίσει τι κάνουν τα στρατεύματα. "Μία φάλαγγα από ρωσικά άρματα μάχης αποχώρησε από το Γκόρι χωρίς όμως να κατευθύνεται προς το Τμπιλίσι" είπε.

    Περίπου 60 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα μαζί με ρώσους στρατιώτες είχαν θεαθεί από πολλούς δημοσιογράφους κοντά στο Γκόρι στον δρόμο προς το Τμπιλίσι.

    Οι ρωσικές αρχές εξήγησαν ότι οι ρώσοι στρατιώτες "απομάκρυναν"υλικό από μία στρατιωτική αποθήκη στο Γκόρι, σύμφωνα με ένα εκπρόσωπο των ρωσικών δυνάμεων που επικαλέστηκε το πρακτορείο Ria Novosti.

    Μπους : Η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία της Γεωργίας

    Η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία της Γεωργίας, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους.

    "Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Γεωργίας και επιμένουν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας", τόνισε ο Μπούς σε σύντομη ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

    Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι

    Ο Ερντογάν μεταβαίνει στη Μόσχα

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με τη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντήσει τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το NTV, το οποίο πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός μπορεί κατά την επιστροφή του, αύριο, να πραγματοποιήσει ένα σταθμό στη Γεωργία.

    Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, υπογραμμίζοντας ότι θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα επίσημη δήλωση.

    Στο μεταξύ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε πως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα αυξήσει τον αριθμό των παρατηρητών στη Νότια Οσετία σε 300, από 200, για να βοηθήσει στην επίβλεψη της εύθραυστης εκεχειρίας.

    Ο Σταϊνμάιερ δήλωσε πως ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Στουμπ, γνωστοποίησε στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι έλαβε την απόφαση αυτή.

    Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ δήλωσε σήμερα πως ο οργανισμός λαμβάνει "ανησυχητικές αναφορές" από την περιοχή της Νότιας Οσετίας και πρόσθεσε πως η κατάσταση εκεί παραμένει αβέβαιη.

    Οι πληροφορίες μιλούν μεταξύ άλλων και για εθνικές εκκαθαρίσεις, όμως ο ΟΑΣΕ δεν έχει καταφέρει να τις ελέγξει, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τέρι Χακάλα.

    Στο μεταξύ, από το Βερολίνο ανακοινώθηκε πως η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θεωρεί "εντελώς απαράδεικτο" το να "αμφισβητείται η νομιμότητα της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Γεωργίας".

    Δύο σημεία είναι εκτός συζήτησης για τη γερμανική κυβέρνηση, εξήγησε στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Τόμας Στεγκ: "Είναι εντελώς απαράδεκτο να αμφισβητείται η νομιμότητα της δημοκρατικά εκλεγμένης κυηβέρνησης της Γεωργίας". Επίσης, "στη διάρκεια μελλοντικών πολιτικών διαπραγματεύσεων, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας δεν μπορεί να αμφισβητηθούν".

    Η καγκελάριος θα επισημάνει στον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τη συνάντησή τους αύριο Παρασκευή στο Σότσι της Ρωσίας, πως η κρίση δεν μπορεί να επιληθεί με "στρατιωτικά μέσα".

    Για τη γερμανική κυβέρνηση, "ουδένα από τα δύο μέρη είναι αθώο", πρόσθεσε ο Στεγκ.

    Το Κίεβο επέβαλε όρους για την κίνηση των ρωσικών πλοίων

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επέβαλε σήμερα με προεδρικό διάταγμα απαγορεύσεις σχετικά με την κίνηση στη Μαύρη Θάλασσα του ρωσικού στόλου που εδρεύει στην Ουκρανία και έχει δεσμευτεί στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας.

    Τα πολεμικά πλοία και η ρωσική αεροπορία θα πρέπει να προειδοποιούν τις στρατιωτικές ουκρανικές δυνάμεις "τουλάχιστον 72 ώρες νωρίτερα" για κινήσεις τους και να λαμβάνουν "τη συμφωνία" του Κιέβου για να εγκαταλείψουν ή να επιστρέψουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία (νότια) όπου είναι η βάση τους.

    "Εάν οι απαιτήσεις δεν εκπληρωθούν" οι ουκρανικές αρχές "μπορούν να ζητήσουν από τα πολεμικά πλοία και τα ρωσικά αεροπλανοφόρα της Μαύρης Θάλασσας να εγκαταλείψουν αμέσως" το ουκρανικό έδαφος, αναφέρεται στο ντοκουμέντο.

    Δηλώσεις Ντ. Μπακογιάννη

    H συνεπής τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, ο επιβεβαιωμένος οριστικός τερματισμός των επιχειρήσεων, η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση και η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, είναι οι τέσσερις άμεσοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν για να δρομολογηθεί η επίλυση της κρίσης στη Νότια Οσετία, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ταυτόχρονα δε επεσήμανε ότι η μη προσφυγή στη βία, ως μέσου επίλυσης διενέξεων αφενός κι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών αφετέρου, αποτελούσαν ανέκαθεν δύο θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών σε δήλωσή της μετά τη λήξη των εργασιών του σημερινού εκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κρίση στον Καύκασο τόνισε:

    «Καλωσορίζουμε τη χθεσινή θετική εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια ουσιαστική προσπάθεια οριστικής διευθέτησης του προβλήματος, προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Όσον αφορά τη γενικότερη στάση της Ελλάδας, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής.

    Η περιοχή του Καυκάσου είναι μια πολύπλοκη, γεωπολιτικά πολύ σημαντική και ευπαθής περιοχή. Η σταθερότητά της είναι ζωτική όχι μόνον για την περιφερειακή, αλλά και τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη. Γι' αυτό, κάθε χειρισμός εκεί απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, υπευθυνότητα και σωφροσύνη. Η κρίση στη Νότια Οσετία δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει. Υπήρξαν εμφανώς εσφαλμένοι χειρισμοί και αποφάσεις. Τώρα, εκείνο που προέχει είναι να μη συνεχιστεί. Επείγει λοιπόν η συνεπής τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, ο επιβεβαιωμένος οριστικός τερματισμός των επιχειρήσεων, η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση και η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου. Η μη προσφυγή στη βία ως μέσου επίλυσης διενέξεων αφενός και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών αφετέρου, αποτελούσαν ανέκαθεν δύο θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής. Η στάση της Ελλάδας, ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, καθώς και ως η επόμενη Προεδρία του ΟΑΣΕ, διαμορφώνεται στη βάση αυτών των αρχών και μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των εξελίξεων σε κάθε τους παράμετρο, καθώς και σε συνεννόηση με εταίρους, φίλους και συμμάχους. Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε σταθερά τις προσπάθειες της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Ν. Σαρκοζί. Η άμεση και αποτελεσματική δραστηριοποίηση της Γαλλίας αξίζει συγχαρητηρίων. Είναι προφανές ότι ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης και είμαστε σε ετοιμότητα να προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η πρώτη αποστολή ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας με ένα αεροσκάφος C-130. Αποφασίστηκε, επίσης, η διάθεση οικονομικής βοήθειας ύψους 100.000 ευρώ, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για την ανακούφιση των προσφύγων της Νοτίου Οσετίας που κατευθύνονται προς το Βορρά. Θέλω, τέλος, να προσθέσω ότι από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια των Ελλήνων ομογενών, προβαίνοντας άμεσα στις απαραίτητες σχετικές ενέργειες».

    [02] Εχασε ο Ηλιάδης

    Η κατηγορία των -90 κιλών του Ολυμπιακού τουρνουά τζούντο θα συνεχιστεί χωρίς τον Ηλία Ηλιάδη. Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Αθήνας αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης, αφού ο Ολλανδός Χουϊζίνγκα ηττήθηκε από τον Ελβετό Ασβάντεν, εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα τον άμεσο αποκλεισμό του Ηλία Ηλιάδη από τα ρεπεσάζ. Λίγο αργότερα και ο Χουίζινγκα έμεινε εκτός μεταλλίων, αφού ο Ασβάντεν γνώρισε την ήττα από τον Αλγερινό Μπενακλέφ.

    Η ελληνική παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Σε αγώνα για την φάση των «16», στη κατηγορία των 91 κιλών, στο Ολυμπιακό τουρνουά πυγμαχίας, ο Ηλίας Παυλίδης επικράτησε, μετά από πολύ καλή εμφάνιση, του Μαυροβούνιου, Μίλοραντ Γκάγιοβιτς, με 7-3 στα σημεία και προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

    Χωρίς νίκη παρέμεινε η εθνική ομάδα των γυναικών στο Ολυμπιακό τουρνουά υδατοσφαίρισης, καθώς ηττήθηκε από την αντίστοιχη της Ολλανδίας με 9-6, σε αναμέτρηση για τη 2η αγωνιστική του Β΄ ομίλου. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, το οποίο θα περιοριστεί στις θέσεις 7-8 της διοργάνωσης, ολοκληρώνει την Παρασκευή τις υποχρεώσεις της στο γκρουπ απέναντι στην Ουγγαρία (10:40).

    Παρά το γεγονός ότι πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση, ο Γιάννης Χρήστου έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση στον τελικό του σκιφ ανδρών, καθώς στον ημιτελικό τερμάτισε στην 4η θέση με επίδοση 7:06.02. Ο Ελληνας πρωταθλητής θα αγωνισθεί στον «μικρό τελικό» για μία θέση από την 7η μέχρι τη 12η.

    Με το... αριστερό μπήκε η εθνική ομαδα πινγκ πονγκ των ανδρών στην πρεμιέρα του Ολυμπιακού Τουρνουά στο Πεκίνο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε 3-0 από την υπερδύναμη Κίνα, στην πρώτη αναμέτρησή του για τον Α΄ όμιλο της διοργάνωσης.

    Αναλυτικά ο αγώνας:

    Παναγιώτης Γκιώνης-Λιν Μα 0-3 (5-11, 5-11, 3-11)

    Καλλίνικος Κρεάνγκα-Χάο Ουάνγκ 1-3 (9-11, 9-11, 11-8, 8-11)

    Ντανιέλ Τσιόκας/Παναγιώτης Γκιώνης-Λίκιν Ουάνγκ/Χάο Ουάνγκ 1-3 (11-9, 7-11, 8-11, 8-11)

    Ικανοποιητική εμφάνιση πραγματοποίησε η Μαρία Φερεκίδη στην πρώτη κούρσα της στον προκριματικό του Κ1 σλάλομ στο κάνοε καγιάκ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια σημείωσε επίδοση 108,37 και βρίσκεται στη 13η θέση μεταξύ 21 αθλητριών, κάτι που σημαίνει ότι διεκδικεί την πρόκριση στον ημιτελικό του αγωνίσματος. Θα ακολουθήσει η δεύτερη προσπάθεια και από το άθροισμα των επιδόσεων θα προκύψουν οι 15 του ημιτελικού.

    Την 5η θέση στην 5η ιστιοδρομία των 470 ανδρών πήραν οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Ανδρέας Παπαδόπουλος κι έτσι το ελληνικό πλήρωμα έχει ανέβει στην 8η θέση (από τη 12η) της γενικής κατάταξης. Την πρώτη θέση πήραν οι Ιρλανδοί Οουενς και Λόουτουν, τη δεύτερη οι Ιταλοί Ζαντόνα και Τράνι και την τρίτη οι Αυστραλοί Βίλμοντ και Πέιτζ.

    Στο κυνήγι μεταλλίου στην κατηγορία Yngling βρίσκονται οι Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη. Το ελληνικό πλώρωμα πήρε την 3η θέση στην 7η ιστιοδρομία κι έτσι ανέβηκε στην 4η θέση της γενικής κατάταξης με 39 β.π.

    Στη 14η θέση τερμάτισε η Ευτυχία Μαντζαράκη στην 3η ιστοδρομία των Laser Radial και έτσι βρίσκεται στη 16η θέση της γενικής κατάταξης με 46 βαθμούς ποινής.

    Η επιτυχημένη παρουσία του ελληνικού κάνοε καγιάκ στο Ολυμπιακό τουρνουά συνεχίσθηκε σήμερα, καθώς, μετά την 7η θέση του Χρήστου Τσακμάκη στον τελικό του C1, η Μαρία Φερεκίδη εξασφάλισε τη συμμετοχή της στον ημιτελικό του Κ1, που θα διεξαχθεί αύριο (10:35 ώρα Ελλάδας).

    Στην 35η θέση, επί συνόλου 40 αθλητών που αγωνίστηκαν, έμεινε ο Δημήτρης Χασιώτης, στα προκριματικά των 200μ. ύπτιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο Ελληνας πρωταθλητής έμεινε πολύ μακριά από τον καλό εαυτό του (έχει ρεκόρ 1:59.95) και τερμάτισε όγδοος στην 3η σειρά με 2:02.30.

    Στην όγδοη και τελευταία θέση τερμάτισε η Αγγελική Εξάρχου στην 3η προκριματική σειρά των 200μ. πρόσθιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η Ελληνίδα κολυμβήτρια σημείωσε επίδοση 2:36.83, περίπου επτά δευτερόλεπτα μακριά από το ρεκόρ της.

    Κατακόρυφη η πτώση του Αιμίλου Παπαθανασίου στα FINN, καθώς ακυρώθηκε και στην 7η ιστιοδρομία (μέχρι τώρα έχει δύο ακυρώσεις και μια ιστιοδρομία που δεν τερμάτισε) κι έτσι έπεσε στην 20η θέση της γενικής κατάταξης με 93 β.π. Μια θέση πιο πάνω με 91 β.π. βρίσκεται ο Κύπριος Χάρης Παπαδόπουλος.

    Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Γιάννης Κοκκώδης στην 3η προκριματική σειρά των 200μ. μικτή ατομική, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο Ελληνας κολυμβητής σημείωσε επίδοση 2:01.22, μόλις τέσσερα εκατοστά μακριά από το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ.

    Εν τω μεταξύ, η Εθνική μπάσκετ ετοιμάζεται για την αυριανή (15:00 ώρα Ελλάδας) αναμέτρηση με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της 3ης μέρας του Ολυμπιακού Τουρνουά ανδρών στο Πεκίνο. Ένα ραντεβού των δύο ομάδων που έρχεται δύο χρόνια μετά την τελευταία αναμέτρησή τους, στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (Μουντομπάσκετ 2006) στην Ιαπωνία. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης επανέλαβε και σήμερα μετά την προπόνηση της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χωρίς απουσίες και προβλήματα, ότι είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι, μια διαφορετική κατάσταση.

    Έλεγχος της WADA στη Χρυσοπηγή Δεβετζή

    Όπως συνέβη πριν από μερικές ημέρες με τον Ολυμπιονίκη του τζούντο Ηλία Ηλιάδη, έτσι και η Χρυσοπηγή Δεβετζή, δέχθηκε την επίσκεψη της WADA, λίγη ώρα μετά την άφιξή της στο ελληνικό σπίτι, που υπάρχει μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό του Πεκίνου. Η «ασημένια» Ολυμπιονίκης του τριπλούν, έδωσε δείγμα αλλά και αίμα (για ερυθροποιητίνη) στους ανθρώπους της παγκόσμιας υπηρεσίας αντιντόπινγκ κοντρόλ, οι οποίοι έχουν κάνει... δύσκολη τη ζωή πολλών αθλητών. Χαρακτηριστική είναι η περίτπωση του Ασάφα Πάουελ, ο οποίος παραπονέθηκε δημόσια για την αντιμετώπιση που έχει από τη WADA, με τους πολλούς ελέγχους ερυθροποιητίνης, στους οποίους έχει υποβληθεί τον τελευταίο καιρό.

    Εγραψε ιστορία ο Φελπς

    Οι φετινοί Αγώνες φαίνεται πως θα μείνουν στην Ιστορία με το ονοματεπώνυμο του Μάικλ Φελπς. Το «φαινόμενο» από τη Βαλτιμόρη έγινε ήδη ο αθλητής με τα περισσότερα χρυσά στην ιστορία των Ολυμπιακών, φτάνοντας τα έντεκα σε Αθήνα και Πεκίνο, και οδεύει ολοταχώς προν την επίτευξη του μεγάλου στόχου του, των οκτώ τίτλων σε μία διοργάνωση.

    Ο Αμερικανός κολυμβητής κατέκτησε σήμερα ακόμα δύο χρυσά μετάλλια στα 200μ. πεταλούδα και στα 4x200 ελεύθερο ανδρών κι έφτασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο τα πέντε, πετυχαίνοντας μάλιστα έξι παγκόσμια ρεκόρ! Συνολικά ο Φελπς έχει κρεμάσει στο στήθος του δέκα χρυσά μετάλλια κι έγινε έτσι ο αθλητής που έχει ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου περισσότερες φορές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ξεπερνώντας τους, Πάαβο Νούρμι (Φινλανδία) στίβος 1920-1928, Λαρίσα Λατίνινα (ΕΣΣΔ)ενόργανη γυμναστική 1956-1964, Μαρκ Σπιτς (ΗΠΑ) κολύμβηση 1968-1972 και Καρλ Λιούις (ΗΠΑ) στίβος 1984-1996.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 August 2008 - 16:30:20 UTC