Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέγραψε την εκεχειρία η Γεωργία

  • [01] Υπέγραψε την εκεχειρία η Γεωργία

    Συμφωνία εκεχειρίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών με τη Ρωσία στη Νότια Οσετία υπέγραψε ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι έπειτα από συνάντηση που είχε στην Τιφλίδα με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις. "Σήμερα υπέγραψα τη συμφωνία εκεχειρίας", τόνισε. Όμως, ένα σημαντικό κομμάτι της Γεωργίας παραμένει υπό ρωσική στρατιωτική κατοχή, επισήμανε ο γεωργιανός πρόεδρος μετά την συνάντησή του με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στο Τμπιλίσι. "Σήμερα κοιτάμε το κακό κατευθείαν στα μάτια", είπε χαρακτηριστικά ο γεωργιανός πρόεδρος και συνέχισε τονίζοντας πως χώρα του δεν θα συμβιβαστεί με οποιαδήποτε κατοχή των εδαφών της από τη Ρωσία. "Δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ ούτε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο των εδαφών μας", υπογράμμισε. Ο Σακασβίλι κατηγόρησε την Δύση ότι δεν αντέδρασε αρκετά έντονα σε προηγούμενες στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας και δεν επέτρεψε στη χώρα του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τέλος, ο πρόεδρος Σακασβίλι χαρακτήρισε τη Ρωσία ως "ένα επικίνδυνο κακό για όλον τον κόσμο".

    Από την πλευρά της η Κοντολίζα Ράις σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Γεωργία πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως. "Μετά την υπογραφή της συμφωνίας (εκεχειρίας) όλες οι ρωσικές στρατιωτικές καθώς και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις που εισήλθαν στην Γεωργία πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως", τόνισε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ. "Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο 1968", είπε χαρακτηριστικά.

    Η κ. Ράις επισήμανε επίσης πως ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν κράτησε την υπόσχεσή του να τερματιστούν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γεωργία. "Η προφορική δέσμευση του προέδρου Μεντβέντεφ ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις τερματίστηκαν δεν τηρήθηκε", επισήμανε η αμερικανίδα υπουργός. Η κ. Ράις είπε ακόμα πως η συμφωνία εκεχειρίας που υπέγραψε ο γεωργιανός πρόεδρος δεν δεσμεύει την Γεωργία για το μέλλον των εδαφών της.

    Την ίδια ώρα ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι δέκα ρωσικά τεθωρακισμένα προχώρησαν στο γεωργιανό έδαφος από την πόλη Γκόρι και βρίσκονται 40 χιλιόμετρα από το Τμπιλίσι. Τα ρωσικά τεθωρακισμένα προχώρησαν περίπου 25 χιλιόμετρα από το Γκόρι και εφτασαν στο χωριό Ιγκοϊέτι, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Από εκεί τα μισά κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά προς το χωριό Λαμισκάνα, διευκρίνισε ο ανταποκριτής.

    Στη συνέχεια εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να ενισχύσει τις ειρηνευτικές της δυνάμεις στην Νότια Οσετία, στέλνοντας και τεθωρακισμένα. Σημειώνεται ότι μέχρι την έναρξη των συγκρούσεων, την ειρηνευτική δύναμη αποτελούσαν 1500 στρατιώτες--500 από τη Ρωσία, 500 από την Γεωργία και 500 από την Νότια Οσετία.

    Συνάντηση Μεντβέντεφ-Μέρκελ

    Η Ρωσία δεν "επιθυμεί την επιδείνωση των σχέσεών της" με τη Δύση ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Γεωργία, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στο Σότσι με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Θα πρέπει να "ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες" αυτής της σύγκρουσης στις διεθνείς σχέσεις, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

    "Εάν κάποιος συνεχίσει να επιτίθεται στους πολίτες μας, στους ειρηνευτές μας, και βέβαια θα απαντήσουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο απαντήσαμε. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό", είπε ακόμη, ενώ υποστήριξε πως οι αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, Νότια Οσετία και Αμπχαζία, δεν είναι πιθανόν ότι επιθυμούν να αποτελούν τμήμα του γεωργιανού κράτους έπειτα από τις εχθροπραξίες αυτού του μήνα.

    Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη συμφωνία για την αντιπυραυλική ασπίδα που ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι ΗΠΑ και η Πολωνία σημειώνοντας ότι "η ανάπτυξη νέων αντιπυραυλικών δυνάμεων έχει ως στόχο τη Ρωσική Ομοσπονδία".

    Στις δηλώσεις της η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως ορισμένες από τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Γεωργίας σχετικά με τη Νότια Οσετία ήταν "δυσανάλογες". Η Μέρκελ είπε πως μία επίλυση της σύγκρουσης θα πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 August 2008 - 18:30:14 UTC