Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τον υπουργό Εσωτερικών η πρώτη συνάντηση
  • [02] Μέτρα για την επιστροφή
  • [03] Σήμερα η αποχώρηση
  • [04] «Υπάρχει γενική απαξίωση»
  • [05] Κατά της αντιπυραυλικής ασπίδας
  • [06] Πλαφόν στα καύσιμα
  • [07] Χάλκινο η Δεβετζή
  • [08] Φονική καταιγίδα

  • [01] Με τον υπουργό Εσωτερικών η πρώτη συνάντηση

    Με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλο συναντάται στις 10.30 το πρωί, ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής, στην πρώτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την εορταστική περίοδο του Δεκαπεντεαύγουστου.

    Ανάσα για δανειολήπτες

    Χαμηλότερο επιτόκιο και καλύτερους όρους αποπληρωμής μπορούν να επιτύχουν όσοι πήραν στεγαστικά δάνεια με επιδότηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Με πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού δίνεται πλέον η δυνατότητα στους δανειολήπτες να μεταφέρουν το υπόλοιπο του δανείου τους σε άλλη τράπεζα απολαμβάνοντας χαμηλότερα επιτόκια έως και 1,8%.

    Ιδιαίτερα ωφελημένοι θα είναι όσοι έχουν πάρει δάνειο πριν το 2005 καθώς πρόκειται για δάνεια με υψηλά επιτόκια τα οποία μέχρι τότε δεν ήταν συνδεδεμένα με το επιτόκιο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

    Η δυνατότητα μεταφοράς υπολοίπου επιδοτούμενου στεγαστικού δανείου αποκτά πρόσθετη σημασία καθώς η επιδότηση του επιτοκίου ισχύει για εννέα χρόνια ενώ η διάρκεια του δανείου για 15 χρόνια. Έτσι, ενώ ο δανειολήπτης μπορούσε να διαπραγματευτεί την επιμήκυνση του δανείου του μετά από 15 χρόνια, δεν ήταν όμως δυνατόν να κάνει το ίδιο και με το επιτόκιο αν παρέμενε στην ίδια τράπεζα.

    Όφελος από την μεταφορά του δανείου θα έχουν εκτός από τους δανειολήπτες και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, καθώς θα μειώνει αναλογικά το ποσό που καταβάλει ως επιδότηση.

    [02] Μέτρα για την επιστροφή

    Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, ήταν η φετινή έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Σύμφωνα με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ όλες οι δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή μέχρι και την Κυριακή 24 Αυγούστου, που αναμένεται το μεγάλο κύμα της επιστροφής.

    Εκτακτα μέτρα υπάρχουν και από το λιμενικό σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

    Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί και σήμερα ο Υδράργυρος, και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σε ορισμένες περιοχές της χώρας η θερμοκρασία θα φτάσει και τους 40 βαθμούς.

    Όπως προβλέπεται, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

    -Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και οι τυχόν απαγορεύσεις για την πρόληψη ή καταστολή πυρκαγιών, καθότι βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.

    Επίσης, θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία στα τμήματα των εθνικών οδών στα οποία παρατηρείται μεγάλη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων.

    -Αυξημένα μέτρα στις εισόδους και εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς, καθώς και παρουσία τροχονόμων στα διόδια για την παροχή συμβουλών και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

    Αυξημένα μέτρα θα ληφθούν και σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ για όλο το διάστημα έχουν συγκροτηθεί ειδικά συνεργεία ελέγχου της Τροχαίας που θα πραγματοποιούν τροχονομικούς ελέγχους μέσα και έξω από τα αστικά κέντρα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων και κυρίως την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, το αντικανονικό προσπέρασμα, τη χρήση ζωνών ασφαλείας και άλλων παραβάσεων που στατιστικά έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλουν σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

    Ιδιαίτερους ελέγχους θα πραγματοποιούν οι τροχονόμοι στα φορτηγά και σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι διαπράττονται επικίνδυνες παραβάσεις, θα ακινητοποιούνται.

    Το έργο της Τροχαίας θα ενισχύσουν η Άμεση Δράση Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ η κίνηση στις μέρες αιχμής θα παρακολουθείται από αέρος από τα ελικόπτερα της αστυνομίας, ενώ τροχονόμοι θα πραγματοποιούν παρεμβάσεις σε βασικούς κόμβους του οδικού δικτύου.

    Η κίνηση των φορτηγών θα απαγορεύεται για την έξοδο και την Παρασκευή 22 Αυγούστου, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ και για την είσοδο την Κυριακή 24 Αυγούστου από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ.

    Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται από την αστυνομία για τους οδηγούς που θα κινηθούν στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων και ειδικότερα στον ισόπεδο κυκλικό κόμβο της Αμφιλοχίας, όπου χωρίζονται οι δρόμοι από τη μια πλευρά για Βόνιτσα-Λευκάδα-Πρέβεζα-Θεσπρωτία-Κέρκυρα και από την άλλη πλευρά προς Άρτα-Γιάννενα, όπου παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα το καλοκαίρι και κυρίως τα Σάββατα, με "ουρές" που μπορούν να φτάσουν και τα 8 χιλιόμετρα.

    Το πρόβλημα παρατηρείται γιατί τα αυτοκίνητα κινούνται σε μονό στοίχο, λόγω του ότι ο δρόμος είναι στενός και με μία λωρίδα κυκλοφορίας για κάθε κατεύθυνση, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα μονοδρόμησης ή άλλης παρέμβασης από την Τροχαία.

    Για το λόγο αυτό συστήνεται στους οδηγούς που κατευθύνονται προς Βόνιτσα-Λευκάδα-Πρέβεζα-Θεσπρωτία-Κέρκυρα να χρησιμοποιούν ως εναλλακτική διαδρομή για τον προορισμό τους το δρόμο μέσω της περιοχής Κατούνα-Λουτράκι.

    Μέτρα για Θεσσαλονίκη

    Σειρά μέτρων, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου, λαμβάνει και φέτος η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης (ΔΤΘ), με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την εξυπηρέτηση των εκδρομέων που θα εγκαταλείψουν την πόλη.

    Όπως ανακοινώθηκε, η ΔΤΘ θα λάβει ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα τροχαίας με το σύνολο της διαθέσιμης δύναμης των υπηρεσιών της τόσο στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο του νομού όσο και στις εισόδους-εξόδους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στοχεύοντας στην πρόληψη των ατυχημάτων και την εξασφάλιση ομαλών κυκλοφοριακών συνθηκών.

    Παράλληλα, ειδικά συνεργεία θα προβαίνουν σε συστηματικούς ελέγχους των επικίνδυνων παραβάσεων (σ.σ. υπερβολική ταχύτητα, μέθη, παραβίαση σηματοδοτών, είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, μη χρήση ζώνης-κράνους).

    Στην περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης θα απαγορευτεί και φέτος η κυκλοφορία των φορτηγών.

    Από τις απαγορεύσεις εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια και κρέας, τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, καθώς και τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων, για το ρεύμα εξόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας και μόνο για το τμήμα της από τη διασταύρωση Μοδίου μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα.

    [03] Σήμερα η αποχώρηση

    Σήμερα θα ξεκινήσει η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία, όπως διαβεβαίωσε ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβένεφ τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία.

    Από την πλευρά του ο Σαρκοζί προειδοποίησε τον ρώσο ομόλογό του για τις «σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία η μη τάχιστη και πλήρης εκτέλεση της ειρηνευτικής συμφωνίας» με τη Γεωργία.

    Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας, ενώ ο επικεφαλής του γεωργιανού συμβουλίου ασφαλείας Αλεξάντερ Λομάια δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν και σήμερα να ενισχύουν τις θέσεις στην περιοχή της Νότιας Οσετίας παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

    «Στο ΝΑΤΟ η Γεωργία αν το επιθυμεί»

    Η Γεωργία «θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» διεμήνυσε από το Τμπιλίσι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που η πρώην σοβιετική δημοκρατία βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τις φιλοαυτόνομες γεωργιανές περιοχές της Νοτίου Οσετίας και της Αμπχαζίας.

    «Η Γεωργία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, εάν το επιθυμεί, κι αυτό είναι που επιθυμείβ, τόνισε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους, έπειτα από τις συνομιλίες της με τον γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    Εκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν την Τρίτη τις "συνέπειες" και την "επιθετικότητα" της Ρωσίας στη Γεωργία στη διάρκεια έκτακτης συνόδου που θα γίνει στις Βρυξέλλες μετά αίτημα των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κόντολίζα Ράις δήλωσε ότι "το ΝΑΤΟ θα συζητήσει τις συνέπειες και την ρωσική επιθετικότητα", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ.

    "Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την Τρίτη τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι υπερατρλαντικές σχέσεις μας με τη Ρωσία" πρόσθεσε ο κ. Γουντ.

    Σε ερώτηση εάν η Ουάσινγκτον θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς και την πιθανη είσοδό της στον Παγκόσμιο Οργανισμό εμπορίου, ο κ. Γουντ τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται "να αποφασίσουν με βάση τη συμπεριφορά της Ρωσίας εάν η Μόσχα είναι ένας σοβαρός εταίρος ή όχι στους διεθνείς οργανισμούς".

    Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

    Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε πως τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν οι ακροάσεις για την προσφυγή της Γεωργίας κατά της Ρωσίας για εθνοκάθαρση.

    Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 8 ως τις 10 Σεπτεμβρίου στην Χάγη, έδρα του δικαστηρίου.

    Η Γεωργία ζήτησε την Πέμπτη να ληφθούν συντηρητικά μέτρα για "την προστασία των κατοίκων της από τις βιαιότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μαζί με αυτονομιστές μαχητές και ξένους μισθοφόρους".

    Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 118.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την περασμένη εβδομάδα όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις στην Νότια Οσετία.

    Οικονομική βοήθεια στους Ελληνες ομογενείς

    Τη διανομή της οικονομικής στήριξης των 500 ευρώ που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε ομογενή στην εμπόλεμη ζώνη της Νοτίου Οσετίας ξεκίνησε ο γενικός πρόξενος Νοβοροσίσκ Θεόδωρος Οικονόμου - Καμαρινός, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο Βλαντικαυκάς της Βορείου Οσετίας.

    Σε συνεργασία με το σύλλογο Ελλήνων Οσετίας "Ο Προμηθέας" και τον πρόεδρό του Γεώργιο Ασλανίδη, ο Έλληνας γενικός πρόξενος έχει καταγράψει περί τους 52 ομογενείς οι οποίοι ζούσαν στο Τσχινβάλι και τη γύρω περιοχή και οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες και έχουν μετακινηθεί σε άλλες τοποθεσίες.

    Η κατάσταση των ομογενών της Ν. Οσετίας και η πιθανότερη σημερινή τους εγκατάσταση έχει ως εξής:

    1. Αγκάποβα Αλίνα (Βλαντικαυκάς)

    2. Αγκάποβα Ελενα (Βλαντικαυκάς)

    3. Αγκάποβα Εύα (Βλαντικαυκάς)

    4. Αγκάποβα Κριστίνα (Βλαντικαυκάς)

    5. Αγκάποβα Νέλλη, με τέκνο (Κύπρος)

    6. Αγκάποβα Τζουλιέτα ( Βλαντικαυκάς)

    7. Αγκάποφ Αλάν (μάχεται στο χωριό Τζιάβα, κοντά στο Τσχινβάλι)

    8. Αγκάποφ Ιρόν (μάχεται στο χωριό Τζιάβα, κοντά στο Τσχινβάλι)

    9. Αγκάποφ Μιχαήλ (μάχεται στο χωριό Τζιάβα, κοντά στο Τσχινβάλι)

    10. Αριστίνοφ Οδυσσέας (Εσεντουκί Ρωσίας)

    11. Γκαβρίκοβα Σβετλάνα (Τσχινβάλι)

    12. Ζανγκίεβα Ζαμίρα (Βλαντικαυκάς)

    13. Ιτσκίδη Αμάντα (Βλαντικαυκάς)

    14. Ιτσκίδης Γκενάντι (Βλαντικαυκάς)

    15. Ιτσκίδης Ρομάν (Βλαντικαυκάς)

    16. Ιτσκίδης Ρολάντ (Βλαντικαυκάς)

    17. Καλόεβα Νέγια (Βλαντικαυκάς)

    18. Καλόεβα Ντίνα (Βλαντικαυκάς)

    19. Καμπούλοβα Φατίμα (Βλαντικαυκάς)

    20. Κοκόεβα Αλιόνα (Βλαντικαυκάς)

    21. Κωνσταντινίδη Βικτώρια (αγνώστου διαμονής)

    22. Μιχαϊλίδη Ιβάννα (Τσχινβάλι)

    23. Μιχαϊλίδη Ολγα (Τσχινβάλι)

    24. Μιχαϊλίδη Ολγα (Βλαντικαυκάς)

    25. Μιχαϊλίδης Γιούρι (Τσχινβάλι ή Μόσχα)

    26. Μπεκοέεφ Αλεξάντρ (μάχεται στο Τσχινβάλι)

    27. Μπεκοέεφ Βλαντίμιρ (Τσχινβάλι)

    28. Μπεκοέεφ Σοσλάν (μάχεται στο Τσχινβάλι)

    29. Μπεντόεβα Αθίνα (Βλαντικαυκάς)

    30. Μπεντόεφ Νταβίντ (Βλαντικαυκάς)

    31. Μπεντόεφ Σοσλάν (Τσχινβάλι)

    32. Πλίεβα Τζουλιέτα (Βλαντικαυκάς)

    33. Ποπαντόπουλο Ελενα (πιθανόν Τσχινβάλι)

    34. Σανακόεφ Εντουάρντ (Βλαντικαυκάς)

    35. Σαχμπάζοβα Μαρίνα (πιθανόν στη Μόσχα)

    36. Σεβαστιόνοβα Ιρίνα (Εσεντουκί Ρωσίας)

    37. Σπιρλίεβα Σβετλάνα (Σταυρούπολη Ρωσίας)

    38. Σπιρλίεφ Βαντίμ (Σταυρούπολη Ρωσίας)

    39. Σπιρλίεφ Βλαντίμιρ (Τσχινβάλι)

    40. Σπιρλίεφ Φιόντορ (Τσχινβάλι)

    41. Τεντέεβα Εμμα (Βλαντικαυκάς)

    42. Τεντέεβα Ζαΐρα (Βλαντικαυκάς)

    43. Τρανταφύλοβα Νέλλη (Τσχινβάλι - Βλαντικαυκάς)

    44. Τρανταφύλοβα Ροζάνα (Μόσχα)

    45. Τρανταφύλοφ Κονσταντίν (Τσχινβάλι)

    46 Τρανταφύλοφ Σιμόν (Βλαντικαυκάς)

    47. Τσχοβρέμποβα Αντζέλα (Βλαντικαυκάς)

    48. Τσχοβρέμποβα Ιρίνα (Σταυρούπολη Ρωσίας)

    49. Τσχοβρέμποβα Οξάνα (Βλαντικαυκάς)

    50. Τσχοβρέμποβα Ροξάνα (Βλαντικαυκάς)

    51. Τσχοβρέμποβα Σβετλάνα (Μόσχα)

    52. Τσχοβρέμποφ Ταϊμουράζ (Βλαντικαυκάς)

    [04] «Υπάρχει γενική απαξίωση»

    Η χώρα έχει πάρει τον κατήφορο με την Κυβέρνηση, υπάρχει γενική απαξίωση σε μεγάλους τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Ακτοπλοΐα ενώ η κυβέρνηση εν έτει 2008 λειτουργεί με τη λογική ότι επειδή έχουμε το κράτος δίνουμε δουλειές όπου θέλουμε, είπε -μεταξύ άλλων- ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε σύσκεψη στελεχών των Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

    Επικρίνοντας επιπρόσθετα την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να επιβάλλει ένα κλίμα γενικής απάθειας και ωχαδερφισμού, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που μπορεί να ξαναδώσει το όραμα και την ελπίδα στην Ελλάδα και τους Έλληνες, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να ξεδιπλώσει τις προτάσεις που έχει για όλα τα θέματα και με βάσει αυτές τις προτάσεις να προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες και να δίνει καθημερινά το παρόν άσχετα από το πότε θα γίνουν οι εκλογές καθώς ο στόχος του κινήματος είναι να είναι έτοιμο για να αναλάβει τις ευθύνες για την διακυβέρνηση της χώρας.

    [05] Κατά της αντιπυραυλικής ασπίδας

    Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Πολωνίας σηματοδοτεί την έναρξη της υλοποίησης της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς,αναφέρει σε ανακοινωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ. " Η ΕΕ είναι συνυπεύθυνη γιατί έχει εγκρίνει την εγκατάστασή της το ίδιο και η ελληνική κυβέρνηση που έχει καταρχήν αποδεχτεί την ένταξη του αντιπυραυλικού συστήματος της χώρας μας σε αυτή.Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να μείνει θεατής. Μαζί με τους λαούς της Ευρώπης πρέπει να δράσει ώστε να μην υλοποιηθεί η εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη",τονίζει η ΚΕ του ΚΚΕ.

    Επίσης το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση αποχώρηση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης από το Κόσσοβο. " Είναι στρατός κατοχής και προστατεύει την επικίνδυνη για τους λαούς και την ειρήνη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου που προωθούν ΗΠΑ και ΕΕ",αναφέρει η ΚΕ του ΚΚΕ.

    [06] Πλαφόν στα καύσιμα

    Ανώτατη τιμή καταναλωτή (ΑΤΚ) για τους νομούς Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Ρεθύμνου, Χανίων και Χίου, ορίστηκε για όλα ή ορισμένα από τα πετρελαιοειδή προϊόντα κίνησης, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσαν οι υπουργοί Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, αποδεχόμενοι τη σχετική γνώμη της ΡΑΕ.

    Ο κ. Φώλιας είχε ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να εκφέρει γνώμη σχετικά με το αν συντρέχουν λόγοι για την επιβολή, σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, ανώτατης τιμής πώλησης στον καταναλωτή. Η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά και προσδιόρισε τη μεθοδολογία με την οποία καθορίζεται αυτή η ανώτατη τιμή, λαμβάνοντας υπόψη ως τιμή αναφοράς τη μέση τιμή του νομού Αττικής, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην τιμοληψία του υπουργείου ανάπτυξης την 8η Αυγούστου 2008 και καθορίζοντας ως όριο κόστους μεταφορικών τα 0,055 λεπτά/λίτρο.

    Σε περιπτώσεις νησιών με το πολύ μέχρι δυο σημεία πώλησης καύσιμων το όριο αυτό εκτιμήθηκε σε 0,065 λεπτά ανά λίτρο. Με την επόμενη τιμοληψία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 18 Αυγούστου, θα επαναπροσδιορισθεί η ΑΤΚ. Η ανώτατη τιμή πώλησης στον καταναλωτή προσδιορίστηκε με κριτήρια αντικειμενικά και έως την 31η Αυγούστου 2008.

    Από την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων, μέσω διενέργειας τιμοληψιών για τις τιμές υγρών καυσίμων, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένους νησιωτικούς Νομούς της χώρας που βρίσκονται σε σημαντική γεωγραφική απόσταση από τις θέσεις των διυλιστηρίων της χώρας υπάρχει συστηματική και σημαντική θετική απόκλιση των τιμών των υγρών καυσίμων του στατιστικού δείγματος σε σχέση με την μέση τιμή πώλησης στην Αττική όπου αναπτύσσεται ικανοποιητικά ο ανταγωνισμός. Το ύψος της απόκλισης αυτής υπερβαίνει το επιπλέον κόστος μεταφοράς των καυσίμων.

    Παράλληλα, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, ενώ τους τελευταίους μήνες οι τιμές των υγρών καυσίμων ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στη διεθνή αγορά πετρελαίου, πρόσφατα σημειώθηκε αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών που, όμως, δεν αντικατοπτρίστηκε στις αντίστοιχες τιμές σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας. Μάλιστα, σε αυτές τις περιοχές διαμορφώθηκαν τιμές οι οποίες δεν δικαιολογούνται ούτε από τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην διεθνή αγορά ούτε από αυτές της εγχώριας αγοράς όπως π.χ. το διαφορικό κόστος μεταφοράς ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο πρόσθετου κόστους σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια.

    Η ανώτατη τιμή πώλησης στους καταναλωτές ορίζεται για τις παρακάτω περιοχές και για τα αναφερόμενα σε αυτές πετρελαιοειδή προϊόντα:

    Νομός Προϊόντα

    ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη

    ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΚΕΡΚΥΡΑΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Diesel

    ΚΥΚΛΑΔΩΝ Αμόλυβδη

    ΛΑΣΙΘΙΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΛΕΣΒΟΥ Super Αμόλυβδη

    ΛΕΥΚΑΔΑΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΡΕΘΥΜΝΗΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΧΑΝΙΩΝ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΧΙΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη

    Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση από την 12ή μ.μ. της 14ης Αυγούστου 2008 μέχρι και την 12η μ.μ. της 31ης Αυγούστου 2008 οι τιμές καθορίζονται ως εξής:

    Α) Για νησιά με τουλάχιστον τρία σημεία πώλησης υγρών καυσίμων:

    - αμόλυβδη βενζίνη: 1,247 Ευρώ/λίτρο

    - αμόλυβδη Super: 1,443 Ευρώ/λίτρο

    - Super: 1,327 Ευρώ/λίτρο και

    - Diesel : 1,373 Ευρώ/λίτρο

    Β) Για νησιά με μέχρι δύο σημεία πώλησης υγρών καυσίμων:

    - αμόλυβδη βενζίνη: 1,257 Ευρώ/λίτρο

    - αμόλυβδη Super: 1,453 Ευρώ/λίτρο

    - Super: 1,337 Ευρώ/λίτρο και

    - Diesel : 1,383 Ευρώ/λίτρο

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης των καυσίμων στον καταναλωτή για τις νησιωτικές περιοχές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι αξιοποιούμε κάθε θεσμική δυνατότητα που υπάρχει, προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Έλληνα καταναλωτή. Είμαστε διαρκώς στο πλευρό του και έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την αποφασιστικότητά μας να χτυπήσουμε κάθε αθέμιτη πρακτική. Για μας είναι σαφές πως ελεύθερη αγορά δε μπορεί να σημαίνει ασύδοτη αγορά. Το μήνυμα αυτό, που είναι πολύ καθαρό, πρέπει να το λάβουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά των καυσίμων και να συμβάλουν υπεύθυνα στην εύρυθμη λειτουργία της.»

    ΠΑΣΟΚ

    Να μειωθούν "εδώ και τώρα" οι τιμές ζήτησε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, σχολιάζοντας την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις νησιώτικες περιοχές.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως η επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις νησιωτικές περιοχές, "τώρα πια που τελειώνουν οι διακοπές, δείχνει το έλλειμμα πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία έχει μετατραπεί σε παθητικό παρατηρητή των δραματικών εξελίξεων στο πεδίο των τιμών και του ανταγωνισμού".

    Ο Μ. Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ "εδώ και μήνες καλούσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας στα καύσιμα, χωρίς ωστόσο αντίδραση από την πλευρά της. Τώρα είναι πολύ αργά, διότι οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα και φυσικά όχι μόνο στις νησιωτικές περιοχές".

    Σύμφωνα με τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, "αποτέλεσμα αυτής της ανικανότητας και της άρνησης της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας της αγοράς, είναι η Ελλάδα να κατατάσσεται τρίτη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στην αύξηση του «ενεργειακού καλαθιού». Δηλαδή, οι Έλληνες καταναλωτές και οι επιχειρήσεις κλήθηκαν φέτος να πληρώσουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα".

    "Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία για την καταπολέμηση των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, για να τιμωρηθούν σύμφωνα με τον νόμο όσες επιχειρήσεις κάνουν κατάχρηση της δύναμης τους στην αγορά ή λειτουργούν ως καρτέλ. Οι τιμές των καυσίμων στη χώρα πρέπει τουλάχιστον να είναι εναρμονισμένες με το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Άρα, πρέπει να μειωθούν εδώ και τώρα, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε ένα επίπεδο δίκαιο και ανταγωνιστικό", τόνισε ο Μ. Χρυσοχοϊδης.

    ΚΚΕ

    "Το πλαφόν που αποφάσισε να επιβάλει προσωρινά η κυβέρνηση στις τιμές των καυσίμων σε ορισμένες περιοχές, δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και όσα λέγονται είναι εμπαιγμός", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Αυτού του είδους τα μέτρα δεν περιορίζουν ούτε ελάχιστα τη μεγάλη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος που μαζί διαπράττουν, μέσω των υψηλών τιμών στα καύσιμα, η κυβέρνηση και τα μονοπώλια που ελέγχουν την εισαγωγή, τη διύλιση και το χονδρεμπόριο των καυσίμων", προσθέτει το ΚΚΕ, που ζητά να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα και να υπάρξει ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας.

    ΣΥΝ

    «Με καθυστέρηση και λίγο πριν τελειώσει η περίοδος τουριστικής αιχμής, σε 12 μόνο περιοχές της χώρας και για διάστημα λίγων ημερών, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Πρόκειται για μια κίνηση για τα μάτια του κόσμου", δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, μέλος της ΚΠΕ και του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ.

    "Πρώτα από όλα το πλαφόν είναι αρκετά υψηλό. Δεύτερον, θα έπρεπε να επιβληθεί σε όλα τα επίπεδα εμπορίας των καυσίμων και όχι μόνο στην φάση της τελικής κατανάλωσης. Η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στα καύσιμα επιτυγχάνεται με την θέσπιση μέτρων ενάντια στην λογική της απελευθέρωσης των τιμών, καθώς και με μέτρα που θα χτυπούν τα καρτέλ στο κύκλωμα εμπορίας καυσίμων", πρόσθεσε.

    [07] Χάλκινο η Δεβετζή

    Το τρίτο μετάλλιο για την ελληνική αποστολή ήρθε από το τριπλούν. Η Χρυσοπηγή Δεβετζή κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με επίδοση 15.23, που πέτυχε στη δεύτερη προσπάθειά της. Οπως στην Αθήνα το 2004, έτσι και στο Πεκίνο το 2008, η Φρανσουάζ Μπανγκό-Ετονέ από το Καμερούν κατέκτησε το χρυσό, με 15.39. Το ασημένιο πήρε η Ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα με 15.32.

    Το πρώτο μετάλλιο της ελληνική αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ήλθε το πρωί από την ιστιοπλοϊα και συγκεκριμένα από τις Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη. Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες, κατετάγησαν στην τρίτη θέση της κατηγορίας Yngling, ενώ το χρυσό μετάλλιο πήρε το πλήρωμα της Μ.Βρετανίας και το αργυρό, οι αθλήτριες από την Ολλανδία.

    Τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών της κωπηλασίας κατέλαβαν οι Βασίλης Πολύμερος/Δημήτρης Μούγιος, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

    Στην 7η θέση της 3ης προκριματικής σειράς των 100μ. με εμπόδια γυναικών τερμάτισε η Φλώρα Ρεντούμη, με χρόνο 13.56 και αποκλείστηκε από την συνέχεια του αγωνίσματος.

    Ο Κώστας Μπανιώτης αποκλείστηκε από τον τελικό του ύψους των ανδρών. Στον προκριματικό ο Ελληνας αθλητής πέρασε με τη 2η προσπάθεια τα 2,10 και απέτυχε στα 2,15 μέτρα.

    "Σοκαρισμένη" δηλώνει η Φανή Χαλκιά

    Δεν πίστευε στ' αυτιά της η Φανή Χαλκιά, όταν στις 10:45 (ώρα Πεκίνου) άκουσε από το στόμα του Ισίδωρου Κούβελου ότι βρέθηκε "θετική" σε χρήση απαγορευμένων ουσιών (Μ3 - μεθυλτριενολόνη). Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης, λίγο αργότερα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και ξεκαθάρισε την θέση της: "Αν υπήρχε μετάλλιο για τους ελέγχους ντόπινγκ που μου έχουν γίνει θα είχα πάρει σίγουρα το χρυσό", τόνισε μη πιστεύοντας αυτό που της είχε συμβεί. Συνοδευόταν από τον προπονητή της, Γιώργο Παναγιωτόπουλο και το Λάμπρο Παπακώστα. Η ίδια, παρά το αρχικό σοκ που υπέστη, παρουσιάστηκε αρκετά ψύχραιμη ενώπιον των δημοσιογράφων. Δήλωσε ανήμπορη να καταλάβει πως έγινε αυτό τη στιγμή που είχε υποβληθεί σε τόσους ελέγχους στη διάρκεια της χρονιάς. Άφησε υπονοούμενα για το αποτέλεσμα, χωρίς όμως, να επιρρίψει συγκεκριμένα ευθύνες.

    "Πριν από λίγες ώρες με κάλεσε ο κ.Κούβελος και μου είπε ότι βρέθηκε θετικό δείγμα. Στην αρχή νόμιζα ότι μου έκανε χιούμορ. Είμαι σοκαρισμένη γιατί τους τελευταίους μήνες και δύο χρόνια περνάω τους περισσότερους ελέγχους από όλο τον κόσμο. Έδωσα μέχρι και 1η Αυγούστου έλεγχο πριν φύγω. Πάντα με ελέγχουν και τον περίμενα. Δεν ξέρω τι μπορεί να έχει συμβεί. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν αρρωστημένα μυαλά για δολιοφθορά. Θέλω να δώσω όλα τα σκευάσματα στον ΕΟΦ για να τα ελέγξει. Θα πληρώσω εγώ τα έξοδα γι αυτό. Ανήκω στο πειραματικό πρόγραμμα της WADA και είμαι 365 ημέρες -εθελοντικά- στη διάθεση της ΔΟΕ", τόνισε η "χρυσή" Ολυμπιονίκης της Αθήνας και συνέχισε:

    "Πρόκειται για Ολυμπιακή χρονιά και κάτι τέτοιο δεν το κάνεις ούτε για λάθος. Έχω γίνει άρρωστη να προσέχω το μπουκάλι, πως το ανοίγουν. Μου ήρθε ένα χαρτί για έναν έλεγχο στις 12 Αυγούστου στην WADA, αλλά εγώ πέρασα στις 10 Αυγούστου. Με θλίβει το γεγονός. Δεν μπορώ να υπηρετήσω την χώρα μου. Είναι μεγάλο το πλήγμα. Είμαι πολύ σοκαρισμένη και έκπληκτη. Δεν έχει ανοίξει το δεύτερο δείγμα αλλά έχει μικρή σημασία. Μακάρι οι συναθλητές μου να πάνε καλά. Να τους στηρίξετε όλους. Μου λείπουν. Πραγματικά ο Ελληνικός αθλητισμός σας χρειάζεται. Αφήστε εμένα. Έχουμε καθαρό αθλητισμό και θα το λέω μέχρι να πεθάνω. Αν περνούσαν οι αθλητές τόσους ελέγχους όσους περνάω εγώ δεν ξέρω τι θα γινόταν. Πρέπει να δούμε και άλλες παραμέτρους. Λυπάμαι για την αναστάτωση".

    "Δεν πρέπει να πω τις εταιρείες. Να εξεταστούν και μετά θα τα πούμε όλα. Αν σας δείξω τα χαρτιά μου θα δείτε ότι δεν έχω κενό σε κοντρόλ πάνω από 3 ημέρες. Έκανα μέχρι και διπλό έλεγχο. Δεν υπάρχει περιθώριο να κάνω κάτι. Αυτή είναι η αλήθεια γι΄ αυτό έχω σοκαριστεί. Πέρασα κοντρόλ στις 10 Αυγούστου. Ήμουν και πέρσι στο Φουκούι και πέρασα και πέρσι από ελέγχους. Ανά πάσα στιγμή η ΙΑΑΦ και η ΔΟΕ ήταν ενημερωμένη για το που θα με βρούνε. Ο στόχος μου ήταν να μπω τελικό και το έδειχναν οι προπονήσεις. Ξεπέρασα εντελώς τα προβλήματα που είχα. Ήμουν σίγουρη ότι θα μπω τελικό. Δυστυχώς δεν θα μπορέσω".

    Η Φανή Χαλκιά απάντησε σε ερωτήσεις που της έγιναν: "Όταν μετέχεις σε υψηλό πρωταθλητισμό υπάρχει ένα...μαγαζί που λέγεται ΔΟΕ ή ΙΑΑΦ. Δυστυχώς οι αθλητές δεν μπορούμε να αποδείξουμε τίποτα. Δεν ξέρω αν είναι καλό που θα το πω. Αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί και το καρπούζι. Το χαρτί με τον κωδικό τον έχει ο ελεγκτής. Έχω καλή θέληση και λέω ότι δεν μπορεί να έγινε δολιοφθορά αλλά είναι κάτι που δεν μπορείς να αποδείξεις. Υπάρχουν 10 εκ. Έλληνες που αγαπάνε τον αθλητισμό. Παίρνω πολλά μηνύματα, δώρα, γράμματα και μου έλεγαν ότι είμαστε μαζί σου. Στον κόσμο που έχω στενοχωρήσει θέλω να τους πω ότι λυπάμαι. Δεν μπορώ να το αλλάξω. Να έβρισκα το φως θα το ήθελα. Δεν σκέφθηκα ούτε μια στιγμή να εγκαταλείψω αυτό που αγαπάω. Θα συνεχίσω όσο τα πόδια μου είναι γερά και με κρατάνε. Το ότι έχω περάσει τους περισσότερους ελέγχους στον κόσμο τα λένε τα στοιχεία και η WADA, όχι εγώ. Χιλιάδες σκέψεις περνάνε από το μυαλό μου. Μακάρι να μπορούσα να το στηρίξω. Αν υπήρχε μετάλλιο στους ελέχους ντόπινγκ θα είχα πάρει το χρυσό".

    Δηλώσεις έκανε και ο προπονητής της, Γιώργος Παναγιωτόπουλος: "Η Φανή δεν χρειάζεται τέτοια πράγματα για να μπορέσει να κερδίσει το μετάλλιο. Θα ψάξουμε να δούμε τι έχει γίνει. Όταν το έμαθα έφυγε η γη κάτω από τα πόδια μου".

    [08] Φονική καταιγίδα

    Πάνω από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στην Κούβα κι άλλοι 25.000 από τις νήσους Κιζ στη Φλόριδα, που απειλούνται από την τροπική καταιγίδα Φέι, η οποία απειλεί νβ αναβαθμισθεί σε κυκλώνα , έπειτα από το καταστροφικό πέρασμά της από τη Δομηνικανή Δημοκρατία και την Αϊτή, που κόστισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

    Η καταιγίδα, που έχει προκαλέσει ραγδαίες βροχοπτώσεις στβ ανατολικά τμήματα της Κούβας, αναμένεται στη διάρκεια της νύκτας να διασχίσει το κέντρο της νήσου και να κατευθυνθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή την Τρίτη, προς τη Φλόριδα των ΗΠΑ.

    Μετακινούμενη σβ έναν άξονα από τα βόρεια προς τα δυτικά με ταχύτητα 20 χλμ/ώρα, η καταιγίδα Φέι βρισκόταν περί τα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδος 335 χλμ νοτιοανατολικά της Αβάνας και 435 χλμ νότια της Κι Γουέστ στη Φλόριδα, όπως προειδοποιεί το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων στο Μαϊάμι.

    Εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας των υδάτων, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Φέι να μετατραπεί σε κυκλώνα, που προϋποθέτει ανέμους έντασης άνω των 118 χλμ/ώρα.

    Στην Κούβα, πέντε από τις 15 επαρχίες της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ στις άλλες έχει διαταχθεί ύψιστο επίπεδο προσοχής, ακόμη και στην περιοχή της πρωτεύουσας Αβάνα, μολονότι οι αρχές εκτιμούν πως η καταιγίδα Φέι θα μετατραπεί σε κυκλώνα αφού θα έχει διασχίσει τη νήσο.

    Οι τουρίστες έχουν αρχίσει να φεύγουν σωρηδόν κι από τη νήσο Κι Γουέστ, σε απόσταση 150 χλμ από την Κούβα, η οποία αναμένεται να πληγεί πρώτη από την καταιγίδα, ενώ έχουν οργανωθεί πέντε καταφύγια σε περίπτωση ανάγκης για τον πληθυσμό της νήσου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 August 2008 - 6:30:27 UTC