Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αεροπορική τραγωδία
  • [02] Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις
  • [03] Προετοιμασία ΣΥΡΙΖΑ ενοψει ΔΕΘ
  • [04] Σύλληψη απαγωγέων Μυλωνά

  • [01] Αεροπορική τραγωδία

    Σοκ στην Ισπανία και πολλά αναπάντητα ερωτηματικά από την χειρότερη αεροπορική τραγωδία των τελευταίων 25 ετών. Τουλάχιστον 153 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 19 τραυματίστηκαν όταν συνετρίβη αεροσκάφος τύπου MD 82 της ισπανικής εταιρίας "Spanair" κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης.

    "Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 153" δήλωσε η υπουργός Υποδομών ,Μαγκνταλένα Αλβάρες .

    Το αεροσκάφος μετέφερε 162 επιβάτες ,εκ των 22 παιδιά (μεταξύ τους και δύο βρέφη) και 10μελές πλήρωμα,ανακοίνωσε η Spanair. Δύο παιδιά είναι μεταξύ των 19 τραυματιών.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες,ο αριστερός κινητήρας του αεροσκάφους έπιασε φωτιά κατά την απογείωση από το αεροδρόμιο Μπαράχας. Ο πιλότος επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση αλλά το ασεροσκάφος συνετρίβη λίγο έξω από την πίστα.

    Τα συνεργεία διάσωσης που έφτασαν στον τόπο της τραγωδίας αντίκρυσαν σκηνές φρίκης καθώς το αεροσκάφος είχε κοπεί στα δύο και οι περισσότεροι επιβαίνοντες είχαν απανθρακωθεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ,η απογείωση του αεροσκάφους καθυστέρησε μία ώρα γιατί είχε προκύψει τεχνικό πρόβλημα.

    "Η κυβέρνηση έχει συγκλονιστεί από την τραγωδία"τόνισε ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο,που επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας

    Η υπουργός Πληροφόρησης Νιέβες Γκοϊγκοιτσέα τόνισε ότι πρόκειται για "ατύχημα" . Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν από τα συντρίμμια τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

    Το αεροσκάφος είχε ναυπηγηθεί πριν από 15 χρόνια και είχε περάσει τελευταία φορά τεχνικό έλεγχο στα τέλη του 2007 . Η εταιρία Spanair-η δεύτερη αεροπορική εταιρία της Ισπανίας -είναι θυγατρική της σκανδιναβικής SAS ,και σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα.

    Η εθνικότητα των περισσοτέρων επιβατών δεν έχει γινει ακόμη γνωστή καθώς η Spanair ανακοίνωσε μόνο τη λίστα με τα ονόματά τους. Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μεταξύ των επιβατών ήταν τουλάχιστον δύο σουηδοί ,τέσσερις Γερμανοί,ένας Χιλιανός και ένας Κολομβιανός.

    Εκατοντάδες συγγενείες των επιβατών παρέμειναν όλη τη νύχτα στα αεροδρόμια Μπαράχας και Λάς Πάλμας ,στα Κανάρια ,όπου είχε προορισμό το αεροσκάφος,περιμένοντας κάποια νέα για την τύχη τους.

    Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος αναμένεται σήμερα να επισκεφτεί τους τραυματίες στα νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδίας.

    Οι ισπανικές αρχές κήρυξαν τριήμερο πένθος στη μνήμη των 153 θυμάτων.

    [02] Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

    Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και θα κορυφθεί στις 18-21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

    Οι προγραμματισμένες για τις επόμενες μέρες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι για σήμερα Πέμπτη στο Ρετζίκι Θεσσαλονίκης, στις 8 το βράδυ, στο "Δελασάλ", με θέμα τον αθλητισμό.

    Αύριο Παρασκευή στη Σιάτιστα Κοζάνης, στις 20.30, στο πάρκο Αγίου Δημητρίου, θα μιλήσει ο Γιώργος Γκούμας, μέλος του ΝΓ Κοζάνης της ΚΝΕ.

    Και τέλος την Κυριακή 24 Αυγούστου στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας, στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματαέας της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος.

    [03] Προετοιμασία ΣΥΡΙΖΑ ενοψει ΔΕΘ

    Η προετοιμασία των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ΔΕΘ και των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται, καθώς και ο συντονισμός των θεματικών επιτροπών θα απασχολήσουν τη σημερινή γενική συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Μπεναρόγια του ΕΚΘ.

    Στη σημερινή γενική συνέλευση θα συζητηθεί η προετοιμασία των τοπικών δυνάμεων, ενώ το συντονιστικό θα εισηγηθεί το πρόγραμμα δράσης από μέρα σε μέρα, μέχρι και το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου.

    Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον αγώνα κατά των ιδιωτικοποιήσεων του ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ, ενώ θα προετοιμαστεί και ένα πανελλαδικό «εργαστήριο» για τα εργασιακά θέματα στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου.

    [04] Σύλληψη απαγωγέων Μυλωνά

    Συνεχίζονται από νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας οι έρευνες των αστυνομικών της Ασφάλειας για τον εντοπισμό τυχόν συνεργατών του σεσημασμένου κακοποιού Βασίλη Παλαιοκώστα ο οποίος φέρεται ότι «εγκέφαλος» της υπόθεσης απαγωγής του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, τον περασμένο Ιούνιο. Μαζί με τον Παλαιοκώστα συνελήφθησαν και ανακρίνονται στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά άλλοι τρία άτομα, ενώ από τα ξημερώματα ξεκίνησαν εξονυχιστικές έρευνες της αστυνομίας στη διώροφη μεζονέτα - κρησφύγετο, στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίστηκε χθες το βράδυ ο διαβόητος κακοποιός μαζί με έναν συνεργό του.

    Μέχρι στιγμής η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αποφεύγει να ανακοινώσει το παραμικρό για την υπόθεση εξάρθρωσης της σπείρας των απαγωγέων, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να φθάσουν στα ίχνη τους μετά τη σύλληψη ενός 28χρονου μέλους της σπείρας στα Χανιά. Στα χέρια βρέθηκε μέρος των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων, από το συνολικό ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε παραδώσει η οικογένεια Μυλωνά στους απαγωγείς για να τον απελευθερώσουν.

    Λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ένας ακόμα συνεργός του Παλαιοκώστα, ηλικίας 27 ετών, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο φέρεται ότι νοίκιασε στη Σουρωτή τη μεζονέτα η οποία μετατράπηκε στη συνέχεια σε «αρχηγείο» των απαγωγέων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα σ΄ αυτό το σπίτι κρατήθηκε ο πρόεδρος του συνδέσμου των βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας. Η Σουρωτή βρίσκεται κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και ο κ. Μυλωνάς κατέθεσε μεταξύ άλλων μετά την απελευθέρωσή του στους αστυνομικούς ότι ότι στο κρησφύγετο που βρισκόταν επί 13 ημέρες ακουγόταν οι ήχοι από προσγειώσεις και απογειώσεις αεροπλάνων.

    Μετά τη σύλληψη των δύο ανδρών άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. χθες το βράδυ εισέβαλαν στη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης εισέβαλαν στο σπίτι της Σουρωτής και συνέλαβαν το Βασίλη Παλιοκώστα μαζί με έναν ακόμα συνεργό του. Στο κρησφύγετο βρέθηκαν μεταξύ άλλων όπλα, εκρηκτικά, ασύρματοι, κάμερες, καθώς επίσης και μέρος των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων της απαγωγής τα οποία εξετάζονται.

    Όπως αποκαλύφθηκε ο 27χρονος γνωρίστηκε με τον Παλαιοκώστα στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης όπου κρατούνταν για υποθέσεις ληστειών και προκειμένου να μην κινήσει τις υποψίες των κατοίκων της Σουρωτής εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Γερμανία.

    Ο Παλαιοκώστας με τους συνεργούς του κατηγορούνται ότι απήγαγαν τον ιδιοκτήτη της βιομηχανίας «Αλουμίλ» και απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος έπεσε στα χέρια των απαγωγέων στις αρχές Ιουνίου την ώρα που κατευθυνόταν στο σπίτι του, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Για την απελευθέρωσή του η σύζυγός του παρέδωσε στους απαγωγείς το παραπάνω χρηματικό ποσό.

    Στο μεταξύ, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε πριν από λίγο ότι αισθάνεται ανακουφισμένος για την έκβαση της υπόθεσης και συνεχάρη την αστυνομία για την επιτυχία της. Όπως είπε στη διάρκεια της ομηρίας του δεν είχε υποψιαστεί ότι πίσω από την απαγωγή βρισκόταν ο κακοποιός Παλαιοκώστας και είπε ότι θα ήθελε να συναντήσει και να συνομιλήσει με τους απαγωγείς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 August 2008 - 8:30:20 UTC