Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αεροπορική τραγωδία
  • [02] Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

  • [01] Αεροπορική τραγωδία

    Σοκ στην Ισπανία και πολλά αναπάντητα ερωτηματικά από την χειρότερη αεροπορική τραγωδία των τελευταίων 25 ετών. Τουλάχιστον 153 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 19 τραυματίστηκαν όταν συνετρίβη αεροσκάφος τύπου MD 82 της ισπανικής εταιρίας "Spanair" κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης.

    Οι ισπανικές αρχές κήρυξαν τριήμερο πένθος στη μνήμη των θυμάτων.

    Τα συλλυπητήριά του για την αεροπορική τραγωδία εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τηλεγράφημα που απέστειλε στον Ισπανό ομόλογό του κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας προς τους Προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής Αντιπροσώπων της Ισπανίας

    Το αεροσκάφος μετέφερε 162 επιβάτες, εκ των 22 παιδιά (μεταξύ τους και δύο βρέφη) και 10μελές πλήρωμα, ανακοίνωσε η Spanair. Δύο παιδιά είναι μεταξύ των 19 τραυματιών.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο αριστερός κινητήρας του αεροσκάφους έπιασε φωτιά κατά την απογείωση από το αεροδρόμιο Μπαράχας. Ο πιλότος επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση αλλά το ασεροσκάφος συνετρίβη λίγο έξω από την πίστα.

    Τα συνεργεία διάσωσης που έφτασαν στον τόπο της τραγωδίας αντίκρυσαν σκηνές φρίκης καθώς το αεροσκάφος είχε κοπεί στα δύο και οι περισσότεροι επιβαίνοντες είχαν απανθρακωθεί.

    "Η κυβέρνηση έχει συγκλονιστεί από την τραγωδία" τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, που επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας .

    Η υπουργός Πληροφόρησης Νιέβες Γκοϊγκοιτσέα τόνισε ότι πρόκειται για "ατύχημα". Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν από τα συντρίμμια τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

    Το αεροσκάφος είχε ναυπηγηθεί πριν από 15 χρόνια και είχε περάσει τελευταία φορά τεχνικό έλεγχο στα τέλη του 2007 . Η εταιρία Spanair -η δεύτερη αεροπορική εταιρία της Ισπανίας- είναι θυγατρική της σκανδιναβικής SAS και σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα.

    Η εθνικότητα των περισσοτέρων επιβατών δεν έχει γινει ακόμη γνωστή καθώς η Spanair ανακοίνωσε μόνο τη λίστα με τα ονόματά τους. Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μεταξύ των επιβατών ήταν τουλάχιστον δύο Σουηδοί, τέσσερις Γερμανοί, ένας Χιλιανός και ένας Κολομβιανός.

    Εκατοντάδες συγγενείες των επιβατών παρέμειναν όλη τη νύχτα στα αεροδρόμια Μπαράχας και Λάς Πάλμας, στα Κανάρια, όπου είχε προορισμό το αεροσκάφος, περιμένοντας κάποια νέα για την τύχη τους.

    Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος αναμένεται σήμερα να επισκεφτεί τους τραυματίες στα νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδίας.

    Η Spanair επέτρεψε τη δεύτερη απογείωση μετά την αναφορά τεχνικού προβλήματος

    Οι τεχνικοί της ισπανικής αεροπορικής εταιρείας Spanair έδωσαν την άδεια για τη δεύτερη απογείωση του αεροπλάνου, ενώ ο πιλότος είχε επιστρέψει στο αεροδρόμιο μετά την πρώτη απογείωση διότι εντόπισε τεχνικό πρόβλημα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υποδομών της Ισπανίας Μαγκνταλένα Αλβάρεθ.

    "Κατά την πρώτη απόπειρα ο πιλότος απογείωσε το αεροπλάνο και στη συνέχεια επέστρεψε διότι εντόπισε κάτι, το οποίο θα πρέπει να καθορισθεί από ερευνητική επιτροπή", δήλωσε η ισπανίδα υπουργός στο ισπανικό ραδιόφωνο.

    "Οι υπεύθυνοι συντήρησης της εταιρείας έδωσαν άδεια για απογείωση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που συνίσταται στην πραγματοποίηση ελέγχου σε ένα αεροσκάφος όταν ο πιλότος αναφέρει οποιοδήποτε πρόβλημα", πρόσθεσε.

    Οταν ερωτήθηκε για ενδεχόμενη αμέλεια της Spanair στη συντήρηση των αεροσκαφών της, απάντησε: "Δεν θα τολμούσα να το ισχυρισθώ".

    "Τα μαύρα κουτιά θα μας επιτρέψουν να προσδιορίσουμε τα αίτια" του δυστυχήματος, είπε.

    "Το αεροπλάνο ανέβηκε στα 200 πόδια, περίπου 50 μέτρα, και στη συνέχεια έπεσε", δήλωσε η ισπανίδα υπουργός μιλώντας για τη δεύτερη, και μοιραία, απογείωση.

    Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι η τεχνική επιτροπή έρευνας θα αρχίσει αμέσως τις εργασίες της για τον προσδιορισμό των αιτίων του δυστυχήματος.

    [02] Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

    Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και θα κορυφθεί στις 18-21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

    Οι προγραμματισμένες για τις επόμενες μέρες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι για σήμερα Πέμπτη στο Ρετζίκι Θεσσαλονίκης, στις 8 το βράδυ, στο "Δελασάλ", με θέμα τον αθλητισμό.

    Αύριο Παρασκευή στη Σιάτιστα Κοζάνης, στις 20.30, στο πάρκο Αγίου Δημητρίου, θα μιλήσει ο Γιώργος Γκούμας, μέλος του ΝΓ Κοζάνης της ΚΝΕ.

    Και τέλος την Κυριακή 24 Αυγούστου στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας, στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματαέας της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 August 2008 - 10:30:17 UTC