Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις"
  • [02] "Εκπληρώνουμε την υπόσχεσή μας"
  • [03] Συνομιλίες για την ονομασία
  • [04] Θύμα επίθεσης ο Π.Ευθυμίου

  • [01] "Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις"

    Συνεργασία με τον υπουργό Αμυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη είχε, το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανής. Στη συνέχεια συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών κα Ντ.Μπακογιάννη, με την οποία συζήτησε για το Σκοπιανό, το Κυπριακό, τις εξελίξεις στη Γεωργία, αλλά και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Ο υπουργός Άμυνας απαντώντας, μετά τη συνάντηση, σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ν. Οσετία, ανέφερε: "παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις και όπως γνωρίζετε η Ελλάδα προσπαθεί να υπάρχει μονίμως ένας δίαυλος επικοινωνίας και ουσιαστικού διαλόγου για να γυρίσουμε στην κατάσταση που υπήρχε πριν".

    Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το ντόπινγκ, ο υπουργός είπε ότι μόλις τελειώσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες, είναι μια ευκαιρία όλοι μαζί, αθλητές, προπονητές, παράγοντες, ομοσπονδίες, πολιτεία, να βοηθήσουμε ουσιαστικά να λυθεί αυτό το ζήτημα γιατί πράγματι φαίνεται ότι υπάρχει ένα θέμα για το οποίο δεν έχει ασχοληθεί κανείς επί της ουσίας, ώστε να επιλυθεί.

    Είναι κρίμα, ανέφερε ο κ.Μεϊμαράκης για τον ελληνικό αθλητισμό και για τους αθλητές, οι οποίοι εν τέλει είναι τα θύματα, διότι αφοσιώνονται σε αυτό, το αγαπούν, κάνουν πολλές θυσίες, εμπιστεύονται πάρα πολύ τους προπονητές τους και τους παράγοντες των ομοσπονδιών και αυτοί φέρουν τη βαρύτερη, τη μεγαλύτερη ευθύνη.

    Ο κ.Μεϊμαράκης κατέληξε ότι όλοι μαζί θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο, αυτοί που οι Έλληνες αθλητές εμπιστεύονται, να αξίζουν απόλυτα την εμπιστοσύνη τους.

    Σε άλλη ερώτηση εάν θα πρέπει να παραιτηθεί ο κ.Παυλίδης από βουλευτής, για να διευκολύνει την κυβέρνηση, ο κ.Μεϊμαράκης παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του.

    Από την πλευρά της η κα Μπακογιάννη, σε ερώτηση για την υπόθεση Παυλίδη, δεν έκανε σχόλιο, ενώ κληθείσα να σχολιάσει τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις για τη Μονή Εσφιγμένου, σημείωσε πως "το θέμα της Μονής Εσφιγμένου υπάρχει με αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες, πράγματι, θα πρέπει να εφαρμοστούν. Η μοναστική κοινότητα έχει η ίδια θέσει τους όρους με τους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις".

    [02] "Εκπληρώνουμε την υπόσχεσή μας"

    "Το μήνυμα από όλες τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας, της Κορινθίας, της Μεσσηνίας, της Λακωνίας και της Ευβοίας τις οποίες επισκέφτηκα ήταν: Μην μας ξεχάσετε όταν φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας. Σήμερα λέμε δεν σας ξεχάσαμε και είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας και το χρέος μας" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση που έγινε στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, κατά την διάρκεια της οποίας παραδόθηκε επιταγή ύψους 1,2 εκατομμυρίων Ευρώ στο Νομάρχη Ηλείας, ποσό που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο της εκλογικής επιχορήγησης του ΠΑΣΟΚ από το κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κίνηση αυτή πράξη ευθύνης και συνέπειας, η οποία επενδύει στην αναγέννηση της ελπίδας και ακόμα πιο συγκεκριμένα σε υποτροφίες σπουδών για τα παιδιά των πυρόπληκτων περιοχών που έχουν ανάγκη, σε πρότυπες δράσεις για το περιβάλλον με αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά έργα και πρότυπα πάρκα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τρίτον, στις προοπτικές με στοιχεία οραματικά και ρεαλιστικά που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση των περιοχών που θα συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι θα δημιουργηθεί από το ΠΑΣΟΚ φορέας ο οποίος θα κάνει διεθνή διαγωνισμό για την υλοποίηση της πρότασης του κινήματος για την ανασυγκρότηση των περιοχών, με την κινητοποίηση επιστημόνων και πνευματικών ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

    "Θα γυρίσουμε σελίδα στην Ηλεία και την Ελλάδα γιατί ο λόγος μας είναι λόγος τιμής" τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Την επιταγή του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στον Νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφίρα ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.

    Γ.Παπακωνσταντίνου: Η κυβέρνηση κρίνεται πολύ αυστηρά

    Για "μίζερη αντίδραση" από την κυβέρνηση, στην επίδοση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ του ποσού των 1,2 εκατ. ευρώ στους πυρόπληκτους της Ηλείας, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην χθεσινή επίσκεψη του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην περιοχή.

    "Περιμέναμε ότι θα υπήρχε η ελάχιστη αναγνώριση μιας συμβολικής πράξης ενός κόμματος. Η κυβέρνηση κρίνεται πολύ αυστηρά από τους πολίτες της περιοχής για τις παραλείψεις της και νομίζω ότι κρίνεται εξίσου αυστηρά από τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά σε παρόμοιες πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων", δήλωσε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι το ποσό, που ισοδυναμεί με το 1/3 της εκλογικής επιχορήγησης του ΠΑΣΟΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα διατεθεί για υποτροφίες σε παιδιά πυρόπληκτων περιοχών, για πρότυπες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, κατόπιν συνεννοήσεως με την Νομαρχία Ηλείας και με το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, το οποίο θα υποστηριχθεί από μελέτη που θα προκηρυχθεί και την οποία θα υλοποιήσει το ΠΑΣΟΚ "όταν θα έλθει στην κυβέρνηση".

    Απαντώντας στην ερώτηση πού βρήκε το ΠΑΣΟΚ τα χρήματα αυτά,ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ πράγματι αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα και έχει χρέος, όμως αποφάσισε από τα χρήματα που έχει και από αυτά που δεν έχει να κάνει αυτήν την κίνηση".

    "Θα σας παραπέμψω σ' ένα από τα βασικά μαθήματα του χριστιανισμού: Δίνεις από αυτά που δεν έχεις και εμείς δώσαμε, "κόβοντας" στην ουσία από χρήματα σημαντικά για εμάς για άλλες δράσεις", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς για το έλλειμμα του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει δανειστεί και έναντι της κρατικής ενίσχυσης πέραν του τρέχοντος έτους", προσθέτοντας ότι "σύντομα τα στοιχεία αυτά θα δημοσιευθούν ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια".

    Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση "αν το μοντέλο του ΠΑΣΟΚ είναι να δανείζεται από επόμενα έτη για να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις του", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "όλα τα πολιτικά κόμματα δαπανούν περισσότερα από όσα εισπράττουν, ειδικά σε περίοδο εκλογών και άλλα κόμματα έχουν έλλειμμα στο ταμείο τους, όμως η κατηγορία αυτή πρέπει να επιστραφεί ως προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που έχουμε καταχρεώσει την χώρα. Αν κάποιος έχει να απολογηθεί για το πώς χρησιμοποιεί τα χρήματα του ελληνικού λαού, αυτός είναι η ΝΔ".

    Γ.Παπακωνσταντίνου για δημόσιο χρέος

    "Η περίοδος κατά την οποία η χώρα φορτώθηκε χρέος για πρώτη φορά ήταν η περίοδος '90-'93. Τότε που το δημόσιο χρέος παραλήφθηκε στο 70% του ΑΕΠ και εκτοξεύθηκε στο 110%, ενώ η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια ακριβώς πρακτική: Στην πενταετία διακυβέρνησής της εκτόξευσε το δημόσιο χρέος από τα 180 δισ. ευρώ το 2003 στα 250 δισ. ευρώ σήμερα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι κάθε Ελληνας χρεώθηκε αυτά τα χρόνια 7.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι αυτήν την στιγμή το χρέος, στο εξάμηνο, έχει ξεπεράσει τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού και αυτό όταν η ΝΔ ερχόμενη στην εξουσία είπε ότι έχει την δυνατότητα κάθε χρόνο να κάνει νοικοκύρεμα της οικονομίας κατά 10 δισ. ευρώ".

    "Αντί να κάνει αυτό το νοικοκύρεμα "φορτώνει" την ελληνική οικονομία γύρω στα 14 δισ. κάθε χρόνο. Αυτή είναι η διαχείριση της ΝΔ", κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [03] Συνομιλίες για την ονομασία

    Σοβαρότητα και από τις δύο πλευρές, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, ως προς τη διάθεση να λυθεί το θέμα του ονόματος διαπίστωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, όπως είπε ο ίδιος μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τον Έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.

    Σε ερώτηση αν κατέθεσε πρόταση ο κ.Νίμιτς, απάντησε ότι δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα πράγματα και όταν ο ίδιος κάνει μια πρόταση θέλει να είναι συγκεκριμένη.

    "Χρειάζεται περισσότερος χρόνος να δούμε πού βρισκόμαστε", είπε χαρακτηριστικά.

    Επισήμανε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συγκεκριμένες απόψεις για το τί μπορούν να δεχθούν και τί όχι και η λύση θα βρεθεί όταν οι δύο πλευρές αισθανθούν άνετα με την προτεινόμενη λύση.

    Σε ερώτηση αν έχουν τεθεί στις συνομιλίες και άλλα ζητήματα εκτός του ονόματος ο κ.Νίμιτς απάντησε: "τέθηκε μια σειρά θέματων τα οποία θα τα χαρακτήριζα περιφερειακά στο κεντρικό ζήτημα του ονόματος, τα οποία άλλοτε συνδέονται περισσότερο και άλλοτε συνδέονται λιγότερο με το κεντρικό ζήτημα του ονόματος.

    Αυτά τα ζητήματα ενδεχομένως είναι ένα θέμα, δεν είναι ο πυρήνας. Το θέμα του ονόματος είναι τόσο δύσκολο και δεν χρειάζεται να το επιβαρύνουμε με άλλα θέματα. Θα πρότεινα να τα αφήσουμε κατά μέρος και να ασχοληθούμε με το θέμα του ονόματος και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση", τόνισε ο κ.Νίμιτς.

    Σε ερώτηση αν θα γίνουν συνομιλίες σε υψηλότερο επίπεδο, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει. Πρόσθεσε ότι το Σεπτέμβριο είναι η γενική συνέλευση του ΟΗΕ και αυτός είναι ένας χρόνος που υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του θέματος δήλωσε: "προσωπικά δεν πιστεύω στα χρονοδιαγράμματα. Χρειάζεται η επίλυση, δεν θα βάλουμε όμως χρονοδιάγραμμα".

    Ο κ.Βασιλάκης από την πλευρά του είπε στους δημοσιογράφους: "την επιστολή του πρωθυπουργού την ξέρετε. Τις δηλώσεις της κ.Μπακογιάννη τις ξέρετε, συνεπώς σε αυτή τη βάση προχωράμε σιγά-σιγά και θα δούμε τι θα γίνει.

    Σε ερώτηση αν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες ο κ.Βασιλάκης επισήμανε: "εγώ είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και λέω αν υπάρχει υπομονή μπορεί να βρεθεί λύση. Χρειάζεται υπομονή και σιγά-σιγά".

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέο βέτο από την ελληνική κυβέρνηση στα Σκόπια ο κ.Βασιλάκης είπε "θα πάρετε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και θα βρείτε την απάντηση".

    Χθες, ο κ. Νίμιτς είχε στα Σκόπια ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και Νίκολα Γκρούεφσκι, αντίστοιχα, οι οποίοι -όπως δήλωσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ- "παρουσίασαν μια ενιαία θέση επί του ζητήματος".

    "Η εντύπωσή μου είναι ότι τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός έχουν την ίδια θέση και προσέγγιση. Έλαβα καθαρά μηνύματα για το τι είναι και τι δεν είναι δυνατό. Έτσι, τώρα έχω μια σαφή διατύπωση από τα Σκόπια και πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη αύριο για να συνεχίσω τις συνομιλίες" σημείωσε.

    "Η ελληνική πλευρά είναι επίσης πρόθυμη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας εντός μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Δεν υπάρχει προθεσμία ως προς αυτό, αλλά αυτή η περίοδος είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για υπέρβαση του εμποδίου" πρόσθεσε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.

    Ερωτηθείς εάν το όνομα "Βόρεια Μακεδονία", σε διάφορες εκδοχές, είναι η υπό συζήτηση πρόταση, ο κ. Νίμιτς δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση. "Δεν είναι μυστικό ότι ψάχνουμε για μια διατύπωση που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. Αυτό το όνομα αναφέρεται από τα μέσα ενημέρωσης και ούτε θα το διαψεύσω, ούτε θα το επιβεβαιώσω. Πολλά ονόματα έχουν αναφερθεί τα τελευταία χρόνια και επομένως δεν πρόκειται να μιλήσω για ένα συγκεκριμένο όνομα.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εξεύρεση λύσης για το ζήτημα της ονομασίας. "Το θέμα αυτό από μόνο του είναι τόσο σύνθετο και πολυδιάστατο, έτσι ώστε δεν πρέπει να επιβαρύνεται με άλλα ζητήματα", τόνισε.

    Δηλώσεις Ντ.Μπακογιάννη

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν.Γκρουέφσκι, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μια ουσιαστική και ειλικρινής προσπάθεια επίλυσης του θέματος του ονόματος και για να μην ξεφύγουμε, όπως ανέφερε, σε άσκοπες ρητορικές, ενώ σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

    Η υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα στη διαπραγμάτευση αυτή, σε άλλη δε ερώτηση σχετικά με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία" και παραλλαγές του, ανέφερε ότι "η Ελλάδα επιζητεί ένα όνομα κοινά αποδεκτό, με γεωγραφικό προσδιορισμό, το οποίο θα ισχύει έναντι όλων. Αυτή είναι η ελληνική θέση. Γεωγραφικοί προσδιορισμοί, είστε σε θέση να καταλάβετε από μόνοι σας ποιοι είναι και πώς μπορούν να υπάρξουν στο θέμα του ονόματος".

    [04] Θύμα επίθεσης ο Π.Ευθυμίου

    Επίθεση από άγνωστο δέχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, έξω από το γραφείο του στην οδό Σόλωνος.

    Ο δράστης χτύπησε τον πρώην υπουργό Παιδείας με σιδηρολοστό στο κεφάλι και στη συνέχεια έφυγε τρέχοντας.

    Ο Π. Ευθυμίου μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" και υποβάλλεται σε εξετάσεις.

    Για την υπόθεση γίνεται έρευνα από την αστυνομία.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έσπευσε στον "Ευαγγελισμό" μίλησε για άνανδρη ενέργεια και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο δράστης θα συλληφθεί.

    "Ανανδρη" χαρακτήρισε την επίθεση και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    "Αυτό που εμείς ζητάμε είναι την ενεργοποίηση της Αστυνομίας για να βρεθούν οι δράστες. Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιούνται στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ η επίθεση σε ένα μέλος του κοινοβουλίου αποτελεί επίθεση στους θεσμούς", τόνισε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι "ζητάμε το αυτονόητο: να εγγυηθεί η Αστυνομία το δικαίωμα του κάθε πολίτη να κυκλοφορεί στο κέντρο της Αθήνας με ασφάλεια".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι ο κ.Ευθυμίου έχει μεταφερθεί στον "Ευαγγελισμό" για εξετάσεις, η δε ζωή του είναι εκτός κινδύνου. Ανέφερε πως οι πληροφορίες λένε πως γλύτωσε τα χειρότερα για λίγο και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έχει επικοινωνήσει με τον πρώην υπουργό.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση, όπως και κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος Έλληνας, καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή άνανδρη επίθεση κατά του Πέτρου Ευθυμίου.

    "Οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενδυναμώνουν τη δέσμευση ολόκληρης της κοινωνίας να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου στη χώρα. Όπως είναι αυτονόητο, οι αρχές θα ερευνήσουν εξονυχιστικά την υπόθεση ώστε ο δράστης της επίθεσης να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη", ανέφερε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 August 2008 - 12:30:26 UTC