Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ακτιβιστές στη Γάζα

  • [01] Ακτιβιστές στη Γάζα

    Τα δύο πλοία με ελληνική σημαία που μεταφέρουν φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές με στόχο να "σπάσουν" τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας έφτασαν χθες στον προορισμό τους μετά την άδεια που τους έδωσε το Ισραήλ να περάσουν.

    Ο στόχος των ακτιβιστών ήταν να προσελκύσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην τύχη του 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων που υφίσταται τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί από το Ισραήλ εδώ και μήνες.

    Ωστόσο, η είσοδος στο λιμάνι της Γάζας των δύο ελληνικών σκαφών με 44 διεθνείς ακτιβιστές έγινε εν μέσω ισραηλινών πυρών.

    Όπως δήλωσε τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου ο Ελληνας ακτιβιστής Χρίστος Γιοβανόπουλος, αν και οι Ισραηλινοί επέτρεψαν τον κατάπλουν των δύο σκαφών και τα συνόδευσαν να εισέλθουν στο παλαιστινιακό λιμάνι στη Γάζα, έβαλαν με πυκνά πυρά προς την κατεύθυνση εκατοντάδων Παλαιστινίων που είχαν επιβιβαστεί σε βάρκες και βγήκαν στα ανοικτά για να υποδεχθούν και να συνοδεύσουν τα δύο σκάφη στο λιμάνι.

    Όπως ανέφερε, κανένας δεν τραυματίστηκε, αλλά οι Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο λιμάνι.

    Παρά το επεισόδιο, πρόσθεσε ο κ. Γιοβανόπουλος, τα σκάφη με τους ακτιβιστές εισήλθαν στο λιμάνι χωρίς πρόβλημα και έτυχαν θερμής υποδοχής από τους Παλαιστινίους.

    Ανέφερε επίσης ότι κάποιοι από τους ακτιβιστές θα παραμείνουν στη Γάζα με στόχο να έρθουν σε επαφή με τον Παλαιστινιακό λαό, να συμμετάσχουν σε κοινωνικά προγράμματα και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση.

    Ο κ. Γιοβανόπουλος ευχαρίστησε τέλος την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη βοήθεια και τη φιλοξενία πριν από την αναχώρηση των σκαφών από τη Λάρνακα, χθες το πρωϊ.

    Νωρίτερα το απόγευμα μεταδόθηκε ότι τα δύο σκάφη αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα λόγω ηλεκτρονικών παρεμβολών στις επικοινωνίες τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γιβ αυτές ευθυνόταν το Ισραήλ.

    Λόγω των παρεμβολών και των κακών καιρικών συνθηκών, η άφιξη των δύο σκαφών στη Γάζα καθυστέρησε για μια περίπου ημέρα.

    Οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν κάθε ανάμιξη στις παρεμβολές και ανακοίνωσαν ότι επέτρεψαν την είσοδο των δύο σκαφών στο λιμάνι της Γάζας, αφβ ενός για να αποφύγουν την κατακραυγή που θα συνόδευε ένα επεισόδιο στην ανοικτή θάλασσα και αφβ ετέρου γιατί γνώριζαν ποιοι επέβαιναν στα σκάφη και τι μετέφεραν.

    Αποψινό ηλεκτρονικό μήνυμα των διοργανωτών του ταξιδιού προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Λευκωσία -φέρει την υπογραφή της ισραηλινής Αντζελα Γκότφρυ Γκόλντσταϊν- αναφέρει ότι το εγχείρημα στέφθηκε με πλήρη επιτυχία, παρά την άγρια θαλασσοταραχή που ταλαιπώρησε πλήρωμα και επιβάτες και παρά τις ηλεκτρονικές παρεμβολές στις επικοινωνίες και στο σύστημα ηλεκτρονικής πλοήγησης των δύο σκαφών.

    Το μήνυμα προσθέτει ότι εκατοντάδες δακρυσμένοι Παλαιστίνιοι υποδέχθηκαν στο λιμάνι τους ακτιβιστές, οι οποίοι μετέφεραν το μήνυμα «ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει το λαό αυτής της γης-σήμερα όλοι για τη Γάζα».

    Το μήνυμα αυτό, προσθέτει το μήνυμα, θα φθάσει απόψε μέχρι τα Ιεροσόλυμα και την Ουάσιγκτων.

    «Αυτό που κάναμε σήμερα δείχνει ότι ο λαός μπορεί να κάμει όσα θα έπρεπε να είχαν κάμει οι κυβερνήσεις. Αν ο λαός αντισταθεί στην αδικία, μπορεί να γίνει η συνείδηση του κόσμου», δήλωσε ένας από τους ακτιβιστές, ο Αμερικανοισραηλινός καθηγητής της αρχαιολογίας Τζέφ Χάλπερ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 August 2008 - 22:30:17 UTC