Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων
  • [02] "Εχουμε σχέδιο για την Οικονομία"
  • [03] Επίσκεψη Αλαβάνου στην Ηλεία

  • [01] Συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων

    Κύκλο διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εν όψει της μεταβάσεώς του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στις συναντήσεις μετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας και Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη-Πετραλιά.

    Ο κ. Καραμανλής το πρωί συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και στη συνέχεια με την ηγεσία του ΣΕΒ. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 18.00 με τους εκπροσώπους της ΕΣΕΕ και στις 19.30 με της ΓΣΕΒΕΕ. Αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τα προεδρεία της ΑΔΕΔΥ, του ΣΒΒΕ και του ΕΒΕΑ, και το απόγευμα με τους εκπροσώπους της ΚΕΕΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ.

    "Η οικονομική πολιτική παραμένει σταθερή", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ και πρόσθεσε ότι "συνεχίζουμε σταθερά με συνέπεια και μικρές μόνο αναπροσαρμογές λόγω της διεθνούς κρίσης".

    Παρά τη διεθνή κρίση που αφορά τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, η ελληνική οικονομία προχωρά με καλούς ρυθμούς, είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε σε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο ήταν 3,5%, διπλάσιος από την Ευρωζώνη. Τόνισε ακόμη, ότι υπήρξε μείωση της ανεργίας και σημείωσε, ότι υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις του πληθωρισμού και των επιτοκίων στα νοικοκυριά, λόγω της διεθνούς κρίσης.

    Τέλος ανέφερε, ότι η βασική κατεύθυνση της οικονομίας δεν αλλάζει.

    Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων, μετά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις συνδικαλιστών, των οποίων οι θέσεις όταν διατυπώνονται δημόσια, με παρρησία και ευπρέπεια είναι απολύτως σεβαστές.

    "Η κυβέρνηση, ενόψει της ΔΕΘ, συγκεντρώνει τις απόψεις όλων για να τις συνυπολογίσει στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του πρωθυπουργού", είπε ο εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός θα κάνει κι άλλες εξαγγελίες στη ΔΕΘ πέραν του επιδόματος θέρμανσης, ο κ.Ρουσόπουλος είπε ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    "Δεν το κάνω εδώ και χρόνια, δεν θα το κάνω και φέτος. Κατά συνέπεια κι αυτό που περιλαμβάνεται ως στοιχείο στην ερώτησή σας δεν θα το σχολιάσω", συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα πάρει κι άλλες πρωτοβουλίες για να συγκρατηθούν οι τιμές στην αγορά, είπε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι γνωστές και σημασία έχει να λειτουργήσουν.

    "Χρειάζεται διαρκής εποπτεία ώστε τα μέτρα αυτά να αποδώσουν τα προσδοκώμενα", πρόσθεσε και τόνισε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη υπόθεση και για επιμονή στο στόχο.

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ

    Το προεδρείο της ΓΣΕΕ ζήτησε από τον πρωθυπουργό μέτρα για την αντιμετώπιση και ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    Βγαίνοντας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε: "φεύγουμε φτωχότεροι από ό,τι ήρθαμε γιατί δεν πήραμε απαντήσεις στα αιτήματά μας για ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων, για αντιμετώπιση της ακρίβειας, για επίδομα θέρμανσης".

    Πρόσθεσε ότι "θα συνεχιστεί η ίδια οικονομική πολιτική δηλαδή οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν αγωνιστικά στις 6 Σεπτεμβρίου".

    Σε ερώτηση για το τι τους είπε ο πρωθυπουργός ο κ.Παναγόπουλος απάντησε ότι "ο πρωθυπουργός δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες μας, και θεωρεί ότι η οικονομική πολιτική απέδωσε".

    Τέλος ο κ.Παναγόπουλος ανέφερε ότι η ΓΣΕΕ δεν θα δεχθεί κατάργηση του νόμου και κατάτμηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών.

    Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ κ.Κώστας Πουπάκης δήλωσε ότι είχαν μια πολύ καλή συζήτηση για όλα τα θέματα. "Απαιτήσαμε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Πουπάκης και πρόσθεσε ότι όλα τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να κάνουν στροφή για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

    Σε ερώτηση για το αν η ΔΑΚΕ θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Πουπάκης απάντησε ότι η ΔΑΚΕ θα είναι παρούσα στις κινητοποιήσεις, μακριά όμως από σκοπιμότητες.

    Τέλος ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ κ.Αλέκος Καλύβης δήλωσε ότι έχει προτείνει να μην πάει το προεδρείο της ΓΣΕΕ στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.

    Συνάντηση με το προεδρείο του ΣΕΒ

    Την ανάγκη να μπει η χώρα σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο του Συνδέσμου με τον πρωθυπουργό.

    "Η χώρα βρίσκεται στη δίνη μίας διεθνούς κρίσης, που αναδεικνύει τα συσσωρευμένα προβλήματά της", ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε ότι "η κρίση αποτελεί και μία πρόκληση για όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Δίχως ένα μίνιμουμ κοινωνικής συναίνεσης το μέλλον είναι κλειστό".

    Ακολούθως, αναφέρθηκε στο τρίπτυχο των προτάσεων που κατέθεσε ο ΣΕΒ για την οικονομία: Το νοικοκύρεμα και την αναδιανομή των δημοσίων δαπανών, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για τους οικονομικά ασθενέστερους, την απελευθέρωση όλων των τομέων της οικονομίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η οποία θα φέρει αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης.

    "Για να αποφύγουμε περισσότερους φόρους, χρειάζεται ανάπτυξη", ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε ότι "δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται έκτακτες καταστάσεις με μόνιμους φόρους", αλλά και ότι "σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη οι φόροι είναι χαμηλοί και αντίστοιχοι με τις δυνατότητες του καθενός".

    [02] "Εχουμε σχέδιο για την Οικονομία"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου θα έχει σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων ενόψει της ΔΕΘ και αύριο το πρωί θα έχει την πρώτη συνάντησή του με το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος.

    Στις συναντήσεις αυτές όχι μόνο θα εκθέσουμε το σχέδιό μας για την χώρα, αλλά θα ζητήσουμε και κοινωνική συναίνεση για ορισμένα ζητήματα, όπως την χορήγηση ενός εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν από την μια θα έχουμε συμφωνίες ΓΣΕΕ - ΣΕΒ που προβλέπουν ελάχιστες αυξήσεις κι από την άλλη αυτή η πολιτική θα «διορθώνεται» με ελάχιστα επιδόματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ μιας συμφωνίας μεταξύ κοινωνικών εταίρων και την συμπλήρωση από την πολιτεία εισοδηματικών επιδομάτων».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι μια κοινωνική συμφωνία εκφράζει τις δυνατότητες της οικονομίας και τις διαπραγματευτικές δυνατότητες των εργαζομένων και σημείωσε ότι «είναι μια ισορροπία που έχει προέλθει από ελεύθερες διαπραγματεύσεις και τα πολιτικά κόμματα δεν δικαιούνται να την κρίνουν».

    «Μακάρι να ήταν πιο ψηλές οι αυξήσεις, όμως είναι μια ισορροπία που πρέπει να σεβαστούμε», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι από την άλλη «η πολιτεία πρέπει να δεί κατά πόσο υπάρχουν τμήματα του πληθυσμού που έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης».

    «Η καταβολή ενός τέτοιου επιδόματος δεν θεωρούμε ότι λύνει το πρόβλημα, όμως είναι μια βοήθεια σε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είναι υποχρεώσεις της πολιτείας η βελτίωση της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας, ώστε να μην επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός και δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την απόφαση μιας συλλογικής διαπραγμάτευσης».

    Ερωτηθείς αν το «ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συμφωνήσει σε κοινή πρόταση των κομμάτων της αριστεράς για κατώτατο μισθό 1000 ευρώ», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «κάνουμε μια συνολική πρόταση για την οικονομία και δεν πιστεύουμε ότι μια εντελώς μονομερής αναφορά στον κατώτατο μισθό, με μια πλειοδοσία, θα λύσει το πρόβλημα του Ελληνα εργαζομένου».

    «Πρέπει να τεθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο όπου θα συνυπάρχουν τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής με τα ζητήματα ανάπτυξης. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε ως κυβέρνηση, αυτό προσπαθούμε και ως αντιπολίτευση», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν στηρίζει το εν λόγω αίτημα και αντβ αυτού προτείνει επιδόματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είναι διαφορετικό να προτείνεις ένα στοχευμένο επίδομα, όπως το επίδομα αλληλεγγύης και θέρμανσης και να το πλαισιώσεις με πολιτικές στήριξης των δημοσίων αγαθών, γιατί αυτό είναι και άμεσο και πιο αποτελεσματικό».

    Κριτική στην κυβέρνηση

    «Ο πρωθυπουργός και σε αυτήν την ΔΕΘ δεν έχει να πει τίποτα στον ελληνικό λαό και ο έλληνας πολίτης δεν έχει να περιμένει τίποτα από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου,αναφερόμενος στις συναντήσεις του Κώστα Καραμανλή με τους κοινωνικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ.

    Σχολιάζοντας εξ άλλου την δήλωση του κ. Γ. Αλογοσκούφη ότι «η οικονομική πολιτική παραμένει σταθερή», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ή κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται το βάθος της οικονομικής κρίσης».

    «Η ελληνική οικονομία χρειάζεται σχέδιο ανάταξης και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό και ορθολογικό κράτος και ένα δίκαιο σύστημα φορολογίας. Για να στηριχθούν όλα αυτά χρειάζεται μια ανταγωνιστική οικονομία, που να στηρίζει την δυναμική και υγιή επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και να ευνοεί το ρίσκο», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «με την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβεί».

    «Η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας έχει θέσει ως πρωταρχικό ζήτημα το να λυθούν μεγάλα θέματα της οικονομίας, με την επίτευξη ελάχιστων κοινωνικών συναινέσεων, το ζήτημα του κοινωνικού διάλογου για μας είναι κυρίαρχο», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι «έχει ευτελίσει κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ανάγκη για κοινωνικές συναινέσεις «δεν είναι μόνο θέση του ΣΕΒ, αλλά και της ΓΣΕΕ, όπως και της ΓΣΕΒΕ», καθώς «όποιος πάει να κάνει μεγάλες αλλαγές χωρίς την συναίνεση της κοινωνίας θα τα βρεί μπροστά του (και) αυτό δεν το έχει καταλάβει η κυβέρνηση και επιχειρεί να κάνει μείζονες ανατροπές, χωρίς να συζητήσει με την κοινωνία».

    Συνέντευξη για την Ολυμπιακή

    Επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα της "Ολυμπιακής" και συγκεκριμένα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο εθνικός αερομεταφορέας, εξαπέλυσαν οι υπεύθυνοι του τομέα Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ κ.κ.Νίκος Σιφουνάκης,Χάρης Τσιόκας και Φώτης Χατζημιχάλης,στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν στα γραφεία του κόμματος.

    Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι από την επομένη των εκλογών της 7ης Μαρτίου του 2004 με μεθοδευμένο τρόπο προχώρησε στην απαξίωση της εταιρείας, με τελικό στόχο τη συρρίκνωσή της και την οριστική διάλυσή της,προς όφελος του ανταγωνιστή της.

    Υπενθύμισαν ότι ο πρωθυπουργός από του βήματος της ΔΕΘ το 2005 προανήγγειλε το κλείσιμό της,ενώ κι ο σημερινός Υπουργός Μεταφορών ο Κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε τον περασμένο Νοέμβριο το κλείσιμο των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

    Όπως είπαν,τα 3 τελευταία χρόνια εξελίσσεται το σχέδιο της πλήρους εγκατάλειψης και παράδοσης του μεριδίου της αγοράς που κατέχουν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές στην ανταγωνίστρια εταιρεία,προς την οποία η εύνοια της κυβέρνησης αποδεικνύεται κι από το σκανδαλώδη τρόπο που προχώρησαν στην αυθαίρετη χωροθέτηση υποστέγων και πολυκαταστημάτων στο ΔΑΑ.

    Σε ό,τι αφορά την ίδια την εταιρεία τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν ότι από τα 46 αεροσκάφη που όφειλαν να έχουν οι ΟΑ για να εκτελέσουν το πτητικό τους πρόγραμμα, το 2008 διαθέτουν μόνο 15, με αποτέλεσμα το πρώτο πεντάμηνο του έτους να ακυρωθούν 6.050 πτήσεις και να χαθούν 140.985 επιβάτες,που, μεταπήδησαν στην ανταγωνίστρια εταιρεία, με αποτέλεσμα οι Ολυμπιακές Αερογραμμές να περάσουν στη δεύτερη θέση στο αερομεταφορικό έργο εσωτερικού.

    Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνισαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα εργαστεί για τη συνέχεια της ύπαρξης της ιστορικής εταιρείας,ώστε να παραμείνει Εθνικός Αερομεταφορέας,θα αντιταχτεί στο ιδιωτικό μονοπώλιο που σχεδιάζεται να επιβληθεί και στα πλαίσια ενός υγιούς ανταγωνισμού θα επιβάλλει κανόνες.

    Απάντηση Κ. Χατζηδάκη

    Σχολιάζοντας τη συνέντευξη που έδωσαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για τις Μεταφορές, ο Υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ σήμερα μας υπενθύμισε για μία ακόμα φορά πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η Ολυμπιακή. Πρόβλημα δομικό,που υφίσταται εδώ και πάρα πολλά χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις και το οποίο είναι φυσικό να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και με τη διεθνή οικονομική κρίση".

    Ο Κωστής Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι "πολιτική της κυβέρνησης, όπως έχω σημειώσει σχηματικά,είναι να κρατήσουμε το όνομα και το σήμα της Ολυμπιακής και να απαλλαγούμε από τα χρέη.Και η λύση αυτή θα βρεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου,μένοντας πιστοί, όπως και στην περίπτωση του ΟΣΕ, στο δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων".

    Και συμπλήρωσε:

    "Διερωτώμαι, όμως, ποια είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ; Διότι,ενώ όχι μόνο συμφωνούμε στη διάγνωση του προβλήματος,αλλά το ΠΑΣΟΚ υπερθεματίζει κιόλας ως προς την έκταση του,η μόνη λύση που φαίνεται να προτείνει είναι η επέκταση των ζημιογόνων δραστηριοτήτων μιας ζημιογόνου εταιρείας. Αυτό διεκδικεί πατέντα στη διαχείριση οικονομικών κρίσεων».-

    [03] Επίσκεψη Αλαβάνου στην Ηλεία

    Περιοδεία στο νομό Ηλείας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ως προς την αποκατάσταση των πληγών που άφησαν πίσω τους οι περσινές καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε ότι δεν έχουν προχωρήσει τα έργα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης περιοχής, όπως δεν έχει γίνει κανένα βήμα, όπως είπε, για την πρόληψη των πυρκαγιών.

    Επεκρινε την κυβέρνηση ότι αγνόησε την πρόταση για ένα ειδικό ΠΕΠ για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, μη διαθέτοντας ταυτόχρονα και εγχώριους πόρους για την αποκατάσταση.

    «Η ΝΔ είναι κυβέρνηση χαμηλών δυνατοτήτων, που αφήνει καμένη γη όχι συμβολικά, αλλά και στην κυριολεξία και θα πρέπει το συντομότερο να φύγει από την διακυβέρνηση της χώρας, με το στήσιμο της κάλπης να αποτελεί πλέον μονόδρομο», είπε ο Αλέκος Αλαβάνος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 August 2008 - 16:30:23 UTC