Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτακτη σύνοδος της ΕΕ για την κρίση στον Καύκασο
  • [02] ΠΑΣΟΚ: Πολιτική εξόρμηση σε όλη τη χώρα
  • [03] "Οικονομική ασφυξία στα ταμεία"
  • [04] "Προχωρά η Εγνατία"

  • [01] Εκτακτη σύνοδος της ΕΕ για την κρίση στον Καύκασο

    Η κρίση στον Καύκασο βρίσκεται στο επίκεντρο της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών. Οι ηγέτες συζητούν το "Σχέδιο των 6 Σημείων" και το γενικότερο πλαίσιο των σχέσεων με τη Ρωσία.

    "Πρέπει να βρούμε την ισορροπία στίς σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας τονίζει η κ.Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και υπογραμμίζει ότι ακόμη και με εξαντλητικό διάλογο πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή θέση.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών και στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα δεν αναγνώρισε το Κόσοβο, ούτε τις περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

    Η κρίση στον Καύκασο θα συζητηθεί την Πέμπτη στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία της κ. Μπακογιάννη.

    Δηλώσεις Σολάνα

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα την αποστολή ευρωπαίων παρατηρητών που θα επιτηρήσουν την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Γεωργία, ελπίζοντας ότι θα γίνει δυνατή η ανάπτυξή τους μέχρι την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στα μέσα Οκτωβρίου, δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα.

    "Εχουμε ήδη αναπτύξει επί τόπου μια διερευνητική αποστολή αποτελούμενη από 40 άτομα και θα θέλαμε να αναπτύξουμε σύντομα και νέα αποστολή. Ελπίζω ότι μέχρι το επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο στα μέσα Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί οι διαδικασίες λήψεως αποφάσεων και η αποστολή θα έχει αναπτυχθεί", δήλωσε ο Χαβιέρ Σολάνα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Λάντο Γκουργκενιτζέ.

    Η αποστολή αυτή των ευρωπαίων παρατηρητών θα αναπτυχθεί σε πολλές φάσεις, αρχικά στο κέντρο της Γεωργίας (εκτός της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας) για να επαληθευθεί η εφαρμογή της ρωσο-γεωργιανής ειρηνευτικής συμφωνίας έξι σημείων και επίσης στις περιοχές των συνόρων, είπε.

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι πιθανόν η Ευρωπαϊκή Ενωση να διακόψει τις συνομιλίες με τη Ρωσία για την επίτευξη νέας συμφωνίας σύμπραξης Ρωσίας-ΕΕ ο Χαβιέρ Σολάνα απάντησε: "Δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι θα υπάρξει μια σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ρωσίας τον Νοέμβριο και ότι είναι σημαντικό οι συνομιλίες να διεξαχθούν μέχρι τότε", διευκρινίζοντας ότι το θέμα θα απασχολήσει και τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αβινιόν της Γαλλίας.

  • ** Αύριο στη 1 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη.

    [02] ΠΑΣΟΚ: Πολιτική εξόρμηση σε όλη τη χώρα

    Ευρεία σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε στη Βουλή υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία του κόμματος εν όψει ΔΕΘ. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Ρέππας, οι βουλευτές Θ.Πάγκαλος, Χρ.Παπουτσής, Χ.Καστανίδης, Φ.Πετσάλνικος, Γ.Παπακωνσταντίνου και Ν.Αθανασάκης.

    Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, παραχώρησαν το μεσημέρι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για τη Ναυτιλία και για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ελπίδα Τσουρή και Νίκος Σηφουνάκης, αντιστοίχως, ο εισηγητής του ΚΤΕ Ναυτιλίας του Κινήματος, Νικόλαος Ζωϊδης, ο Γραμματέας του Τομέα Ναυτιλίας, Δημήτρης Καρύδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Τσιόκας και ο Γραμματέας του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Φώτης Χατζημιχάλης.

    Στο πλαίσιο του πολιτικού προγραμματισμού του ΠΑΣΟΚ, από την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου έως τα τέλη του μηνός, θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, ανοικτές πολιτικές εκδηλώσεις με ομιλίες κεντρικών στελεχών του Κινήματος.

    Δήλωση Γ.Ραγκούση

    "Χωρίς αμφιβολία, βιώνουμε τον επίλογο αυτής της κυβέρνησης. Εμείς, ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, έχουμε απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης μας να διαμορφώσουμε αυτά που έρχονται. Υπό αυτήν την έννοια, ες αύριον τα σπουδαία, με το σχέδιο και τις πρωτοβουλίες, που θα μας επιτρέψουν μαζί με το λαό να βγάλουμε την χώρα από την κρίση, να δώσουμε πάλι ελπίδα στους πολίτες", δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Ραγκούσης.

    "Αποσύρετε τα μέτρα"

    "Η κυβέρνηση έχει βάλει απέναντί της την κοινωνία και, σε περίοδο κρίσης, αντί να στηρίζει το εισόδημα και την οικονομική δραστηριότητα βάζει φόρους" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καλώντας, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι "αυτή η κατάσταση δεν ήλθε ως έκπληξη, αλλά είναι αποτέλεσμα των ενεργειών που ξεκίνησε η ΝΔ από τον πρώτο κιόλας μήνα της διακυβέρνησής της το 2004".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών με κομματικές τοποθετήσεις, αποστροφή υπουργού για "μίζες με μέτρο" στους τελωνειακούς, αποποινικοποίηση των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, μείωση φορολογίας διανεμομένων κερδών, αύξηση του ΦΠΑ και στέρηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού με την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και κληρονομιάς".

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την κυβέρνηση "αναξιόπιστη", επικαλούμενος δύο δηλώσεις του κ. Γ.Αλογοσκούφη για τον αποκλεισμό της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων και πρόσθεσε ότι "σήμερα με το νέο νομοσχέδιο έχουμε περαίωση και τον εκβιασμό μικρών επιχειρηματιών που θα αναγκαστούν να πληρώσουν μέχρι και 3500 ευρώ για να "κλείσουν" τα βιβλία τους".

    "Ο Γιώργος Αλογοσκούφης έχει το θράσος να εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ ως υποστηρικτή των φοροφυγάδων", δήλωσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρέπεμψε τον υπουργό Οικονομίας στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και στις προτάσεις του για το φορολογικό σύστημα.

    "Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως είναι υποστηρικτής των μετόχων", είπε ο εκπρόσωπος του Κινήματος, προσθέτοντας ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι υποστηρικτής όλων όσοι δικαίως έχουν εισοδήματα και δουλεύουν σκληρά γι' αυτά" και επισημαίνοντας ότι "με την αλλαγή που κάνει ο κ. Αλογοσκούφης στην φορολογία των μερισμάτων,στην πράξη ρίχνει τα βάρη στους μικρομετόχους,ευνοώντας και πάλι κάποιους".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι "τα διανεμόμενα κέρδη, τα μερίσματα,να φορολογούνται ως εισόδημα φυσικών προσώπων".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης και στην "σαφέστατη επιβράδυνση σε σχέση με το 2007 του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο και στην σαφέστατη επιτάχυνση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στην βιομηχανία", λέγοντας πως "σε απλά ελληνικά η οικονομική δραστηριότητα πέφτει,οι τιμές ανεβαίνουν και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και μια κυβέρνηση που βάζει φόρους".

    [03] "Οικονομική ασφυξία στα ταμεία"

    Περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    «Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν ως στόχο ούτε τις off shore εταιρείες ούτε τη φορολογική ασυλία των μεγάλων επιχειρήσεων που τριπλασιάζουν τα κέρδη τους. Στόχο έχουν τους χιλιάδες νέους και νέες που αμείβονται με μπλοκάκι δουλεύοντας κάτω από τις πιο άθλιες επαγγελματικές και μισθολογικές συνθήκες» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του για τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

    «Ο κ. Αλογοσκούφης δεν μπορεί να παριστάνει τον σωτήρα της ελληνικής οικονομίας την ίδια στιγμή που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να χτυπάει αλύπητα τη γενιά των 700 ευρώ, που η πολιτική της κυβέρνησής του δημιούργησε» είπε ο κ.Τσίπρας.

    ΣΥΝ για τη χορήγηση φαρμάκων

    "Είναι αλήθεια πως οι πολιτικές ενίσχυσης της ασυδοσίας και των υπερκερδών των πολυεθνικών του φαρμάκου, που με συνέπεια ακολουθούν οι κυβερνήσεις, απομυζούν μεγάλο ποσοστό των δημόσιων δαπανών για την υγεία και των προϋπολογισμών των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό, συνδυαζόμενο με τις γενικότερες αντιασφαλιστικές επιλογές της κυβέρνησης και την καθήλωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία σε οικονομική ασφυξία", τονίζει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Υγείας του ΣΥΝ σχετικά με την απόφαση των φαρμακευτικών συλλόγων της Αττικής να σταματήσουν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση σε ασφαλισμένους ταμείων που καθυστερούν υπερβολικά την πληρωμή των φαρμακοποιών.

    "Καμιά δικαιολογία δεν είναι αποδεκτή. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να εξοφληθούν άμεσα οι καθυστερούμενες οφειλές και να διασφαλιστεί η κανονική πληρωμή και στο μέλλον", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    [04] "Προχωρά η Εγνατία"

    Ως τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο κεντρικός άξονας της Εγνατίας Οδού από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Εβρου. Ως το τέλος του 2009 θα δοθούν στην κυκλοφορία και οι κάθετοι άξονές της.

    Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τα εργοτάξια του κάθετου άξονα Δερβένι-Προμαχώνα και το τμήμα Στρυμόνας - Άγιος Ανδρέας Καβάλας (μεσόγεια χάραξη).

    "Δεσμευθήκαμε ότι ο κύριος άξονας της Εγνατίας Οδού θα παραδοθεί στο τέλος του 2008 αν δεν υπάρξει κάποιο έκτακτο γεγονός", είπε ο κ. Σουφλιάς και πρόσθεσε ότι για τους κάθετους άξονες υπάρχει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα.

    Παράλληλα ο υπουργός είπε ότι εντός του φθινοπώρου θα λειτουργήσουν και τα πρώτα διόδια της Εγνατίας Οδού στον Πολύμυλο Κοζάνης, η τιμή των οποίων δεν έχει καθοριστεί ακόμη, ενώ σταδιακά θα λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα.

    Όπως τόνισε ο κ. Σουφλιάς, αυτό γίνεται καθώς από τα έσοδα των διοδίων θα καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης της Εγνατίας Οδού αλλά και για να πληρωθεί μέρος του δανείου που πήρε η "Εγνατία Οδός ΑΕ" για την επιτάχυνση των έργων.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι τα τελευταία 4,5 χρόνια κατασκευάζεται το 53,7% του αυτοκινητόδρομου, δηλαδή 509 νέα χιλιόμετρα με τα οποία θα ολοκληρωθεί η Εγνατία και οι κάθετοι άξονές της στο σύνολό τους.

    Ειδικότερα, δόθηκαν στην κυκλοφορία 262 χλμ. δρόμου, δημοπρατήθηκαν, υπογράφηκαν συμβάσεις και ξεκίνησε η κατασκευή 365 νέων χλμ. δρόμου προϋπολογισμού 2,8 δισ. ευρώ, ενώ επιταχύνθηκαν οι ρυθμοί κατασκευής των έργων που είχαν προκηρυχθεί στο παρελθόν.

    "Σημειώνω ότι το Μάρτιο του 2004 παραλάβαμε κατασκευασμένα 389 χλμ. από τα 947 χλμ. της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων, που αντιστοιχούν στο 41% του έργου. Άλλα 49 χλμ. κατασκευάστηκαν την περίοδο 1970-1995", είπε ο κ. Σουφλιάς και πρόσθεσε: "Συνεπώς, σε εμάς έπεσε η ευθύνη για να κατασκευάσουμε το μεγαλύτερο, αλλά και δυσκολότερο μέρος της Εγνατίας. Η προσπάθεια που γίνεται είναι τιτάνια και γι΄αυτό πετύχαμε να αναπτύξουμε το μεγαλύτερο μέτωπο έργων, που αναπτύχθηκε ποτέ στην Ελλάδα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σε τέσσερα χρόνια κάνουμε όσο έργο έγινε την προηγούμενη δεκαετία και αυτό ούτε κρύβεται, ούτε μηδενίζεται".

    Αναφερόμενος στους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού είπε ότι είναι συνολικού μήκους 300 χλμ. Πρόκειται για τον άξονα Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή , Δερβένι - Προμαχώνα και Αρδάνιο - Ορμένιο. Σημαντικότερο αυτών, είπε, ότι είναι ο άξονας Δερβένι - Προμαχώνα, αφού αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού διαδρόμου 4, που ξεκινάει από τη Γερμανία και μέσω Τσεχίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας φθάνει στη Θεσσαλονίκη. Το ελληνικό τμήμα έχει μήκος 96 χλμ. και κατασκευάζεται ως αυτοκινητόδρομος με τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα στη μέση. Ως το Μάρτιο του 2004 είχαν κατασκευαστεί -όπως είπε ο υπουργός- μόνο 22 χλμ. Τα υπόλοιπα 74 χλμ. κατασκευάζονται τώρα με πέντε εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ, που μελετήθηκαν, δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν το 2005. Ως το τέλος του 2008 θα έχει ολοκληρωθεί όλος ο άξονας εκτός από οκτώ χιλιόμετρα στην περιοχή Χριστού - Στρυμωνικού, το οποίο θα παραδοθεί το πρώτο εξάμηνο του 2009.

    Παράλληλα είπε ότι στο ήδη κατασκευασμένο τμήμα του άξονα γίνονται εργασίες αναβάθμισης, καθώς αρκετά χιλιόμετρα είχαν κατασκευαστεί ως αυτοκινητρόδρομος με ταχύτητα 70 χλμ. ενώ ως τμήμα του διευρωπαϊκού άξονα θα πρέπει να είναι αυτοκινητόδρομος 120 χλμ. Επίσης, πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ μελετά την αναβάθμιση του κάθετου άξονα προς Ευζώνους και την κατασκευή του κάθετου άξονα Ξάνθη - Εχίνου.

    "Ολο αυτό το πλέγμα Εγνατία και κάθετοι άξονες, περίπου 947 χλμ., θα είναι ένα σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, που θα δώσει νέα πνοή, νέες δυνατότητες ανάπτυξης σε όλη την περιοχή", τόνισε και επισήμανε ότι ταυτόχρονα θα δώσει ένα πλεονέκτημα στην Ελλάδα σε όλη την ΝΑ Ευρώπη.

    Για το τμήμα Στρυμόνας - Αγιος Ανδρέας Καβάλας είπε ότι έχει μήκος 41 χλμ. και επεκτείνεται από τον Στρυμόνα ποταμό μέχρι την αρχή της παράκαμψης της Καβάλας. Το έργο θα παραδοθεί στο τέλος του έτους και την ίδια περίοδο θα παραδοθεί και η γέφυρα του Νέστου.

    Το έργο, είπε, αρχικά είχε προγραμματιστεί για την τέταρτη προγραμματική περίοδο εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης. Όμως, με απόφαση του ίδιου, όπως είπε, το έργο απέκτησε χρηματοδότηση με την ένταξή του στο Κοινοτικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ "οδικοί άξονες, λιμάνια, αστική ανάπτυξη". Δημοπρατήθηκε με τρεις εργολαβίες το Δεκέμβριο του 2005 και έχει συνολικό προϋπολογισμό 245 εκατ. ευρώ.

    Τέλος, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι εντός του άλλου μήνα θα παραδοθεί και το κομμάτι της Εγνατίας Οδού μεταξύ Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων.

    Εξάλλου χθες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, πάτησε το κουμπί προκαλώντας την πρώτη έκρηξη για τη διάνοιξη της μεγαλύτερης οδικής σήραγγας (Τ2) της Ελλάδας, στα Τέμπη. Η σήραγγα Τ2 είναι διπλού κλάδου και κάθε κλάδος έχει μήκος 6.100 μέτρα. Επιπλέον, κατασκευάζονται τα μέτωπα για τη διάνοιξη και των άλλων δύο σηράγγων, της Τ1 μήκους 1.900 μέτρων και της Τ3 μήκους 3.200 μέτρων, ανά κλάδο, για τη διέλευση του Πλαταμώνα.

    Με την ολοκλήρωση του έργου, οι οδηγοί, που κινούνται στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, θα παρακάμπτουν ένα δύσκολο κομμάτι του δρόμου, την Κοιλάδα των Τεμπών. Το έργο εντάσσεται στη σύμβαση παραχώρησης που περιλαμβάνει την κατασκευή του τμήματος ΠΑΘΕ από την αρχή των Τεμπών, Πλαταμώνα μέχρι το Κλειδί Ημαθίας.

    Το έργο είναι συνολικού κόστους 1.3 δισ ευρώ και η κατασκευή του θα διαρκέσει 4,5 χρόνια. Ο αυτοκινητόδρομος Ράχες Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας θα έχει συνολικό μήκος 230 χιλιόμετρα.

    Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών, ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι αισθάνεται χαρά και συγκίνηση, καθώς επί των ημερών του στο ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκίνησε η κατασκευή του έργου.

    "Εδώ στα Τέμπη έχει χυθεί το αίμα εκατοντάδων συνανθρώπων μας. Εκείνο, όμως, που με συγκλόνισε περισσότερο, όπως πιστεύω όλο το πανελλήνιο, ήταν ο άδικος χαμός των 21 παιδιών από το Μακροχώρι Ημαθίας, την Κυριακή 13 Απριλίου 2003. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να αφιερώσω το έργο στην μνήμη αυτών των παιδιών, ως ένα ελάχιστο φόρο τιμής", τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η κατασκευή του έργου σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των έργων, που κατασκευάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ στο πέταλο του Μαλιακού, το σύνολο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

    Είπε ακόμη ότι η χώρα την περίοδο 2012-2013 θα είναι μία άλλη Ελλάδα, που θα έχει πολύ καλύτερους συντελεστές ανάπτυξης και προόδου για πολλές απομονωμένες περιοχές. Τόνισε επίσης ότι από το Μάρτιο του 2009 θα καταργηθούν τα διόδια των Τεμπών για την ελεύθερη μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής και θα λειτουργήσουν διόδια στον Πυργετό για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου.

    Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της μεθόδου κατασκευής δημόσιων έργων με σύμβαση παραχώρησης, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία, καθώς το κόστος των έργων είναι πολύ υψηλό και το δημόσιο δεν έχει τους απαραίτητους πόρους για να τα χρηματοδοτήσει.

    Τέλος, ο κ. Σουφλιάς εξήρε το έργο των Ελληνικών Τεχνικών Εταιριών στις οποίες ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλά κέρδη. Όπως τόνισε, θα ωφελήσει και το ελληνικό δημόσιο, αφού η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει την καταβολή σε αυτό έως και το 65% των εισπράξεων από τα διόδια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 September 2008 - 14:30:26 UTC