Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Λευκός Οίκος θα γίνει... πράσινος;

  • [01] Ο Λευκός Οίκος θα γίνει... πράσινος;

    Ιδιαίτερα σημαντικές για τους ψηφοφόρους που θα επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ θεωρούνται οι θέσεις που οι υποψήφιοι έχουν αναπτύξει για το περιβάλλον, το οποίο από την αρχή αποτέλεσε θέμα μείζονος ενδιαφέροντος και για τους δύο.

    Τόσο ο ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν, όσο και ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκαν από την αρχή υπέρ της ενεργειακής ασφάλειας και ανέδειξαν το περιβάλλον ψηλά στην ιεράρχηση των θεμάτων της εκστρατείας τους ενώ τάχθηκαν υπέρ της περικοπής των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και δήλωσαν ότι θα σταματήσουν την εξάρτηση των ΗΠΑ από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

    Ο Ομπάμα έχει την υποστήριξη των περισσότερων περιβαλλοντικών ομάδων ενώ οι ρεπουμπλικάνοι ευελπιστούν ότι η στάση του Μακέιν για την υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να τραβήξει τους ανεξάρτητους, οι οποίοι ψηφίζουν με περιβαλλοντικά κριτήρια.

    Στην αρχή της εκστρατείας και οι δύο είχαν θεωρηθεί «πράσινοι υποψήφιοι» και ως σαφώς καλύτερη εκδοχή από την παρούσα κατάσταση, όμως οι διαφορές μεταξύ τους κατέστησαν σαφέστερες όταν ο γερουσιαστής της Αριζόνα επέλεξε την κυβερνήτη της Αλάσκας Σάρα Πέιλιν ως υποψήφια αντιπρόεδρο στο ψηφοδέλτιο των ρεπουμπλικάνων.

    «Δυστυχώς καθίσταται όλο και περισσότερο προφανές ότι το ψηφοδέλτιο Μακέιν - Πέϊλιν θα συνεχίσει τις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές της κυβέρνησης Μπους και των Μεγάλων Πετρελαϊκών Φίλων», δήλωσε ο Τζιν Καρπίνσκι, πρόεδρος της Ένωσης των Συντηρητικών Ψηφοφόρων, η οποία υποστηρίζει τον Ομπάμα.

    Η Πέιλιν, η οποία ήλθε στο προσκήνιο με την οικογενειακή της κατάσταση και τις κινήσεις της κατά της διαφθοράς στην Αλάσκα, τάσσεται υπέρ της εξόρυξης πετρελαίου και αερίου τόσο στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα, έχει αντιταχθεί στο να συμπεριληφθεί η πολική αρκούδα στο νόμο για την προστασία των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση αν και οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το παγωμένο φυσικό της περιβάλλον λιώνει και έχει αμφισβητήσει το κατά πόσο είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες που ωθούν στην κλιματική αλλαγή.

    Ο διευθυντής πολιτικής της οργάνωσης των Ρεπουμπλικάνων για την Περιβαλλοντική Προστασία, Τζιμ ΝτιΠέσο, προσπάθησε να μειώσει τη σημασία του παράγοντα Πέιλιν στις περιβαλλοντικές πολιτικές του Μακέιν.

    «Η θέση μας είναι ότι η Σάρα Πέιλιν δεν τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο ως σύμβουλος του Τζον Μακέιν στις περιβαλλοντικές πολιτικές», δήλωσε ο ΝτιΠέσο ο οποίος χαρακτήρισε την κυβερνήτη της Αλάσκας, ως την αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης Μακέιν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ουάσιγκτον και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είναι ο ηγέτης που χρειάζεται το κόμμα για να δικαιώσει τον αμερικανικό λαό στις περιβαλλοντικές πολιτικές.

    Ο Μακέιν έχει προσπαθήσει να πάρει αποστάσεις από τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της κυβέρνησης Μπους η οποία έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ σε απομόνωση ανάμεσα στις μεγάλες αναπτυγμένες χώρες και σε διαφωνία με τις ισχυρές αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία για το πως θα μειωθούν οι εκπομπές του θερμοκηπίου.

    Στην ομιλία του μετά την αποδοχή του χρίσματος των ρεπουμπλικάνων, ο Μακέιν ανάφερε το περιβάλλον ως μέρος του σχεδίου του να απεξαρτηθεί η χώρα από το ξένο πετρέλαιο.

    «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα και να αναπτύξουμε τις αναγκαίες τεχνολογίες για να σώσουμε την οικονομία μας από τη ζημιά που προκάλεσαν οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και να αποκαταστήσουμε την υγεία στον πλανήτη μας», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας μπροστά σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο ότι θα κάνει «γεωτρήσεις τώρα τόσο στη γη όσο και στη θάλασσα».

    Δέκα ημέρες νωρίτερα, ο Ομπάμα αποδεχόμενος το χρίσμα των Δημοκρατικών είχε δεσμευθεί να δώσει «τέλος στην εξάρτηση από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής» σε δέκα χρόνια εάν εκλεγεί στην προεδρία αλλά χαρακτήρισε τις υπεράκτιες εξορύξεις, «μέτρο για τη μείωση του χάσματος και όχι μακροπρόθεσμη λύση».

    Ο Ομπάμα λέει ότι θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050, υποστηρίζει την καθιέρωση του πρότυπου της κατανάλωσης ενός λίτρου για κάθε 20 χιλιόμετρα κίνησης αυτοκινήτου μέχρι το 2026 και έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει 150 δισεκατομμύρια δολάρια στην επόμενη δεκαετία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων της ηλιακής, της αιολικής και των βιοκαυσίμων.

    Τόσο ο Ομπάμα, όσο και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του, ο γερουσιαστής του Ντελαουέρ, Τζο Μπάιντεν, έχουν πολύ καλή αξιολόγηση από την Ένωση των Συντηρητικών Ψηφοφόρων καθώς και οι δύο ψήφισαν υπέρ του περιβάλλοντος στο 67% των ψηφοφοριών το 2007 ενώ η αντίστοιχη αξιολόγηση του Μακέιν για πέρυσι ήταν στο 0.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 September 2008 - 8:30:18 UTC