Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα προχωρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα"
  • [02] Μαζί στο Σημείο Μηδέν

  • [01] "Θα προχωρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα"

    Συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 73ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα παραχωρήσει στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

    «Δεν πρόκειται να υποθηκεύσω την προοπτική της χώρας στο βωμό μιας πρόσκαιρης κυβερνητικής δημοτικότητας. Η διεθνής κρίση θα ξεπεραστεί και η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη για όλους, εφόσον προχωρήσουμε με υπευθυνότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας το Σάββατο το βράδυ στους εκπροσώπους των παραγωγικών ομάδων στην 73η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται για να βάλουν τέλος στις παθογένειες του δημόσιου τομέα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει.

    «Συνεχίζονται διότι καταπολεμούν αδυναμίες και αξιοποιούν δυνάμεις. Συνεχίζονται διότι παράγουν αυξανόμενο κοινωνικό μέρισμα. Δίνουν θετική απάντηση στις προσδοκίες του πολίτη. Αυτή είναι η στρατηγική μας. Και η στρατηγική αυτή δεν εγκαταλείπεται, αλλά ενισχύεται. Δεν αναστέλλεται, αλλά επισπεύδεται», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε πως η διεθνής οικονομική κρίση είναι βαθειά και η διάρκειά της απρόβλεπτη.

    Ανέφερε δε πως η κυβέρνηση υπολογίζει τα νέα δεδομένα, πορεύεται χωρίς αυταπάτες και χωρίς ωραιοποιήσεις.

    Πρόσθεσε πως σε δύσκολες συγκυρίες δεν υπάρχει πολυτέλεια για βραχυχρόνια ευχάριστες παρεμβάσεις, που στο τέλος αποδεικνύονται καταστροφικές και συμπλήρωσε πως είναι δέσμευση να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς φοβίες, χωρίς παλινωδίες.

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι ο ελληνοτουρκικός και ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου, ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και ο Σάουθ Στριμ εντάσσουν τη χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και φέρνουν έσοδα, ενώ εγγυώνται νέες θέσεις δουλειάς στη Β. Ελλάδα.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση άνοιξε το δρόμο για επιβεβλημένες αλλαγές και ότι οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής έβγαλαν με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο τη χώρα από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

    Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ανάπτυξης τόνισε ότι έδωσαν στη χώρα την τρίτη καλύτερη θέση στις επενδύσεις και έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

    Συγκεκριμένα είπε ότι:

    - Η απασχόληση αυξήθηκε σημαντικά και η ανεργία περιορίστηκε τον περασμένο Μάιο κάτω από το 7%,

    - Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το 92% το 2003, έφτασε στο 98% του Μ.Ο της ΕΕ

    - Οι πραγματικοί μισθοί ανέβηκαν με ρυθμό 3% το χρόνο έναντι 0,3% στην ευρωζώνη

    - Αυξήθηκαν οι συντάξεις του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας

    - Δόθηκε πολυτεκνικό επίδομα σε τρίτεκνες οικογένειες και καθιερώθηκε εφάπαξ ποσό 2000 ευρώ στις μητέρες που αποκτούν τρίτο παιδί

    Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, αντιμετωπίζοντας δραστικά τις συσσωρευμένες ανισότητες, τις στρεβλώσεις και τις αδικίες δεκαετιών.

    «Τίποτε απ΄όλα αυτά δεν ήταν εύκολο. Σε κάθε περίπτωση αναγκαστήκαμε να συγκρουστούμε με συμφέροντα και συντηρητικές αντιλήψεις. Τολμήσαμε δύσκολες μάχες. Μάχες από τις οποίες κερδίζουν όλοι ο πολίτες», τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στη διεθνή κρίση.

    Ο Κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ, η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, αλλά και τα διεθνή κερδοσκοπικά «παιχνίδια», προκάλεσαν έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, των βασικών τροφίμων και εμπορευμάτων, ενώ τα προβλήματα σ' όλο τον κόσμο ξεπέρασαν τις δυνατότητες των επιμέρους οικονομιών.

    Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς το δυσμενέστερο δύο φορές τις προβλέψεις της για ανάπτυξη στην ευρωζώνη, ενώ ο πληθωρισμός υπερδιπλασιάστηκε και κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ από τη σύσταση της ΟΝΕ.

    Συμπλήρωσε πως η διεθνής κρίση ήταν αναπόφευκτο να επηρεάσει τη χώρα μας και τόνισε πως «όλα αυτά ανέτρεψαν βασικές παραδοχές του προϋπολογισμού».

    «Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Ακούμε τους πολίτες και κατανοούμε πως νιώθουν. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αλλά και να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή ορμή που πετύχαμε», συνέχισε και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έχει το σχέδιο που χρειάζεται και εφαρμόζει ξεκάθαρη στρατηγική μεταρρυθμίσεων.

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, αφού σημείωσε ότι η οικονομία έχει ακόμη σοβαρά κατάλοιπα από χρόνιες αδυναμίες, είπε ότι έχει και σημαντικές δυνατότητες.

    «Προχωρώ αναλαμβάνοντας όποιο κόστος χρειάζεται. Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω εντείνοντας και όχι εγκαταλείποντας, τις μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η απόφασή μου», τόνισε και ανέφερε πως πρώτη προτεραιότητα είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης κι άμεση επιδίωξη η συγκράτηση των δαπανών και η διασφάλιση περαιτέρω δημοσιονομικής διαφάνειας.

    Στην ίδια κατεύθυνση, είπε, είναι οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα και σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή είπε πως στόχος είναι μια άλλη, εύρωστη και ανταγωνιστική, εταιρία, που να έχει το ίδιο σήμα και όνομα, αλλά να είναι απαλλαγμένη από τα χρέη και τις εμπλοκές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Και πρόσθεσε πως οι άξονες είναι:

    - μετατάξεις και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου

    - διασφάλιση των συνδέσεων με τα νησιά μας

    - αποκλεισμός κάθε ενδεχομένου ιδιωτικού μονοπωλίου

    Για τον ΟΣΕ είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τον εταιρικό μετασχηματισμό του, με ανεξαρτητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ενίσχυση της ΕΡΓΟΣΕ.

    Σε ό,τι αφορά την φορολογική πολιτική, ο πρωθυπουργός τόνισε πως μείζον ζήτημα στην περίοδο που ακολουθεί, είναι η δικαιότερη κατανομή των βαρών, χωρίς να πληγεί η ανάπτυξη και χωρίς να επιβαρυνθούν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

    Επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση διευρύνεται η φορολογική βάση, ώστε να συμπεριληφθούν εισοδήματα που δεν δηλώνονται, προωθούνται διορθώσεις στη φορολογία κεφαλαίου, αλλάζουν ορισμένοι ειδικοί τρόποι φορολόγησης, που δημιουργούσαν αδικίες και μειώνονται περαιτέρω οι φορολογικοί συντελεστές για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

    Για την φοροδιαφυγή επεσήμανε ότι συνιστά βαθειά αντικοινωνική συμπεριφορά και τόνισε ότι η στράτευση όλων για την καταπολέμηση της είναι επιβεβλημένη.

    Αναφερόμενος στη βελτίωση του αναπτυξιακού περιβάλλοντος, είπε πως αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής η διασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ότι μπροστά στη συντελούμενη κλιματική αλλαγή εφαρμόζεται ολοκληρωμένο εθνικό πρόγραμμα, ενώ γίνεται πράξη η μεταρρύθμιση για της χρήσεις γης.

    Σημείωσε ότι εγκρίθηκε από τη Βουλή το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και είναι έτοιμα για θεσμοθέτηση τα ειδικά χωροταξικά και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου.

    «Μείζον ζήτημα είναι η απελευθέρωση τομέων και κλάδων της επαγγελματικής δραστηριότητας που παραμένουν κλειστοί», ανέφερε, σημειώνοντας πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική ενδυνάμωση του υγιούς ανταγωνισμού, τη συγκράτηση του πληθωρισμού και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ακρίβειας ανέφερε ότι είναι κοινή διαπίστωση πως η εσωτερική αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες, αθέμιτες πρακτικές από μεσάζοντες και αναποτελεσματική λειτουργία του ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους.

    «Είμαστε σε μετωπική σύγκρουση με τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας», τόνισε και είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις καταναλωτικές οργανώσεις, καταρτίζει νομικό πλαίσιο για το έλεγχο στην τιμή μεταβίβασης του ίδιου προϊόντος από τον ίδιο όμιλο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιουργεί υπηρεσία εποπτείας της αγοράς, αναμορφώνει την επιτροπή ανταγωνισμού και προχωρά σε ψήφιση νόμου για την προστασία του καταναλωτή όπου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που είναι σε δύσκολη θέση».

    «Σε κάθε περίπτωση η πολιτική μας ήταν και παραμένει στρατευμένη στη συνεχή μείωση της ανεργίας που συνιστά μείζον κοινωνικό πρόβλημα», ανέφερε και σημείωσε ότι μείζονος σημασίας για όλους και κυρίως για τους νέους, είναι η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης, προσθέτοντας πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθεί το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

    Μιλώντας για την επανίδρυση του κράτους ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αναπτύσσονται στοχευμένες μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα και σε όλη την έκταση του δημοσίου, ενώ η κυβέρνηση προχωρά στη συγκρότηση λιγότερων και αποτελεσματικότερων ΟΤΑ, με σεβασμό στις ιστορικές και άλλες ιδιομορφίες αλλά και ουσιαστική οικονομική στήριξη στις νέες διοικητικές δομές.

    Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός είπε πως μόνο από το ΥΠΕΧΩΔΕ κατασκευάζονται έργα 18,5 δισ. ευρώ από τα οποία το 40% στη Β. Ελλάδα.

    Στη συνέχεια αφού αναφέρθηκε αναλυτικά σε μεγάλα έργα, είπε ότι θέση του και πολιτική βούλησή του είναι η μετεγκατάσταση της Έκθεσης εκτός κέντρου Θεσσαλονίκης κι ο χώρος που κατέχει σήμερα να αναπλαστεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο.

    Παράλληλα είπε ότι το 82% των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς κατευθύνεται στην περιφέρεια, ενώ το πρόγραμμα «Δρόμοι της Ανάπτυξης» που ξεπερνά τα 9,5 δισ. ευρώ και τριπλασιάζει τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους γίνεται πραγματικότητα.

    Επίσης είπε ότι προχωρά η αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας με αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ δρομολογήθηκαν με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ.

    Για τον αγροτικό τομέα είπε ότι κατασκευάζονται σε όλη τη χώρα εκατοντάδες έργα κι ο αγρότης ενθαρρύνεται έμπρακτα να στραφεί σε νέες καλλιέργειες και τόνισε ότι η κυβέρνηση επενδύει και την ποιοτική τουριστική βιομηχανία στηρίζοντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο πράσινος τουρισμός και ο αγροτουρισμός.

    Για την εξωτερική πολιτική ο Κ. Καραμανλής είπε πως στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών χωρών, καθιστώντας σαφές ότι η πλήρης συμμόρφωσή τους στις αρχές, τις αξίες, τα προαπαιτούμενα της ΕΕ σημαίνει και πλήρη ένταξή τους.

    «Καταστήσαμε σαφές προς τα γειτονικά Σκόπια ότι σε κάθε περίπτωση πρωταρχικής σημασίας είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας. Η αξιοπιστία μας έχει δοκιμαστεί και η θέση μας είναι γνωστή. Ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων»,τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ακόμη χαιρέτισε την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, καλώντας την Άγκυρα να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή ηγεσία στην κατεύθυνση λειτουργικής, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής λύσης για μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής.

    Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι, συνεπής η κυβέρνηση στη δέσμευση στον Οικουμενικό Ελληνισμό, προχωρά στη θεσμοθέτηση της δυνατότητας να ψηφίζουν οι απόδημοι στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.

    «Σε ταραγμένους και δύσκολους καιρούς καλούμαστε να κρατήσουμε στιβαρά το τιμόνι σε πορεία ασφάλειας και σταθερότητας. Το κάνουμε πράξη», επεσήμανε.

    Εγκαίνια της 73ης ΔΕΘ

    Το πρωί, ο κ.Κ.Καραμανλής εγκαινίασε την 73η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO. Μετά την τέλεση του αγιασμού, ξεναγήθηκε στους χώρους της Έκθεσης και επισκέφθηκε περίπτερα.

    Στο περίπτερο του Υπουργείου Ανάπτυξης κι ειδικότερα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας είδε ένα ρομπότ, ενώ στο περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας, ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης του έδειξε ένα από τα 5.000 laptop τελευταίας τεχνολογίας που δόθηκαν σε μαθητές.

    Στο περίπτερο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος επέδωσε στον πρωθυπουργό ψήφισμα με τα αιτήματα φορέων της πόλης και του δώρισε μπλουζάκια και αναμνηστικά κουκλάκια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, όπως και αντίγραφα του χρυσού και αργυρού μεταλλίου.

    Ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε επίσης το περίπτερο της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, όπου του δώρισαν μια στρατηγική ράβδο.

    Στον εκθεσιακό χώρο του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Γιώργο Ταμπακόπουλο για τη διαδικτυακή τηλεόραση του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων,την πρώτη στην Ελλάδα και τις άλλες υπηρεσίες του.

    Εξω από το περίπτερο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης τον υποδέχθηκαν αγόρια και κορίτσια, που, με παραδοσιακές ενδυμασίες, χόρευαν ποντιακούς χορούς. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης δώρισε στον πρωθυπουργό μια πλακέτα και δύο βιβλία.

    [02] Μαζί στο Σημείο Μηδέν

    Οι δύο υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα των Δημοκρατικών και ο Τζον Μακέιν των Ρεπουμπλικάνων, εξέδωσαν σήμερα ένα σπάνιο κοινό ανακοινωθέν με το οποίο αναγγέλλουν ότι θα παρουσιαστούν μαζί την 11η Σεπτεμβρίου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης για να τιμήσουν τα σχεδόν 3.000 θύματα των φονικότερων τρομοκρατικών επιθέσεων στην ιστορία των ΗΠΑ.

    "Όλοι μας θα έρθουμε μαζί την 11/9 --όχι ως Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι-- αλλά ως Αμερικανοί (...) Την Πέμπτη, θα βάλουμε στην άκρη την πολιτική και θα έρθουμε μαζί να ανανεώσουμε αυτήν την ενότητα, να τιμήσουμε τη μνήμη κάθε Αμερικανού που πέθανε και να θρηνήσουμε μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα", αναφέρουν οι δύο υποψήφιοι για το Λευκό Οικο στην κοινή ανακοίνωσή τους.

    Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο γερουσιαστές θα εμφανιστούν μαζί έπειτα από τότε που πήραν το χρίσμα των κομμάτων τους για να είναι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 September 2008 - 6:30:17 UTC