Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική και το Υπουργικό
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τις λύσεις"

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική και το Υπουργικό

    Θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει, υπό τον πρωθυπουργό στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον υπουργό, από τα κυριότερα θέματα συζήτησης ήταν η πορεία του Γ' ΚΠΣ, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του κλείνει φέτος. Κάποια προγράμματα θα ολοκληρωθούν το 2009, κυρίως εκείνα που αφορούν τις πυρόπληκτες περιοχές.

    "Χθες, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, υπογράψαμε με την κ. Χούμπνερ συμφωνία για την εκταμίευση της κοινοτικής βοήθειας, που αφορά στις πυρόπληκτες περιοχές, ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πάνε στα προγράμματα ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών".

    "Είναι πολύ σημαντικό -πρόσθεσε ο υπουργός- διότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βοηθάει σε αυτή τη διαδικασία. Γενικά, και στο κλείσιμο του Γ' ΚΠΣ και στο ΕΣΠΑ έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τις κοινοτικές υπηρεσίες και τα πράγματα βαίνουν καλώς".

    Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι συζητήθηκε το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή και αφορά πολύ σημαντικά θέματα, όπως είπε, για τον προϋπολογισμό και τα δημόσια οικονομικά.

    "Επίσης, αφορά το μεγάλο ζήτημα της κοινωνίας μας, που είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την κατάργηση ειδικών λογαριασμών, αλλά και με τη μεγαλύτερη πειθαρχία στους προϋπολογισμούς των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου", επισήμανε ο υπουργός.

    Συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης

    Για την τελική φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθώς την 1η Οκτωβρίου θα ενοποιηθούν ακόμη πέντε ταμεία, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου

    Η κ. Πετραλιά ανέφερε ότι συζητήθηκε και το θέμα του ΑΜΚΑ, δηλαδή του μοναδικού αριθμού που θα αντιστοιχεί σε κάθε ασφαλισμένο.

    "Ως σήμερα -είπε η κ. Πετραλιά- έχει αποδοθεί σε επτά εκατομμύρια Ελληνες και μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να αποστέλλεται προς όλους το αυτοκόλλητο με τον αριθμό τους ο οποίος, με βάση το νόμο από την 1η Ιουνίου, καθίσταται υποχρεωτικός για την εργασία, την ασφάλιση και τις ιατρικές παροχές".

    Η υπουργός είπε επίσης ότι συζητήθηκαν θέματα απασχόλησης και το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών.

    "Μου έχει παραδοθεί -ανέφερε- το πρώτο μέρος του πορίσματος και τις επόμενες ημέρες η επιστημονική επιτροπή αρχίζει να μελετά και νέα επαγγέλματα, με στόχο να ολοκληρωθεί το έργο που αφορά τον εξορθολογισμό του συστήματος αλλά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων".

    "Είναι η πρώτη φορά, ύστερα από 45 χρόνια, που γίνεται αυτή η προσπάθεια της ανανέωσης και του εξορθολογισμού της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών", υπογράμμισε η κ. Πετραλιά.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η υπουργός ανέφερε ότι το πρώτο μέρος του πορίσματος μελετάται.

    Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο της ΒΙΑΜΥΛ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο κλείνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, παρέπεμψε στις απαντήσεις που είχε δώσει προ ημερών στο περιθώριο της ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι, "οι εργαζόμενοι από το φορέα, που είχε τη ΒΙΑΜΥΛ, έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους".

    "Ήδη εμείς, έχουμε προχωρήσει σε ενεργητικές πολιτικές με τους νεότερους εργαζόμενους, ώστε να βρουν δουλειά και από σήμερα αρχίζουν συνεντεύξεις σε 73 εταιρίες της Θεσσαλονίκης. Εχει γίνει ένα ειδικό πρόγραμμα με τους μεγαλύτερους σε ηλικία, που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και έχουμε συμφωνήσει και συνεννοηθεί με τους εργαζόμενους", τόνισε η κ. Πετραλιά.

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τις λύσεις"

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται από σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 73η ΔΕΘ. Το πρωί θα έχει συναντήσεις με τα προεδρεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.

    Ο πολιτικός κύκλος της κυβέρνησης Καραμανλή έκλεισε, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και από ότι φάνηκε από την παρουσία του κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση λόγω της εμμονής της στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος των πολιτών με αδιαφάνεια και αυθαιρεσία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Αναφερόμενος στη χρησιμοποίηση της διεθνούς κρίσης από την κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η προσπάθειά της να κρυφτεί πίσω από τη διεθνή κρίση εκλαμβάνεται από τον Έλληνα πολίτη ως δική της κρίση.

    Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, συμπιέζει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα για χάρη των ολίγων και δημιουργείται μια αίσθηση ανασφάλειας η οποία κάνει τους πολίτες να αισθάνονται φτωχότεροι σε σχέση με το παρελθόν αλλά και σε σχέση με τους άλλους ευρωπαίους πολίτες.

    Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση το ΠΑΣΟΚ τίθεται μπροστά στις ευθύνες του και πρέπει, τόνισε ο πρόεδρος του κινήματος, να δουλέψουμε όλοι περισσότερο. Σήμερα πρόσθεσε είμαστε εμείς που πρέπει να μιλήσουμε για τα προβλήματα του κόσμου και να δώσουμε λύσεις.

    Στη Θεσσαλονίκη ο κ. Παπανδρέου θα δώσει συνέχεια στην ομιλία που έκανε στο Θησείο στην επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη και όπως είπε, θα δώσει αξιόπιστες απαντήσεις για το πως θα γίνει πράξη η υπόσχεση που δίνει το ΠΑΣΟΚ για μια ανθρώπινη κοινωνία.

    Το επίκεντρο, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου είναι το εισόδημα του πολίτη και η αγοραστική του δύναμη. Είναι επίσης τα κοινωνικά ζητήματα αλλά και η αδιαφάνεια και η αυθαιρεσία που βλέπουμε γύρω μας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης για τη Θεσσαλονίκη και όπως είπε, αυτό γίνεται γιατί θέλει να αναδείξει, πριν μιλήσει στη ΔΕΘ, τρία βασικά ζητήματα.

    Το πρώτο είναι η αποτυχία της κυβέρνησης να προστατέψει το εισόδημα των πολιτών, το δεύτερο την αποτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ποιότητα ζωής και το τρίτο να αναδείξει την αδυναμία της να προσεγγίσει μακροχρόνιες στρατηγικές επενδύσεις.

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, στη σημερινή συγκυρία η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δώσει λύσεις απαιτεί ευρύτατες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις. Εμείς πρόσθεσε αποτελούμε την αξιόπιστη λύση για την κρίση και αυτό γιατί ξέρουμε ποιούς εκφράζουμε, ξέρουμε τι θέλουμε και πως να το πετύχουμε.

    Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει με όραμα, αρχές και αξίες, με πρόγραμμα και συγκεκριμένες ρεαλιστικές και αξιόπιστες προτάσεις. Απαντώντας στο ερώτημα που τίθεται από διάφορες πλευρές για το που θα βρει το ΠΑΣΟΚ τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει όσα εξαγγέλλει, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι τα καταφέραμε το 1981, τα καταφέραμε το 1993 καθώς πετύχαμε ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή και εξέφρασε βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα τα καταφέρει και τώρα.

    Ζήτησε από όλα τα στελέχη να δεσμευτούν ότι θα ανταποκριθούν στο καθήκον που έχουν προσωπικά αλλά και το κόμμα και κατέληξε λέγοντας "το δικό μου καθήκον το γνωρίζω".

    Το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος του Κινήματος είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της ΚΕΕΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και του ΣΕΠΕ, ενόψει της επίσκεψής του στην 73η ΔΕΘ. Το μεσημέρι, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ.Μ.Κυπριανού.

    "Ενα από τα θέματα αιχμής για μας είναι να μην υπάρξουν νέοι αιφνιδιασμοί, όχι μόνο για το φορολογικό. Eίμαστε κατά των αιφνιδιασμών όταν μάλιστα υλοποιείται ένας προϋπολογισμός, (όταν) βρισκόμαστε στο τελευταίο τετράμηνο του έτους και όλα αυτά είναι πισωγυρίσματα για την οικονομία", δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιώργος Κασιμάτης, μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Ενωσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Κασιμάτης είπε ότι στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Παπανδρέου, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, η Ένωση εξέτασε τις απόψεις της όχι μόνο για το φορολογικό αλλά και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις επενδύσεις, τα λιμάνια, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ. "Πιστεύουμε ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις θα βρουν έδαφος έτσι ώστε να αναπτυχθούν νέες θεσμικές αλλαγές οι οποίες θα βοηθήσουν όχι μόνο την οικονομία της χώρας, αλλά και τον Ελληνα πολίτη και καταναλωτή στον οποίο πρέπει να δώσουμε σημασία και να του παρέχουμε προστασία", κατέληξε ο κ. Κασιμάτης.

    "Η ενημέρωση που κάναμε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν η ίδια περίπου μ΄εκείνη που κάναμε και στον πρωθυπουργό. Απο την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ φαίνεται ότι ή μας ξέχασε ή μας αγνόησε", δήλωσε μετά τη συνάντηση του προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον κ. Παπανδρέου ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τζανέτος Καραμίχας.

    "Το αγροτικό εισόδημα έχει πτωτική πορεία περίπου 16 μονάδες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη και η ψαλίδα τιμών είναι πλέον μη ελέγξιμη", είπε ο κ. Καραμίχας και πρόσθσε ότι οι προτεραιότητες που έθεσαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αφορούν το κόστος παραγωγής, την κοινωνική πολιτική, τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και τη διαχείριση των υδάτων.

    Την αναγκαιότητα σύστασης υπουργείου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών επισήμανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος Παντελής Τζωρτζάκης, στη διάρκεια της συνάντησης του προεδρείου του ΣΕΠΕ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. "Η σύσταση αυτού του υπουργείου θα αποφέρει για την οικονομία πολλαπλάσια οφέλη, που ξεκινούν από την επιτάχυνση και την εφαρμογή της ψηφιακής στρατηγικής και φθάνουν στην άμεση ενίσχυση του ΑΕΠ", τόνισε οκ. Τζωρτζάκης .

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Μ. Κυπριανού

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή του στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκο Κυπριανού, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.

    "Απαιτούμε η Τουρκία να αφήσει τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να αποφασίσουν οι ίδιοι για την πορεία τους και τη μοίρα τους και να συμβάλλει ουσιαστικά -έχει μεγάλες ευθύνες λόγω κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας- στην επίλυση του προβλήματος", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "ο δρόμος υπάρχει και είναι στα πλαίσια του ΟΗΕ και με γνώμονα το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις προσδοκίες, αλλά και τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στη δεύτερη των ουσιαστικών συζητήσεων μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και του κ. Ταλάτ και πρόσθεσε ότι τον ενημέρωσε επίσης και για την "καλή θέληση, δέσμευση και προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου". Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η στήριξη που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπως και το ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η στήριξη του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και επισήμανε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να βοηθήσει "εξηγώντας τις θέσεις μας" στους χώρους, όπου κινείται και έχει επαφές.

    "Πιστεύουμε ότι οι θέσεις μας δεν δίνουν πλεονεκτήματα στους Ελληνοκυπρίους, αλλά αντίθετα εξυπηρετούν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων" τόνισε ο κ. Κυπριανού καλώντας και ο ίδιος από τη μεριά του την Τουρκία να συμβάλλει ουσιαστικά την επίλυση του ζητήματος, "να αφήσει τους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματευτούν για τα δικά τους συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα της Τουρκίας" υπενθυμίζοντας τις μεγάλες ευθύνες της Τουρκίας, λόγω της εισβολής και κατοχής του 1974.

    "Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ύπαρξη ενός ενιαίου κράτους είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού", κατέληξε ο κ. Κυπριανού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 September 2008 - 4:30:20 UTC