Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει το πείραμα του αιώνα
  • [02] Συνεδριάζει η Κυβερνητική και το Υπουργικό
  • [03] "Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τις λύσεις"
  • [04] Επίθεση στο δικομματισμό
  • [05] Στην 73η ΔΕΘ ο Αλ.Τσίπρας
  • [06] "Απαραίτηση η εθνική συνεννόηση"
  • [07] Συζητείται το φορολογικό
  • [08] Δύσκολη αποστολή

  • [01] Αρχίζει το πείραμα του αιώνα

    Αρχίζει σήμερα το μεγαλύτερο πείραμα στον κόσμο, κάτω από το γαλλο-ελβετικά σύνορα, στον τεράστιο υπόγειο, μήκους 27 χλμ, Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN), που προσδοκάται ότι θα ρίξει φως στις συνθήκες γέννησης του σύμπαντος (αν αυτό όντως γεννήθηκε κάποτε!) και θα επιτρέψει την ανακάλυψη νέων σωματιδίων της ύλης. Και - παρεμπιπτόντως - αναμένεται να διαψεύσει τις φοβίες πολλών ότι θα φέρει το τέλος του κόσμου μέσα από την μαύρη τρύπα που μπορεί να δημιουργήσει. Πάντως, καλού-κακού, αν δεν έχετε επείγουσα δουλειά στη Γενεύη, μπορείτε να μείνετε σπίτι σας!

    Ο Ρόμπερτ Αϊμάρ, ο Γάλλος φυσικός που είναι γενικός διευθυντής του CERN εδώ και πέντε χρόνια, πρόβλεψε ότι οι ανακαλύψεις που θα προκύψουν από το ιστορικό πείραμα, θα πυροδοτήσουν μελλοντικά σημαντικές εξελίξεις σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο περιμένουν με αγωνία να δουν πράγματα που δεν ξέρουν αν υπάρχουν στη φύση (π.χ. άλλες διαστάσεις) ή έστω να επιβεβαιώσουν κεντρικές θεωρίες της φυσικής και της κοσμολογίας, για παράδειγμα ότι υπάρχει το σωματίδιο "μποζόνιο του Χιγκς", που υποτίθεται ότι έδωσε μάζα στην ύλη, ή ότι όντως υπάρχουν η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια. Ή, πάλι, το πείραμα μπορεί να ανατρέψει τις καθιερωμένες θεωρίες και το βασικό κοσμολογικό μοντέλο των φυσικών.

    Το πείραμα ουσιαστικά θα επιχειρήσει να αναπαράγει τις συνθήκες που επικρατούσαν ένα απειροστό κλάσμα του δευτερολέπτου μετά το αρχικό "Μπινγκ Μπανγκ", το οποίο, πριν περίπου 13,7 δισ. χρόνια, άρχισε σταδιακά να δημιουργεί τα αστέρια, τους πλανήτες και τη Γη. Όχι άδικα, μερικοί παρομοιάζουν το πείραμα με την "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων". Η έξαψη ειδικών και μη είναι τόσο διάχυτη, που ένα βίντεο-κλιπ με μουσική ραπ σχετικά με το Μεγάλο Επιταχυντή, το οποίο δημιούργησε Αμερικανίδα φοιτήτρια, έγινε τεράστια επιτυχία στο YouTube.

    Κι αν τελικά οι επιστήμονες "παίζουν" με δυνάμεις που τους ξεπερνούν; Αν το πείραμα, άθελά τους φυσικά, καταλήξει να δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα που θα καταπιεί το CERN, τη Γενεύη και -γιατί όχι- όλη τη Γη μας; Αν παραχθούν κβαντικά "παροδοξόνια" και όλη η ύλη της Γης μετατραπεί σε "παράδοξη ύλη"; Μήπως το πείραμα ανοίξει το δρόμο για όντα από κάποιο άλλο σύμπαν να επιτεθούν στον πλανήτη μας μέσα από μια "σκουληκότρυπα" στο χωροχρόνο;

    Εδώ και χρόνια έχουν ακουστεί τέτοιοι φόβοι - άλλοτε με επιστημονική χροιά και άλλοτε απλώς συνωμοσιολογική. Τις τελευταίες μέρες το CERN έχει κατακλυστεί από γράμματα και ηλεκτρονικά μηνύματα που εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες (δεν είναι σίγουρα άσχετο ότι το CERN πρωταγωνιστούσε αρνητικά στο συνωμοσιολογικό μπεστ-σέλερ "Ιλουμινάτοι" του Νταν Μπράουν).

    Οι σκεπτικιστές (με επικεφαλής την ομάδα πολιτών και επιστημόνων LCH Kritiks από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία) έφθασαν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσπαθώντας -μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς- να σταματήσουν το πείραμα, υποστηρίζοντας ότι σε μια περίοδο τεσσάρων ετών οι μαύρες τρύπες λόγω του πειράματος θα αυξηθούν εκθετικά και θα "καταβροχθίσουν" τον πλανήτη εκ των έσω.

    Το CERN, για μια ακόμη φορά (μετά την αρχική έκθεση ασφαλείας, που το 2003 έδωσε το "πράσινο φως" για να αρχίσει η κατασκευή του Επιταχυντή), φρόντισε να δώσει προ ημερών στη δημοσιότητα τη νέα έκθεση ασφαλείας δικών του επιστημόνων και συναδέλφων τους από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που απορρίπτει τις παραπάνω "τρομοκρατικές" εκδοχές, τονίζοντας ότι "ο Επιταχυντής είναι ασφαλής" και ότι "οι εικασίες περί κινδύνων είναι σκέτη μυθοπλασία". Σύμφωνα με την έκθεση του CERN, "η φύση έχει ήδη πραγματοποιήσει το ισοδύναμο εκατοντάδων χιλιάδων πειραμάτων στη Γη - και ο πλανήτης μας υπάρχει ακόμα".

    Από την άλλη, η αναφορά αξιολόγησης ασφαλείας του πειράματος (με την οποία συμφωνεί το Ινστιτούτο Φυσικής του Λονδίνου), διαπίστωσε ότι ακόμα και αν δημιουργηθούν μαύρες τρύπες (κάτι που οι φυσικοί δεν αποκλείουν, αντίθετα προσδοκούν με αγωνία), θα είναι μικροσκοπικές και θα διαλυθούν σχεδόν αμέσως λόγω ανεπαρκούς ενέργειας, ενώ παράλληλα απέκλεισε την πιθανότητα να δημιουργηθούν τα επίφοβα -και υποθετικά- σωματίδια "παραδοξόνια".

    Αν δεν πείθεστε, κρατείστε την ανάσα σας, όταν σήμερα οι πρώτες ακτίνες σωματιδίων θα κάνουν το γύρο του τούνελ του Επιταχυντή. Αν όλα πάνε καλά, οι συγκρούσεις σωματιδίων από αντίθετες κατευθύνσεις θα αρχίσουν τις επόμενες εβδομάδες (αρχικά με χαμηλή ένταση, που σταδιακά θα μεγαλώνει, ώσπου τα συγκρουόμενα πρωτόνια θα αγγίξουν την ταχύτητα του φωτός). Αν, πάλι, τα πράγματα δεν πάνε καλά, ραντεβού κάπου αλλού στο χωροχρόνο...

    [02] Συνεδριάζει η Κυβερνητική και το Υπουργικό

    Θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει, υπό τον πρωθυπουργό στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον υπουργό, από τα κυριότερα θέματα συζήτησης ήταν η πορεία του Γ' ΚΠΣ, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του κλείνει φέτος. Κάποια προγράμματα θα ολοκληρωθούν το 2009, κυρίως εκείνα που αφορούν τις πυρόπληκτες περιοχές.

    "Χθες, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, υπογράψαμε με την κ. Χούμπνερ συμφωνία για την εκταμίευση της κοινοτικής βοήθειας, που αφορά στις πυρόπληκτες περιοχές, ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πάνε στα προγράμματα ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών".

    "Είναι πολύ σημαντικό -πρόσθεσε ο υπουργός- διότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βοηθάει σε αυτή τη διαδικασία. Γενικά, και στο κλείσιμο του Γ' ΚΠΣ και στο ΕΣΠΑ έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τις κοινοτικές υπηρεσίες και τα πράγματα βαίνουν καλώς".

    Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι συζητήθηκε το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή και αφορά πολύ σημαντικά θέματα, όπως είπε, για τον προϋπολογισμό και τα δημόσια οικονομικά.

    "Επίσης, αφορά το μεγάλο ζήτημα της κοινωνίας μας, που είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με την κατάργηση ειδικών λογαριασμών, αλλά και με τη μεγαλύτερη πειθαρχία στους προϋπολογισμούς των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου", επισήμανε ο υπουργός.

    Συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης

    Για την τελική φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθώς την 1η Οκτωβρίου θα ενοποιηθούν ακόμη πέντε ταμεία, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου

    Η κ. Πετραλιά ανέφερε ότι συζητήθηκε και το θέμα του ΑΜΚΑ, δηλαδή του μοναδικού αριθμού που θα αντιστοιχεί σε κάθε ασφαλισμένο.

    "Ως σήμερα -είπε η κ. Πετραλιά- έχει αποδοθεί σε επτά εκατομμύρια Ελληνες και μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να αποστέλλεται προς όλους το αυτοκόλλητο με τον αριθμό τους ο οποίος, με βάση το νόμο από την 1η Ιουνίου, καθίσταται υποχρεωτικός για την εργασία, την ασφάλιση και τις ιατρικές παροχές".

    Η υπουργός είπε επίσης ότι συζητήθηκαν θέματα απασχόλησης και το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών.

    "Μου έχει παραδοθεί -ανέφερε- το πρώτο μέρος του πορίσματος και τις επόμενες ημέρες η επιστημονική επιτροπή αρχίζει να μελετά και νέα επαγγέλματα, με στόχο να ολοκληρωθεί το έργο που αφορά τον εξορθολογισμό του συστήματος αλλά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων".

    "Είναι η πρώτη φορά, ύστερα από 45 χρόνια, που γίνεται αυτή η προσπάθεια της ανανέωσης και του εξορθολογισμού της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών", υπογράμμισε η κ. Πετραλιά.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η υπουργός ανέφερε ότι το πρώτο μέρος του πορίσματος μελετάται.

    Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο της ΒΙΑΜΥΛ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο κλείνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, παρέπεμψε στις απαντήσεις που είχε δώσει προ ημερών στο περιθώριο της ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι, "οι εργαζόμενοι από το φορέα, που είχε τη ΒΙΑΜΥΛ, έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους".

    "Ήδη εμείς, έχουμε προχωρήσει σε ενεργητικές πολιτικές με τους νεότερους εργαζόμενους, ώστε να βρουν δουλειά και από σήμερα αρχίζουν συνεντεύξεις σε 73 εταιρίες της Θεσσαλονίκης. Εχει γίνει ένα ειδικό πρόγραμμα με τους μεγαλύτερους σε ηλικία, που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και έχουμε συμφωνήσει και συνεννοηθεί με τους εργαζόμενους", τόνισε η κ. Πετραλιά.

    [03] "Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τις λύσεις"

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται από σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 73η ΔΕΘ. Το πρωί θα έχει συναντήσεις με τα προεδρεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.

    Ο πολιτικός κύκλος της κυβέρνησης Καραμανλή έκλεισε, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και από ότι φάνηκε από την παρουσία του κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση λόγω της εμμονής της στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος των πολιτών με αδιαφάνεια και αυθαιρεσία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Αναφερόμενος στη χρησιμοποίηση της διεθνούς κρίσης από την κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η προσπάθειά της να κρυφτεί πίσω από τη διεθνή κρίση εκλαμβάνεται από τον Έλληνα πολίτη ως δική της κρίση.

    Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ο κ. Παπανδρέου, συμπιέζει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα για χάρη των ολίγων και δημιουργείται μια αίσθηση ανασφάλειας η οποία κάνει τους πολίτες να αισθάνονται φτωχότεροι σε σχέση με το παρελθόν αλλά και σε σχέση με τους άλλους ευρωπαίους πολίτες.

    Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση το ΠΑΣΟΚ τίθεται μπροστά στις ευθύνες του και πρέπει, τόνισε ο πρόεδρος του κινήματος, να δουλέψουμε όλοι περισσότερο. Σήμερα πρόσθεσε είμαστε εμείς που πρέπει να μιλήσουμε για τα προβλήματα του κόσμου και να δώσουμε λύσεις.

    Στη Θεσσαλονίκη ο κ. Παπανδρέου θα δώσει συνέχεια στην ομιλία που έκανε στο Θησείο στην επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη και όπως είπε, θα δώσει αξιόπιστες απαντήσεις για το πως θα γίνει πράξη η υπόσχεση που δίνει το ΠΑΣΟΚ για μια ανθρώπινη κοινωνία.

    Το επίκεντρο, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου είναι το εισόδημα του πολίτη και η αγοραστική του δύναμη. Είναι επίσης τα κοινωνικά ζητήματα αλλά και η αδιαφάνεια και η αυθαιρεσία που βλέπουμε γύρω μας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναχωρεί το πρωί της Τετάρτης για τη Θεσσαλονίκη και όπως είπε, αυτό γίνεται γιατί θέλει να αναδείξει, πριν μιλήσει στη ΔΕΘ, τρία βασικά ζητήματα.

    Το πρώτο είναι η αποτυχία της κυβέρνησης να προστατέψει το εισόδημα των πολιτών, το δεύτερο την αποτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ποιότητα ζωής και το τρίτο να αναδείξει την αδυναμία της να προσεγγίσει μακροχρόνιες στρατηγικές επενδύσεις.

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, στη σημερινή συγκυρία η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δώσει λύσεις απαιτεί ευρύτατες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις. Εμείς πρόσθεσε αποτελούμε την αξιόπιστη λύση για την κρίση και αυτό γιατί ξέρουμε ποιούς εκφράζουμε, ξέρουμε τι θέλουμε και πως να το πετύχουμε.

    Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει με όραμα, αρχές και αξίες, με πρόγραμμα και συγκεκριμένες ρεαλιστικές και αξιόπιστες προτάσεις. Απαντώντας στο ερώτημα που τίθεται από διάφορες πλευρές για το που θα βρει το ΠΑΣΟΚ τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει όσα εξαγγέλλει, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι τα καταφέραμε το 1981, τα καταφέραμε το 1993 καθώς πετύχαμε ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή και εξέφρασε βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα τα καταφέρει και τώρα.

    Ζήτησε από όλα τα στελέχη να δεσμευτούν ότι θα ανταποκριθούν στο καθήκον που έχουν προσωπικά αλλά και το κόμμα και κατέληξε λέγοντας "το δικό μου καθήκον το γνωρίζω".

    Το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος του Κινήματος είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της ΚΕΕΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και του ΣΕΠΕ, ενόψει της επίσκεψής του στην 73η ΔΕΘ. Το μεσημέρι, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ.Μ.Κυπριανού.

    "Ενα από τα θέματα αιχμής για μας είναι να μην υπάρξουν νέοι αιφνιδιασμοί, όχι μόνο για το φορολογικό. Eίμαστε κατά των αιφνιδιασμών όταν μάλιστα υλοποιείται ένας προϋπολογισμός, (όταν) βρισκόμαστε στο τελευταίο τετράμηνο του έτους και όλα αυτά είναι πισωγυρίσματα για την οικονομία", δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιώργος Κασιμάτης, μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Ενωσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Κασιμάτης είπε ότι στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Παπανδρέου, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, η Ένωση εξέτασε τις απόψεις της όχι μόνο για το φορολογικό αλλά και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις επενδύσεις, τα λιμάνια, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ. "Πιστεύουμε ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις θα βρουν έδαφος έτσι ώστε να αναπτυχθούν νέες θεσμικές αλλαγές οι οποίες θα βοηθήσουν όχι μόνο την οικονομία της χώρας, αλλά και τον Ελληνα πολίτη και καταναλωτή στον οποίο πρέπει να δώσουμε σημασία και να του παρέχουμε προστασία", κατέληξε ο κ. Κασιμάτης.

    "Η ενημέρωση που κάναμε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν η ίδια περίπου μ΄εκείνη που κάναμε και στον πρωθυπουργό. Απο την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ φαίνεται ότι ή μας ξέχασε ή μας αγνόησε", δήλωσε μετά τη συνάντηση του προεδρείου της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον κ. Παπανδρέου ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τζανέτος Καραμίχας.

    "Το αγροτικό εισόδημα έχει πτωτική πορεία περίπου 16 μονάδες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη και η ψαλίδα τιμών είναι πλέον μη ελέγξιμη", είπε ο κ. Καραμίχας και πρόσθσε ότι οι προτεραιότητες που έθεσαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αφορούν το κόστος παραγωγής, την κοινωνική πολιτική, τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και τη διαχείριση των υδάτων.

    Την αναγκαιότητα σύστασης υπουργείου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών επισήμανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος Παντελής Τζωρτζάκης, στη διάρκεια της συνάντησης του προεδρείου του ΣΕΠΕ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. "Η σύσταση αυτού του υπουργείου θα αποφέρει για την οικονομία πολλαπλάσια οφέλη, που ξεκινούν από την επιτάχυνση και την εφαρμογή της ψηφιακής στρατηγικής και φθάνουν στην άμεση ενίσχυση του ΑΕΠ", τόνισε οκ. Τζωρτζάκης .

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Μ. Κυπριανού

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή του στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκο Κυπριανού, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.

    "Απαιτούμε η Τουρκία να αφήσει τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να αποφασίσουν οι ίδιοι για την πορεία τους και τη μοίρα τους και να συμβάλλει ουσιαστικά -έχει μεγάλες ευθύνες λόγω κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας- στην επίλυση του προβλήματος", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "ο δρόμος υπάρχει και είναι στα πλαίσια του ΟΗΕ και με γνώμονα το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις προσδοκίες, αλλά και τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στη δεύτερη των ουσιαστικών συζητήσεων μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και του κ. Ταλάτ και πρόσθεσε ότι τον ενημέρωσε επίσης και για την "καλή θέληση, δέσμευση και προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου". Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η στήριξη που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπως και το ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η στήριξη του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και επισήμανε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να βοηθήσει "εξηγώντας τις θέσεις μας" στους χώρους, όπου κινείται και έχει επαφές.

    "Πιστεύουμε ότι οι θέσεις μας δεν δίνουν πλεονεκτήματα στους Ελληνοκυπρίους, αλλά αντίθετα εξυπηρετούν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων" τόνισε ο κ. Κυπριανού καλώντας και ο ίδιος από τη μεριά του την Τουρκία να συμβάλλει ουσιαστικά την επίλυση του ζητήματος, "να αφήσει τους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματευτούν για τα δικά τους συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα της Τουρκίας" υπενθυμίζοντας τις μεγάλες ευθύνες της Τουρκίας, λόγω της εισβολής και κατοχής του 1974.

    "Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ύπαρξη ενός ενιαίου κράτους είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού", κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

    [04] Επίθεση στο δικομματισμό

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το μεσημέρι η κ.Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ,στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ. Επίσης θα επισκεφθεί τη Θεραπευτική Κοινότητα «Ιθάκη» και το εργοστάσιο ΖΗΜΕΝΣ, όπου θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους.

    Την πρόταση του ΚΚΕ για έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσίασε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μίλησε σε συγκέντρωση στον πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ είναι η φερέγγυα δύναμη και κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους και να κινητοποιηθούν, να απορρίψουν στις εκλογές τις πολιτικές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Επιτέθηκε εναντίον του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ. Ειδικότερα για τον ΣΥΝ τόνισε ότι «το ΚΚΕ τον αντιμετωπίζει σαν το ρεύμα του οπορτουνισμού στο λαϊκό κίνημα».

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι επέλεξε στην ομιλία της να μην ασχοληθεί με αυτό που αποκαλείται «καθημερινή επικαιρότητα», έτσι όπως την εννοούν τα άλλα κόμματα, όπως τη διαμορφώνουν τα πολιτικά τους στελέχη και τη ζούμε μέσα από τα δελτία ειδήσεων, και αναφέρθηκε στην καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι 365 μέρες τον χρόνο.

    Για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είπε ότι χρησιμοποιούν υποστηρίγματα -αναφέροντας ως τέτοια τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των μεταναστών- προκειμένου, όπως είπε, να μην απειληθεί το σύστημα της εναλλαγής των δύο κομμάτων στην εξουσία.

    Σε ότι αφορά στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου είπε ότι το θέμα είναι παλιό και επιλέχθηκε να βγει τώρα, ενώ καταλόγισε στη Μονή «ακόρεστη δίψα» να αγοράζει γη που ανήκει στο λαό.

    Επίσκεψη στη ΔΕΘ

    Την 73η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συνοδευόμενη από βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

    Συναντήθηκε με τους προέδρους της Helexpo Α.Ε. Αριστοτέλη Θωμόπουλο και της ΔΕΘ Α.Ε. Δημήτρη Μπακατσέλο οι οποίοι την ενημέρωσαν για τα χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης, την παρουσία των εκθετών και την απόφαση της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για μετεγκατάσταση της Έκθεσης εκτός του κέντρου της πόλης και τη μετατροπή του υπάρχοντος χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε σε περίπτερα της Έκθεσης.

    Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η κ. Παπαρήγα επισήμανε πως «είκοσι χρόνια τώρα, παρά τη λαϊκή αγανάκτηση και τις λαϊκές αντιστάσεις τους σημαντικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν από τους εργαζόμενους, τη νεολαία, την αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τελικά τα μέτρα των αντιλαϊκών κυβερνήσεων έχουν μπει σε εφαρμογή. Επομένως ήρθε η ώρα η λαϊκή πλειοψηφία, οι εργατοϋπάλληλοι που υποφέρουν και τα λαϊκά στρώματα να αποβάλουν το σύνδρομο ότι έχουν απέναντι τους έναν Γολιάθ και να μετατρέψουν τους σημερινούς νικητές σε οριστικά ηττημένους. Αυτό είναι το μήνυμα μας σταθερά από δω και μπρος. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

    Σε ερώτηση αν περιμένει πρόωρες εκλογές, απάντησε: «Ανάλογα με το τι συμφέρει την κυβέρνηση. Εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε. Αυτό που μπορούμε να καθορίσουμε είναι το εξής: Η παραμικρή κινητοποίηση έως την εκλογική μάχη να οδηγήσει στην ήττα όχι μόνο των κομμάτων που κυβέρνησαν, της Ν.Δ. σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χθες, αλλά να οδηγήσουν στην ήττα την πολιτική τους. Και η πολιτική τους δεν είναι των κομμάτων είναι των μονοπωλίων».

    Σε ότι αφορά την υπόθεση με τις ανταλλαγές εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους με το δημόσιο υπογράμμισε: «Η θέση μας είναι σαφής και μάλιστα διαχρονική και ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη επικαιρότητα. Ότι ανήκει λογικά στον λαό, ορεινοί όγκοι, παραλίες, δασικές εκτάσεις, δάση, δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία ούτε της Εκκλησίας, ούτε του Αγίου Όρους ούτε κανενός. Αυτά όλα πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία. Είτε υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι, είτε παράνομοι, όπως υπάρχουν πάρα πολλές φορές».

    [05] Στην 73η ΔΕΘ ο Αλ.Τσίπρας

    Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ.Αλέξης Τσίπρας,επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ. Το απόγευμα θα επισκεφθεί την έκθεση και θα έχει συναντήσεις με τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους της ΔΕΘ-HELEXPO.

    ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό

    Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τα φορολογικά μέτρα τα οποία περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, που συζητείται στη Βουλή, άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ανοίγοντας τη δημόσια συζήτηση, που οργανώθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία κλήθηκαν να συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, ΤΕΕ, ΟΕΕ, ΕΣΗΕΑ, ΠΙΣ, ΣΜΕΧΑ, Ομοσπονδίας Εφοριακών.

    "Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει την εικόνα κουρελούς. Δηλαδή, μια προσπάθεια να γίνει ένα σύνολο μέτρων το οποίο θα μπορέσει να λύσει τις δημοσιονομικές πιέσεις, που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται μέσα από μια μεγάλη περίοδο μείωσης των φόρων, ειδικά για τις ανώνυμες εταιρίες, τις επιχειρήσεις που αποτελούσαν και σημαία της ΝΔ", ανέφερε ο κ.Αλαβάνος, επισημαίνοντας ότι "ότι δείχνει την αρνητική κατάληξη αυτής της πολιτικής και το αδιέξοδο το οποίο έχει δημιουργήσει".

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση "δεν έχει δικαίωμα, όπως έκανε και ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, να επικαλείται τη διεθνή κρίση, διότι δεν είναι μια διεθνής κρίση τύπου Κατρίνα ή Γκούσταβ, μια θεομηνία που προέκυψε χωρίς να την περιμένουμε, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών εκείνων σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή της ασυλίας των αγορών, του άβατου στις μεγάλες επιχειρήσεις, της μείωσης της δημόσιας παρέμβασης".

    "Στα πλαίσια του νομοσχεδίου -είπε ο κ.Αλαβάνος- βλέπουμε αυτή την επίθεση που γίνεται στη νέα γενιά με διάφορους τρόπους είτε είναι με το stage, είτε είναι με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών ή την αγορά και την κερδοσκοπία των πτυχίων να εκφράζεται με τις ρυθμίσεις για την κατάργηση του αφορολογήτου μέχρι τα 10.500 ευρώ".

    "Ακόμη και η οπισθοχώρηση, φαινομενικά, της κυβέρνησης με την εξαίρεση όσων έχουν ένα μόνον εργοδότη, είναι μια επικίνδυνη παγίδα, διότι με αυτό τον τρόπο ακριβώς η κυβέρνηση νομιμοποιεί ένα σύστημα, όπου η μισθωτή εργασία, σε έναν εργοδότη μάλιστα, δεν εμφανίζεται ως μισθωτή εργασία. Εμφανίζεται ως παροχή υπηρεσιών με συνέπεια την απαλλαγή του εργοδότη και από εισφορές στο ΙΚΑ και από τους δύο παραπάνω μισθούς μέχρι τους 14 μισθούς τους οποίους θα όφειλε και μια σειρά άλλα τέτοια ζητήματα", πρόσθεσε.

    Ο κ.Αλαβάνος ανέπτυξε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των δημοσίων εσόδων στη χώρα μας, που εστιάζονται, μεταξύ άλλων, στη αύξηση των μη φορολογικών εσόδων μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας επιχειρηματικότητας, στη μείωση των δαπανών εκείνων οι οποίες δεν έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, όπως είναι οι στρατιωτικές δαπάνες, σε ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σε πράσινους φόρους στη βάση του «ο ρυπαίνων πληρώνει», στη διαφοροποίηση της έμμεσης φορολογίας, στην επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, σην κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους εφοπλιστές και στη κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος της εκκλησίας.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της Μονής Βατοπεδίου ισχυρίσθηκε ότι "ΝΔ. και ΠΑΣΟΚ επί 5 χρόνια παρακολουθούσαν και κάλυπταν τις παρανομίες, τις οποίες έκανε η Μονή Βατοπεδίου με τη συνενοχή των κρατικών υπηρεσιών, σαν να παρακολουθούσαν τα άχραντα μυστήρια. Την ίδια στιγμή, εδώ και 5 χρόνια, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς προωθεί μια σειρά προτάσεις και ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή, γι' αυτά τα ζητήματα".

    Πολιτική Γραμματεία

    Εξάλλου, με την εκτίμηση της συμμετοχής των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδήλωση των συνδικάτων και την κατάσταση στο χώρο της παιδείας, ασχολήθηκε κατά τη συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ.

    Όπως αναφέρθηκε "η μεγάλη και αγωνιστική παρουσία χιλιάδων εργαζομένων και νέων ανθρώπων αποτέλεσε ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Είναι σίγουρο ότι οι αγώνες ενάντια στην ανάλγητη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική θα ενταθούν".

    Για την κατάσταση στο χώρο της παιδείας η ΠΓαναφέρει ότι "χιλιάδες κενές θέσεις στους διδάσκοντες, έλλειψη αιθουσών και υποδομής καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη τη φετινή χρονιά. Ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργεί ο πρόχειρος τρόπος εφαρμογής της υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία".

    Αναφορά γίνεται και στο θέμα της Μονής Βατοπεδίου, για το οποίο τονίστηκε ότι "οι κυβερνητικές παρεμβάσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ της τελευταίας δεκαετίας στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας είχαν ένα βασικό στόχο, τη δικαίωση των καταπατητών".

    "Η εισαγγελική παρέμβαση -τονίζεται- πρέπει να φτάσει μέχρι το κόκαλο, από το 1999 μέχρι σήμερα, ώστε να καταλογιστούν ευθύνες σε όσους έχουν αναμιχθεί στο προφανέστατο σκάνδαλο".

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ συζήτησε, επίσης, για το φεστιβάλ Νεολαίας που θα διεξαχθεί στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου στο Πεδίο του Άρεως. (Πλατεία Πρωτομαγιάς) και οριστικοποιήθηκε η επόμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ για τις 26-27 Σεπτεμβρίου με θέμα τη συμβολή του ΣΥΝ στη διαμόρφωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον τρίμηνο προγραμματισμό δράσης του κόμματος για το επόμενο διάστημα.

    [06] "Απαραίτηση η εθνική συνεννόηση"

    Απολύτως απαραίτητη θεωρεί την εθνική συνεννόηση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και τονίζει ότι η εξωτερική πολιτική χρειάζεται νέες επεξεργασίες, τόσο στο κομματικό, όσο και στο εθνικό επίπεδο.

    Αναφορικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο κ. Λοβέρδος αναφέρει ότι η γειτονική χώρα προτιμά τον εθνικισμό παρά την ένταξή της στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ θεωρεί ότι ήταν λάθος η απάντηση του κ. Καραμανλή στην επιστολή του κ. Γκρούεφσκι, διότι άνοιξε συζήτηση για ανύπαρκτα διμερή θέματα. Τονίζει επίσης το μείζον δεν είναι η ονοματολογία, αλλά η όποια ονομασία συμφωνηθεί, να είναι για όλες τις χρήσεις.

    Θεωρεί ότι δεν πρέπει να αλλάξει η θέση της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά να αλλάξει στάση απέναντι στην ίδια τη χώρα, επικρίνοντάς την για ενέργειες που προσβάλουν το κοινοτικό κεκτημένο.

    Κατηγορεί την Τουρκία για παρεμβάσεις στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Κύπρο και τονίζει ότι η γειτονική χώρα πρέπει να πιεστεί ώστε να μείνει μακριά από τις απευθείας διαπραγματεύσεις.

    Μιλώντας για θέματα εσωτερικής πολιτικής, ο κ. Λοβέρδος δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση με οποιαδήποτε συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, τονίζοντας, μάλιστα ότι μια τέτοια συνεργασία, αν προκύψει, ο ίδιος θα την καταψηφίσει στη Βουλή. Παρότι δεν αναφέρει προτίμηση συνεργασίας, αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης συντάσσεται με τον Πρόεδρο του κόμματος σχετικά με το νόημα των ευρωεκλογών και προσθέτει ότι στη μάχη για την ανατροπή της ΝΔ δεν περισσεύει κανένας.

    1. Η Εξωτερική πολιτική εθεωρείτο, στο παρελθόν, γήπεδο του ΠΑΣΟΚ. Ύστερα από τέσσερα χρόνια παραμονής στην αντιπολίτευση θεωρείται ότι παραμένει δικό σας γήπεδο ή υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής;

    H εξωτερική πολιτική παραμένει προνομιακό πεδίο πολιτικής για το ΠΑΣΟΚ. Δείτε πως ασκούμε έντονη αντιπολίτευση στη Ν.Δ. για την εξωτερική της πολιτική, δίχως όμως να καταφεύγουμε στον εθνικισμό ή τη δημαγωγία. Οι απόψεις μας ενδιαφέρουν τα ΜΜΕ, δίχως να έχουμε ανάγκη τις επικοινωνιακές λαθροχειρίες. Πήραμε μάλιστα πρωτοβουλίες τόσο στη Βουλή, όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την επανεξέταση της στρατηγικής της Ελλάδας ως προς την εξωτερική της πολιτική. Η Τουρκία, π.χ., ανέλαβε πρωτοβουλίες τόσο σε σχέση με τη Ρωσία και τη Γεωργία, όσο και στην άλλη εστία του Ν.Καυκάσου δηλαδή την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν (διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ). Έκανε μάλιστα υποχωρήσεις σε σχέση με το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων.

    2. Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος γύρω μας αλλάζει, νέα δεδομένα δημιουργούνται στο γεωπολιτικό και στρατιωτικό πεδίο, τα οποία αφορούν και στη γειτονιά μας. Πως πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική του στα νέα αυτά δεδομένα;

    Ο μονοπολικός κόσμος αρχίζει να γίνεται παρελθόν, με την επανάκαμψη της Ρωσίας, ενώ η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης σκοντάφτει. Αυτό από μόνο του σημαίνει, πως το βασικό πρόταγμα της εξωτερικής μας πολιτικής, για έναν πολυπολικό κόσμο με την Ε.Ε. να είναι ο νέος παγκόσμιος πόλος εμφανίζει προβλήματα. Η νέα αυτή διεθνή συνθήκη αντανακλάται τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα θέματα των δυτικών Βαλκανίων, κυρίως στο Κόσοβο. Ήδη στο ΠΑΣΟΚ έχουμε κάνει τις πρώτες αξιολογήσεις. Δεν αποκλείεται να οργανωθεί και μια συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Τα βασικά στοιχεία του προβληματισμού μας έχουμε εισηγηθεί στη Βουλή και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Υπάρχει πράγματι ανάγκη προσαρμογών. Το έχουμε, λοιπόν, συνειδητοποιήσει και έχουμε πάρει πρωτοβουλίες.

    3. Πιστεύετε ότι μπορεί η Ελλάδα, στις νέες συνθήκες να βαδίζει με διαφορετικές θέσεις των πολιτικών της δυνάμεων, ή πρέπει να χαραχθεί μια νέα εθνική στρατηγική, σε ποια κατεύθυνση και με ποιόν τρόπο;

    Η εθνική συνεννόηση είναι απολύτως απαραίτητη. Πρώτα απβόλα με την εθνική συνεννόηση περιθωριοποιείται ο επικίνδυνος εθνικισμός. Ας πούμε στην περίπτωση της FYROM, το ΠΑΣΟΚ με τη στάση του αφόπλισε και περιθωριοποίησε τους Έλληνες γραφικούς του εθνικισμού και δεν εξήχθησαν προς το διεθνές περιβάλλον εικόνες, που θα δυσφημούσαν την Ελλάδα και θα υπονόμευαν τη διπλωματία μας. Η εθνική συνεννόηση μπορεί και πρέπει να αφορά όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, ωστόσο μπορεί να προχωρήσει και με το βασικό τους κορμό.

    4. Ποια είναι η εκτίμησή σας αναφορικά με τις τελευταίες κινήσεις της ηγεσίας των Σκοπίων; Κλιμακώνει την πολεμική της κατά της χώρας μας και με τι στόχο;

    Η ηγεσία των Σκοπίων εμφανέστατα προτιμά τον εθνικισμό της και όχι τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Με τις τελευταίες μάλιστα δηλώσεις του , o κ.Γκρούεφσκι προεξοφλεί το νέο βέτο από την Ελλάδα στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της FYROM αλλά και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Ιδού η απόδειξη πως τα προτάγματα της δεκαετίας του 1990 δεν αρκούν για να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Για την εθνικιστική ηγεσία των Σκοπίων η ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ δεν είναι δέλεαρ. Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συμφωνήσαμε στην ανάγκη ορισμένων πρακτικών λύσεων, για τα οποία καταλήξαμε πως δεν πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος.

    5. Εάν ο κ. Νίμιτς δώσει κατάλογο με ονόματα στον οποίο θα περιλαμβάνονται ονομασίες όπως Άνω Μακεδονία ή Βόρεια Μακεδονία, πιστεύετε ότι αυτές είναι απόλυτα σύμφωνες με την ελληνική θέση για μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις;

    Η ονοματολογία είναι λάθος. Όταν μάλιστα ονοματολόγησε η κυρία Υπουργός των Εξωτερικών παρεμβήκαμε με καίριο τρόπο και ανακάμψαμε τη λανθασμένη πορεία της. Θέλω, βέβαια, να υπογραμμίσω ότι στο θέμα του ονόματος το μείζον είναι η συμφωνία στις χρήσεις και ειδικότερα στη μία ονομασία για όλες τις χρήσεις.

    6. Έχετε πει πολλές φορές ότι ήταν λάθος του Πρωθυπουργού να απαντήσει στην επιστολή του κ. Γκρούεφσκι. Ποιο ακριβώς λάθος καταλογίζετε στον κ. Καραμανλή;

    Λίγες είναι οι φορές που μια θέση εξωτερικής πολιτικής επαληθεύεται τόσο γρήγορα. Με τη συνέντευξη του ΥΠ.ΕΞ. των Σκοπίων στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία τον Αύγουστο έγινε σαφές, πως η αλληλογραφία με διεθνές ακροατήριο που προκάλεσαν τα Σκόπια είχε σκοπό την απάντηση του κ.Καραμανλή στον κ.Γκρούεφσκι κι όχι την αποδοχή των αιτημάτων. Διάλογος υπάρχει και επί διαφωνίας και ο διάλογος σημαίνει ύπαρξη διμερούς θέματος. Το αυστηρό μας μήνυμα προς την ηγεσία των Σκοπίων έπρεπε να σταλεί μέσω επιστολής μας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Είδατε άλλωστε πως δύο αμερικανοί υφυπουργοί εξωτερικών έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τα ανύπαρκτα θέματα που έθεσε ο κ.Γκρούεφσκι ως διμερή.

    7. Καθώς τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν αλλάξει στη διεθνή σκηνή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με δεδομένο ότι η Τουρκία, παρά την καλή θέληση που επέδειξε η Ελλάδα, παραμένει αδιάλλακτη, πιστεύετε ότι η ελληνική θέση για την ευρωπαϊκή πορεία τη πρέπει να παραμείνει η ίδια ή πρέπει να επανεξεταστεί και προς ποια κατεύθυνση;

    Δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής της θέσης της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Πρέπει όμως η Ελλάδα να αλλάξει στάση ως προς την Τουρκία. Και συγκεκριμένα, πρέπει η χώρα μας να επικρίνει την Τουρκία, ειδικά στην Ε.Ε., για ενέργειές της που προσβάλλουν το κοινοτικό κεκτημένο. Και σε τέτοιες ενέργειες η Τουρκία μας έχει συνηθίσει. Ειδικά απέναντι στο Κυπριακό, η Τουρκία απέδειξε πως υπονομεύει τις απευθείας διαπραγματεύσεις και σαμποτάρει τη λύση του προβλήματος.

    8. Τελευταία είχαμε έντονη δραστηριότητα της Τουρκίας, μέσω Τούρκων βουλευτών, στη Θράκη. Ποια είναι η εκτίμησή σας για το θέμα αυτό. Επίσης πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει συζήτηση με την Τουρκία αναφορικά με τις εκατέρωθεν μειονότητες;

    Το τουρκικό προξενείο στη Θράκη παραβιάζει τις αρμοδιότητές του. Λειτουργεί εκτός της διεθνούς νομιμότητας. Η Θράκη θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια. Έχουμε τονίσει στην κυβέρνηση το συγκεκριμένο θέμα. Η ανάγκη εθνικής συνεννόησης επί του συγκεκριμένου θέματος είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

    9. Την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό. Πιστεύετε ότι είναι δυνατή μια λύση από Κυπρίους για Κυπρίους, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων;

    Δυστυχώς, η Τουρκία ήδη παρενέβη. Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής έστειλε ομόφωνο μήνυμα υποστήριξης στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σας βεβαιώνω, όμως, πως κανένα πολιτικό κόμμα της Ελλάδας, αλλά ούτε η κυβέρνηση, σκεφτόμαστε αφελώς.

    10. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, από την πρώτη ημέρα εμφανίσθηκε με τις αδιάλλακτες θέσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Τι πρέπει να κάνουν Κύπρος και Ελλάδα προκειμένου να πειστεί η Τουρκία, ώστε να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού;

    Η Ελλάδα πρέπει να ενημερώσει την Ε.Ε., ειδικά τον Επίτροπο που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση. Η κυρία Μπακογιάννη μας είπε πως ήδη προέβη στις κατάλληλες ενέργειες. Η Τουρκία πρέπει να πιεστεί, ώστε να κρατηθεί μακριά από τις απευθείας διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Και η αντίθετη στάση της να καταγγέλλεται. Ο γερμανός καθηγητής κ.Η.Richter δήλωσε προσφάτως , πως ενώ «?η ελληνοκυπριακή πλευρά διαπραγματεύεται μόνη της και η Αθήνα παρακολουθεί και είναι σύμφωνη με κάθε λύση που είναι αποδεκτή από τους ελληνοκυπρίους? η τουρκοκυπριακή πλευρά, όμως εξαρτάται απόλυτα από την Άγκυρα, ενώ ο τουρκικός στρατός επιβλέπει τα πάντα?. Aυτή την αλήθεια πρέπει να την μεταφέρουμε παντού. Ιδού ένα άμεσο καθήκον της εξωτερικής μας πολιτικής.

    11. Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε μια νέα πορεία με στόχο να φύγει από την εξουσία η ΝΔ και να επανέλθει το ίδιο. Σ΄ αυτή την προσπάθεια, υπάρχουν στελέχη που περισσεύουν ή πρέπει να συστρατευτούν όλοι;

    Πραγματικά δεν περισσεύει κανείς. Αντιθέτως, πρέπει να αυξηθούμε. Πρέπει να επανακάμψουμε στην κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.

    12. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι εκλογές δεν δίνουν αυτοδυναμία. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, πρέπει να επιδιώξει συνεργασία; Αν ναι, με ποιο κόμμα. Ή θα έπρεπε να επιδιώξει αυτή τη συνεργασία προεκλογικά;

    Έχω υπογραμμίσει τις θέσεις μου και έχω από τώρα ανακοινώσει τη στάση μου. Η πολιτική των συνεργασιών, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αποκλείει συνεργασία με τη Ν.Δ. Αν επανεκλεγώ στην επόμενη Βουλή, ή αν οι εκλογές γίνουν με λίστα λόγω δεκαοκταμήνου μετά τις εκλογές του 2007, δηλώνω πως θα καταψηφίσω μια τέτοια κυβέρνηση και θα περάσω απέναντι.

    13. Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ έχει δυσμενές αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, τι θα προτείνατε στον Πρόεδρο του Κινήματος για να κάνει; Επίσης, εκτιμάτε ότι μπορούν οι εθνικές εκλογές να προηγηθούν των εθνικών εκλογών;

    Ο στόχος για τις ευρωεκλογές είναι η νίκη, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα . Η αποτυχία της κυβέρνησης της Ν.Δ. επιβάλλει να είμαστε πρώτοι στις ευρωεκλογές. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την 3η Σεπτεμβρίου, πως οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα Δημοψήφισμα για την κυβέρνηση. Τις προτάσεις μου για τις ευρωεκλογές έχω ήδη αποστείλει στον κ.Παπανδρέου, ως όφειλα ως αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική του Κινήματος. Αντιλαμβάνεστε, πως κάθε άλλη σκέψη θα υπονόμευε την πορεία μας προς τη νίκη.

    [07] Συζητείται το φορολογικό

    Αύριο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το Φορολογικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου συνεχίζεται και σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας του ν/σ, η οποία απορρίφθηκε από την κυβέρνητική πλειοψηφία, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Όπως τόνισε ο παριστάμενος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, η διάταξη του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση με συντελεστή 10% των ελευθέρων επαγγελματιών δεν αντίκειται στο Σύνταγμα, αντιθέτως, τίθεται προς άρση ανισοτήτων και αδικιών που παρατηρήθηκαν και προς ανακούφιση της μονόπλευρης επιβάρυνσης μισθωτών και συνταξιούχων. Κανείς δεν κατηγορείται ατομικά, αλλά υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες φοροδιαφυγής που φαίνεται ότι κάποιες κατηγορίες εκμεταλλεύονται ευρέως, παρατήρησε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, που χαρακτήρισε τα φορολογικά μέτρα ως «επώδυνη ταξική επιλογή» του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να ανοίξει βαθύ μέτωπο με την κοινωνία, είπε ότι η θέσπιση του 10% αποτελεί βάναυση προσβολή της αρχής της φορολογικής νομιμότητας.

    Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με το βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο να μιλά για βαθιά αντιλαϊκό και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Δραγασάκη να υπογραμμίζει ότι τα βάρη πρέπει να τίθενται ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός και το βουλευτή του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδη να κάνει λόγο για βαρβαρότητα σε βάρος των μη δυνάμενων.

    Ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος είπε ότι οι πολίτες συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους και όχι με τις δηλώσεις τους, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Μπούγας είπε ότι δεν προβάλλεται θέμα αντισυνταγματικότητας από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

    Κατά την διβ εγέρσεως ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σ. Ράπτη να καθίσει, καθώς δεν ήταν μέλος του ββ θερινού τμήματος της Βουλής. Όταν ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Τζαμτζής αναφέρθηκε στη στάση της κ. Ράπτη σε συνδυασμό με τις καταγγελίες του κόμματός της για νοθεία στη συνταγματική αναθεώρηση, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κίνησή της να εγερθεί την ώρα της ψηφοφορίας ήταν «αυθόρμητη», δεν υπέκρυπτε καμία πρόθεση, δεδομένης της «δεδηλωμένης» πλειοψηφίας και δεν συνδέεται με την προ τριμήνου κίνηση η οποία είχε «πρόθεση, σκοπό και στόχο». Αποδέχομαι ότι τα αντανακλαστικά της βουλευτού προηγήθηκαν της σκέψης της, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν επιδεικνύει καλή πίστη, όπως η ΝΔ, για όσα έγιναν εν είδει αταξίας κατά την ψηφοφορία της συνταγματικής αναθεώρησης υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος.

    Η συμπολίτευση προσπαθεί να αποκαθαρθεί για όσα συνέβησαν στην κορυφαία συνταγματική ψηφοφορία συγκρίνοντάς τα με μια ψηφοφορία επί ενστάσεως αντισυνταγματικότητας όπου η πλειοψηφία είναι δεδομένη είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί». Στο σχολείο, οι άτακτοι μαθητές μπαίνουν τιμωρία είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδ. Γεωργιάδης.

    [08] Δύσκολη αποστολή

    Τα κατάφερε η εθνική μας στην πρεμιέρα για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2010 και τώρα θέλει να κάνει το 2Χ2. Στην πρεμιέρα η Ελλάδα νίκησε μέσα στο Λουξεμβούργο με 3-0, αλλά σήμερα θα έχει σαφώς πιο δύσκολη αποστολή στην Ρίγα κόντρα στη Λετονία (21:15/MEGA), στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των προκριματικών. Ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός, δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, και θα παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα, καθώς ο Φάνης Γκέκας ξεπέρασε το πρόβλημα του και τέθηκε στη διάθεση του προπονητή του.

    Στους άλλους αγώνες του 2ου ομίλου, το Ισραήλ θα παίξει στη Μολδαβία και η Ελβετία θα έχει το ευκολότερο έργο, καθώς θα υποδεχθεί το Λουξεμβούργο. Από τις υπόλοιπες αναμετρήσεις, ξεχωρίζει ο αγώνας της Κροατίας με την Αγγλία. Οι δύο ομάδες έχουν ... προηγούμενα, από τον αποκλεισμό των «λιονταριών» πέρσι από τα τελικά του EURO 2008 και το ματς στο Ζάγκρεμπ, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα σημαντικά είναι τα ματς της Πορτογαλίας με τη Δανία, της Φινλανδίας με τη Γερμανία και της Γαλλίας με τη Σερβία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 September 2008 - 6:30:31 UTC