Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε το φορολογικό σ/ν
  • [02] Ερευνες για εξαφάνιση κοριτσιού
  • [03] Νέες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη

  • [01] Ψηφίστηκε το φορολογικό σ/ν

    Ψηφίστηκε και επί των άρθρων, από το ββ τμήμα διακοπής εργασιών της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών «Ενίσχυση της διαφάνειας του Κρατικού Προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις».

    Ειδικότερα, το άρθρο 14 (φορολόγηση εισοδημάτων ελευθερίων επαγγελμάτων), που τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία ύστερα από σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε από τους 51 συμμετέχοντες βουλευτές της ΝΔ και καταψηφίστηκε από τους 49 βουλευτές της αντιπολίτευσης, που είχαν ζητήσει την απόσυρσή του.

    Αίσθηση προκάλεσαν οι παρεμβάσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης Β. Μιχαλολιάκου και Ι. Μανώλη, οι οποίοι ζήτησαν περαιτέρω βελτιώσεις στο άρθρο 14, με τον υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη να δηλώνει ότι οι προτάσεις τους θα εξεταστούν και θα ενσωματωθούν σε μελλοντικό νομοσχέδιο.

    Ο κ. Μιχαλολιάκος εξέφρασε την αγωνία του για τους μικροεπαγγελματίες, θεώρησε «πολιτική λεβεντιά» την επανεξέταση του άρθρου 14, ενώ μίλησε και για «σύγκρουση καθηκόντων», ως προς τη στάση του. Αναφερόμενος στο «νοσηρό κλίμα» των ημερών, είπε ότι «εάν υπάρχουν παρεκκλίσεις» από το ήθος της ΝΔ, η ίδια η παράταξη και ο πρωθυπουργός θα τους δείξουν το δρόμο της δικαιοσύνης και της αποβολής από τον πολιτικό βίο της χώρας».

    Ο κ. Μανώλης πρότεινε στην κυβέρνηση να διατηρήσει το αφορολόγητο και για όσους χρειάζονται τρία-τέσσερα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη. «Προτιμώ να πάω σπίτι μου παρά να δεχθώ συνειδητά να συμφωνήσω με μια λογική που λέει ότι αυτούς τους ανθρώπους τους αφήνουμε στο δρόμο» είπε ο κ. Μανώλης.

    Απαντώντας, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως το θέμα θα εξεταστεί και θα ενσωματωθεί σε μελλοντικό νομοσχέδιο, όπως θα εξεταστεί ό,τι διαπιστωθεί κατά την εφαρμογή των νέων διατάξεων.

    Σε νέα παρέμβασή του, ο κ. Μιχαλολιάκος εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν εγκαίρως οι διορθώσεις και δήλωσε ότι θα ψηφίσει και αυτό το άρθρο. Εξάλλου, ο κ. Μανώλης είπε ότι έχει καταψηφίσει νομοσχέδια στο παρελθόν, αλλά την κυβέρνηση δεν τη ρίχνει. διατύπωσε, μάλιστα, την απογοήτευσή του για την πολιτική και δήλωσε ότι σύντομα θα κάνει πράξη την πρότασή του περί «δύο κοινοβουλευτικών θητειών».

    Ένταση και ανεβασμένοι τόνοι συνόδεψαν τις τοποθετήσεις Μιχαλολιάκου-Μανώλη. «Περιμένατε να εκδηλωθούν ανταρσίες, ανατροπές εκ των έσω, περιμένατε την κερκόπορτα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι «οι βουλευτές της ΝΔ δεν είναι ούτε αγέλη, ούτε λόχος. Έχουν άποψη, προσπαθούν για το καλύτερο».

    Απαντώντας στο χαρακτηρισμό «λοχαγός» που του απέδωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας είπε αστειευόμενος ότι έχει αποστρατευτεί και τόνισε ότι την τεχνογνωσία διαχείρισης υποθέσεων στο πολιτικό παρασκήνιο την έχει η παράταξη της ΝΔ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος είπε ότι «οι τζάμπα μπάγκες της ΝΔ αποκαλύφθηκαν».

    Σε παρέμβασή του, ο αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, είπε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα «θα αντισταθεί στη νεοταξική προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία, θα αντισταθεί στο χλευασμό του ρόλου, αλλά και θα προσπαθήσει να προστατέψει και να αναδείξει την ιστορική προσφορά των ανταρτών».

    Ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ι. Δραγασάκης, είπε ότι η Βουλή παρακολούθησε "ένα διαρκές παζάρι" του κ. Αλογοσκούφη με διάφορους βουλευτές για το αν θα ψηφίσουν ή όχι: «Αποσύρετε λοιπόν το νομοσχέδιο, συνεδριάστε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, συζητήστε μεταξύ σας, συμφωνήστε κάτι και φέρτε το να το συζητήσουμε. Μην γελοιοποιούμε, δηλαδή, όλο το Κοινοβούλιο επειδή εσείς είστε στην κατάσταση που είστε».

    Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδ. Γεωργιάδης, επικαλέστηκε τηλεοπτική δήλωση του κ. Μανώλη ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εγκρίνει τα μέτρα Αλογοσκούφη και ρώτησε εάν οι ειδικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών θα ελέγξουν την πώληση της ΕΠΕ, που είχε ο κ. Βουλγαράκης με τη σύζυγό του για εικονική συναλλαγή.

    Στην τριτολογία του, ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης επανέλαβε τη δέσμευσή του να εξετάσει θετικά τις βουλευτικές προτάσεις "κυρίως την πρόταση γιβ αυτούς που βρίσκονται κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης. [..] Σε μερικές εβδομάδες, σε επόμενο νομοσχέδιο, θα φέρουμε μία τροποποίηση προκειμένου να δούμε και αυτή και πιθανόν και κάποιες άλλες δυσκολίες, που θα ανακύψουν στην πορεία".

    Επιπλέον, απαντώντας στην αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι ο πρωθυπουργός είναι αιχμάλωτος των κκ. Βουλγαράκη, Ρουσόπουλου, Παυλίδη, Μιχαλολιάκου, και Μανώλη, είπε ότι ο κ. Καραμανλής «δεν είναι αιχμάλωτος κανενός. Ο Πρωθυπουργός είναι ένας πολιτικός ο οποίος έχει τιμήσει και την παράδοση αυτής της παράταξης και το βαρύ όνομα το οποίο έφερε κι έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Εκεί στηρίζεται η δύναμη του Πρωθυπουργού κι εκεί στηρίζεται αυτή τη στιγμή η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας.

    Σημειώνεται, τέλος, η νομοτεχνική διόρθωση του υφυπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Παπαγεωργίου «για να μην υπάρχει σύγχυση όσον αφορά τη συνύπαρξη μετά την 1-1-2009 και του 3% επί της λιανικής τιμής και του 4% που υπήρχε με τον προηγούμενο νόμο». Έτσι, το σχετικό εδάφιο στο άρθρο 35 παρ 4 αντικαθίσταται ως εξής: «Τα άρθρα 2, 3 και 4 του ν. 3457/2006 καθώς και η παράγραφος 3 του άρθρου 13 του ν. 3408/2005 καταργούνται από 1-1-2009», έτσι ώστε από 1-1-2009 να ισχύει η διάταξη που μιλά και αναφέρεται στην επιστροφή στα Ταμεία του 3% επί της λιανικής τιμής».

    [02] Ερευνες για εξαφάνιση κοριτσιού

    Θρίλερ θυμίζει η υπόθεση εξαφάνισης ενός μικρού κοριτσιού από την Ιταλία, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, φαίνεται ότι έχει βρεθεί στην Κω.

    Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, το κοριτσάκι - η Ντενίς Πιπιτόνε-, το οποίο είναι σήμερα οχτώ ετών (γεννήθηκε το 2000 στην Ιταλία) είχε εξαφανιστεί την 1/9/2004 σε ηλικία 4 ετών στη Σικελία.

    Στις 24 του περασμένου Αυγούστου μια Ιταλίδα τουρίστρια που έκανε διακοπές στην Κω, όπως είπε αργότερα, συναντήθηκε με ένα κοριτσάκι 6-9 ετών το οποίο συνοδευόταν από μία γυναίκα πιθανόν Ρομ και ένα αγοράκι. Το κοριτσάκι την πλησίασε για να της πουλήσει ένα ψεύτικο βραχιόλι και μιλούσε ιταλικά. Οταν η τουρίστρια γύρισε στην Ιταλία, από φωτογραφίες και αφίσες, διαπίστωσε ότι εκείνο το κοριτσάκι έμοιαζε με τη μικρή Ντενίς που είχε εξαφανιστεί από τη Σικελία.

    Αμέσως η γυναίκα ειδοποίησε τις ιταλικές αρχές μέσω της οποίας ενημερώθηκαν η Ιντερπόλ και η Ελληνική Αστυνομία. Χθες στις 8 το πρωί, από αστυνομικούς στην Κω εντοπίστηκε στο κέντρο της πόλης μια 29χρονη Αλβανή, η οποία συνόδευε το συγκεκριμένο κοριτσάκι. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η μικρή μιλάει ιταλικά, ενώ η Αλβανή που τη συνόδευε και παρουσιαζόταν ως μητέρα της, δεν ξέρει ιταλικά.

    Επίσης, υπάρχουν πολλές ομοιότητες του κοριτσιού στην Κω με την εξαφανισθείσα, με πιο σημαντική ένα σημάδι κάτω από το μάτι. Μετά από αυτό ο εισαγγελέας Κω διέταξε να συλληφθεί η Αλβανή με την κατηγορία της αρπαγής, ενώ από το κοριτσάκι ελήφθη αίμα που εστάλη αεροπορικώς στην Αθήνα για να γίνει εξέταση DNA, η οποία και θα αποδείξει αν πράγματι πρόκειται για τη μικρή Ντενίς ή όχι.

    Η 29χρονη Αλβανή στις 28 Ιουλίου είχε συλληφθεί και είχε οδηγηθεί στο Αυτόφωρο γιατί επιδείκνυε ως γνήσιες τρεις βεβαιώσεις για έκδοση άδειας διαμονής στη χώρα μας γι΄αυτήν, το κοριτσάκι και το αγοράκι τα οποία συνόδευε, οι οποίες όμως αντιστοιχούσαν σε κάποιες που είχαν κλαπεί από το δήμο της Θήβας.

    Για την υπόθεση αυτή εκδόθηκε από το δικαστήριο απόφαση απέλασης της 29χρονης εντός 30 ημερών, αλλά αυτή εξακολουθούσε να βρίσκεται στη χώρα μας.

    [03] Νέες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη

    Νέες ιδέες έδωσε για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινής συνάντησής του με τις αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

    Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε δύο ώρες, ο κ. Νίμιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έδωσε νέες ιδέες που περιέχουν καινούργια στοιχεία και τα οποία περιλαμβάνουν ιδέες που του έχουν δώσει οι δύο πλευρές.

    Δήλωσε, επίσης, ότι θα πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τους πρέσβεις των δύο χωρών και θα περιμένει τις προκαταρκτικές απαντήσεις των συνομιλητών του.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι σε μερικές εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις, ενώ διευκρίνισε ότι δεν είναι δικό του θέμα αν θα γίνει κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Δηλώσεις εκπροσώπου Εξωτερικών

    Για βαρύ κλίμα, που επιβαρύνει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ειδικότερα, ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερωτήσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και την πορεία των διαπραγματεύσεων προς την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε ότι "τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας επιβαρύνει συστηματικά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να μην δικαιολογείται κάποια αισιοδοξία".

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "η διαδικασία είναι ζωντανή, δεν θα πρέπει κανείς να προκαταλάβει απολύτως τις εξελίξεις" και συνέχισε: "Είναι δεδομένο ότι αυτή την στιγμή το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από μια επίμονη στάση που χαρακτηρίζεται από εμμονή σε αδιάλλακτες θέσεις, αντιπαραγωγικές δηλώσεις κ.λ.π δεν είναι κλίμα που μπορεί να επιτρέπει και να δικαιολογεί αισιοδοξία για το τί μέλλει γενέσθαι".

    Σε ερώτηση για τη σημερινή συνάντηση του διαμεσολαβητή, Μ. Νίμιτς, με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών και εάν αναμένεται η υποβολή νέας πρότασης, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι "είναι αντικειμενική η διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή η ατμόσφαιρα παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αντιπαραγωγικής στάσης" από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

    "Δεν είναι ευθύνη δική μας. Η κυβέρνηση των Σκοπίων πολιτεύεται όλο αυτό το διάστημα όλο και πιο εθνικιστικά, όλο και πιο αντιπαραγωγικά. Η τακτική και η στρατηγική της έχει στραφεί επίμονα στο παρελθόν και ακόμη χειρότερα, σε μια απολύτως παραμορφωτική και στρεβλή ανάγνωση του παρελθόντος και κινδυνεύει έτσι σοβαρά να χάσει το μέλλον", ανέφερε.

    Σχετικά με το αν υπάρχουν πληροφορίες για κάποια ενέργεια, στην οποία ενδέχεται να προβεί η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε: "Τα κράτη και εκπροσωπούνται και συμμετέχουν σ΄ αυτή την πολύ σοβαρή διαδικασία, έχοντας κάνει τις δικές τους επιλογές και έχοντας ορίσει τις δικές τους προτεραιότητες. Επομένως, δεν πρόκειται να μπω σε μια συζήτηση σχετικά με το τί σκέφτονται τα κράτη, που πρόκειται να συμμετάσχουν, όπως το γειτονικό. Από εκεί και πέρα, η ελληνική αντιπροσωπεία και η ελληνική αποστολή είναι πλήρως προετοιμασμένες για το ταξίδι αυτό".

    Αναφερόμενος στην πρόθεση με την οποία προσέρχεται η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι "πολιτική της Ελλάδας είναι να επιτευχθεί λύση και να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα, γεγονός που είναι αρνητικό σε πολλά επίπεδα, για τις διμερείς σχέσεις, για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της γειτονικής χώρας και, βεβαίως, για την περιφερειακή συνεργασία. Δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε στις διαπραγματεύσεις, να θέλουμε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να θέλουμε την εξεύρεση λύσης, ταυτόχρονα όμως λέμε ότι η λύση είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία. Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την ευρωατλαντική πορεία και πρόοδο της γειτονικής χώρας είναι η λύση στο όνομα. Είναι θέμα σχέσεων καλής γειτονίας, το έχουμε τονίσει με όλους τους τρόπους. Δεν υπάρχει καμμία μετακίνηση από την ελληνική θέση, όπως καμμία μετακίνηση δεν υπάρχει στην ειλικρινή και επίμονη διάθεσή μας να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αισιοδοξία που εκφράζεται από κυβερνητικούς παράγοντες των ΗΠΑ για την προοπτική επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, αλλά και με το ενδεχόμενο ανάληψης κάποιας πρωτοβουλίας από την αμερικανική αντιπροσωπεία στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι "οι προσπάθειες ή η συμβολή υποστήριξης της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία παραμένει η μόνη και κύρια διαδικασία για την εξεύρεση λύσης, είναι καλοδεχούμενες. Αλλά ως τέτοιες. Όχι ως αυτόνομες πρωτοβουλίες πέραν και εκτός πλαισίου ΟΗΕ".

    Όσο για τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, ο εκπρόσωπος δήλωσε: "Μακάρι να είναι έτσι, αλλά οι δικές μας εκτιμήσεις, στο παρόν στάδιο, βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά, είναι αυτές που είπα ήδη".

    Δηλώσεις Μακόρμακ

    Ερωτηθείς για το εάν οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το νέο όνομα που ενδεχομένως να προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, δήλωσε "Αυτή τη στιγμή η Μακεδονία επιθυμεί να αποκαλείται Μακεδονία, και αποφασίσαμε ότι θα την αποκαλούμε Μακεδονία. Άλλοι έχουν πάρει άλλες αποφάσεις. θα δούμε, λοιπόν. Ας φθάσουμε πρώτα σε συμφωνία και μετά θα ασχοληθούμε με όλα αυτά τα ερωτήματα".

    Συνάντηση του Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον με τον νέο υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

    Για τις ελληνικές θέσεις σε κρίσιμα θέματα, όπως της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενημέρωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς, τον νέο υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Γουίλιαμ Μπερνς, τονίζοντας την αρνητική και αντιπαραγωγική στάση της πολιτικής ηγεσίας της γείτονος στις συνομιλίες και την εμφανή έλλειψη διάθεσης εκ μέρους της για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

    Ο Ελληνας πρέσβης αναφέρθηκε διεξοδικά και στις εξελίξεις στο Κυπριακό, στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και στο ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Η συζήτηση κάλυψε επίσης τις εξελίξεις στον Καύκασο και τη Γεωργία, και ο κ. Μαλλιάς επέδωσε στον κ. Μπερνς σημείωμα σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας προς την Τιφλίδα.

    Ο Ελληνας πρέσβης τόνισε στον τρίτο στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας την ιδιαίτερη σημασία που έχει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος για την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τη σταθερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση της κατασκευής των αγωγών (πετρελαίου και φυσικού αερίου), διασφαλίζοντας την ομαλή και ασφαλή ροή των καυσίμων προς την Ευρώπη.

    Τέλος, τον ενημέρωσε για την ανάληψη της προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από τη χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου 2009 και την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει την επίλυση των προβλημάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 September 2008 - 16:30:22 UTC