Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικές επαφές στο Παρίσι
  • [02] Ενίσχυση της ρευστότητας
  • [03] Πρωτοποριακό πείραμα
  • [04] Προηγείται ξανά ο Ομπάμα

  • [01] Διπλωματικές επαφές στο Παρίσι

    Με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι θα συναντηθεί το απόγευμα στο Παρίσι η κ.Ντόρα Μπακογιάννη.

    Επίσης, η υπουργός θα έχει συνάντηση εργασίας με το Γάλλο ομόλογό της, Μπερνάρ Κουσνέρ, κατά την οποία όπως εξήγησε η ίδια πρόκειται να γίνει «ουσιαστική συζήτηση για πολλά ανοιχτά θέματα», όπως είναι οι σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας, οι εξελίξεις στην Κύπρο, το θέμα των Σκοπίων, καθώς και κοινές πρωτοβουλίες Ελλάδας και Γαλλίας.

    Αύριο η κ.Μπακογιάννη μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην 63η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Δυναμική προσέγγιση και «άνοιγμα» της Ελλάδας προς τις χώρες της Κεντρικής Ασίας επiχειρήθηκε σήμερα στο Παρίσι, μέσω των διμερών επαφών της υπουργού εξωτερικών, κας Ντόρας Μπακογιάννη, στο περιθώριο του «Forum ΕΕ-Κεντρικής Ασίας για θέματα Ασφάλειας», που για πρώτη φορά οργανώθηκε στο Παρίσι, σε επίπεδο υπουργών, από τη Γαλλική προεδρία.

    "Για το 2009, οι σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας θα είναι σε απόλυτη προτεραιότητα. Οφείλουμε να επενδύσουμε στις σχέσεις μας με χώρες, παραγωγούς ενέργειας, στις οποίες μάλιστα έχουμε μία πολύ μεγάλη και πολύ σημαντική ομογένεια, που αποτελεί τη βάση και τη γέφυρα της συνεργασίας μας μαζί τους", δήλωσε η υπουργός.

    Η κα Μπακογιάννη αναγνώρισε οτι έως τώρα δεν είχαν αναπτυχθεί επαρκώς οι συγκεκριμένες σχέσεις. Η υπουργός υπογράμμισε: "Δεν είχαμε δουλέψει επαρκώς μέχρι τώρα. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι οτι το 2009 θα είναι ο χρόνος ανάδειξης των σχέσεων αυτών. Είναι χώρες για τις οποίες θα πρέπει να πω οτι από τη στιγμή που σε βλέπουν, σου μιλούν για το Μ. Αλέξανδρο και για την πολιτισμική επιρροή της Ελλάδας επάνω τους."

    Βασικά θέματα των εργασιών του «Forum ΕΕ-Κεντρικής Ασίας για θέματα Ασφάλειας» ήταν η συνεργασία με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας στους τομείς της ασφάλειας, της ενέργειας, καθώς και της αντιμετώπισης των προβλημάτων της τρομοκρατίας και της διακίνησης των ναρκωτικών.

    Από την Κεντρική Ασία συμμετείχαν οι υπουργοί εξωτερικών των πέντε προσκεκλημένων χωρών, των Καζαχστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν.

    Μετά το πέρας της Συνόδου, η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε στους δημοσιογράφους τη σημαντικότητα της συνάντησης, η οποία -όπως είπε - "με τις παρούσες συνθήκες, έδωσε την ευκαιρία να γίνουν αναλυτικές συζητήσεις και να τεθούν νέες βάσεις συνεργασίας στα θέματα πολιτικής ασφάλειας, ενεργειακής ασφάλειας και στα προβλήματα τρομοκρατίας και διακίνησης ναρκωτικών."

    Παράλληλα, η Σύνοδος έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα για επιπλέον επαφές ως προς την προετοιμασία της για την προεδρία του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), την οποία αναλαμβάνει για το 2009.

    "Ηταν μία ευκαιρία, είπε η υπουργός, γιατί όλοι ήταν παρόντες γύρω από το τραπέζι και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να έχω απανωτές συναντήσεις με τους πέντε ομολόγους μου των χωρών της Κεντρικής Ασίας, ιδιαίτερα δε με το Καζαχστάν που είναι η επόμενη προεδρία", τόνισε η Ελληνίδα υπουργός και πρόσθεσε: "Η δικιά μας βούληση είναι να ενεργοποιήσουμε από την πρώτη στιγμή της προεδρίας μας και την Tρόικα και το Quintet, δηλαδή και τους «τρεις» και τους «πέντε», έτσι ώστε να έχουμε μία βάση για έναν ισορροπημένο διάλογο μεταξύ Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας. Έτσι θα μπορέσουμε να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ειρήνευση και για τη σταθερότητα στην περιοχή".

    "Η Ελλάδα, δήλωσε η υπουργός, έχει συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για τον έλεγχο των θαλασσών. Τα προβλήματα λαθρομετανάστευσης και της πειρατίας είναι σε πρώτη πρωτεραιότητα. Η λαθρομετανάστευση έχει τεθεί από την Γαλλία πάρα πολύ υψηλά στην ατζέντα, για μας είναι μείζον θέμα ύστερα από τα επεισόδια που είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες από τις τουρκικές ακτές. Πρέπει να αποκτήσουμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, κανένας φορολογούμενος Έλληνας, Ισπανός, Γάλλος ή Πορτογάλλος δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης του προβλήματος της μετανάστευσης για όλη την Ευρώπη. Το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από τους Ευρωπαίους συνολικά"

    [02] Ενίσχυση της ρευστότητας

    Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ ενισχύεται και το δολάριο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ανέλαβε νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης που απειλεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέκαμψε θεαματικά, στο τέλος μιας συνεδρίασης με πολλά σκαμπανεβάσματα, με την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα παρέμβει για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 11.019,69 μονάδες, αυξημένος κατά 410,03 μονάδες ή +3,86% ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κέρδισε 100,25 μονάδες ή +4,78% και έφτασε στις 2.199,10 μονάδες.

    Ο δείκτης Standard and Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 1.206,31 μονάδες, με αύξηση 49,92 μονάδων ή +4,32%.

    Ελαφρά άνοδο καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τον τερματισμό της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Στις πρωινές συναλλαγές,η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου κατέγραφε άνοδο 24 σεντς στα 98,12 δολάρια το βαρέλι. Χθες η τιμή του αργού ξεπέρασε προσωρινά τα 100 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη για να κλείστει τελικά στα 97,88 δολάρια.

    Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκε, είχαν συνάντηση με στελέχη του Κογκρέσου, τα οποία ενημέρωσαν για τα σχέδια της κυβέρνησης να προωθήσει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί στην αγορά η έλλειψη ρευστότητας.

    Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια σταθεροποίησης των αγορών προχωρά στην αγορά μετοχών των τριών μεγαλύτερων τραπεζών και δίνει κίνητρα -με φοροαπαλλαγές - για να τοποθετηθούν οι επενδυτές στα χρηματιστήρια.

    Επίσης οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας ρίχνουν στην αγορά ακόμα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας.

    [03] Πρωτοποριακό πείραμα

    Ένα πρωτοποριακό πείραμα διεξάγεται αυτό το χρονικό διάστημα κοντά στο Βερολίνο, μέσω του οποίου οι επιστήμονες φιλοδοξούν ότι θα εξουδετερώσουν μεγάλο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Πάντως, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν, από την πλευρά τους, πως η μέθοδος πάνω στην οποία άρχισαν οι πειραματισμοί είναι οικονομικά ασύμφορη.

    Όπως και να βχει, όμως, αδιαμφισβήτητο γεγονός παραμένει πως κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που διαφεύγει στην ατμόσφαιρα βλάπτει το κλίμα. Ως προς αυτό συμφωνούν όλοι. Οι απόψεις επιστημόνων και οικολόγων διίστανται ως προς το τι είναι προτιμότερο: η μείωση των εκπομπών ή η αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στη Γη, όπως προβλέπει η μέθοδος, πάνω στην οποία πειραματίζονται οι ειδικοί στο Κετσίν της Γερμανίας.

    Πάντως, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα, που τελεί υπό την αιγίδα της ΕΕ, προβλέπει πως, σιγά - σιγά, οι επιστήμονες θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν στα έγκατα της Γης, σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους, διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο και θα αποτελέσει αντικείμενο ερευνών κατά τα επόμενα δυο χρόνια.

    Ο σταθμός αντλιών στο Κετσίν είναι και η καρδιά αυτού του πειράματος. Στην περιοχή αυτή της Γερμανίας, επιστήμονες από ολόκληρη την Ευρώπη συμμετέχουν σβ ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα παρατήρησης της συμπεριφοράς του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στη Γη. Ο μηχανικός Φάμπιαν Μέλερ εξήγησε στη «ΝΒ» πώς λειτουργεί η εγκατάσταση: «Βρισκόμαστε σε μια θέση όπου το διοξείδιο του άνθρακα περνά με τη βοήθεια των αντλιών μέσα σε σωλήνες βαθιά στο έδαφος».

    Πρόσθεσε πως «οι αντλίες είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, διότι θα πρέπει να μεταφέρουμε το διοξείδιο του άνθρακα σε βάθος 630 μέτρων και να το αποθηκεύσουμε. Πρέπει, επίσης, να ξεπεράσουμε την πίεση που ασκεί το νερό. Γιβ αυτό και οι αντλίες είναι τόσο σημαντικές. Το διοξείδιο του άνθρακα μας έρχεται κατεψυγμένο, δηλαδή υγροποιημένο, γιβ αυτό και το θερμαίνουμε λίγο, ώστε να μπαίνει μέσα στους σωλήνες σε αέρια μορφή».

    [04] Προηγείται ξανά ο Ομπάμα

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα έχει σημειώσει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Τζον Μακέιν σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Πανεπιστημίου του Κουίνιπιακ.

    Ο κ. Ομπάμα προηγείται του αντιπάλου του κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες (49% έναντι 45%) σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση αυτή. Σημειώνεται πάντως ότι ο γερουσιαστής της Αριζόνας είχε ένα μικρό προβάδισμα από τον κ. Ομπάμα αφότου ολοκληρώθηκε το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Μινεσότα.

    Οι αμερικανοί εκλέκτορες φαίνεται ότι είναι πιο ευαίσθητοι και μάλλον υπέρ των δηλώσεων του κ. Ομπάμα για την οικονομία τη στιγμή που οι ΗΠΑ κλυδωνίζονται από μια μεγάλη οικονομική κρίση.

    Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση του Κουίνιπιακ το 51% των ψηφοφόρων εκτιμά οτι οι προτάσεις του γερουσιαστή Μακέιν δεν ευνοούν παρά μόνο τους πλούσιους, και μόνο το 9% συμφωνεί ότι θα βοηθήσουν τη μεσαία τάξη και το 1% θεωρεί ότι θα βοηθήσουν τους φτωχούς.

    Από την άλλη, μόνο το 9% των Αμερικανών εκτιμά ότι το οικονομικό πρόγραμμα του κ. Ομπάμα βοηθά τους πλούσιους ενώ το 33% θεωρεί ότι είναι ευεργετικό για τη μεσαία τάξη και το 22% ότι σαφώς εξυπηρετεί τους φτωχούς.

    Ο κ. Ομπάμα υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των γυναικών (54% έναντι 40%) ενώ έχει και την μαζική υποστήριξη των μαύρων (93% έναντι 2%). Ο δημοκρατικός υποψήφιος έχει επίσης την πλειοψηφία (57% έναντι 37%) των νέων ηλικίας 18 έως 34 ετών ενώ έχει και ένα μικρό προβάδισμα (47% έναντι 45%) των ατόμων άνω των 55 ετών.

    Ο κ. Μακέιν από την πλευρά του έχει την πλειοψηφία των λευκών ανδρών (50% έναντι 43%). Οι χριστιανοί ευαγγελιστές επίσης ψηφίζουν μαζικά τον κ. Μακέιν (71% έναντι 21%) ενώ ο γερουσιαστής της Αριζόνας έχει ένα μικρό προβάδισμα (49% έναντι 47%) στους ψηφοφόρους ηλικίας 35-54 χρόνων.

    Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε από τις 11 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 987 ενηλίκων και το ποσοστό λάθους της κυμαίνεται στο συν-πλην 3,1%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 September 2008 - 6:30:23 UTC