Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προτεραιότητα η ανακούφιση των ευπαθών ομάδων
  • [02] Σχέδιο για έξοδο από την κρίση
  • [03] Χιλιάδες παιδιά σε νοσοκομεία

  • [01] Προτεραιότητα η ανακούφιση των ευπαθών ομάδων

    Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση είναι αναπόφευκτες, τόνισε ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Στη χώρα μας οι επιπτώσεις είναι λιγότερο οξείες, επισήμανε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η ΤτΕ λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ σημείωσε ότι η διεθνής οικονομική συγκυρία εξακολουθεί να παραμένει ιδιαιτέρως βεβαρημένη παρά τα μέτρα "σωτηρίας" της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Ο Κ.Καραμανλής ανέφερε ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία έχουν να κάνουν κυρίως με την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ και τον υψηλότερο πληθωρισμό, που επηρεάζουν τα νοικοκυριά, τα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη.

    «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης «έχει ως βασικό της γνώμονα να διασφαλίσει ότι η διεθνής αυτή κρίση θα έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους πολίτες και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους».

    Έναρξη εργασιών ημερίδας για τη Ναυτιλία από τον πρωθυπουργό

    Την έναρξη των εργασιών για τον παράλληλο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας κήρυξε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ιδρυμα.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμβολή του παγκόσμιου ναυτιλιακού οργανισμού, τόσο στη μείωση των θαλάσσιων ατυχημάτων, όσο και στη διευρυνόμενη ευαισθησία του οργανισμού για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) που γιορτάζει τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυσή του ως παράδειγμα πολύπλευρης και θεσμικής συνεργασίας.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας πως η Ελλάδα θα βοηθήσει με κάθε τρόπο τον Παγκόσμιο Οργανισμό, τόσο για την προσέλκυση νέων ανθρώπων στο χώρο της Ναυτιλίας, όσο και με την υποστήριξή της σε θέματα έγκαιρης εισαγωγής νέων τεχνολογιών.

    Ο κ. Καραμανλής αφού χαρακτήρισε τιμή για την Ελλάδα τη φιλοξενία των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, έκλεισε το χαιρετισμό του με την υπόσχεση πως η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας.

    Τις εορταστικές εκδηλώσεις χαιρέτισε και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρας, ο οποίος τόνισε, πως "ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυτιλίας ανταποκρίνεται με απόλυτη επιτυχία στις απαιτήσεις των καιρών".

    Μετά το 2005 η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας εορτάζεται σε διάφορες πόλεις του κόσμου όπως η Λισαβόνα, η Σιγκαπούρη και το Σάο Πάολο στο παρελθόν.

    Φέτος ήταν η σειρά της Αθήνας να φιλοξενήσει τον παράλληλο εορτασμό της Παγκόσμιας Ναυτιλιακής Κοινότητας και όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ευθ. Μητρόπουλος, είναι ευτυχής συγκυρία που το 2008 ο Οργανισμός γιορτάζει τα 60 χρόνια στην υπηρεσία της ναυτιλίας σε μια χώρα με κορυφαία ναυτική παράδοση.

    Ο κ. Μητρόπουλος έκανε ιδιαίτερο λόγο στην ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση της σύγχρονης ναυτιλίας και δεσμεύτηκε πως μία από τις βασικές προτεραιότητες του Οργανισμού, θα είναι η μείωση των εκπομπών αερίων από τα εμπορικά πλοία.

    Τέλος, ο γγ του Οργανισμού αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων της σύγχρονης πειρατίας.

    Οι παράλληλες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, θα ολοκληρωθούν με ειδικές εκδηλώσεις στο Γαλαξίδι.

    Συνάντηση με τον Δανό πρωθυπουργό

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Δανό ομόλογό του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

    Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε μια ώρα, συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων, Ευρωπαϊκής Ενωσης, οικονομικά ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, καθώς και ενεργειακά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στη δήλωσή του, εξήρε το επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο χαρακτήρισε άριστο και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Δανού ομολόγου του στην Αθήνα, υπογραμμίζει την κοινή πρόθεση των δύο για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων αυτών.

    Οι δυνατότητες στον τομέα του εμπορίου, των επενδύσεων και της έρευνας είναι μεγάλες, είπε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάληψης κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας.

    Συζητήθηκαν επίσης, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, οι προοπτικές εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας και το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, ενώ συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στον Καύκασο ενόψει και της ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ, καθώς και οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Ράσμουσεν για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

    Ετέθη επίσης το θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου, καθώς και το ζήτημα της συνεργασίας των χωρών της ΕΕ στον τομέα της φύλαξης των συνόρων που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας.

    Δόθηκε έμφαση, όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, στο κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως επίσης και της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου υπάρχουν οι δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Δανίας.

    Είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, ότι ο διεθνής συντονισμός είναι επιβεβλημένος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια αυτά προβλήματα.

    Τέλος, όπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, συζητήθηκε το πρόβλημα της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη και οι προτεραιότητες για τη διασφάλιση της δυναμικής των οικονομιών και για την ανακούφιση των πιο ευπαθών ομάδων.

    Ο κ. Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κρίση που μαστίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και τις παρενέργειές του στις ευρωπαϊκές οικονομίες, είπε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα παρά μόνο προβλήματα που προκύπτουν λόγω παρενεργειών της κρίσης στις ΗΠΑ.

    Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπάρχουν κανόνες που μας δίνουν τις δυνατότητες να παίξουμε ρυθμιστικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Τέλος, σε ερώτηση για μια πιθανή υποψηφιότητα του κ. Ράσμουσεν για τη θέση του γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί τέτοιο θέμα, εξήρε πάντως, τις δυνατότητες και τις ικανότητες του Δανού ομολόγου του.

    Από την πλευρά του ο Δανός πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα θέματα των κλιματικών αλλαγών, τόνισε την ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα και έδωσε έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και τάχθηκε υπέρ, όπως είπε, αποτελεσματικών πολιτικών επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών και, τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της Γεωργίας και της Ρωσίας καταδικάζοντας με έμφαση, όπως είπε, την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Γεωργίας.

    Ο κ. Ράσμουσεν ανέφερε επίσης ότι δεν ενδιαφέρεται τώρα να γίνει γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού της Δανίας.

    Μετά τη συνάντηση ακολούθησε γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και των αντιπροσωπειών τους.

    [02] Σχέδιο για έξοδο από την κρίση

    Η Γουόλ Στριτ, όπως την γνωρίζαμε, πέρασε στο παρελθόν χθες βράδυ, καθώς οι δύο τελευταίες μεγάλες ανεξάρτητες επενδυτικές τράπεζες στις ΗΠΑ, οι Goldman Sachs και Morgan Stanley έλαβαν την έγκριση από τη Fed να μετατραπούν σε τραπεζικούς ομίλους συμμετοχών και να τεθούν υπό την εποπτεία της.

    Η εξέλιξη αυτή δίνει στις δύο τράπεζες τη δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης στα κεφάλαια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, διευκολύνοντάς τις σε εξαγορές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της λιανικής τραπεζικής. Η μετατροπή τους συνεπάγεται, ωστόσο, μεγαλύτερους ελέγχους από τις ρυθμιστικές αρχές και υψηλότερες απαιτήσεις ως προς τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους.

    Η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των Goldman Sachs και Morgan Stanley θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός πέντε ημερών. Παράλληλα, η Fed έδωσε εξουσιοδότηση στη Fed της Ν.Υόρκης να διευρύνει την παρεχόμενη πίστωση στις θυγατρικές των δύο τραπεζών στις ΗΠΑ, αλλά και στη Merrill Lynch.

    "Αν και επισπεύσθηκε από το κλίμα της αγοράς, η απόφασή μας να τεθούμε υπό τον έλεγχο της Fed βασίζεται στο γεγονός ότι αναγνωρίζουμε ότι ο έλεγχος αυτός δίνει ... πρόσβαση σε διαρκή ρευστότητα και χρηματοδότηση", τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, κ. Λόιντ Μπλανκφέιν.

    Στην ανακοίνωσή της, η Morgan Stanley υπογράμμισε από την πλευρά της ότι επεδίωξε την αλλαγή του καθεστώτος της για να δώσει "μεγαλύτερη ευελιξία και σταθερότητα στην επιδίωξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, καθώς η χρηματοοικομική αγορά διέρχεται περίοδο ταχέων και βαθιών αλλαγών".

    Η έγκριση της Fed δίνει τέλος σε μία περίοδο 75 ετών μετά την απόφαση του Κογκρέσου να διαχωρίσει τις επενδυτικές τράπεζες από τις τράπεζες ταμιευτηρίου καταθέσεων, και έρχεται να ολοκληρώσει, όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, μια χαοτική εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κόσμος στάθηκε μάρτυρας της κατάρρευσης της Lehman Brothers και της εσπευσμένης πώλησης της Merrill Lynch & Co. στη Bank of America.

    "Η απόφαση της Fed σηματοδοτεί το τέλος της Γουόλ Στριτ όπως τη ξέραμε", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ της Federal Deposit Investment Corp, κ. Ουίλιαμ Άιζαακ.

    Σχέδιο για έξοδο από την κρίση

    Χθες, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Χένρι Πόλσον, έστειλε έγγραφο στο Κογκρέσο ζητώντας έγκριση για αύξηση του επίσημου ανώτατου ορίου του εθνικού χρέους στα 11,3 τρισ. δολάρια από 10,6 τρισ. δολάρια που είναι σήμερα, ώστε να δυνηθεί να υλοποιήσει διετές σχέδιο για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης, το συνολικό κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα ανέλθει μεταξύ 700 και 800 δισ. δολαρίων.

    Το σχέδιο αυτό αυτό προβλέπει τη σύσταση νέου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, ο οποίος θα μπορεί να απαλλάσσει κάθε αμερικανικό χρηματοοικονομικό οργανισμό από τις επισφαλείς επενδύσεις σε ενυπόθηκα δάνεια υψηλού επενδυτικού κινδύνου. Σύμφωνα με αντίγραφο του προσχεδίου νόμου που περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αποκτά ενισχυμένες εξουσίες και τις αποφάσεις του δεν μπορεί να αναθεωρήσει κανένα δικαστήριο.

    Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι ελέγχουν τόσο τη Γερουσία όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εμφανίζονται πρόθυμοι να εγκρίνουν ταχύτατα το νομοσχέδιο αν και επιζητούν μεγαλύτερη εποπτεία, επιβολή ορίου στις αμοιβές των στελεχών του νέου οργανισμού και, κυρίως, παροχή βοήθειας προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από την κρίση στην αμερικανική στεγαστική αγορά. Το τελευταίο αίτημα συναντά την αντίδραση του Χένρι Πόλσον.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, εξήγησε ότι το σχέδιο της κυβέρνησής του για την αντιστροφή της οικονομικής κρίσης ήταν "τεράστιο επειδή και το πρόβλημα είναι τεράστιο".

    Η οικονομική κρίση προκάλεσε "ένα σημαντικό κίνδυνο και αυτό απαιτούσε μια ισχυρή απάντηση, κάτι που το Κογκρέσο το αντιλαμβάνεται", είπε ο Μπους μιλώντας από τους κήπους του Λευκού Οίκου και έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε.

    "Θα εργαστούμε ώστε να γίνει κάτι το συντομότερο δυνατόν", πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, δήλωσε ότι προτίθεται να ζητήσει από τους ομολόγους του άλλων χωρών να υιοθετήσουν σχέδια για την εξαγορά του επισφαλούς ενεργητικού οικονομικών ιδρυμάτων "εφόσον χρειαστεί".

    "Θα ζητήσω από τους συναδέλφους μας σε όλο τον κόσμο να μελετήσουν παρόμοια σχέδια για τις τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματά τους εάν χρειαστεί", είπε ο Πόλσον μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox. "Μην ξεχνάτε ότι ζούμε σε ένα παγκόσμιο σύστημα", πρόσθεσε.

    [03] Χιλιάδες παιδιά σε νοσοκομεία

    Ο τρόμος του μολυσμένου με μελαμίνη κινεζικού γάλακτος εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες, τη στιγμή που στην Κίνα ο αριθμός των θυμάτων φθάνει τις δεκάδες χιλιάδες.

    Συνολικά, περί τα 53.000 παιδιά χρειάσθηκαν ιατρική φροντίδα στην Κίνα, 13.000 από αυτά εξακολουθούν να νοσηλεύονται - τα 104 σε σοβαρή κατάσταση- αφού κατανάλωσαν νοθευμένο με μελαμίνη γάλα, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

    Τα οκτώ από τα δέκα θύματα είναι κάτω των δύο ετών.

    Στο Χονγκ Κονγκ, εκατοντάδες γονείς κατέκλυσαν σήμερα νοσοκομείο για να υποβάλλουν τα παιδιά τους προληπτικά σε εξετάσεις μετά από κρούσμα με τρίχρονο κοριτσάκι, το οποίο εμφάνισε πέτρα στα νεφρά μετά την κατάποση επιμολυσμένου κινεζικού γάλακτος.

    Το πρώτο θύμα υποβλήθηκε σε θεραπεία και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο το Σάββατο, αλλά η περίπτωσή του προκάλεσε πανικό στους γονείς, οι οποίοι ταϊζουν τα παιδιά τους με γάλα εισαγόμενο από την Κίνα.

    Οι μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ του Χονγκ Κονγκ αποφάσισαν να αποσύρουν από τα ράφια τους και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα, κυρίως το γάλα Dairy Farm της Nestle, αφού έλεγχοι έδειξαν ότι περιέχουν μελαμίνη.

    Στο μεταξύ, μια σειρά ασιατικών και αφρικανικών, κυρίως, χωρών διέκοψαν τις εισαγωγές κινεζικού γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων που είναι πιθανόν να περιέχουν γάλα: το Μπανγκλαντές, η Βιρμανία, το Μπρουνέι, το Μπουρούντι, η Γκαμπόν, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και η Τανζανία.

    Παράλληλα, ξένες εταιρείες έχουν αρχίσει την ανάκληση προϊόντων τους, όπως η ιαπωνική Marudai Food, η οποία απέσυρε από την αγορά χιλιάδες ψωμάκια στην παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε γάλα της κινεζικής εταιρείας Yili, μιας από τις γαλακτοκομικές εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

    Η μελαμίνη, χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία πλαστικών, κόλλας και ρητίνης, έχει εντοπισθεί σε ευρύ φάσμα προϊόντων.

    Το βράδυ της Κυριακής, οι αρχές της Σιγκαπούρης ανακοίνωσαν ότι το δηλητήριο εντοπίσθηκε σε απλές καραμέλες της γνωστής κινεζικής μάρκας "Lapin Blanc".

    Η Σιγκαπούρη έχει διακόψει από την Παρασκευή και την πώληση κινεζικών γαλακτοκομικών προϊόντων έπειτα από την ανίχνευση μελαμίνης στο γάλα, στο γιαούρτι, στα παγωτά, στα μπισκότα και στη σοκολάτα.

    Η Γαλλία, που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί γάλα με προέλευση από την Κίνα στην Ευρώπη και υπενθύμισε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή κινεζικών γαλακτοκομικών προϊόντων στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Γεωργίας, Υγείας και Οικονομίας υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες-μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τους ελέγχους στα σύνορά τους.

    "Μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί γάλα από την Κίνα στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ο υπουργός Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε εξάλλου στις 12 Σεπτεμβρίου ότι δεν γίνονται εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Η Γαλλία υπενθυμίζει επίσης ότι η εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα απαγορεύεται από το 2002 και η απαγόρευση αυτή συμπεριλαμβάνει και το βρεφικό γάλα.

    Λαμβάνοντας πλανητικές διαστάσεις το σκάνδαλο έφερε στην επιφάνεια μια δόλια πρακτική η οποία είχε αποκαλυφθεί πριν από μερικούς μήνες: την προσθήκη μελαμίνης σε τρόφιμα για να εμφανίζεται πλασματικά μεγαλύτερη η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες.

    Το 2007 χιλιάδες γάτες και σκύλοι στη βόρεια Αμερική έπεσαν θύματα αυτής της πρακτικής. Γλουτένη, η οποία χρησιμοποιήθηκε για ζωοτροφές, και η οποία είχε εισαχθεί από την Κίνα, είχε μολυνθεί με μελαμίνη. Δεκάδες χιλιάδες ζώα εκτροφής στη βόρεια Αμερική είχαν επίσης τραφεί με πρωτεϊνούχα συμπληρώματα διατροφής από την Κίνα, μολυσμένα με μελαμίνη.

    Η Κίνα κατηγορείται συστηματικά για την κακή ποιότητα και την τοξικότητα των προϊόντων της. Τα τελευταία χρόνια μεγάλες εταιρείες αναγκάσθηκαν να ανακαλέσουν παιγνίδια που είχαν υποστεί επεξεργασία με χρώματα που περιείχαν μόλυβδο. Στις αρχές του έτους δεκάδες άνθρωποι πέθαναν από μολυσμένη ηπαρίνη κινεζικής παρασκευής. Το αντιθρομβωτικό είχε μολυνθεί από υπερθειωμένη χονδροϊτίνη, μια χημική ουσία που παρασκευάζεται με βάση την βλέννα των εντοσθίων του χοίρου, η οποία μιμείται την ηπαρίνη, αλλά είναι φθηνότερη.

    Χθες, ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο δεσμεύθηκε ότι θα αναλάβει δράση: "Θέλουμε να εμποδίσουμε την επανάληψη τέτοιων σκανδάλων, όχι μόνον ως προς τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά ως προς όλα τα προϊόντα διατροφής". Ωστόσο οι κεντρικές αρχές της χώρας καλούνται να αντιμετωπίσουν αλυσίδες παραγωγής που είναι δύσκολο να διαλυθούν.

    Στην περίπτωση του βρεφικού γάλακτος, ο συναγερμός σήμανε από τον Αύγουστο από την εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας Fonterra, εταίρο της κινεζικής Sanlu, τα μολυσμένα με μελαμίνη γαλακτοκομικά προϊόντα της οποίας ήταν τα πρώτα που εντοπίσθηκαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 September 2008 - 10:30:24 UTC