Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κοινωνικά δίκαιη η λύση για την Ολυμπιακή"
  • [02] "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης"
  • [03] Άρχισε η δίκη για τον Άλεξ

  • [01] "Κοινωνικά δίκαιη η λύση για την Ολυμπιακή"

    Για "λύση κοινωνικά δίκαιη" σχετικά με την Ολυμπιακή έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ.Χατζηδάκης τόνισε ότι όχι μόνο θα υπάρχει πλήρης κάλυψη των εργαζόμενων, αλλά "κυρίως σταματάνε τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πληρώνουν για ένα βαρέλι δίχως πάτο".

    Ο κ.Χατζηδάκης σημείωσε ότι η Ολυμπιακή είναι η πιο ζημιογόνα εταιρία στην Ευρώπη ανάλογα με το μέγεθός της και τόνισε ότι η ηκυβέρνηση δεν μπορούσε να μείνει αδρανής. "Προχωράμε μπροστά επιλύνοντας ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα επί 30 χρόνια", είπε.

    Αύριο, στις 10.30 το πρωί, θα ξεκινήσει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Οι εργασίες της ΚΕ θα αρχίσουν με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή και θα ολοκληρωθουν με τις τοποθετήσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής και με τον προγραμματισμό δράσης του κόμματος.

    Χθές ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι συζήτησαν για τη διοικητική μεταρρύθμιση, για την Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και τις αποφάσεις που θα λάβουν την Πέμπτη σχετικά με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, καθώς και για την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

    Σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι ο ορίζοντας του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ είναι εκείνος που θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα των συνεννοήσεων, σημειώνοντας πως προχωρούμε σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, ενώ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά θέματα ''συζητούνται με το υπουργείο Οικονομίας''.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της Μετανάστευσης, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο θέμα και τόνισε ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη αποκτά ενιαία μεταναστευτική πολιτική σε καίριους τομείς, όπως η νόμιμη μετανάστευση, η παράνομη μετανάστευση, το άσυλο και η φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης.

    Ιδίως, πρόσθεσε, για το ρόλο της ''Φρόντεξ'', που έχει μεγάλη σημασία για μας, καθώς αντιμετωπίζουμε μεγάλο κύμα παράνομης μετανάστευσης. Η αυριανή απόφαση, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, είναι καθοριστική για πολλά ζητήματα για την Ελλάδα, η συμβολή της οποίας στην τελική διαμόρφωση αυτού του κειμένου ήταν σημαντική.

    Σε ό,τι αφορά στην Εκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα, όπως και ζητήματα κακοδιοίκησης και διαφθοράς, αλλά πρόσθεσε ότι εκείνο που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, ύστερα απο την έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, είναι ότι η Ελλάδα προοδεύει, αντίθετα με το ό,τι συνέβαινε προ του 2004.

    Ο καθένας μπορεί να δει πώς μας βαθμολογούσε το 2003 η Διεθνής Διαφάνεια και σήμερα μπορεί να καταλάβει ότι γίνεται πρόοδος. Η Ελλάδα προχωρά, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και αυτό το ομολογούν όλοι, ενώ την προσπάθεια αυτή θα την ολοκληρώσουμε.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα να διαγραφούν αντάρτες απο τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε "αντάρτες δεν υπάρχουν στη ΝΔ", ενώ σε συμπληρωματική ερώτηση αν θα διαγραφούν αυτοί που διαφωνούν, είπε "άλλο να έχεις την άποψή σου και την διατυπώνεις και άλλο να μιλάμε για αντάρτες. Είμαστε ένα ελεύθερο δημοκρατικό κόμμα, που ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και να την εκφράζει ελεύθερα".

    Τέλος, σε ερώτηση σε ποια κατηγορία κατατάσσει τον κ. Τατούλη, ο κ. Παυλόπουλος είπε "είναι βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος είμαι βέβαιος αγωνίζεται με όλους τους άλλους βουλευτές για να στηριχθεί η κυβέρνηση στην πορεία της".

    Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ιταλίας κ.Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    [02] "Η χώρα χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης"

    Στην Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να προεδρεύσει της συνεδρίασης του ανώτατου οργάνου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, του Προεδρείου, το οποίο συνέρχεται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο περιθώριο των εργασιών της 63ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

    Τα μέλη του Προεδρείου, 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και ηγέτες σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι της Σερβίας, της Παλαιστινιακής Αρχής, του Πακιστάν, του Ιράκ, της Χιλής, ο Καγκελάριος της Αυστρίας και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, θα συζητήσουν για την πορεία των Στόχων της Χιλιετίας που έχει θέσει ο ΟΗΕ, την παγκόσμια οικονομική κρίση, τις εξελίξεις σε περιοχές έντασης όπως ο Καύκασος, η Μέση Ανατολή και η Βολιβία και θα θέσουν τις επόμενες πολιτικές προτεραιότητες της οργάνωσης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχει και διμερείς συναντήσεις με πολλά από τα μέλη του Προεδρείου.

    Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο έχει προγραμματιστεί πρόγευμα εργασίας (Παρασκευή, 26/9), ενώ θα συμμετάσχει σε Συνέδριο που διοργανώνει (23-26/9) το Ίδρυμα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον «Παγκόσμια Πρωτοβουλία», με θέμα την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή, την φτώχεια και την παιδεία στην αναπτυσσόμενες χώρες. Στο Συνέδριο συμμετέχουν διεθνείς προσωπικότητες, όπως η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν αλλά και ο προκάτοχός του Τόνι Μπλερ, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Παρεμβάσεις μέσω δορυφορικών συνδέσεων θα πραγματοποιήσουν κα οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και Τζον ΜακΚέιν.

    Τις επόμενες ημέρες ο κ. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση με την ελληνική ομογένεια (Παρασκευή 26/9), ενώ θα έχει και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κκ Δημήτριο.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Η κυβέρνηση έχει πάρει διαζύγιο από την κοινωνία δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι "αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα" και ότι "η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας η οποία δεν μπορεί να γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση ή από μια ανασχηματισμένη κυβέρνηση με τον Κώστα Καραμανλή".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην "φιλολογία περί ανασχηματισμού" την οποία χαρακτήρισε εύλογη και πρόσθεσε ότι "ύστερα από τόσες αποτυχίες θα έπρεπε να αντικατασταθούν οι υπουργοί Οικονομικών, ανάπτυξης και επικρατείας". Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι μια ανακύκλωση προσώπων δεν σώζει αυτή την κυβέρνηση και ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας μέσα από μια διαφορετική πολιτική, που θα προκύψει από μια διαφορετική κυβέρνηση.

    Αναφερόμενος στο θέμα της Μονής Βατοπαιδίου επισήμανε την δήλωση του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Δημήτρη Μπάγια, ο οποίος ανέφερε ότι μόνη αρμόδια αρχή να αξιολογήσει και να εκφράσει άποψη και τελική απόφαση για τη συμπεριφορά υπουργών είναι η Βουλή. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η δήλωση του κ. Μπάγια λέει το αυτονόητο και με βάση την δήλωση αυτή χαρακτήρισε λόγια συγκάλυψης τα περί παραπλάνησης υπουργών στην υπόθεση.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και πάλι να έρθει στη Βουλή ο φάκελος της Μονής Βατοπαιδίου καθώς και ο φάκελος για την υπόθεση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Αριστοτέλη Παυλίδη με τις άγονες γραμμές. Και κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη ότι δεν ενημερώνει τη Βουλή για το που ακριβώς βρίσκεται ο φάκελος Παυλίδη, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις βουλευτών του κινήματος.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση αλλά και από εισαγγελικούς λειτουργούς οι οποίοι, όπως είπε, παίρνουν κατεύθυνση από την κυβέρνηση, να σταματήσουν να παρακωλύουν τη δικαιοσύνη και το έργο της Βουλής.

    Σχολιάζοντας εξάλλου σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σύμφωνα με τον οποίο η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ και ότι επί Νέας Δημοκρατίας η υπόθεση πήγε στη Δικαιοσύνη, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ακούγοντας τέτοιου είδους δηλώσεις είναι σα να ζούμε σε έναν Οργουελιανό κόσμο. Και καταλόγισε στον κ. Ρουσόπουλο ότι "έχει πάρει διαζύγιο από την κοινή λογική" χαρακτηρίζοντας "χονδροειδέστατο" τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί, όπως είπε, να παραπλανήσει τους Έλληνες πολίτες.

    Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι επί Νέας Δημοκρατίας έγιναν οι σκανδαλώδεις ανταλλαγές δημόσιας γης και το κράτος πήρε νερό από τη λίμνη της Βιστωνίδας και ότι όλα αυτά έγιναν με ευθύνη και με υπογραφές συμβολαιογράφων, συγγενών - μελών της κυβέρνησης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην χθεσινή αναφορά του τηλεοπτικού δικτύου CNN στην καταδίκη του συμβούλου του πρωθυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη για υπόθαλψη εγκληματία σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.

    Η είδηση αυτή, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, έκανε το γύρο του κόσμου και με φανερή ειρωνική διάθεση είπε ότι όλοι μας αισθανθήκαμε γι' αυτό μια ιδιαίτερη εθνική περηφάνια. Πρόσθεσε επίσης ότι η αναφορά αυτή του CNN έρχεται να προστεθεί σε σειρά αναφορών του ξένου Τύπου περί σκανδάλων στην Ελλάδα και ανέφερε τον Βρετανικό ECONOMIST και τη Γαλλική Φιγκαρό. Υπάρχει, τόνισε, μια εικόνα σήψης της χώρας στο εξωτερικό, εικόνα διαφθοράς που δεν μας τιμά και επέρριψε την ευθύνη στο ακέραιο στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία έχει προκαλέσει αυτή την εικόνα.

    Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνε ερώτημα προς τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη αν ο καταδικασθείς μαζί με τον κ. Κεφαλογιάννη για κάλυψη εμπόρου ναρκωτικών, πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας παραμένει ακόμα περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης.

    Δηλώσεις Γ.Ραγκούση

    "Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η χώρα δεν κυβερνάται και δεν μπορεί άλλο ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις πολιτικές και τα αδιέξοδα αυτής της κυβέρνησης. Ο κ. Κ. Καραμανλής μπορεί να κάνει όσους ανασχηματισμούς θέλει. Αλλά τη γνώμη των Ελλήνων πολιτών για την κυβέρνησή του δεν μπορεί να την αλλάξει πια", δήλωσε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας στην ερώτηση αν θεωρεί πως η κυβέρνηση περνάει στην αντεπίθεση.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης αναφερόμενος στα θέματα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως "χωρίς ίχνος αλαζονείας και έπαρσης, με σεβασμό για τις προοδευτικές δυνάμεις της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, πιστεύουμε βαθιά ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ, ο εφικτός στόχος, για αυτοδυναμία και νίκη του Κινήματος στις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι απολύτως συμβατός με το στόχο της συνεργασίας και των κοινών δράσεων, ώστε το συντομότερο δυνατό η χώρα να βγει από το αδιέξοδο, το συντομότερο δυνατό να ξανάρθει η ελπίδα στους Έλληνες πολίτες".

    Ερωτηθείς αν οι προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου για κοινή δράση με το ΠΑΣΟΚ συνιστούν τελεσίγραφο, απάντησε λέγοντας πως "έχουμε τοποθετηθεί και θα έχουμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε πολλές φορές, γιατί το θέμα θα έχει εξέλιξη".

    Σε ερώτηση αν βλέπει προσέγγιση μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "αυτά είναι σενάρια που τους αφορούν. Εμάς, μας αφορά το γεγονός ότι η χώρα είναι σε ένα πλήρες αδιέξοδο. Οι Έλληνες πολίτες είναι εξοργισμένοι με μία κατάσταση που δεν πάει άλλο".

    Τέλος σχετικά με το ζήτημα με τη Μονή Βατοπαιδίου, ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι "θα έχουμε και άλλα στοιχεία για το Βατοπαίδιο και, όλα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα αφορά την κορυφή της κυβέρνησης και είναι πολιτικό πρόβλημα".

    [03] Άρχισε η δίκη για τον Άλεξ

    Μνήμες από την υπόθεση εξαφάνισης του Άλεξ Μεχισβίλι αναβιώνουν από το πρωί στην αίθουσα του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, όπου άρχισε η δίκη των πέντε ανηλίκων οι οποίοι κατηγορούνται για την εξαφάνιση του 11χρονου.

    «Η δίκη είναι η τελευταία μας ελπίδα για να δούμε πού είναι ο Άλεξ», δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της δίκης η Νατέλα Ινσουαΐντσε -μητέρα του 11χρονου αγορίου και τραγική φιγούρα της υπόθεσης- εκφράζοντας, παράλληλα, την εμπιστοσύνη της στη Δικαιοσύνη και ζητώντας την τιμωρία των ενόχων.

    Η δίκη για την οποία έχουν κληθεί να καταθέσουν περί τους εκατό μάρτυρες, διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα 213 του Δικαστικού Μεγάρου της Θεσσαλονίκης, έξω από το οποίο έχουν μαζευτεί από το πρωί φίλοι και συγγενείς του άτυχου αγοριού, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2006.

    Το παρών τους έξω από τα δικαστήρια έδωσαν και απλοί κάτοικοι της Βέροιας, μέλη του Συλλόγου Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Βέροιας και της Πρωτοβουλίας για το Παιδί, που ύψωσαν τρία πλακάτ. «Δικαίωση για τον Άλεξ», «Συμπαράσταση στη μητέρα της Βέροιας», «Δικαίωση στον αγώνα της Νατέλας» ανέφεραν τα πλακάτ, μεταφέροντας κατά γενική ομολογία την αγωνία μίας ολόκληρης κοινωνίας, που ζητά να λάμψει η αλήθεια γύρω από αυτήν την υπόθεση και να αποδοθεί Δικαιοσύνη.

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε ύστερα από πολύμηνη δικαστική διερεύνηση, οι πέντε ανήλικοι -ηλικίας σήμερα 14 και 15 ετών- αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο, από κοινού, και της περιύβρισης νεκρού από κοινού. Οι κατηγορούμενοι ανήλικοι είναι αλβανικής και ρουμανικής καταγωγής, ένα προέρχεται από τη Βόρειο Ήπειρο και τα άλλα δύο ελληνόπουλα αδέρφια.

    Μαζί τους θα καθίσει στο εδώλιο ο μεγαλύτερος αδελφός των δύο ανηλίκων από την Ελλάδα, ηλικίας σήμερα 17 ετών, που κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και ψευδή ανωμοτί κατάθεση κατβ εξακολούθηση.

    Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση διώκονται επίσης οι γονείς των παιδιών -επτά άτομα- που παραπέμπονται σε δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Εξάλλου, ο παππούς των ανηλίκων κατηγορουμένων από την Ελλάδα θα δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή και της ψευδορκίας μάρτυρα κατβ εξακολούθηση. Η διεξαγωγή των παραπάνω δικών έχει προσδιοριστεί σε άλλες ημερομηνίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 September 2008 - 10:30:26 UTC