Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών
  • [02] "Μέτρα για την ακτοπλοϊα"

  • [01] Σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών

    Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η απόφαση για το σχέδιο σωτηρίας του χρηματιπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ ύψους 700 δισ δολαρίων, που προτάθηκε από την κυβέρνηση Μπους, ανακοίνωσε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως ανακοινώθηκε, θα κληθεί να ψηφίσει το σχέδιο σήμερα και η Γερουσία όχι νωρίτερα από την Τετάρτη.

    Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας θα έχει τη δυνατότητα νβ αναλάβει τμήματα από τις ξένες τράπεζες που λειτουργούν στις ΗΠΑ, αρκεί αυτές να επιλέξουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης των επιχειρήσεων, τονίζεται στο σχετικό οικονομικό νομοσχέδιο.

    Στην ουσία, η πιθανότητα να πωλήσει επισφαλή διαθέσιμα του στο αμερικανικό υπουργείο προσφέρεται σε κάθε χρηματοοικονομικό ίδρυμα «που έχει σημαντικό κύκλο επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, με εξαίρεση όλες τις λοιπές κεντρικές τράπεζες, ή κάποιο ίδρυμα που ελέγχεται από ξένη κυβέρνηση».

    Επιπλέον, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών «δεν έχει το δικαίωμα νβ αγοράζει, ή να υπόσχεται πως θβ αγοράσει» τέτοια διαθέσιμα χωρίς να λαμβάνει εκ των προτέρων «κάποια εγγύηση, που θα του δίνει το δικαίωμα να λαμβάνει κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, ή προνομιούχες», στην περίπτωση των εισηγμένων εταιρειών.

    Στην περίπτωση μη εισηγμένων εταιρειών, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνει «έναν τίτλο του κυρίου χρέους».

    Οι ρήτρες αυτές απομένει ακόμη να κυρωθούν με ψηφοφορία από το Κογκρέσο. Πάντως, στέλεχος του υπουργείου τόνισε πως η προϊστάμενη αρχή του προσανατολίζεται σοβαρά προς την συμμετοχή του αμερικανικού υπουργείου σε ξένες τράπεζες, που επιχειρούν στις ΗΠΑ.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε σήμερα πως το πακέτο των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη σωτηρία των αμερικανικών τραπεζών αντιμετωπίζει τη χρηματιστική κρίση στη ρίζα της και θα βοηθήσει ώστε να μην επεκταθεί σε όλη την οικονομία.

    Σε σύντομη δήλωσή του αφού οι βουλευτές συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για το πακέτο διάσωσης, ο Μπους εγκωμίασε τη συμφωνία αποκαλώντας την "τολμηρό νομοσχέδιο που θα βοηθήσει ώστε η κρίση στο χρηματιστικό μας σύστημα να μην επεκταθεί σε όλη την οικονομία μας".

    "Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το σχέδιο διάσωσης, μαζί με άλλα μέτρα που λαμβάνονται από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, θα αρχίσουν να αποκαθιστούν την ισχύ και τη σταθερότητα στο χρηματιστικό σύστημα της Αμερικής και συνολικά στην οικονομία μας", δήλωσε. Ο Μπους κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει γρήγορα το νομοθέτημα.

    "Παρά τα σημαντικά μέτρα που λαμβάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις", παραδέχθηκε πάντως ο Μπους. Πρόσθεσε πως η κρίση στις πιστώσεις και στον τομέα των ακινήτων θα συνεχίσει "να ασκεί πίεση στο χρηματιστικό σύστημά μας και να επιδρά στην οικονομία μας για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα".

    Το σχέδιο νόμου που θα θέσει σε εφαρμογή το οικονομικό σχέδιο σωτηρίας που εκπόνησε η κυβέρνηση Μπους για ενίσχυση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος αποστέλει "ένα μήνυμα στους επενδυτές" δήλωσε την Κυριακή ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον.

    Στο μεταξύ, οι αμερικανικές τράπεζες Citigroup και Wells Fargo ερίζουν από χθες το βράδυ για την εξαγορά της τράπεζας Wachovia, που μαστίζεται από την χρηματοπιστωτική κρίση, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις, τονίζει στην ηλεκτρονική της σελίδα η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης.

    Οι δύο όμιλοι έχουν επιδοθεί σε μία «μάχη προσφορών» και «προς ώρας, η κυβέρνηση ανθίσταται στις πιέσεις να βοηθήσει τους επίδοξους αγοραστές εγγυώμενη ένα τμήμα από τα διαθέσιμα της Wachovia, κατά τον ίδιον τρόπο που το έπραξε με την Bear Stearns» και την ευνοϊκή εξαγορά της από την JP Morgan, τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

    «Η κυβέρνηση επίσης αντιτίθεται στην ανάληψη του ελέγχου της Wachovia καθβ όν τρόπο έγινε με την Washington Mutual», με το δημόσιο να εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις και την εξαγορά των τραπεζικών συναλλαγών της από την JP Morgan, προσθέτει η ΝΥ Τάιμς.

    Οι διαπραγματεύσεις για την τύχη της Wachovia (μίας από τις μεγαλύτερες στα ανατολικά των ΗΠΑ, η οποία όμως υπέστη μεγάλες απώλειες έπειτα από την κατάρρευση της μετοχής της στο Χρηματιστήριο) ενδέχεται να διαρκέσουν και πέραν της αποψινής νύκτας, τονίζει η εφημερίδα.

    Αναταράξεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες

    Η ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσε σήμερα πως πρόκειται να εξαγοράσει, μέσω της τράπεζας Abbey που ήδη ελέγχει, τα περίπου 200 υποκαταστήματα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών της βρετανικής τράπεζας Bradford & Bingley (B&Β), που βρίσκεται σε δυσκολία.

    «Οι λογαριασμοί και το δίκτυο των υποκαταστημάτων θα επανακτηθούν από την Abbey. Οι λεπτομέρειες θβ ανακοινωθούν υστερότερα», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύκτας εκπρόσωπος του ισπανικού κολοσσού.

    Επιπλέον, όπως αποκάλυψε χθες ο βρετανικός Τύπος, η κυβέρνηση πρόκειται νβ ανακοινώσει ταυτόχρονα πως εθνικοποιεί τα περίπου 50 δις λίρες (63,5 δις ευρώ) των διαθέσιμων της Β&Β, εκ των οποίων τα 41 δις αφορούν τα στεγαστικά δάνεια.

    Το ΒΒC μετέδωσε πως τα στεγαστικά δάνεια, που θα αναληφθούν από τη βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Northern Rock, το πρώτο θύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2007, η οποία εθνικοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Η Santander, ιδιοκτήτης ήδη της Abbey από το 2004, μόλις εξαγόρασε και την επίσης βρετανική τράπεζα Alliance & Leicester για 1,33 δις λίρες και μία τονωτική ένεση ύψους ενός εκατ. λιρών στο κεφάλαιό τα. Η εξαγορά θα επικυρωθεί στις 10 Οκτωβρίου.

    Με τη χθεσινή νέα συμφωνία για την B&Β, η Santander θα οικειοποιηθεί το σύνολο των 2,5 εκατ. πελατών της βρετανικής τράπεζας και τα 22,2 δις λίρες των καταθέσεών τους.

    Σε "ένεση" ρευστότητας συνολικού ύψους 11,2 δισ. ευρώ στο δοκιμαζόμενο όμιλο τραπεζασφαλειών Fortis προχώρησαν, κατόπιν συνεννόησης, οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, στο πλαίσιο μιας ύστατης προσπάθειας να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών σε αυτόν.

    Η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο του βελγο-ολλανδικού ομίλου ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες από τον βέλγο πρωθυπουργό, Ιβ Λετέρμ, μετά από ένα σαββατοκύριακο πυρετωδών διαβουλεύσεων μεταξύ, υπουργών, κεντρικών τραπεζιτών και υποψήφιων χρηματοδοτών, όπως σημειώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς".

    Η συμφωνία προβλέπει ότι το βελγικό δημόσιο θα αποκτήσει το 49% των δραστηριοτήτων της Fortis στον τραπεζικό τομέα στο Βέλγιο αντί 4,7 δισ. ευρώ.

    Το ολλανδικό δημόσιο θα αποκτήσει το 49% των δραστηριοτήτων του ομίλου στον τομέα των ασφαλειών αντί του ποσού των 4 δισ. ευρώ.

    Το Λουξεμβούργο αποκτά, τέλος, το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου στην επικράτειά του αντί 2,5 δισ. ευρώ.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες να πωληθεί το σύνολο ή μέρος της Fortis στη γαλλική BNP Paribas ή στον ολλανδικό όμιλο ING, όταν οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να παράσχουν εγγυήσεις στους υποψήφιους αγοραστές για ενδεχόμενες μελλοντικές ζημίες.

    Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσει η Fortis σε πώληση του τραπεζικού τμήματος στην Ολλανδία της ABN Amro, το οποίο είχε αποκτήσει κατά τον κατακερματισμό του ομίλου που ακολούθησε την προσφορά εξαγοράς του, που είχε καταθέσει από κοινού με την ισπανική τράπεζα Banco Santander Central Hispano και τη βρετανική Royal Bank of Scotland. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανός ενδιαφερόμενος είναι ο όμιλος ING και η τιμή των 10 δισ. ευρώ για την οποία γίνεται λόγος πόρρω απέχει από τα 24 δισ. ευρώ τα οποία κατέβαλε η Fortis για την απόκτησή του.

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της Fortis, Μορίς Λίπενς, αναμένεται να παραιτηθεί.

    Στον απόηχο της ανακοίνωσης της κίνησης των τριών κυβερνήσεων, η τιμή της μετοχής της Fortis κατέγραψε αρχικά άνοδο έως και 5%, κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις, για να "καταποντιστεί" στη συνέχεια, σημειώνοντας απώλειες 18,9%.

    Τέλος, η γερμανική κυβέρνηση και κορυφαίες τράπεζες στη Γερμανία προχώρησαν σε διοχέτευση δισεκατομυρίων ευρώ στη Hypo Real Estate, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική εταιρία χορηγήσεων βρέθηκε στο χείλος κατάρρευσης.

    Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Τόρστεν Αλμπιγκ δεν είναι στις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης η κρατικοποίηση της Hypo Real Estate.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, είπε ότι το σχέδιο "διάσωσης" της HRE έχει δύο στάδια και προϋποθέτει την ανάληψη του 60% του κόστους του πρώτου σταδίου - θα ανέλθει σε 14 δισ. ευρώ - από γερμανικές εμπορικές τράπεζες, εάν αθετήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της η Hypo Real Estate. Το γερμανικό κράτος θα είναι υπεύθυνο για το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το όριο εγγύησης που ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ.

    "Ο καθένας έχει συνείδηση ότι αυτό ενδέχεται να έχει συνέπειες στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό", πρόσθεσε ο Αλμπιγκ, ο οποίος υποστήριξε τις επιλογές της κυβέρνησης Μέρκελ, λέγοντας ότι "μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση της HRE θα δημιουργούσε μεγάλους κινδύνους στην οικονομία" της χώρας.

    Η βοήθεια στην HRE ήλθε μετά από συνομιλίες στις οποίες συμμετείχε η BaFin, η ρυθμιστική αρχή του γερμανικού τραπεζικού τομέα ενώ οι πηγές ανέφεραν ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρυκ ενημέρωσε τους ηγέτες των κομμάτων για την κρίση η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη.

    Εκτιμάται ότι η HRE αντιμετώπιζε προβλήματα αναχρηματοδότησης στην Depfa, την εταιρία χορηγήσεων στον δημόσιο τομέα, την οποία απέκτησε το 2007. Η έκθεση της Depfa στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού επενδυτικού κινδύνου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.

    [02] "Μέτρα για την ακτοπλοϊα"

    Τις δέκα προγραμματικές θέσεις - προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ακτοπλοϊα παρουσίασε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος, ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης - συζήτησης με θέμα "Προβλήματα της ελληνικής ακτοπλοϊας", στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της νησιωτικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών, εργασιακών και επαγγελματικών φορέων και ειδικοί επιστήμονες.

    Κατά την ομιλία του ο κ. Αλαβάνος τόνισε πως «τα επτά χρόνια που μεσολάβησαν από την απελευθέρωση της Ακτοπλοϊας και την εφαρμογή του μοντέλου μιας κερδοσκοπικής Ακτοπλοϊας επέφεραν αρνητικές συνέπειες» και σημείωσε πως τα αρνητικά αποτελέσματα, «που ζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, ήταν προκαθορισμένα και προβλεπόμενα».

    Ενδεικτικά, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «το μοντέλο των ελεύθερων αγορών οδήγησε στον αυξανόμενο μονοπωλιακό έλεγχο της ακτοπλοΐας, δεν οδήγησε σε μείωση των ναύλων, δε βελτίωσε την εξυπηρέτηση των νησιών, έχει οδηγήσει ήδη σε ένα καθεστώς διαφορετικών ταχυτήτων, επιδείνωσε, επίσης, τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων». Πρόσθεσε, τέλος, ότι «το "νεοφιλελεύθερο" μοντέλο αυξάνει το δημοσιονομικό κόστος με τις επιδοτήσεις των λεγόμενων άγονων γραμμών που, ωστόσο, δε λύνουν το πρόβλημα».

    Η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο κ. Αλαβάνος, εδράζεται στο δεδομένο της νησιωτικής ιδιαιτερότητας της χώρας και τον κοινωνικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

    Με βάση την φιλοσοφία αυτή, από τον ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται:

    - Η οργάνωση ενός συστήματος παροχής κοινωνικού αγαθού και όχι παραγωγή εμπορεύματος με σκοπό το κέρδος, με έμπρακτη εφαρμογή του συνταγματικού άρθρου 101, παρ. 4 για «τις νησιωτικές περιοχές».

    - Ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών που προϋποθέτει: τακτικές, προγραμματισμένες, γρήγορες και ασφαλείς συνδέσεις, δημόσιου χαρακτήρα εθνικό αερομεταφορέα (Ολυμπιακή) με συνεχή βελτίωση αεροπορικών υπηρεσιών για τα νησιά, ενθάρρυνση και ενίσχυση της χρησιμοποίησης και άλλων μέσων όπως υδροπλάνα, ελικόπτερα, κλπ για την κάλυψη ειδικών αναγκών. Αυτό το σύστημα των πολλαπλών και συμπληρωματικών μέσων απαιτεί ένα ενιαίο κέντρο επιτελικής διεύθυνσης, προγραμματισμού εποπτείας και ελέγχου.

    - Διάθεση δημοσιονομικών πόρων, οι οποίοι σήμερα διατίθενται για την επιδότηση των λεγόμενων άγονων γραμμών - επιχορηγήσεων του αναπτυξιακού νόμου, που φτάνουν το 40% μιας επένδυσης και παροχή δυνατοτήτων χαμηλότοκου δανεισμού, ως τα τρία σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ.

    - Δημιουργία ενός δημόσιου κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, υπεύθυνου για τη ναυπήγηση ή την αγορά πλοίων για την κάλυψη των άγονων γραμμών, την σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και την ρύθμιση του συστήματος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

    - Η συνύπαρξη του δημόσιου αυτού φορέα με ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες πρέπει να υπόκεινται σε ένα πλαίσιο αυστηρότατων κανόνων.

    - Λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας των εισιτηρίων, όπως: η καθιέρωση της αρχής του «μεταφορικού ισοδύναμου», η ίση μεταχείριση πολιτών ανάμεσα στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, «ελευθέρας» για τους φοιτητές των ανώτατων ιδρυμάτων στα νησιά, έκπτωση 50% έκπτωση για όλη την νεολαία.

    - Θεσμοθέτηση Χάρτας με τα δικαιώματα των πολιτών-επιβατών-χρηστών των υπηρεσιών της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

    - Διασφάλιση με αποτελεσματικό τρόπο των συνθηκών ασφαλούς εργασίας και ικανοποιητική αμοιβή των ναυτικών, διαφύλαξη των κεκτημένων, συνεχής παρουσία της Επιθεώρησης Εργασίας.

    - Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση των υποδομών τόσο των λιμενικών, όσο και των υποδομών για τη σύνδεση των τελευταίων με τα οδικά και τα λοιπά δίκτυα. Το Ε.Σ.Π.Α. πρέπει να αξιοποιηθεί για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών.

    - Δημιουργία ενός Διεθνούς Ευρωπαϊκού Φόρουμ για κοινωνικά υπεύθυνες και οικολογικά συμβατές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

    Στην αρχή της ομιλίας του ο κ.Αλαβάνος αναφέρθηκε στην χρηματοπιστωπιστική κρίση και ζήτησε από τον κ . Αλογοσκούφη να ενημερώσει τη Βουλή «για τα ειδικά μέτρα προστασίας που θα πάρει, δίνοντας ιδιαίτερη προτεραιότητα στα νοικοκυριά που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, αλλά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η άνοδος του Euribor και συνολικά των ευρωπαϊκών επιτοκίων δημιουργεί μια νέα κατάσταση. Ιδιαίτερα με το ύψος που έχει πάρει το επιτόκιο στο 7-8% για τα στεγαστικά δάνεια και βάζει σε έναν τεράστιο κίνδυνο χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας».

    Επίσης ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, ζητώντας και πάλι την άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα "όπως εξελίχθηκε την τελευταία δεκαετία" και τόνισε πως «περιμένει, επιτέλους, μια απάντηση από μια κυβέρνηση η οποία κωφεύει, αλλά και από τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 September 2008 - 14:30:28 UTC