Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλειστά σήμερα τα φαρμακεία
  • [02] Ενισχύεται ο Ομπάμα
  • [03] Ημερίδα της Marfin για το Περιβάλλον
  • [04] Ομιλία Σημίτη στο Ηράκλειο
  • [05] Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

  • [01] Κλειστά σήμερα τα φαρμακεία

    Σε 24ωρη απεργία προσέρχονται σήμερα οι φαρμακοποιοί της Αττικής, ζητώντας την καταβολή των οφειλών του δημοσίου και των άλλων ταμείων, αλλά και την απόσυρση του άρθρου στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για την απόδοση του 3%.

    Οι φαρμακοποιοί ζητούν από την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, καθώς συνδέεται άμεσα με την επιβίωση των φαρμακείων.

    Υπογραμμίζουν πως οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν εάν δε βρεθεί άμεση λύση για την αποπληρωμή των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων. Προειδοποιούν, επίσης, πως από την 1η Ιανουαρίου θα σταματήσουν να εκτελούν συνταγές.

    [02] Ενισχύεται ο Ομπάμα

    Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπαμα προηγείται κατά εννέα μονάδες, 50% έναντι 41% του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Λος Άντζελες Τάιμς.

    Τον προηγούμενο μήνα σε δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου η διαφορά μεταξύ των δύο διεκδικητών της αμερικανικής προεδρίας ήταν μόλις τέσσερις μονάδες, 49% Ομπάμα, 45% Μακέιν.

    Η οικονομική κρίση φαίνεται να ενισχύει τη δημοτικότητα του γερουσιαστή του Ιλινόι, καθώς στην ίδια δημοσκόπηση μόλις το 10% των Αμερικανών εκτιμά ότι η χώρα τους κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Οι επτά στους δέκα ψηφοφόρους ή το 56% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι ο γερουσιαστής του Ιλινόι τους έχει πείσει ότι έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την κρίση.

    Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου σε 1.543 με απόκλιση σφάλματος συν/πλην τρεις μονάδες.

    [03] Ημερίδα της Marfin για το Περιβάλλον

    "Περιβάλλον, Αλλαγή κλίματος και Αγορές Εμπορευμάτων", είναι το θέμα της Ημερίδας που διοργανώνει σήμερα η Marfin Popular Bank, στη Μεγάλη Βρετάνια

    [04] Ομιλία Σημίτη στο Ηράκλειο

    Στο Ηράκλειο θα μιλήσει το βράδυ ο Κ.Σημίτης

    [05] Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

    Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου καταθέτει η Νέα Δημοκρατία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος, ανέφερε ότι "πάγια αρχή της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ζητήσει σήμερα η Νέα Δημοκρατία τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προανακριτικής ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι "εφόσον έλθουν στοιχεία από τη Δικαιοσύνη τότε και αυτό το ενδεχόμενο είναι ανοιχτό".

    Δηλώσεις Σανιδά

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς ενημερώνοντας τους δικαστικούς συντάκτες τόνισε ότι η δικογραφία για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου θα διαβιβαστεί στη Βουλή όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και όταν υπάρξουν στοιχεία για ποινική ευθύνη υπουργών.

    Ο κ.Σανιδάς τάχθηκε υπέρ των ενεργειών του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκου Καρούτσου, τονίζοντας ότι ορθώς ενήργησε και έδωσε την παραγγελία στους δύο αντεισαγγελείς Εφετών Ηλία Κολιούση και Ελένη Σωτηροπούλου για συνέχιση και ολοκλήρωση προκαταρκτικής εξέτασης.

    Ανέφερε ακόμη ότι η υπογραφή μιας διοικητικής πράξης εκ μέρους υπουργού συνιστά πολιτική ευθύνη, όχι, όμως, και ποινική, για την οποία, όπως τόνισε, χρειάζονται συγκεκριμένα στοιχεία.

    "Η ποινική ευθύνη δεν αναδύεται αυτομάτως", τόνισε.

    Όπως έγινε γνωστό, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκος Καρούτσος στην παραγγελία του, μεταξύ άλλων, ζήτησε και το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των υπόπτων, ιδιαιτέρως των υπαλλήλων της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου που έκαναν εκτιμήσεις και ενδεχομένως και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔ.

    Οι δύο εισαγγελείς Κολιούσης και Σωτηροπούλου που υπέβαλαν την παραίτησή τους με κοινή αίτηση που κατατέθηκε (από τον κ.Κολιούση) στον κ. Καρούτσο, τόνιζαν ότι δεν είχαν αρμοδιότητα να συνεχίσουν την έρευνα, καθώς προέκυπταν στοιχεία που σχετίζονται με τη λειτουργία υφυπουργών και έπρεπε η υπόθεση να σταλεί στη Βουλή για αξιολόγηση.

    Επίσης, σημείωναν ότι η συμμόρφωσή τους με την παραγγελία του κ. Καρούτσου έχει αποτέλεσμα να παραβιάσουν τα άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στην ποινική ευθύνη υπουργών.

    Δεν γίνονται δεκτές οι παραιτήσεις

    Ο υπουργός της Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι δεν γίνονται αποδεκτές οι παραιτήσεις των δυο εισαγγελικών λειτουργών που ασχολούνται με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Ειδικότερα ο Σωτήρης Χατζηγάκης δήλωσε πως "ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα του Βατοπαιδίου, ήταν και παραμένει η εις βάθος έρευνα της υπόθεσης αυτής" και πρόσθεσε ότι "αλλωστε, εμπράκτως η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της έχει αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον".

    "Μας ενδιαφέρει η αλήθεια και μόνον η αλήθεια και επβ αυτού δεν χωρεί δεύτερη σκέψη", σημείωσε ο υπουργός και τόνισε πως "ως εκ τούτου, δεν κάνουμε αποδεκτή την παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών, τους καλούμε να μην εμμείνουν σβ αυτή, αλλά να συνεχίσουν, ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε, να επιτελούν το καθήκον τους, έως την τελική έκβαση της υπόθεσης".

    Απαντώντας δε στην αντιπολίτευση, ο Σωτ. Χατζηγάκης τόνισε:

    "Στις ασύστατες και ασύστολες κατηγορίες της αντιπολίτευσης απαντούμε με απόλυτη καθαρότητα. Σεβόμαστε διαχρονικά τον ανεξάρτητο ρόλο της Δικαιοσύνης. Θα ακολουθήσουμε απαρεγκλίτως τις αποφάσεις της".

    Αντιδράσεις κομμάτων

    "Η επιμονή της κυβέρνησης να παραπέμπει το μεγάλο πολιτικό, οικονομικό σκάνδαλο του Βατοπεδίου, όπως και τα προηγούμενα στην δικαιοσύνη, αρνούμενη την εξέταση της υπόθεσης ταυτόχρονα και στη βουλή, όπως το ΚΚΕ εξαρχής υποστήριξε, συνιστά προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης. Ταυτόχρονα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην δικαστική διερεύνηση για την υπόθεση του Βατοπεδίου δείχνουν εκτός των άλλων πόσο «ανεξάρτητη» είναι η δικαιοσύνη", τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    Το ΚΚΕ υπογραμμίζει "την ανάγκη διερεύνησης με όλους τους τρόπους και με την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής της βουλής, της λεηλασίας της δημόσιας περιούσιας και τις συναλλαγές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ".

    Η παραίτηση των δύο Εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση του Βατοπεδίου δημιουργεί τεράστιο πολιτικό πρόβλημα. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Βρισκόμαστε μπροστά σε στοιχεία θεσμικής κατάρρευσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη, ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Φ.Κουβέλης.

    Υπάρχουν και αξιοπρεπείς άνθρωποι στο Δικαστικό Σώμα. Ευτυχώς.Έχω την αίσθηση ότι ο κ. Σανιδάς, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πρέπει να σκεφθεί ότι η θέση του, είναι ιδιαίτερα επισφαλής, δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 October 2008 - 8:30:28 UTC